agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Gardenia jasminoides (Gardenya) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/2711.htm)

qasto 06-01-2009 17:36

Bizim de 2 adet gardenyamız var.
Birisi dışarıda duruyor diğeri içeride.
Gardenya dışarıda mı yoksa içeri de mi daha iyi yaşar diye test etmek istedim.
İki çiçek arasında bir fark yok. İkisinde de tomurcuk var ama patlamamakta ısrar ediyorlar.
Bakalım sonuç ne olacak zaman içerisinde göreceğiz.

bernacyhn 08-01-2009 20:31

Merhaba herkese benim de artık bir gardeniam var. Süslü görünsünler diye yapraklarına sprey sıkmışlar ve pul dökmüşler. Bİr sürü tomurcuğu vardı. Bİrkaç tanesi düştükten sonra yeni bebeğimi kaybetmemek için daha büyük saksıya aldım ve pullu yapraklarını budadım. Umarım tomurcuklarım açar görüntüsü çok güzel. Taze yapraklar vermeye başladı umudum artıyor. Forumu en başından itibaren okuyacağım ve ben de bu güzelliğin fotoğraflarıyla sizlerin gönüllerinizi mutlu etmeye çalışacağım... İyi akşamlar dilerim.

Melek Altınay 22-01-2009 10:13

Merhabalar... Uzun süredir siteye üye olmak istiyordum,sonunda aktive edebildim ve buradayım. Buradan çok faydalı şeyler öğrendim. Yıllar önce kokusundan büyülenip bir gardenia almıştım ama yaşatamadım ve çok üzüldüm. Daha sonra eşim ilk evlilik yıl dönümümüzde bana bir gardenia aldı ve "bu kez bunu öldürme ama" dedi. Onu aldığım gibi bakımı hakkında araştırma yapmaya başladım. Salonuma koymuştum ama orayı sevmedi ve yapraklarını, tomurcuklarını döktü. Sonra bir baktım ki pamuk biti sarmış. O kadar üzüldüm ki! Sonra Mine Hanımın tariflerini uyguladım ona, bütün yapraklarını tek tek sildim ve arap sabunu+zeytinyağı karışımını yıkarcasını spreyledim ve yerini değiştirerek mutfağıma koydum. Ona limon tuzlu yumuşak su verdim, demir sülfat verdim. Hiç nemsiz bırakmadım. Altna nem tabağı koydum ve yapraklarına su sıktım. Bir süre gelişme göstermedi. Sonra uçlarından sürmeye başladı, tomurcukladı ve açtı:) O kadar çok tomurcuk ve çiçek açtı ki! Devasa bir gardenia oldu şimdi. Pamuk bitinden sonra kendini toplasın diye budamadım ama bu mart budayacağım. Onu çok seviyorum ve gözüm gibi bakıyorum.

Bunun dışında; açelyam, barış çiçeğim, kılıcım, dua çiçeğim, antoryumum, 3 tane ficusum, aşk merdivenim, orkidem, menekşem, sardunyam ve adını bilmediğim bir kaç çiçeğim daha var. Birer tane mum çiçeği,çarkıfelek çiçeği ve ful edinmek istiyorum.

Bunları paylaşmak istedim. Teşekkürler...

Minem 22-01-2009 10:25

Sayın Melekaltınay, öncelikle hoşgeldiniz. Kendinizi BURADA tanıtırsanız çok seviniriz. Ayrıca imla kurallarına dikkat etmenize çok sevindim. Teşekkürler.
Maşallah gardenyanıza çok sevindim. Fotoğraflarını da görmek isteriz. Ben de ki hala inatla tomurcuklu duruyor :) Çarkıfelek, mum çiçeği ve ful başlıkların da bilgi alabilirsiniz..

bernacyhn 22-01-2009 10:55

Benim gardenyam kötü olmaya başladı ne yapacağımı şaşırdım. limon tuzu mu kullansam ne yapsam bilemedim. Balkon kapısının hemen yanında salonda duruyor. Kaç derecelik yerleri sever gardenya?

Penelophe 23-01-2009 02:48

Alıntı:

Taze yapraklar vermeye başladı umudum artıyor.
Brnacyhn, gardenyanız hakkındaki son haber yukarıdaki mesajınızdı. Şimdi ise sorununuzu sadece kötü olmaya başladı diye yazmışsınız. Biraz açıklama(yaprak dökülmesi, çürüme, tohum çürümesi, yapraklarda sararma vs..) ve fotoğraf sorunu bulmamıza yardımcı olacaktır. Sonuçta müneccim değiliz, değil mi.:)

qasto 23-01-2009 10:25

2 ay kadar önce 2 adet gardenia almıştım. Denemek için birisini balkona koydum diğerini de salona koydum. 1 hafta öncesine kadar ikisinin de yerlerini hiç değiştirmedim ve aynı anda aynı şekilde suladım yapraklarını fısfısladım. Dışarıdaki gardenia çok canlı görünmesine rağmen içeridekinin yaprakları büzüşmeye başladı. Geçen hafta içeridekini de dışarıya aldım ve hızla o da canlanmaya başladı. Sanırım gardenia soğuk havaları seviyor. Dışarıda kar yağdığı havuzların donduğu havada bile balkonda durmuştu ve yerinden gayet memnundu. Tek sorun içerideki de dışarıdaki de sadece tomurcuk üretiyor bir türlü bu tomurcuklar çiçeğe dönüşmüyor. Bir türlü çözemedim bunu...

bernacyhn 23-01-2009 11:00

Haklısınız Penelophe :) önce taze yapraklar vermeye başladı ama sonra tomurcuklar ve yapraklar düşmeye, yapraklar kararıp çürümeye başadı. Daha doğrusu resmen kurudular. Hala hayatta tomurcuklar var ama kendini çok zorluyor gibi geldi bana. Dün 0.5 lt suya bir parça limon tuzu koyup azıcık suladım dayanamayıp. Hep bahsettiğiniz o kokuları ben de alamk için sabırsızlanıyorum....

Melek Altınay 24-01-2009 08:01

Merhaba Minem; kendimi tanıttım. Ama bu işi Gardeniamı yazdıktan sonra yaptım, çok heyecanlıydım çünkü:) Teşekkürler... Beni oradan daha iyi tanıyabilirsiniz.

Ayrıca; mum çiçeği, ful ve çarkıfelek hakkında çok okudum. Onlardan hemen edinmek istiyorum, evdeki yerlerini de hazırladım. Okudukça bu isteğim daha çok artıyor.

Penelophe 25-01-2009 20:50

Bernacyhn, muhtemel durum tomurcuk dökülmesi gibi görünüyor, bu başlığı iyice incelemenizi öneriyorum, sorununuz daha önce defalarca yaşandı ve çözümleri başlıkta mevcut, kolay gelsin.

SAHIRE 25-01-2009 23:46

Merhaba arkadaşlar,
Bir süredir yazmadım diye vazgeçtim sandınız ama vazgeçmedim:)
İlginç tecrübelerimi paylaşayım:linkini vereceğim yabancı sitede gardenyanın -7 dereceye kadar dayanacağı yazıyor:
http://www.desert-tropicals.com/Plan...sminoides.html
Ben taşınmadan önceki evimde bunu denedim...gardenyamı hasta olarak balkona koydum,budadım, üzerine ne olur ne olmaz diye naylon poşet geçirdim, poşetin tepesini hava alsın diye deldim.
Ankara kışını dışarıda geçirdi ve sağlıklı olarak içeri aldım.
Çiçek açmadı ama kurtuldu...Şimdi de fena değil ve bu kış da dışarıya alacağım çünkü sıcak ortamda yine performansı düştü...
Yine aynı linkte şu yazıyor.:Gardenya çiçek açmak için 10 derece sıcaklık istiyormuş. Bunu deneyen var mı? Ben deneyeceğim sanırım çünkü sıcak ev ortamında ne verirsem vereyim açmadı,açtıramadım.
Tüm gardenya severlere (başta lerdemir olmak üzere:))şimdiden başarılar.

€brulim 26-01-2009 00:54

Selam gardenyanın kokusuna hayran kaldım aldım bir tane bol tomurcuklu olarak . Açmıyorlar bide çok bilmişlik yapıp saksısını degiştim yapraklarını döküyor ne yapmam lazım? Okudum ama yazılan bilgileri saksı degişmekte acele etmişim :(

Melek Altınay 26-01-2009 11:29

Merhaba Ebrulim;

Ben de gardeniamı ilk aldığımda saksısını değiştirmiştim. Kökleri saksının altından dışarı çıkıyordu ve benimki de tomurcukluydu. Yaprakları ve tomurcukları sararıp dökülmeye başlamıştı. Sonra pamuk bitinin sardığını gördüm. Sen de bunu bir kontrol et derim. Eğer öyle bişi yoksa ki umarım yoktur; kalorifer peteğine yakın yerde duruyorsa oradan al. Nispeten serin ama çok soğuk olmayan bir yere koy. Çok sulama; elinle toprağını kontrol et, kuruysa su ver ve mutlaka içme suyu ver. Saksının altındaki tabağın altına büyükçe bir tabak daha koy ve onu da su koy. Buradaki su küçük tabağa girmesin. Burada amaç nem sağlamak. Işık alan bir yere koy ve günde bir defa ılık içme suyuyla su püskürt. Benimki mutfağı sevdi.

Ben bunları yaptım ve kurtardım umarım sen de kurtarırsın. Allah yardımcın olsun...

Günüm 26-01-2009 15:10

Evimin en sıcak yeri salon. O da en fazla 14 derece. Yerli gardenyam tomurcuk vermeye başladı. Ama ithal olanlarda henüz hareket yok.

Melek Altınay 01-02-2009 13:30

3 Eklenti(ler)
Merhabalar; bugün gardeniamın resmini koyuyorum ve sayın Lerdemir ve Mine Pakkaner'e sormak isiyorum:
- Gardeniamı budamalı mıyım?
- Mart ayında budamayı düşünüyordum ama şu an tomurcuklamaya başladı, martta muhtemelen çiçekli olacak? Benim gardeniam mevsimleri mi şaşırdı ki:)

Gardeniam ile ilgili düşüncelerinizi yazarsanız çok sevinirim. Sadece Lerdemir ve Mine Hanıma sorduğum için diğer arkadaşlar alınmasın, herkes fikrini belirirse sevinirim.

Mis kokulu ve bol çiçekli günler diliyorum...

Eklenti 61022

Eklenti 61023

Eklenti 61024

Penelophe 01-02-2009 16:01

1 Eklenti(ler)
Melek Altınay, çiçeklenme dönemi sonrası, resimdeki işaretlediğim gibi bir budama yaparak sık formlu bir gardenyaya sahip olabilirsiniz.:)

Sanırım 2 boy büyük bir saksıya alsanız daha iyi olur.

..Lerdemir, ''Naptın hain, kökündne budasaydın bari..!!'' dediğini duyar gibiyim.:D..

Eklenti 61033

dilruba_ 05-02-2009 16:33

ithal bir gardenya sahibiyim şimdilik iyi geçinmeye çalışıyoruz :) burada vermiş olduğunuz tavsiyelere aynen uymaya başladım tomurcukları var umutla açmasını bekliyorum. benim asıl korkum Antalya nın dayanılmaz yaz sıcaklarında onu kaybetmek. malum nazlı çiçeğim sıcaktan hiç hoşlanmıyor. onu sıcaktan nasıl koruyabileceğim hakkında değerli görüşlerinizi öğrenmek istiyorum şimdiden teşekkür ederim

omar 06-02-2009 12:34

Ah...Gardenya, ah!
 
Uzun süredir içimden gelen gardenya çağrısına çok direndim.

Ama artık dayanamayıp, bu gün yeniden bir "GARDENYA" aldım...

Umarım bu kez çiçek açtırmayı başaracağım.

Sağlıcakla kalın.

züleyha 06-02-2009 12:39

Ben gardenya mı unlu bite kurban vermeden önce, direk güneş almayan ama bol ışık gören bir yerde tutuyorudum. Topragını hiç kurutmadan sürekli alt tabağından bol suluyordum. Birde çiçeklenmeden önce yapraklarına su sıkıyordum. nemi cok seviyor. Topragı kurudugu zaman benim gardenyam hemen yapraklarını sarartırdı. 3 hafta da birde vitamin veriyordum. Böceklenmeden önce 4 yıl yaşadı ve her yılda bol bol çiçek açtı. Şimdi evdeki unlu bit olayının tam olarak kökünü kurutayım hemen bende bir tane edineceğim.

vertigo 09-02-2009 20:38

bu hafta yeni bir gardenya aldım. daha önceleri bir çok kez aldım ama hepsi de kurudular.
küçücük bir saksıda üzeri bir sürü tomurcuk dolu ve parıldıyor.
forumda okuduğum kadarı ile kıştan bahara geçerken saksısını değiştirmek gerekiyormuş. yani içinde bulunduğumuz şu günlerde değiştirmelimiyim? yoksa şu an olduğu saksıda bir yıl spnrasını mı beklemeliyim?
teşekkürler

melantis 11-02-2009 16:14

Herkese merhaba,
Siteye yeni üye oldum. Birkaç ay önce Tansaş'tan muhteşem görünen bir gardenya aldım, ilk birkaç hafta o harika görüntüsü devam etti ve 20-25 kadar tomurcuktan birkaç tomurcuğu çiçek açtı. Fakat daha sonra aniden yaprakları kuruyarak dökülmeye başladı ve iyice kel kaldı. Susuzda kalmadı. Salonda sıcak odada ve camın kenarında direkt güneş görmeyen yerdeydi, sanırım en büyük hatam bu :( Salondan peteğini kapattığım mutfağa aldım. Yaprak dökümü azaltı fakat karararak dökülmeye devam ediyor. Pimapen ile kapalı balkonuma koysam faydası olurmu? Bir sürü tomurcuk var üzerinde fakat açamıyorlar kenarları da kurumaya başladı. Acil müdahale şart sanırım ne yapmalıyım. Tansaştan vitamin çubukları tavsiye ettiler ( oldukça da pahalı) hiç faydası olmadı. Saksısını değiştirsem, saksı değişimi ve üretim için uygun zaman hangi aralıktır, bahsedilen uygun toprağı satan yer varmı.

owwwo 13-02-2009 16:52

Arkadaşlar babama gardenya güzel bir çiçek diye hediye aldım. Ancak 6 ay sonra geldiğ
 
Arkadaşlar babama gardenya güzel bir çiçek diye hediye aldım. Ancak 6 ay sonra geldiğimde çiçekler içinde olan gardenya sanki çalıya dönmüştü. Toprak değişimi gibi birkaç işlem yaptık ama düzelmedi. Arkadaşlar yapraklar sanki yanmış gibi oluyorlar ve dökülüyorlar. Aslında konuyu en iyi özelteyen resimlerdir. Aşağıda resimleride var. Yeniden eski haline getirmek için ne yapmalıyım size zahmet arkadaşlar yazarsanız memnun olurm. Hepinize şimdiden teşekkürler.

Resimler aşağıdaki Linkte..
RESİMLER İÇİN

melantis 17-02-2009 14:23

merhaba owwwo, bende yeni üyeyim. Birşeyler yazdım yardım istedim fakat bana da cevap gelmedi. Bu yüzden yazılanların tamamını okuyarak kendi kendime bir çözüm üretmeye çalışıyorum. Seninkiyle aynı durum benimkinde de var, yazdıklarını okuyunca ve resimleri görünce sanki benim gardenya :( bende 2 tane var, ikisi de salonday dı. 1 tanesi kuruyup seninki gibi çalıya dönünce mutfaktaki peteği kapatıp oraya aldım orayıda pek sevmedi sanki, sonra kapalı balkonum var oraya koydum. Orayı sevdi sanırım, fakat bu kezde hava çok soğudu. Donmasın diye tekrar mutfağa almak zorunda kaldım. Sitede bahsedilen demir sülfat'ın (saçıkıbrıs'ta deniyormuş) ne olduğunu ne çiçekçiler nede aktarlar bilmiyor. Bilen birini bulana kadar saksıya paslı çivi yöntemini deneyeceğim. Sizinki de ithal sanırım, benimkilerden acil bakıma ihtiyacı olan ithal diğeri yerli. Sebebini anlayamadım ama yerli olan salonda sıcak yerde mutlu. Onu budayıp fideler diktim, pek bilgi sahibi değilim ama inşallah tutar. Forumdaki yazıları okursan sana faydalı olabilecek bilgiler bulabilirsin. Gardenyalar ile ilgili çok fazla bilgiye sahip insanlar var sitede, sanırım foruma pek kimse takılmıyor bu ara, eğer gören varsa görüşlerinizi rica ediyoruz, teşekkürler.

Koyu yeşil 19-02-2009 11:03

Gardenya ile ilgili önceki mesajları okursanız, yetiştirilmesi ve bakımıyla ilgili pekçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Özellikle lerdemir arkadaşımızın mesajlarını okumalısınız. Bitkinizi haftada bir iyi su ile sulamalı (sulamayı abartmak yapılan en büyük hatadır genellikle), yapraklarına su püskürtün. Ziraat malzemesi satan her yerde demir bulmanız mümkün (toz halindedir)

gravel 21-02-2009 12:06

2 Eklenti(ler)
Hediye olarak gelmiş bir gardenyam var. Şu ikea'da falan satılanlardan. yaprak doluydu her tarafı ama bir süre sonra yapraklarında ve tomurcuklarında sararma ve akabinde kuruma görülmeye başladı. Ne yaptıysam önüne geçemedim. Çeşme suyuyla sulamıyorum. Yapraklar kendini salınca suyu veriyorum. Fazla da sulamıyorum. Limon tuzlu su verip bir sonraki sulamada da demir tozlu su verdim bir kaç kez ama o da işe yaramadı. Aydınlıkbir yerde duruyor. Hatta aynı odada ikinci bir gardenyam var marketlerde özenle budanıp yaprak yaprak olmuşlardan değil. 50 kuruşa poşetle alıp saksıya dikmiştim. Onda hiçbir problem yok. hatta çiçek bile açtı. Yardımcı olabilir misiniz? Yanlış birşey mi yapıyorum.

Bu arada dikketimi çeken bir noktayı da belirteyim. 50 kuruşa almış olduğumu nerdeyse hiç sulamıyorum. çok nadir. hiç yaprak bükmüyor, rahatsız olmuyor.memnun halinden. hediye gelen ise 3-4 günde bir yaraklarını salıyor sulamayınca. çok yapraklı olmasına, daha çok su ihtiyacı olmasına bağlıyorum ama belki bir terslik vardır gene de.

Penelophe 22-02-2009 12:21

Gravel, ithal ve yerli gardenyalara uygulanan bakımlar bu başlıkda daha önce çok yazıldı. Benim de ithal gardenyam vardı, ne yaptıysam yaşatamadım. Yerliler daha olumlu sonuç veriyor..

züleyha 22-02-2009 12:55

Sayın Gravel sanırım ithal gardenyalarla, yerli gardenyaların bakım şartları ve istekleri biraz farklı. Daha önce de yazmıştım ama bir yıl önce unlu bite kurban verdiğim bir ithal gardenyam vardı. Bende eve getirdiğimde sizin gibi yaprakları sararmaya ve kurumaya başladı. Sanırım bu çiçeğin fazla su ihtiyacından kaynaklanıyor. Eğer eviniz sıcaksa altına biraz büyük bir tabak koyup , tabagından sulayın ve mümkünse toprağını kesinlikle kurutmayın. En azından ben öyle yapıyordum. Birde nem ihtiyacı fazla oluyor, yapraklarını mutlaka nemlendirin, yani su püskürtün, benim çiçeğim çok seviyordu. direk güneş yapraklarında yanma yapıyordu, ben o yüzden aydınlık bir yerde tutuyordum. Bu usullerle yaprak ve tomurcuk dökmesi durdu, biraz kendini toparladıktan sonra da çok güzel sürgünler ve çiçekler vermeye başladı. Umarım yardımcı olmuşumdur.

kaktüs 25-02-2009 15:17

Merhabalar

Kokusuna bayıldığım gardenyayı da evdeki koloniye dahil ettim. Çok kolay bir çiçek olmadığını duymuştum ancak gene de kendimi tutamadım. Şu anda aldığım saksısı ile duruyor. Bildiğim ve bu sayfalardan da bilgimi teyit ettiğim kadarı ile asitli toprağı seviyor. Saksısını değiştirmek istiyorum bir an önce, zira kökleri saksının dibindeki deliklerden dışarı çıkmış haldeler. Elimde açelya için kullanılan hazır açelya karışımları var. Bunu gardenyada da kullanmak uygun mudur? Benzer özellikte topraklar mıdır? Değilse yapmamı önereceğiniz bir şey var mıdır?

Onun haricinde bütün sayfalarda yapılmış tüm yorumları okudum ve önerileri uygulamayı düşünüyorum. Umarım ben de en kısa zamanda size “çiçek açmış” gardenyalarımın fotoğraflarını ekleyebilirim ;)

Kokulu çiçeklere zaafım var. Şimdilik bunu kocaman açmış sümbüllerim ile gidersem de böyle zarif çiçeklere doyum olmuyor, hem görsellik hem koku şöleni açısından. Evimde heyecanla “açacağı günleri” görmeyi beklediğim bir mum çiçeğim de var. Sırada onun hakkındaki önerileri okumak var. Anlaşılan mesaileri forumlarda geçirmeye başlayacağım.

Bir küçük soru daha… Çanakkale’deki yazlık evimizi bir koku cenneti ve görsel şölene çevirmek adına çalışmalarım hala devam etmekte. Bendeki gardenya ithal bir gardenya bu nedenle onun dış koşullara dayanıp dayanamayacağından emin değilim ama yerli bir gardenya Çanakkale gibi bir iklime uyum sağlayıp, bahçede yaşamını sürdürebilir mi? Toprağın yapısını nasıl anlarım ya da bahçe toprağının asitliğini nasıl sağlarım? Orada büyütmeye çalıştığım yaseminlere bir kardeş olarak Gardenya gelse fena olmaz değil mi? :p Hatta şımarıp bir de çarkıfelek bulabilsem değmeyin keyfime…

Yeni gelip kafanızı bu kadar şişirdiğim için kusura bakmayın :o

€brulim 28-02-2009 00:59

Gardeniam üç ay oldu hala tomurcukları açmıyor yaprak döküyor devamlı.Nasıl bakacagımı şaşırdım büyümüyorda burdaki bilgilerinizi okudum sodalı subile deniyorum bir fayda göremiyorum.

kaktüs 01-03-2009 09:06

Ben sayfaları okudum. Toprak için bir karışımdan bahsedilmiş. Ancak benim sorum elimdeki hazır açelya toprağının da uygun olup olmadığı idi. Açelya da asidik toprak seviyor ve eğer sorun yaratmayacaksa elimdeki toprağı kullanmayı düşünüyordum...

Zaten geri kalan şeyleri "önceki" sayfalardan okudum ve uygulamaya başladım. Tekrardan sormadım..


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025