agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Yukka (Yucca sp.) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/1965.htm)

tugo 09-10-2007 18:11

1 Eklenti(ler)
Sn Efsung,
resimde gördüğünüz soldaki dal,ana dalın üst kısmıydı.Artık taşımıyacağını görünce,kestim, birkaç günde suda köklendi, annesinin yanına diktim, 2 yılda boy verip, aşağıdan yaprak attıkça, odunsu kısım kendiliğinden oluşmuş oldu.
Saygılar

ayl 12-10-2007 21:43

Efsung merhaba,yukka'nız sağlıklı görünüyor.Odunsu kısmı elde etmek için beklemeniz gerekecek bance.Boyu uzadıkça oluşacak.Ancak alt yaprakları sağlıksız olunca kesmek gerekecek.Bir de size tavsiyem su verirken dikkat etmenizdir.Yukka güneş alan yerde durmalı ve az su verilmelidir.

Benim balkonda duran (üstteki resim)yukka için mesajıma cevap verilmedi,neyse ki kendiliğinden çok canlandı ve alttan 4-5 adet sürgün verdi.Şu anda keyfi yerinde ama boyu daha da uzadı.

Çiçeğinizi güle güle büyütün.

efsung 16-10-2007 15:04

bilgi ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim arkadaşlar sağlıklı güzel günler

efsung 27-10-2007 20:32

4 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar yine ben öncelikle yukam balkonumda kuzey cephede olduğumuz için çok güneş almıyor. Yukamın yapraklarında beyaz benekler fark ettim sebebi ne olabilir (5-6 yaprağında var).sulama ,ısı,ışık,besin....?

yukka 15-11-2007 11:32

yukka

1 Eklenti(ler)
Saksısında köklendirdiğim minik mum çiçeklerimi kullanmadığım; ama atamadığım bir abajur ayağına astım. Eski yerlerinden 50 cm kadar oynadılar; biraz daha aydınlığa geldiler. Şimdilik iyi durumdalar. Kapalı bir balkondalar. Bakalım kışı burada geçirebilecekler mi ...:o

menekşemehtap 01-12-2007 17:05

Arkadaşlar bugün annanem kendi yukkasının yavrusunu bugün bana dikip verdi.Dikme işlemi sırasında yukkanın sap kısmını ortadan ikiye kesip içine buğday koydu ve toprağı kapattı bu şekilde kesin tutacağını söyledi nasıl olacak bilemiyorum.Sizce yaptığı işlemin bir yararı olabilir mi yoksa sizde benim gibi kesilmeden dolayı yarar yerine zarar olacağınımı düşünürsünüz?

gilan 07-01-2008 16:10

İlginç bir hastalık

3 Eklenti(ler)
Yukkamın genç yapraklarında aşağıdaki gibi beyazlaşmalar var.

Eklenti 27833
Eklenti 27834

Elimle silince beyaz toz gibi birşey geliyor ama rengi yine de normale dönmüyor, sarıya yakın bir açık yeşil olarak kalıyor. Ayrıca alttaki resimde görülebileceği gibi bu yapraklarda kuruma da başladı.

Eklenti 27835

Görünürde bir zararlı yok. Su azlığı/fazlalığı olabilirmiş gibi gelmiyor, çünkü dikkat ettim diyebilirim. Işık alışı uygun. Uygun olmayabilecek koşullar olarak şunlar olabilir:
1. Oldukça sıcak bir ortamdayız. Bulunduğu yer gece-gündüz 27-28 derece civarında.
2. Torfa dikili durumda.
Demir eksikliği olabilir mi diye de aklıma geldi ama pek benzetemedim.

Bu konuda bir fikri olan var mı? Umarım çok geç olmadan müdahale edebiliriz :(

Mine Pakkaner 10-01-2008 10:34

Yukkanızın bir sorunu yok, keyfi yerinde. Bu beyazlıları yukka seralarında üretim yaparken de görürsünüz. Sarı olan yerler de sonra koyu renge döner, endişe etmeyin. Bu kadar sıcakta yaprak uçları bile nem eksikliğinden kurumamış. Gördüğüm kuruma ise mekanik hasar gibi geldi bana. Yani silerken hırpalamış olabilirsiniz.

Bu arada siz hazır yukkanızla ilgileniyorken gövdesinde yumuşama var mı diye de bir bakın. İçinizin rahat etmesi için de forumdaki oksijenli su solüsyonunu hem yaprak hem de topraktan uygulayınız.

filyos 14-01-2008 10:48

Merhaba Mine hanım benim de size bir sorum olacak.Benim yukkmın yapraklarının dip kısımları saramaya ve hafif kurumaya başladı.Yapraklar da eski yeşilliğini kaybetti.Bu durum kış ayı başladığından itibaren başladı.Benim yukkam toprak bir saksıda ve altta bir tane deliği var.Daha nce klimalı odadaydı e bn bu halini farkedince daha aydınlık ancak soğuk bir odaya koydum.Bu arada ben İzmir'de oturuyorum.Sizce sorun nedir.Beni bu konuda aydılatırsanız gerçekten çok sevinirim.

borkcan 25-01-2008 22:43

Benimde yaklaşık 10-12 yaşında iki adet yuccam var her ikisindede dönem dönem yapraklarında mumsu lekeler oluşuyor, bunun nedeninin ne olduğunu bilmiyorum. Bu lekeleri temizlemezsem yaprağı tamamen kaplayıp yaprağı kurutabiliyor. Bununla ilgili tavsiyesi olan varmı?

özlem11 28-01-2008 09:02

Benimde bir yukkam var.Yaklaşık bir ay oldu geleli ama gelirken hırpalanmış.
Bu arada komşumuzun yukkası kendini taşıyamayıp kırılmış.Ana dalın alt kısmından yeni sürgün filizler gelmiş.Acaba bende mi kessem.Resimleri en kısa zamanda eklerim...

SİLİVRİLİ 28-01-2008 13:37

Selamlar,

Benim Yuccalarımın resimleri;

http://img66.imageshack.us/img66/6563/iekler013du5.jpg

http://img66.imageshack.us/img66/6540/iekler016fw0.jpg

Bu ikisi çok sağlıklı fakat alt resimdeki tavana kadar uzandı, Bunu durdurmak, çok uzayan dalı kesmek mümkünmüdür. O dalı keserek yeniden ekebilirmiyim.

http://img66.imageshack.us/img66/7586/iekler001rk3.jpg

Yardımcı olan herkese teşekkür ederim.

filyos 05-02-2008 09:06

Yukkam ölüyor Lütfen Ağaçseverler Yardim Edin

Arkadaşlar yukkam gerçekten ölüyor.İnsanlık namına bitkisevenler yardım edin.Yukkam klimalı bir odada ve orta kısmından çıkan yeni taze yaprakları kurudu diğer alt yapraklarının dip kısımları da kurumaya başladı.Çieğim öyle cansızlaştı ki onun bu haline kıyamıyorum ve elimden de birşey gelmiyor.

özlem11 05-02-2008 09:57

Belki neme ihtiyacı vardır. Klimalı odada dediğiniz için...
Benimde yukkam aynı problemle cebelleşiyordu. Toprağını döktüm.İçinde 50 kadar solucan cirit atıyormuş. Toprağını değiştirdim. Köklerini temizledim.Gövdesi sağlamdı.üçe ayırdım.köklü yeri ektim. Diğer ikisinde suya koydum.1 hafta oluyor. Şuan durumu iyi gibi.Umarım sorunu bulup halledersiniz...

filyos 05-02-2008 11:48

Tavsiyeniz için teşekkürler.Toprağını değiştirdim.Saksı toprak olduğu için sanırım,toprağı nemliydi.Saksımın altında bir tane delik var.Ayrıca çiçeği balkona koydum.Umarım hastalıktan kurtulur.

özlem11 05-02-2008 12:53

Bence bir kaç delik açabilirdin.Çok su sevmediğinden bahsedilmiş.İlerleyen günlerde aspirinde verebilirsin.Gövde sağlamsa çürüme yumuşama yoksa iyileşir.**** kesip suda köklendirip tekrar üretebilirsin..
Birde güneşi çok seviyormuş güneş gören bir yere koyabilirsin.

bilce 06-02-2008 18:36

Yuccama neler oluyor :(

1 Eklenti(ler)
Merhabalar
Ani değişimler gösteren hava koşullarına sevgili Yucca' mın kafası karışmış olmalı ki; çiçek açmaya başladı. Fakat sanıyorum bir problem var çiçek açan kısımda yapışkan, kokusuz jelimsi bir sıvı var. Bu konuda fikri olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum.

Ela 07-02-2008 11:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bilce (Mesaj 201871)
Merhabalar
Ani değişimler gösteren hava koşullarına sevgili Yucca' mın kafası karışmış olmalı ki; çiçek açmaya başladı. Fakat sanıyorum bir problem var çiçek açan kısımda yapışkan, kokusuz jelimsi bir sıvı var. Bu konuda fikri olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum.

Bu yucca değil,drecena :)çiçek açması ne kadar güzel

bilce 07-02-2008 11:57

Sanırım fotoğraf yanılttı sizi sevgili Ela, fotoğraftaki bitki yucca.

Ela 07-02-2008 13:41

yuccanın yaprakları düzdür,drecena yaprakları çizgilidir ve daha yumuşaktır .Ben fotografta çizgili bir yaprak görüyorum;)

bilce 07-02-2008 15:28

1 Eklenti(ler)
Yucca'nın da Drecena'nın olduğu gibi bir kaç çeşiti vardır.Ve ttabi yaprakları daha sert olanı.Benim bitkim Yucca elephantipes bu türe ait bir kaç foto var ekte incelemek isterseniz bakabilirsiniz.

Ludisa Excellence 07-02-2008 16:37

SN. bilce;
siz yucca olamasını istiyorsanız yucca olsun (bu kadar ısrardan sonra) ama bitkinizin çiçek yapısı bana hiç yucca gibi gelmedi.Bana daha çok sanki Dracaena fragrans gibi gözüküyor buradan ama tabi siz nasıl isterseniz.
Saygılar

Pyskhe 22-03-2008 17:02

Bitkimin büyümesini yavaşlatmak için neler yapabilirim?

2 Eklenti(ler)
Merhaba ;

yaşını bilmediğim bir yuccam var. Boyunu tam bilemiyorum ama resimlerde görüldüğü gibi tavan çok yakın ve tavan yüksekliği (2.80 m.); yaklaşık saksı çapı 45 cm., saksı derinliği 45 cm. Bitkimin sağlığından memnunum ama biraz daha büyüyecek olursa onu bir yere sığdırmak pek mümkün olmayacak. Bu sebeple onu ışıktan olabildiğince uzaklaştırdım, toprağı kuruyunca az bir miktar su veriyorum. Bitki besini kullanmıyorum; ancak gelişimi normal seyrinde devam ediyor. Büyümesini yavaşlatmak için neler yapabilirim? :confused:

özlem11 22-03-2008 19:24

Nekadar güzel.Ben yukkamın gövdesini 3' e ayırmıştım. Şimdi biri tam 5 tane sürgün filiz verdi.Biri köklendi. Umarım böyle olur benim yukkamda.

Pyskhe 23-03-2008 14:10

Yukamın gövdesini ayırmaya cesaret edemiyorum, yaprak ağırlığı oldukça fazla; ince dalları o ağırlığı nasıl kaldırır :confused: Ayrıca bir cesaret ayırdım diyelim bu gelişmiş, güzel görünümünden çok şey kaybedecek :(

özlem11 23-03-2008 14:21

Sen ayırma işlemi yapma. Benimkinin yaprakları kötülemişti onda...
Bilenlerede danışmak lazım.Sizde en uç dalların tepesinden hafifçe budasanız. Tepeye değecek dediğiniz yerlerden ortasından. yukarı büyümesi durur diye. Hem bu sayede belki yan sürgünler gelir. Dediğim gibi bilen varsa yardımcı olacaktır.

ike 26-03-2008 11:45

merhaba!ben,m yucca da maşallah tavana değiyor! ne yapmam gerek? kesip yeniden nasıl dikeceğim? diksem de tutar mı? çünkü artık iyice ağaç oldu kıyamıyorum da

ike 26-03-2008 14:22

teşekkür ederdim berduray!
geçmiş mesajları okudum ancak benim yukkanın durumu farklı gördüğümden tekara sordum!o mesajda cevap werilen yukka zayıf ancak benimki ağaç gibi! yaprakları da saksından 20 cm yukarıdan itibaren var! ayrıca o kestiğim yerden tekrar filiz verir mi?

tekrar teşekkür ederim

burcind 04-06-2008 08:52

Yuccam

Benimde bir yuccam var ama yeni yaprak verdikten sonra alttaki eski yaprakları sararıp ölüyor yaklaşık 2 yıldır bu böyle devam ediyor ayrıca gövdede incelmeye başladı.Bende yuccamı 2ye bölsem topraktaki köklü göde saksıdamı kalmalı galiba kestiğim parçayıda suya koymalıyım.Peki başka yapmam gereken bişey varmı?

özlem11 05-06-2008 10:27

Arkadaşım benim yukkamın gövdesi keldi. Bende kesip suya koydum. Yaklaşık 1,5 karış kadar parçalara ayırdım. Aydınlık bir yerde 3 günde bir suyunu değiştirip 2 ayda yeni kök ve filiz verdi. Kökler belirginleşince saksıya aldım. 2 hafta sonrada ikindinden sonra güneş gören balkonda duruyor...
Suyu ve güneşi çok seviyor. Besinde vermek gerek. Benimkinin kökünü solucanlar istila ettiği için kökü çürümüştü. Sizin sağlamsa kökü toprakta kalsın üsten kesin. Toprakta kalan kısımda 1 ayda yeni sürgün verir.

burcind 06-06-2008 14:50

Teşekkürler

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi olay9 (Mesaj 244636)
Arkadaşım benim yukkamın gövdesi keldi. Bende kesip suya koydum. Yaklaşık 1,5 karış kadar parçalara ayırdım. Aydınlık bir yerde 3 günde bir suyunu değiştirip 2 ayda yeni kök ve filiz verdi. Kökler belirginleşince saksıya aldım. 2 hafta sonrada ikindinden sonra güneş gören balkonda duruyor...
Suyu ve güneşi çok seviyor. Besinde vermek gerek. Benimkinin kökünü solucanlar istila ettiği için kökü çürümüştü. Sizin sağlamsa kökü toprakta kalsın üsten kesin. Toprakta kalan kısımda 1 ayda yeni sürgün verir.

Yanıt için teşekkürler,hemen deneyeceğim.

powered 23-06-2008 01:22

1 Eklenti(ler)
1 Adet Yuccadan 7 yıl içerisinde 5 adet Yucca üretmiş biri olarak Powered Derki;

1- Suda köklendirme işinden artık vazgeçin! Aynı hata diffenbachia çiçeğindede yapılıyor çürümeye davetiye çıkarıyorsunuz. Bunlar suyu çok seven bitkiler değil! Uzamış bir Yuccanız varsa alt yaprakları ölmüş çıplak ise, bitkinin en alttaki sağlam yaprağının 10-15 cm aşağısından kesin, kestiğiniz dalı nemi çok iyi tutan torf dolu bir saksıya dikin ve torf'u doyurana kadar sulayın. Saksı tabağında su görünsün, ama tabağı boşaltın sonra. İşlem tamam çiçeğin yanına 1 ay uğramayın, kendi kendine köklenecektir. Ben 5 kez böyle yaptım hiç fire yok sonuç mükemmel.

2- Yuccayı kestiniz, kestiğiniz dalı diktiniz, ana gövde kısa süre içerisinde yanlardan patlayıp yeni sürgünler vericektir. Bitkinizin gelişim hızına bağlı olarak yeni çıkan sürgünler 2-3 yıl içerisinde tam gövdeden çıktığı yerden kesilip yukarıda anlattığım şekilde dikilirse yine hiç bir sorun yaşamadan yeni bir bitkiniz daha olmuş olur ve ana gövde yeniden sürgün verir.

3- Bu bitkinin suyu sevdiğini söyleyenler olmuş edindiğim tecrübelere dayanarak söylüyorum ki hiç sanmıyorum sevdiğini! Su eksikliği herkesin bitkisinde farklı olur saksıdaki toprak cinsi, bitkinin bulunduğu ortamın ısısı ve nemi herkeste değişik olacaktır kimisinde 1 ayda bir su isterken kimisinde 15 günde bir su isteyebilir. Ama genel olarak bu bitkiye fazla su vermeyin. Ben torfa diktim, evde sadece 1 saat güneş gören aydınlık bir yerde yazın 20 günde bir sularım kışın ise 1 ayda bir. Gelişim mükemmel. İlk kestiğim gövde 1,5 metre, ondan diktiğim dal 2 metre oldu. çıkan yan sürgünleri saymıyorum.

4- Güneşi sevdiği söylenmiş, katılıyorum fakat bitki güneşi seviyormuş diye evde duran Yuccanızı birden güneşin narına koyarsanız bu hata olur. Alıştımalısınız önce az güneş alan bir yere koyup sonra güneşli bir yere alabilirsiniz, bu durumda bitkinin su isteği artacaktır toprağın nemini sürekli kontrol etmelisiniz.

5-Yapraklarına su püskürtülmesi gereken bir bitki değildir! Yaprağına su isteyen hiçbir bitki direkt güneş ışığını sevmez.

6-Eğer hiç kesmeden 10 yıl Yucanızı yaşatabilirseniz bu bitkiden artık çiçek bekliyebilirsiniz, belki ilk kez duyuyorsunuz ama 10 yıldan sonra çiçek veriyormuş ben resmini gördüm sadece, bizzat kendi gözümle görmedim.

7-Yuccanın bir çok değişik türleri var yukarıda yazdıklarımın hepsi aşağıda resmini eklediğim Yucca cinsi için geçerlidir.

erbek_ 23-06-2008 12:44

Çiçek veren yukkan değil draceana...O da 10 yılı bulmuyor çünkü benimki açtı ve sanırım 5- 6 yaşında...Hemde ikinci kez açtı. Yukka da açıyor mu onu bilmiyorum. Ayrıca, ben hem yukkalarımı hem de diffenbahyalarımı sürekli fısfıslıyorum, yani benimkilere yarıyor, hatta ara sıra banyoda duş aldırıyorum, iyice rahatlasınlar diye :) Benim de bildiğim su püskürtmenin yarar sağladığı yönünde :mad:

aliş 30-06-2008 06:39

günaydın öncelikle iyiki sizler varsınız öyle bilgileniyorumki hergün çiçeklere ilgim artıyor
ben biliyorsunuzki sitedede çiçekçiliktede acemiyim
yukkayla ilgili bir sorunumu yazmıştım ama nereya yazdığımı bulamıyırum :p
bugün konunun açıldığını gördüm ve sorunumu tekrarlamaya karar verdim
benim yukkam çok güzeldi son 2 haftadır yapraklarının üstü beyazlaşmaya başladı rengi atmaya başladı yaprak çıkarıyor yine gerçi çok yavaşladı ama yinede çıkarıyor ama çıkan yapraklar öyle cansızki yamuk yumuk çıkıyor ve yeni çıkan yapraklar yanık gibi olamaya başladı çok güneşte değil suyunu haftada bir veriyorum ve sıvı besin aldım dün attım ne yapmalıyım çünkü çok büyük yukka kurursa içim açır valla :(

powered 02-07-2008 01:52

Sevgili aliş, sorduğun soru verdiğin bilgilere göre bizi biraz aşıyor gibi. Sen en iyisi bu soruyu Forumda bir bilene soralım köşesi var orada Mine hanım'a sor, sana en doğru bilgiyi o vericektir ne söylesek tahminden öte geçmicek gibi. Ama yinede tavsiyem şudur ki;

1- Haftada bir su verme 2 haftada bir ver.
2- Yapraklarda beyaz'a dönmeler vitaminsizlikten olabilir! Yeni gübre kullanmaya başlamışssın sonucu hemen göremezsin zateb, bitkinin kendisini toparlaması uzun zaman alabilir. Kullandığın gübre özellikle demir içeren bir gübre olsa iyi olur.
3- Uzun süredir aynı saksıda ise ve çok suluyorsanız bitki kökleri çürüyor olabilir saksıyı ve toprağını yenileyin.
4- Son çare olarak en alt yapraklardan 5cm aşağısından kesip, yeni bir saksıya dikip, bolca su verip, 1 ay su vermeyin bitki köklendikten sonra kendini yeni toprak ve saksıda daha iyi geliştiricektir.

Not: Bunlar benim tavsiyelerim sadece. Siz yinede Bir Bilene Soralım Köşesinden sorununuzu bir uzamana sormayı da ihmal etmeyin.

aliş 02-07-2008 06:21

sevgili powered,
cevap verdiğin için çok teşekkür ederim en kısa zamanda söylediğin köşeye yazıcam cevap vermene çok sevindim her gün açıp bakıyorum cevap yok bende yukka gibi sararmaya başlamıştım:p

erbek_ 05-07-2008 19:13

Sevgili Aliş, eminim burdaki herkez yardımcı olmak isterdi ama yanlış birşey yazmamak, yanlış yönlendirip seni büsbütün üzmemek için cevap yazılmıyordur, mesajını gören ve bu konuda bilgisi olan neden cevap vermesin ? Powered in dediği gibi...Bir uzmana danışmakta fayda var :cool:

aliş 16-07-2008 14:22

Yukka

öncelikle iyiki sizler varsınız öyle bilgileniyorumki hergün çiçeklere ilgim artıyor
ben biliyorsunuzki sitedede çiçekçiliktede acemiyim
yukkayla ilgili bir sorunum

benim yukkam çok güzeldi son 2 haftadır yapraklarının üstü beyazlaşmaya başladı rengi atmaya başladı yaprak çıkarıyor yine gerçi çok yavaşladı ama yinede çıkarıyor ama çıkan yapraklar öyle cansızki yamuk yumuk çıkıyor ve yeni çıkan yapraklar yanık gibi olamaya başladı çok güneşte değil suyunu haftada bir veriyorum ve sıvı besin aldım dün attım ne yapmalıyım çünkü çok büyük yukka kurursa içim açır valla

Bilgileriniz için şimdiden teşekkürler

Mine Pakkaner 16-07-2008 14:24

Berna, siz fotoğrafı yükleyince biz bakar ne olduğunu söyleriz. Her ikisinin de bakımlarını ayrı ayrı anlattık. Bu arada o başlıkları okumanızı öneririm. Bitkinizin teşhisi için Bu bitkinin, çiçeğin adı nedir? başlığını kullanınız.

karakule 16-07-2008 18:37

1 Eklenti(ler)
Bunlar da benim yucca'larım. Daha bir aylıklar. Birkaçını kökleri çürüdüğü için kaybettim. Fazla suyu sevmiyorlar!

Eklenti 43147

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025