agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   karanfil (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/3061.htm)

acemifüsun 01-02-2010 00:59

Sayın kumyaka2010 ağabeyciğim bu eklediğiniz resimdekiler hüsnüyusuf değil mi?

merkürvenüs 01-02-2010 09:15

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim kumyaka2010. Filizlerin ve çeliklerin dikimini yaptığım için toprak kalacak ama yapraklarını ortalarından keseyim. Tekrar teşekkür ederim...

kumyaka2010 03-02-2010 22:25

Sevgil acemi fisun !
Buralarda halk arasında çingene veya arnavut karanfili diyorlar . Devamlı yeşil ve kokuyor .Tohumdan uretiliyor . Çok çeşitli melez renkler oluşuyor . Yerli kokulu karanfil çelikleri verebilirim . Selamlar.

acemifüsun 03-02-2010 23:13

Sevgili ağabeyciğim çok güzeller:) Ayrıca karanfil çelikleri için de çok teşekkürler:) Bu yaz sonu tohumdan karanfil yetiştirdim, bir sürü karanfil fidem oldu, karanfil konusu açılınca fidelerim ile çok keyifleniyorum, selamlar:)

kgursan 04-02-2010 00:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kumyaka2010 (Mesaj 571871)
Karanfilde en iyi koklenme ,çelikten perlit içinde oluyor . Biraz yapraklarını ortalarından kesiniz , bazen beslemiyor . Bunada çingene karanfili diyorlar . Tohumdan uretiliyor Selamlar

Sevgili kumyaka., O fotolar sn acemi fisun nun belirttiği gibi Hüsnüyusufdur. Çin karanfili de derler. Çingeneler sattığı için çingene karanfili diyebilirler.

Tohumları Ağustos da ekilir, Fide yapılır fideler eylül- ekimde dikilir, Soğuk yer ve ilkbaharda çiçek açar Nisan-Mayıs da açar. Latincesi de Dianthus barbatus dur. saygılarımla.

k_donmez 04-02-2010 22:04

1 Eklenti(ler)
Evdeki vazoda kuruma nöbetini tutan karanfillerin hayatını sürdürebileceğini bu sayfalardan öğrendim. Hemen 4 dalı tarif edilen şekilde hazırlayarak toprağa diktim. Umarım canlılıkları devam eder, hem renkleri çok güzel hem de kokuları.

kumyaka2010 04-02-2010 22:37

Sayın kgursan !
Bilgisizlik işte ..... Halk diliyle konuşuyoruz . Sizler olmasa ben bunları nasıl ogrenirim . Hepinize teşekkurler .

gordesli 07-02-2010 21:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k_donmez (Mesaj 574036)
Evdeki vazoda kuruma nöbetini tutan karanfillerin hayatını sürdürebileceğini bu sayfalardan öğrendim. Hemen 4 dalı tarif edilen şekilde hazırlayarak toprağa diktim. Umarım canlılıkları devam eder, hem renkleri çok güzel hem de kokuları.

aynı işlemi bir umutla bende yapmıştım ama 5 çeşit kokulu karanfilimin hepsi öldü
çok çok çok üzgünüm:(:(:(
umarım sizinkiler yaşar

kgursan 11-02-2010 22:14

Sevgili arkadaşlar., Bazı mesajlarda okuduğum : "gelen demet karanfilleri diktim", veya çiçeği sapıyla diktim, vs. yanlıştır. Çiçek sapı köklenmez!!! Çiçek sapındaki yaprakların dibinden çıkan filizler veya alttan gelen çiçek tomurcuğu oluşturmamış (Gebeleşmemiş) sürgün uçları 7-10 cm uzunluktaki uç kısımları kırılırsa ,buna çelik derler, ve bu çelikler Kum, perlit, torf vs. Suyu tutmayan süzek bir materyale dikilirse yaklaşık 25 günde kök yapar. Bu köklenmiş fideler istenen yere dikilerek karanfil bitkisi olur.

Köklenme için; 18-20 oC sıcaklık, devamlı nem-sulama, ve güneş almayan, rüzgar tutmayan ılık kuytu köşe yerler gereklidir. Devamlı sulanırken fazla suyun akması için kum, (perlit,torf) içine dikilir.Çamaşırlar rüzgarda nasıl kurursa , yeni dikilen karanfilin yaprakları da (henüz köksüz olup su çekemediği için) rüzgarlı, esintili yerlerde öyle kurur.

Tohumdan yetişen bahçe karanfilleri ise , tohumları şubat gibi atılır, fideleri de Nisan gibi dikilir. Hüsnüyusuf (çin karanfili = Dianthus barbatus)ise Ağustosda tohum atılır, Eylül ekim fide dikilir, kışın soğuk yer ve Mayıs gibi çiçeklenir.
Kolay gelsin. Bulabilirsem foto eklerim.

kgursan 11-02-2010 22:37

3 Eklenti(ler)
Karanfil Fotoları işinize yararmı bilmem. İlk resimdeki 2 fide den tomurcuklu olanı makbul değildir. Gelişemez. Bunun çeliği sürgünlerde çiçek oluştuktan sonra yapılmış ve hemen kalitesiz çiçek vermiştir. aekadaki fide normal sürgünler vermiş bu sürgünlerden çiçek verecektir, veya bu aşamada kırılıp dikilirse köklenir yeni fide olur.

Masada karanfil çelikleri köklendirmek için yerleştirilmiştir. Tabi ki çelikler dikilmeden önce köklenme hormonuna batırılmıştır. Köklendirme hormonu (İBA-İndol Bütirik Asit) 2000 ppm. dozu kullanılır. (Yani 1 litre su+alkol karışımında 2 gr. hormon) Bu hormon köklenme oranını artırır, Köklenme süresini kısaltır.

_kardelen_ 24-03-2010 09:00

1 Eklenti(ler)
Yaşam savaşını kazanan karanfilim. Tekrar gururla tekrarlamak isterim ki, tohumdan yetişti abileri ablaları, Maşallah deyin ;)
Eklenti 131800

dikilisardunya 24-03-2010 11:39

1 Eklenti(ler)
bunlar da benim karanfillerim . yakında çiçeklerini açacaklar. sabırsızlıkla bekliyorum:)güneş ,su ve ısı isteği nedir acaba bilgilendirebilir misiniz.

nariçi 24-03-2010 15:03

Maşallah neyle beslediniz, çiçek açma yarışına girmiş. Karanfil güneşi sever ancak yaz güneşinden kuru havadan da korumak lazım.

acemifüsun 24-03-2010 20:29

Sevgili dikilisardunya benim güneye bakan bol güneşli balkonumda; 4-5 kök kokulu karanfillerim var. Geçen yaz başında fide olarak almıştım, yaz sıcaklarını, ve güneşini sabah akşam sulama ile ve akşamları yapraklarına su püskürterek geçirdiler. Gelişimleri gayet iyi, devamlı yeni filizler veriyorlar ve yaz, kış durmadan açtılar. Yaz sonunda tohumunu ekip, tohumdan yetiştirdiğim fidelerim de yine güneye bakan balkonda duruyorlar.
Karanfil dayanıklı bir bitki aslında, güle güle büyütün, bol bol çiçeklerini koklayın:)

dikilisardunya 24-03-2010 21:07

tomurcukları bol. herhangi ekstra bir şey yapmadım ama dediğiniz gibi yarışıyor çiçekler konusunda. çok seviyorum onu. saksısını değiştireceğim ,sanırım çok da özel bir toprak istemiyor.

merkürvenüs 24-03-2010 21:19

Merhaba,

2 ay kadar önce eve aldığım bir demet karanfilin saplarında çıkan sürgünleri koparıp dikmiştim şuan sadece bir tane kaldı diğerleri öldü. Kalan sürgünde hiç bir gelişme göstermiyor :(((

acemifüsun 24-03-2010 21:22

Sevgili dikilisardunya bahçe toprağında benimkiler.

acemifüsun 24-03-2010 21:25

Sevgili merkürvenüs Sayın kgursanın karanfil yetiştiriciği ile ilgili detaylı açıklamaları var, tekrar gözden geçirin isterseniz.

acemifüsun 24-03-2010 21:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevim.K (Mesaj 579752)
Kokulu karanfillerden bulursam yetiştirmek istiyorum. Kırmızı minik karanfilim var iki kök. Beyaz ve pembe arıyorum. Kokulu karanfillere acem karanfili derdi büyüklerimiz baharlı kokusu vardı. Onlardan bulamadım:(

Sevgili sevim.K bendekiler kokulu, havalar biraz daha ısınınca, sizin için bir kaç tanesini tohuma bırakacağım:)

merkürvenüs 25-03-2010 08:11

Daha önce incelemiştim ama tekrar gözden geçirdim eksiklerimi düzeltecem, teşekkür ederim acemifüsun.

almira 08-04-2010 17:45

4 Eklenti(ler)
Geçen yıl çelikten yetiştirdiğim karanfillerim.

merkürvenüs 08-04-2010 18:19

Çok güzeller almira umarım kokuları da güzeldir resimleri görünce koklayıp güzel kokularını almış gibi oldum:)))

Bende eve aldığım bir demet bordo karanfilin yaprak koltuklarından çıkan sürgünleri diktim çok sayıdaydı ama biri ölümden dönen iki sürgünüm kaldı hala ölmediklerine göre tuttuklarını düşünüyorum...

k_donmez 08-04-2010 18:21

Sayın KGürsan haklı, çiçek sapı köklenmiyor. Bunun üzerine ilk karanfil saksıları görüldüğünde çiçekçide durulup iki rengin saksıları alınıyor. Bu kadar.

almira 08-04-2010 18:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi merkürvenüs (Mesaj 613332)
Çok güzeller almira umarım kokuları da güzeldir resimleri görünce koklayıp güzel kokularını almış gibi oldum:)))

Bende eve aldığım bir demet bordo karanfilin yaprak koltuklarından çıkan sürgünleri diktim çok sayıdaydı ama biri ölümden dönen iki sürgünüm kaldı hala ölmediklerine göre tuttuklarını düşünüyorum...

Çok teşekkür ederim Merkürvenüs. Benim de beyaz karanfilim geçen yıl eşimin dünya kadınlar gününde hediye getirdiği karanfilin koltuk filiziydi.:D Tek birtaneydi ve yaşadı. Sizinki de tutar eminim.

hüzün 08-04-2010 18:37

Almira maaşallah çok çok güzeller, geçen yıldalından ektiğim karanfilim çok güzel büyüdü ama hala açmadı :(

acemifüsun 08-04-2010 23:31

Sevgili almira ellerinize sağlık, karanfilleriniz çok güzel:)

almira 08-04-2010 23:51

1 Eklenti(ler)
Sevgili Hüzün, Sevgili Acemifüsun; çok teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim. İnşallah en kısa sürede sizlerin karanfillerinin de çiçeklerini görürüz.
Bu da bodur sarı kızım. Yaklaşık üç yıldır benimle.

k_donmez 10-04-2010 21:20

2 Eklenti(ler)
Bunlarda benim bu bahar aldığım karanfiller. Sayın KGürsan haklı çıkınca, çiçek sapından karanfil üretme çabamdan vazgeçip, iki saksı almıştım. Mevsimde uygun olunca bahçedeki saksılarda keyif yapar oldular.

merkürvenüs 10-04-2010 23:56

Sn. k dönmez karanfiliiz çoook güzel.Evet karanfil sapı tutmuyor ama yaprak koltuklarındaki filizler tutuyor. Şubat ayında yaprak koltuğundan alıp diktiğim iki filiz tuttu.(bu filizler kedişimden kurtulanlar:)))

k_donmez 11-04-2010 00:07

Sayın Merkürvenüs
Çiçek sapından üretemediğim karanfilleri bu kez çelik ve tohum yoluyla üretmeyi de deneyeceğim. Biraz büyüsünler. :p

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025