![]() |
Alıntı:
|
Yer kirazı
Sırığa alırsanız bakım ve meyve hasadını daha rahat yapabilirsiniz.Ancak Peru da geniş alanlara ekimde sırık kullanılmadığını duymuştum.Bu ekzotik meyvenin hakim üreticisi ülke Peru ikinci sırada ise İsrail geliyor.Dünyada en fazla tüketen ilk iki ülke Almanya ve A.B.D Almanya'ya bu kadar yakın olmamıza rağmen bu meyveyi yene keşfetmemiz gerçekten çok üzücü.Perulu ihracatçı bu ekzotik meyvenin kilosundan yaklaşık 20 TL kazanıyor ki bu Türkiye şartları için çok iyi bir fiyat.
Alt yapraklardaki sararma çok önemli değil sararan yaprakları budarsanız daha iyi olur. |
Sn . sercan 1969
bizde uretsek bile alici o parayi oder mi ? Siz satabiliyormusunuz misal , kac paraya ? Havaalaninda Billa diye bir marketten aldim 200g, yaklasik 2 evro. Peru dan mahsul degildi , alman bir cift , uzerinde isimleri yaziyordu, kendi ciftliklerinde uretmisler . Turkiyede pazar bulmak biraz zor gibi . |
Tanınmadığı için bence pazar bulmak zor.
Süper meyve goji bile pazara gelse kimse almaz çünkü tanınmıyor. :) Kalabaşı pazarda kimse almıyor, pazarcı kavun gibi tadına baktırıp satmaya çalışıyordu. Pepinoda da önceleri böyleydi artık tanınıyor ama tadı güzel olmadığı için satışı yok. |
Bu mübarek çok mu su istiyor?
BAhçede birkaç kök var, yere yayılıyor, biraz su vermeyince de hemen boyunları bükülüyor, üzerlerinde çiçek namına da bir şey yok.:( |
Sulama
Ağuıstos sonuna kadar sulamasını ihmal etmeyin.Çiçeksiz olması susuzluk stresinden **** koyu gölge bir yerde yetiştiriliyor olmasından olabilir.
|
http://www.cambridge2000.com/gallery...s/PA088999.jpg
Sn.Sercan1969 sizdeki yer kirazları linkteki gibi kırmızı mı? -------------------------------- -------------------------------- Sanırım yer kirazlarını yenen tür (tatlı ve ekşi olarak iki tür)ve dekoratif tür diye ayırmak lazım. Linkteki kırmızı yer kirazları yenmiyor ve her yıl kendiliğnden tekrar kökten çıkıyor. Diğer yer kirazlarını ise her yıl tohumdan yetiştirmek gerekiyor http://www.agaclar.net/forum/showpos...5&postcount=85 linkte mahon67 bilgi vermiş. |
Yer kirazı ( Güvey Feneri ) Fideleri
Bendekiler kırmızı değil.Fotoğraftakiler kırmızı dış kabuğa sahip ve peyzajda kullanılıyor.Bendekiler Meyve olarak tüketilen mayhoş tatlı ve olgunlaştığında meyveleri turuncu renk alan p. peruviana (olgunlaştığında dış kabuğu beyazlaşıyor.)
|
Yer kirazı
1 Eklenti(ler)
Bugün ilk defa meyvelerin tadına baktım.Tadı çok hoş ama gerçek aromatik
tad ve kokunun ortaya çıkması için sanırım ağustos ayının sonlarını beklemem gerekecek.Meyve olgunlaştığında turuncu renk alıyor. |
Bu bitkiden geçen yıl gittigimiz bir evde görmüştüm.Ev sahibinede çok güzel oldugunu söylemiştim ve dün ofise küçük bir saksıda isminin güneyfeneri oldugunu tahmin ettiğim bu bitkiden bırakmış o arkadaşımız.Bendekinin meyvesi çok küçün ve yendigini sanmıyorum ve saksıda yetişiyor çok güzel bir görüntüsü oluyor.Sanırım farklı bir türü.Henüz çok küçük ilerde resmini eklerim.
|
2 Eklenti(ler)
Benim diktiğim güvey fenerlerinin meyveleri nihayet olgunlaştı.
|
Sn hocam 100 afiyet olsun.Eğer yeterli miktarda meyve hasad edebilirseniz mutlaka reçelini yapın.
|
Sayın sercan1969 bari şu reçelinde tarifini verinde tam olsun.En azından şeker ölçüsünü?
|
Reçel
Mayhoş meyvelerde ölçü 1/1...Şekerden başka hiç bir şey kullanmayın vanilya gibi...Meyvenin kendisine has tadını ve kokusunu ortadan kaldırıyor.
|
Sn.Sercan 1969,
Gönderdiğiniz,yerkirazı(güvey feneri) ve pembe domates fıdeleri olağanüstü,bu fırsatla size çok teşekkür ederim.Domates fide zamanı geldiğinde mükemmel referanslar verebilirim,burada uzun uzun yazamayacağım.Gelelim yerkirazına çok lezzetli meyveler elde ettim 5 tanecik fide den ,ancak yemek için meyve oldu ,birçok kişiyle bu meyveyi tanıştırmak da ayrı bir keyif,reçelini sanırım bu yıl üretimini yapan arkadaşlardan temin edeceğiz gibi gözüküyor. Ama gelecek yıl bir hayli reçel yapan arkadaş ve farklı tarifler bulacağımı umuyorum |
1 Eklenti(ler)
bu yıl ektim minik sarı çiçeklerden sonra bunlar oluştu.
|
Balon Çiceğim - Çin feneri ( Physalis )
3 Eklenti(ler)
Adını tam olarak bilmiyorum ama çicekleri balona benzediği için balon çiceği diyorum, ilk önce beyaz çicek açtı, ondan sonra yeşil balonlar çıktı şimdi ise kırmızı oldu balonlar son halini fotoğraflardan görebilirsiniz.
|
Sevgili cloud,
bu tohumlardan bende almıştım.Fidelerim gelişti ama asla bu balonları görmedim...Heyecanla 1 yıldır bekliyorum.Bir tür sarmaşık adıda çin feneri olarak geçiyor benim aldığım paket üzerinde... |
Kırmızı phaselis.
Balonların içerisinde kırmızı renkli meyveler oluşur. Normal phaselis (sarı meyveli) epeyce faydaları olan bir meyve, sanırım kırmızı olan yenmez diye biliniyor. Çok sıcaklarda çiçek açmaz, meyve tutmaz. İç mekanda kışın bile çiçek açar, meyve tutar. Sarılıcı değildir, kazık dikerek dik durması sağlanmalı. Saygılar. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
sanki kudret narının küçüğü gibi görünüyor ama...
|
Güvey Feneri ( Yer Kirazı )
Arkadaşlar güvey fenerinin kudret narı ile uzaktan yakından herhangi bir benzerliği yoktur.Türkiye ve dünyada makbul olan oldunlaştığında kabuğu kuruyup açık kahveye dönen P. peruviana dır.Meyve kuruyan kabuğun içinden yırtılarak çıkartılır.Meyvenin olgunlaştığını turuncuya dönen renginden anlaşılmaktadır.Meyvenin kendine has özel bir kokusu ve mayhoş aroması vardır.Dünya da en değerli kabul edilen ekzotik meyvelerden biridir.
|
1 Eklenti(ler)
Sn sercan1969'dan almış olduğum ve 3 adedini genişçe bir saksıya ektiğim Güvey Feneri / Yer Kirazımın son halini sizlerle paylaşmak istiyorum.
|
1 Eklenti(ler)
İki taneside sararıp yere düşmüşlerdi. Bende birinin tadına baktım öyle çok mayhoş bir tadı yoktu, zannediyorum henüz yeşilimsi olduğu turuncuya dönmediği içindir. Ürünlerimin devamını bekliyorum daha reçel yapacağım ben.:)
|
3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar o kadar çok tohum oluşuyor ki, bir tanesinden 50 belki daha fazla tohum.
|
Alıntı:
|
Nariel doğru diyorsun bu birşey feneri ama ne diyordum bende. Bakıyorum yaprakları aynı değil dedim ne bu :D
|
Güvey Feneri ( Yer Kirazı )
Güvey fenerinin reçelini marketlerde gören var mı acaba? Tadını çok merak ediyorum.
|
1 Eklenti(ler)
Güvey fenerleri olgunlaştılar, çok hoş aromasının yanında görüntü de harika, kuruyan meyveler dalından düşseler de toprakla temas etmedikleri için çürümüyorlar.
Yalnız dalları çok nazik, toplarken dikkat etmenizi öneririm. Ben tadını ağızda bıraktığı rayihasını çok beğendim, yaşatabilirsem seneye reçel yapacağım. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:24. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025