agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   karanfil (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/3061.htm)

merkürvenüs 11-04-2010 12:08

Sn. k donmez tohumla üretim yaparsanız (özellikle tohumu kendiniz elde ederseniz) deneyimlerinizi paylaşırmısınız?

k_donmez 11-04-2010 12:40

Sayın Merkürvenüs
Önce tohumları elde edelim. Tabi ki saksıdakilerden. Sonra da gelişmeleri paylaşırım.

merkürvenüs 12-04-2010 10:40

Umarım tohumları elde edersiniz. Deneyimlerinizi merakla izlicem...

ayazkentli 12-04-2010 11:33

Sn. K donmez,
ben'de, karanfil'i çiçek sapından bir türlü yetiştirmeyi başaramadım. Geçen yıldan beri ne kadar uğraştıysam, bir türlü olmadı. Ben diktiğim çiçek saplarını, çiçekçilerden aldığım karanfillerin çiçeklerini, 2 gün sonra kesip, köklendirme çalışmaları yaptım, hiç birinde başaramadım.

Bu çiçekler seralarda, bir takım özel işlemlerden geçirilip, yetiştirildiği için'mi olmuyorlar acaba?

(Geçen yıldan beri, sonradan sapını dikmek amacıyla, özel günlerde eşim'e -özellikle- hep karanfil aldım. Ama en son 14 şubat'ta aldığım karanfilleri gören eşim -yine'mi karanfil, sen bunları benim için değil, dikmek için alıyorsun galiba- diye hafiften uyanmaya başladı!!!)

Baktım olacak gibi değil, bende en sonunda bir tanıdığımın evinden bir kök alıp ev'de bahçeye diktim. Arkadaşım karanfillerin, tıpkı nane'ler gibi, bir kaç yılda kök'ten sürgün üretip, çoğaldıklarını (yayıldıklarını) söyledi.

acemifüsun 12-04-2010 15:09

Arkadaşlar geçen yaz sonu tohumdan karanfil yetiştirmiştim, yaşadıklarımı anlatmıştım, belki sizlere yardımcı olur:)

Sevgili lale lale yaklaşık 15 gün önce karanfil tohumlarımı ektim, torfda ve gölgede ama aydınlık bir yerde durdular.
sabah akşam fısfısla suluyarak hemen 3 günde çimlendiler. 3.ve 4. yapraklarını verince onları şaşırttım, küçük yetiştirme bardaklarına aldım, artık güneşte tam gün kalıyorlar, keyifleri de iyi sayılır

Daha önceki sayfalarda arkadaşların deneyimlerinden edindiğim bilgilerle bu aşamaya geldim.Karanfil tohumları çimlendikten sonra uzun bir sap yapısı oluyor, gölgede fakat çok aydınlık bir yerde durmalı, ışık az gördüğü ve çok sulandığı zaman o sap yan yatıyor ve çimlenen karanfili kaybedebiliyoruz. Ben bitkinin sapı uzadıkça; kenarlardan torf ilavesi ile gövdeyi sağlamlaştırmaya çalıştım, şaşırttıktan sonra da yine toprakla sapın etrafını iyice doldurdum. Umarım bu zamandan sonra beni üzmezler

nariçi 12-04-2010 16:20

Sera-kültür karanfilleri uzun sap ve dikine büyüyor ama yerli doğal (Anne annenin) karanfiller daha çok yanlara ve aşağı doğru sarkıyorlar.

gilan 12-04-2010 17:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k_donmez (Mesaj 614861)
Bunlarda benim bu bahar aldığım karanfiller. Sayın KGürsan haklı çıkınca, çiçek sapından karanfil üretme çabamdan vazgeçip, iki saksı almıştım. Mevsimde uygun olunca bahçedeki saksılarda keyif yapar oldular.

Sayın k_donmez, bu bodur karanfiller Ankara'da bahçede kışı geçirebilir mi, bir bilginiz var mı?

MİRBE 12-04-2010 17:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 615942)
Sera-kültür karanfilleri uzun sap ve dikine büyüyor ama yerli doğal (Anne annenin) karanfiller daha çok yanlara ve aşağı doğru sarkıyorlar.

Bildiğim kadarıyla bu uzun karanfillerin diğer adıda çin karanfili fazla da kokmuyorlar ve çiçekleri çabuk ölüyor..

Benim tohumlar yeşerdi 4 yaprak oldu balkonda duruyorlar..

k_donmez 12-04-2010 18:17

Sayın Gilan
Bu sene deniyorum. Kışı geçirmeleri zor gibi geliyor. Ancak saksıda bırakacağım ve kışın kötü olurlarsa içeri alacağım. Tabi kışın içeri alacaklarımızdan yer kalırsa.:p

nariçi 12-04-2010 18:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MİRBE (Mesaj 615978)
Bildiğim kadarıyla bu uzun karanfillerin diğer adıda çin karanfili fazla da kokmuyorlar ve çiçekleri çabuk ölüyor..

Benim tohumlar yeşerdi 4 yaprak oldu balkonda duruyorlar..

Ben pazar fidancısından aldım karanfili, kesmelik karanfil ama belli bir süreçte koku veriyor.

almira 22-04-2010 14:31

4 Eklenti(ler)
Karanfilimin çiçekleri.

Hakkı Şen 22-04-2010 14:34

Maşallah Sayın Almira karanfil buketi gibi olmuşlar. Beyaz da ne kadar asil durmuş.

almira 22-04-2010 14:57

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hakkı Şen (Mesaj 622620)
Maşallah Sayın Almira karanfil buketi gibi olmuşlar. Beyaz da ne kadar asil durmuş.

Teşekkürler Hakkı Bey; buketin devamı yolda.
Alttan gelen yeni sürgünler ve tomurcuklar.

Dudi 22-04-2010 15:00

Çok güzeller sevgili almira :) Ellerinize sağlık.

Hhatice 22-04-2010 15:07

Kokusu buraya kadar geldi çok güzeller sağlıkla büyüt sevgili Almira
Ben de bu gün pazardan iki karanfil aldım .Salon mis gibi kokuyor .Balkonda da dört beş senelik bir karanfilim var .Ama o kokmuyor onu bana gelen buketten köklandirmiştim .Çok iri ama kokusuz .

hüzün 22-04-2010 16:08

Karanfillleriniz çok güzel arkadaşlar ben de bu gün bodur karanfil aldım tomurcuk bakalım ne renk açacak?

tamaşa 22-04-2010 16:12

Sevgili almira,karanfillerin çok güzel görünüyorlar ellerine sağlık.kokulu mu:confused:

Fatih 25-04-2010 20:53

3 Eklenti(ler)
Bugün pazardan eli boş dönemedim;)Pembe,sarı,beyaz ve kırmızı renklerde karanfiller vardı.Ancak çiçekler açmadığı için %25`lik oranla bu fıstığımı aldım.Ama herhafta gidip kontrol edeceğim.Benimkinden farklı renkler buldukça alıp büyüteceğim.Yanında bonus olarakta küpe hediye ettiler;)

k_donmez 25-04-2010 21:32

Kuruyan çiçeklerin dip kısmını atmayın. Tam kuruma sağlandığında bir çok tohumunuz olacak. Onları da ekerek çoğaltabilirsiniz.

merkürvenüs 25-04-2010 21:53

Merhaba sn. k donmez döllenme olmadan direk tohum elde edebiliyormuyuz?

k_donmez 26-04-2010 18:37

Sayın Merkürvenüs
Bodur karanfillerin saksısında kuruyan bir çiçeği kontrol ettim. Çiçek yapraklarının altında bir yumru içinde henüz kurumamış çok sayıda beyaz tohumu gördüm. Çiimlenirler mi bilmiyorum. Ama tam kuruyanlar olduğunda deneyeceğim. Ben de eli yeşillerdenim galiba. Toprağa ne eksem bereketli bir şekilde çıkıyor. Ancak bakım konusunda veya zamanlama konusunda hata yaptığımda çimlenenleri kaybediyorum. Deneyimler hatalarla kazanılıyor. Ancak bu site bana daha az hata yapmayı öğretiyor. Karanfilleri de denedikten sonra sonucu paylaşırım.

merkürvenüs 26-04-2010 20:59

Merhaba sn. k donmez eli yeşillerden olmanız ne güzel ben birşey ekince gözünün içine bakıyorum:))) Deneyiminizin sonucunu sabırsızlıkla beklicem, söyledikleriniz doğrultusunda bende deneme yapacam, sonucu paylaşırım...

qqaazz 29-04-2010 16:17

Karanfilim çiçek sapından köklendi

Karafiller uzun aralıklı çiçek sapından kökleniyor!Ben başardım.Yalnız çok zor...
40 çelikten 5'i oluyor.(Tutacağı varsa 5 te 5 oluyor).Boğum araları mümkün olduğunca birbirine yakın olan çelikler seçin.Muhtemelen şöyle oldu:Karanfilin boğum noktasının 2 mm altından jiletle 10 derece açılıyla ve boğum noktasına doku kaybı yapmadan ve kesilen yerde doku zedelemesi yapmadan dikkatlice kesin.Kesim yerinin üstünde 2 adet boğum kalsın.Her boğumda 1 adet yaprak kalsın.Bunu Ocak ayı gibi kışın bahçede yapın.Hindistan cevizi torfuna 4 cm derinlikte gölge bir yere dikin ve unutun.Tuttumu tutmadımı diye bitkiyle ilğilenmeyin.Yağmur yoksa toprağı kuruyor gibiyse ayda 1 kez çok az su verin.Şu sıralar belirgin bir şekilde yeni sürğün geliştiriyorsa tutmuştur.
Yani kısaca çok az açı vererek kesin ve dikin.

hüzün 29-04-2010 21:00

Bilgilendirme için teşekkürler , şu an suda 5 tane karanfilim var ama çok minik sapları, inceleyip uygulamaya çalışacağım.

ardaçiğdem 02-05-2010 17:33

Benim balkonda duran bir kırmızı karanfilim var ama çok cansız. Bu gün toprağını değiştirdim ve kuruyan yapraklarını kopartırken solmuş bir çiçekte tohumlar olduğunu gördüm. Küçük bir saksıya ektim biraz önce 5-10 tane fazla değildi umarım çimlenirler.

kar.delen 04-05-2010 10:58

Ve işte sonunda açtım

1 Eklenti(ler)
Sevgili maki01 arkadaşımın gönderdiği tohumlardan yetişen karanfilim ilk çiçeğiyle tebessüm etti. ;)Eklenti 141336

ardaçiğdem 06-05-2010 22:05

Sevgili kardelen çimlenmesi ne kadar sürdü..Ben ilk defa tohumdan çiçek yetiştireceğimde sabırsızlıkla bekliyorum çimlenmelerini. Bu gün çin karanfili tohumuda ektim bir kaç farklı toprakta denedim bakalım önce hangisi çimlenecek.

_kardelen_ 07-05-2010 08:33

Bir hafta ya sürdü ya sürmedi. Çok çabuk çimleniyor. Ortam da önemli. Çimlendikten sonra yerini hiç değiştirmemek gerekiyo. Ben bir kere değiştirdim, bozuldu. Neredeyse kaybediyordum. Güneş alan bir yerde durdu. Ama direkt güneş almadı, perde arkasından. İnşallah bütün tohumlarınız çimlenir. Benimki hala cansız. Çiçeği de öyle gür açmıyor gördüğünüz gibi. Tomurcuklandığında havalar soğuktu. Bulunduğu yer soğuk olduğu için ısınan odaya alayıp çabuk açsın dedim. Neredeyse ölüyordu. Tomurcuklar soldu.
Güçlenirmek için ne yapmamız gerek, daha uzman ve tecrübeli arkadaşların yardımlarınnı bekliyorum.

ardaçiğdem 10-05-2010 19:53

Nihayet çin karanfillerim çimlendi yarı yarıya doğal gübre ve bahçe toprağında olan çimlendi resimlerini eklemeye çalışıcam...

bahtiyar02 10-05-2010 21:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi almira (Mesaj 622633)
Teşekkürler Hakkı Bey; buketin devamı yolda.
Alttan gelen yeni sürgünler ve tomurcuklar.

Çiçekler arasında en çok sevdiğim ilgimi çeken karanfillerdir.Özellikle büyük be kokulu olanlardır.Maşallah çok güzeller.Ellerinize sağlık.
Saygılar

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025