![]() |
güvey feneri reçeli
Arkadaşlar mutlaka bu bitkinin meyvelerinden reçel yapın, tadına hayran kalacaksınız.Normalde reçeli çok seven bir insan değilim bu yıl hasat ettiğim 2 kg kadar meyveden anneme reçel yaptırdım tadı ve aroması müthiş...5 kavonoz reçelim olmuştu 2' si şimdiden bitti.Kime tattırdıysam çok beğendi.Bütün arkadaşlara tavsiye ederim.
|
Alıntı:
Benim ana bitkiyi Oğuzhan vermişti bana fide olarak. Nasıl bir tohumdan yetiştirdi bilmiyorum. Ama sanıyorum ki o da ilk kez yetiştiriyor. Benim şu anda üzerinde hala çiçek açıyor ve ve çiçeklerden meyveye dönenlerde var. Daha çok küçükler ama bakalım ne olacak?Geçen sene benim bahçede diğer physalis türü physalis alkekengi vardı , bahara kadar hiç bozulmadan çürümeden o şekilde kalmıştı. Bakalım bu tür ne yapacak? Geçenlerde gece sıcaklık 0'ın altına düştü , bir sorun yok şu anda. |
Tohumdan yetişen bir bitki :)
|
Sayın Oğuzhan,
Siz de topladığınız tohumlardan üretiyorsanız zaman içerisinde meyve miktarında azalma oldumu? |
Tohumdan üretim...
Benim güvey fenerini yetiştirdiğim yerde akraba bitkiler yok ki yabancı tozlaşma yapıp verimi düşürsün.Biber ve domatesin güvey feneri ile aynı familyadan olması onlarla tozlaşma yapmasını sağlamaz.Size şöyle örnek vereyim iki farklı biber çeşidi birbirini döller ve farklı karakterde bireyler çıkabilir.**** iki farklı domates çeşidi birbirini tozlar ve farklı karakterde bireyler elde edilir.Güvey fenerini tozlayacak ne var ki özelliği bozulsun.Ben arkadaşların görüşlerine katılmıyorum.
|
Güvey feneri tohumunu şimdi saksıya eksem olur mu?
|
Tohumdan üretim
şu an tohum ekimi için uygun zaman değil.....
|
Şubat sonu tohum ekimi için uygunmudur?
|
tohum çimlenmesi
Güvey fenerinin çimlenmesi için en az 17-18 derece sıcaklık gerekiyor...Siz bu sıcaklığı şubat sonu itibari ile sağlıyabilirmisiniz?
|
Güneş gören ve kalorifer peteklerine yakın bir cam önünde sağlanabiir sanırım.
|
Alıntı:
|
Selamlar,
güveyfemeri tohumunu kapsülü ilemi ekecegiz?Yoksa kapsülünden çıkarıp mı ekmeliyiz. |
Tohum/fide arayan, satan ve paylaşan arkadaşların, yazışmalarını ilgili bölümlerde yapmasını rica ediyoruz.
Alışveriş İlanları |
Çimlendirmek için tohumları ekme zamanımız geldi mi acaba? Ben şimdi çimlendirirsem 1 ay kadar evde bakarım Nisan başı gibi de bahçeye dikerim diye düşünmüştüm. Daha önce tohumdan yetiştiren arkadaşlardan bu konuda yardım bekliyorum. Teşekkürler.
|
Arkadaşlar hayrına birisi bunun nasıl çimlendiğini anlatabilirmi. Ben Doamtes gibi 1 gün suda beklettim. Ped bardağa ekelimde 1 hafta dan fazla oldu hala tık yok.
|
Sayın Kadiray27,
Çimlenme birkaç hafta sürebiliyor, sanırım haftaya çimlenme başlar. Sayın Aaylin, Mesajınızı yeni fark ettim, umarım şimdiye kadar ekmişsinizdir. |
Sayın Otugay verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.
Sanırım bende ekmeye geç kalmışım. :D |
Peki bunu büyüklük olarak nasıl bir saksıya dikmek lazım?
|
Dış mekana dikmeyecekseniz olabildiğince büyük saksıya dikin, +1.5 metre çap +1 metre boy yapabiliyor.
|
2 Eklenti(ler)
Sn.Selahattin Yılmaz'ın gönderdiği tohumların son durumu resimdeki gibidir.Güneş gören bir cam önünde torf içinde dikililer.Toprak kurudukça suluyorum.
|
Ben Sn. Ömer Tüfekçi'den aldığım güvey feneri tohumlarını dikeli 2 hafta'ya yakın oldu ama hala filizlenmedi normal mi? Saksı 20cm çapta ve torfun içinde. Üstüne dün gübrede serptim.
|
Çimlenme birkaç hafta sürebiliyor. Çimlendirme kolay ve yüksek oranda olduğundan problem çıkacağını zannetmem.
|
Alıntı:
ek bilgi olarak; Saksı balkonda geceleri 8-12 derece gündüzleri 15-21 derece arasında şu sıralar. Gündüzleri güneşi tam alıyor. |
arkadaşlar bildiğim ve yetiştirdiğim kadarıyla çin eriği phisalis var birde çin feneri var phisalisihttp://www.tropikalmeyveler.com/ adresinden mutlu beyden temin edebilirsiniz çin feneri de sarkan türde çiçek meyvesi yok pihisalis gibi renksiz değil kırmızı çiçekleri ver kurutulmuş olarakta buketlerde kullanılıyor ben tohumları kipadan almıştım çok geç çıkıyor ekenler ümitsizliğe kapılmasın beklesin fısfıs layarak nemli tutun benim ektiklerim üç ay kadar oldu viyollere ektim yerlerine geçireceğim artık herkese iyi akşamlar
|
Alıntı:
|
Sevgili İklimsiz'in geçen sene yolladığı tohumlarımı 2 Nisan'da ektim. 16 Nisan'da çimlendi. Uzun sürüyor çimlenmesi.
|
Mersin milletvekili olan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Akdeniz İhracatçı Birlikleri’ni de devreye sokarak kentte, ’yer kirazı’ (physalis) üretiminin ticarileştirmesine dönük ilk adımı attı. İthali 175 liradan satılan ’yer kirazı’, Mersin’de üretilince 25 liraya kadar inebilecek.
TÜRKİYE’nin toplam ihracatından yüzde 17 pay alan tarım sektöründeki katma değerli ürünlere ’egzotik kiraz’la bir yenisi daha eklendi. Dünyada 50 milyon dolarlık pazara sahip olan ’yer kirazı’nın (physalis) ticarete yönelik deneme üretimine Mersin’de başlandı. Meyveleri taze olarak tüketilebilen ve kullanım alanı geniş olan yer kirazı, ithalat kapısından girerek Türkiye’de kilosu 175 liraya satılıyor. Mersin’de başlayan yerli üretim sayesinde bu fiyatın iç pazarda 25 liraya kadar inebileceği belirtiliyor. Yer kirazı, sahip olduğu aroma ve mayhoş tattan dolayı meyveleri tüm dünyada pastacılıkta, sos ve marmelat yapımında, meyve salatalarında ve tatlılarda kullanılıyor. Cleopatra’nın Hazinesi Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Atakent Beldesi’nde 2 dönümlük arazide ticarete yönelik deneme üretimine başlayan ve Cleopatra’nın Hazinesi olarak adlandırılan yer kirazı, dünyada lüks tüketim alanında en çok tercih edilen meyvelerden biri olarak dikkat çekiyor. Sağlık açısından birçok özelliği bulunan kirazın Türkiye’deki satış fiyatı 175 lira. Yerli üretim halinde ise hedef iç pazarda 25 TL’ye inmek. Dört ayda bitirilen projenin üretim aşamasında Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), bakanlık koordinasyonuyla ticarileştirme çalışmalarını yürüttü. Meyve-sebzede ivme Yeni ürünün ticarileştirme aşamalarını çiftçilere tanıtan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, tarım sektöründe katma değerli ürünlere ağırlık verilmesi gerektiğine işaret ederek, Türk tarımındaki sorunun temelinde farklı ve değerli ürünlerin yetiştirilmemsi olduğunu söyledi. Türkiye’nin ihracatta 2009 Ocak ve Şubat aylarında yaş sebze ve meyve alanında büyük bir ivme yakaladığını belirten Tüzmen, "İhracatta birçok sektörde düşüş yaşanırken yaş sebze ve meyve alanında ciddi bir atılım var. 2009’un ilk iki ayında Akdeniz bölgesinde yüzde 33 artış oldu" dedi. Komşu ülkeler konusunda çalışmalar yaptıklarını da vurgulayan Tüzmen, özellikle Suriye, Irak, Mısır’a ağırlık verildiğini söyledi. Türkiye’nin Suriye’ye 2009 ilk iki ayında yüzde 46 artış yaşandığını belirten Tüzmen, Irak’ta yüzde 76’lık bir artış yaşandığını ve Mısır için bu rakamın yüzde 140’lara kadar yükseldiğini söyledi. 35 yıl önce de çilek Mersin’de 80 yıl önce Gazi Çiftliği’nin kuruludğunu hatırlatan Tüzmen, şunları söyledi: "O günlerden sonra ne yaptıysanız burada o kadar gelişme yaşandı. Ama artık o devirler geride kaldı. Artık sürekli olarak gelişip, ürün çeşitliliğine ağırlık vermeliyiz. Silifke halkı 35 sene önce çilekle tanıştı. İlk başlarda üretici, ’Acaba tutar mı, para kazanır mıyız?’ dedi. Ama bugün öyle bir noktaya geldik ki, Silifke deyince herkesin aklına, lezzetli ve hoş kokulu çilek geliyor." Tarımda hedef 30 milyar dolar TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ise dünya genelinde ağırlıklı olarak Peru, Kolombiya ve Güney Amerika ülkelerinde üretildiğini belirterek, özellikle Kolombiya’nın 23 milyon dolar ile pazar lideri olduğunu söyledi. 2009 yıl sonu hedefini tarım ürünleri alanında yüzde 15 olduğuna işaret eden Büyükekşi, 25-30 milyar dolar arasında bir ihracat rakamı hedeflediklerini de belirtti. Yaşlandırmayı geciktirip kan dolaşımını düzenliyor ANAVATANI Güney Amerika olan yer kirazı C, B1, B2, B3, karoten vitamin ve mineralleri açısından zengin bir meyve olmasının yanı sıra, 100 gramında yüzde 6 oranında şeker ihtiva ediyor. Kandaki ürik asidi atması, içerdiği karoten sayesinde serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yaşlanmayı geciktirmesi, metabolizmayı hızlandırıp, kan dolaşımını düzenlemesi yer kirazının faydaları arasında yer alıyor. Meyve, bitkisel ilaçların yapımında kullanılmak üzere sanayide de değerlendiriliyor. kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/11206511.asp |
2 Eklenti(ler)
Sn Sercan1969'dan almış olduğum Güvey fenerlerim saksısı ile buluştu. Şimdi gidip şeker alayım.
|
Alıntı:
Toprağına şeker mi koymak gerekiyor? |
Sayın BalıkcıSerdar; mesajınızı yeni gördüm kusura bakmayın. Afiyetle yediklerimizden kalanını reçel yapacağım da şimdiden hazırlanayım dedim .:D
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 20:30. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025