agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Yukka (Yucca sp.) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/1965.htm)

Mine Pakkaner 05-04-2007 08:20

Yukka bakımı ve sulaması
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BARIŞ AKINCI (Mesaj 92187)
evet şu an saksımın altında delik yok...ilk aldığım küçük saksıda delik vardı.

Yukka fazla sulamaya karşı hassas bir bitkidir.
Susuzluktan ölmez, kendini toplar ama sizinki gibi bir odunlu yukka deliksiz saksıda sudan ölür. Aşırı sulama yaprakta sarı bir hale ile çevrili uç kuruması ile kendini gösterir. Yetersiz sulama ise hafifçe büzülmüş, buruşmuş filiz ve yaprak sapı,yaprakta tam sararma ve sonrası kahverengiye dönme ile kendini gösterir. Bu durum genelde yaşlı alt yapraklarda kendini gösterir, böylece alt yapraklar kararıp döküle döküle filizin sapı yapraksız bir şekilde uzar gider formsuzlaşır.

Yani gönderdiğiniz resimden de anlaşıldığı gibi sizin. sorununuz aşırı sulama.

Ayrıca yukka, yarı aydınlık ortama tahammül etse de tam ışık bitkisidir. Işık isteği difenbahyadan çok fazladır.

merdiye 05-04-2007 08:38

Merhaba arkadaşlar,
Benim de bir yukkam var. Yazılanları dikkatle okudum ve uygulamaya başlıyorum.
Ancak Mine Hanım'ın yazdığı hazır besin kısmını anlayamadım, zaten hazır besinler ya da suni gübreler ile ilgili hiç bir bilgim yok. Forumda bununla ilgili bir alt başlık var mı ya da bu soruyu kime sormalıyım? Nasıl öğrenebilirim şu hazır besinler konusunu?
Teşekkürler...

Mine Pakkaner 05-04-2007 08:50

Hazır besinden kastettğim zirai malzeme bayilerinden veya hipermarketlerin bahçe bölümlerinden kolayca bulabileceğiniz, yapraklı bitkiler için, çiçekliler için, hatta şimdilerde kaktüsler, güller, sardunyalar vs. için ayrı ayrı hazırlanmış sıvı veya çubuk gübrelerdir. Yukka için yeşil yapraklı salon bitkileri için olan gübre almalısınız.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1356 başlığında gübreler konusunu işlemiştik, oraya da bakmanız yararlı olacaktır.

Ela 05-04-2007 21:49

Benim yukkam ,12 numaralı mesajdaki gibi, şu ana kadar güneş gören salonda duruyordu.Balkon daha çok güneş alıyor ,acaba artık balkona mı çıkartmalıyım?

gilan 07-04-2007 21:39

2 Eklenti(ler)
Yukkalarımızı kaybetmek üzereyiz :(
Taşınırken kamyonda yer kalmadığı için, bugün yarın getiririz diye bizi eski evimizde bekliyorlardı, arada bir gidip suluyorduk. En son gittiğimizdeyse malesef bu halde bulduk. Nedeni ya soğuktan, ya susuzluktan ya da arada bir sulama şanşımız olunca sulama miktarını abartmamızdan olabilir diye düşünüyordum. Ama Mine hanımın verdiği bilgilere göre sanırım durum yetersiz sulamaya daha çok uyuyor.
Bu aşamadan sonra bitkileri kurtarabilir miyiz? Yaklaşık 10 12 yıldır bizimleler ve kaybetmeyi hiç istemiyorum :(
Bir yerden kesip tekrar filizlenmesini mi sağlamaya mı çalışmalıyım? Eğer öyleyse kesme noktasını da fotoğraflarda gösterebilir misiniz? Teşekkürler..

Not: 2 fotoğrafdaki bitkiler farklı.

Eklenti 8990

Eklenti 8991

serap 04-05-2007 11:40

Sayin Mine Hanim Benim Yuccam Da Siizn Yukarida Tarif Ettiğiniz Yetersiz Sulamadaki Belirtiler Var Ancak Ben Yuccami Yaklasik 20 Gün önce Yeni Saksiya Aldim Torf Kullandim Ve Ilk Sulamadan Sonra Belirtiler Başladi 2. Sulamayi Yaptiktan Sonra Ayni Sorunlar Devam Etti Sulamayi Içme Suyuyla Yapiyorum Son Sulamayi Yaklasik 1 Hafta önce Yapmama Rahmen Toprak Hala Islak Yani Yetersiz Sulama Olduğunu Düşünmüyorum Ama Belirtiler Ayni şu Ana Kadar 10-15 Yaprak Döktü Ancak Yeni Yaprak Veriyor Açik Sari şeklinde Sorun Ne Olabilir Acaba Yardimlarinizi Bekliyorum.

ogzhn 04-05-2007 11:56

Yuccaların gövdesini elinizle kontroledin yumşayan,kabugu kalkan en son noktadan kesin düzgün birşekilde,kestikten sonra kesilen yere antipas,macun vb birşeyele dolrurp kapatın.yumşama yoksa sararan yaprakları kesin koparmayın budama makasıyla kesin ve sıcak güneş alan bir yerde bekletin.
Eğer saksılarınıda filtre problemi varsa yani yuccalar konulamdan önce biraz mıcır konulmamışsa sasını dibine biraz mıcır koyun ve hatta saksıyı değiştirp daha büyük bir saksıya alın!

serap 04-05-2007 12:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ogzhn (Mesaj 101254)
Yuccaların gövdesini elinizle kontroledin yumşayan,kabugu kalkan en son noktadan kesin düzgün birşekilde,kestikten sonra kesilen yere antipas,macun vb birşeyele dolrurp kapatın.yumşama yoksa sararan yaprakları kesin koparmayın budama makasıyla kesin ve sıcak güneş alan bir yerde bekletin.
Eğer saksılarınıda filtre problemi varsa yani yuccalar konulamdan önce biraz mıcır konulmamışsa sasını dibine biraz mıcır koyun ve hatta saksıyı değiştirp daha büyük bir saksıya alın!

ÖNCELİKLE TEŞEKKÜRLER VERDİĞİNİZ BİLGİLER İÇİN ODUNSU KISMINDA YUMUŞAMA VARMI BİLMİYORUM ŞU AN AKŞAMA KONTROL EDİCEM AMA SAKSIYI DEĞİŞTİRİRKEN MICIR KOYMADIM SORUN BURDAMI ACABA SAKSISININ BÜYÜK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM YANİ DAHA BÜYÜK Bİ SAKSIYA GEREK YOK BENCE

oyaağacı 23-09-2007 22:14

1 Eklenti(ler)
http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1190578203
Benim miniğim on beş yıldır benimle kızımdan büyük .Ailemizin bir ferdi gibi, başınada gelmeyen kalmadı yıllar içinde ama O hepsine direndi .Cefakar dostum benim .

efsung 09-10-2007 17:45

2 Eklenti(ler)
merhabalar yucam resimde ki gibidir merak ettiğim sizler odunsu olan kısmı nasıl elde ettiniz yaprakmı budanıyor
benimki için sanırım daha çok erken
(arkadaşımın annesi benim için dikip verdi)
yaprak üstünde gördükleriniz spreyle sulama sonucu yaprakta kalan tozların izi

tugo 09-10-2007 18:11

1 Eklenti(ler)
Sn Efsung,
resimde gördüğünüz soldaki dal,ana dalın üst kısmıydı.Artık taşımıyacağını görünce,kestim, birkaç günde suda köklendi, annesinin yanına diktim, 2 yılda boy verip, aşağıdan yaprak attıkça, odunsu kısım kendiliğinden oluşmuş oldu.
Saygılar

ayl 12-10-2007 21:43

Efsung merhaba,yukka'nız sağlıklı görünüyor.Odunsu kısmı elde etmek için beklemeniz gerekecek bance.Boyu uzadıkça oluşacak.Ancak alt yaprakları sağlıksız olunca kesmek gerekecek.Bir de size tavsiyem su verirken dikkat etmenizdir.Yukka güneş alan yerde durmalı ve az su verilmelidir.

Benim balkonda duran (üstteki resim)yukka için mesajıma cevap verilmedi,neyse ki kendiliğinden çok canlandı ve alttan 4-5 adet sürgün verdi.Şu anda keyfi yerinde ama boyu daha da uzadı.

Çiçeğinizi güle güle büyütün.

efsung 16-10-2007 15:04

bilgi ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim arkadaşlar sağlıklı güzel günler

efsung 27-10-2007 20:32

4 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar yine ben öncelikle yukam balkonumda kuzey cephede olduğumuz için çok güneş almıyor. Yukamın yapraklarında beyaz benekler fark ettim sebebi ne olabilir (5-6 yaprağında var).sulama ,ısı,ışık,besin....?

yukka 15-11-2007 11:32

yukka
 
1 Eklenti(ler)
Saksısında köklendirdiğim minik mum çiçeklerimi kullanmadığım; ama atamadığım bir abajur ayağına astım. Eski yerlerinden 50 cm kadar oynadılar; biraz daha aydınlığa geldiler. Şimdilik iyi durumdalar. Kapalı bir balkondalar. Bakalım kışı burada geçirebilecekler mi ...:o

menekşemehtap 01-12-2007 17:05

Arkadaşlar bugün annanem kendi yukkasının yavrusunu bugün bana dikip verdi.Dikme işlemi sırasında yukkanın sap kısmını ortadan ikiye kesip içine buğday koydu ve toprağı kapattı bu şekilde kesin tutacağını söyledi nasıl olacak bilemiyorum.Sizce yaptığı işlemin bir yararı olabilir mi yoksa sizde benim gibi kesilmeden dolayı yarar yerine zarar olacağınımı düşünürsünüz?

gilan 07-01-2008 16:10

İlginç bir hastalık
 
3 Eklenti(ler)
Yukkamın genç yapraklarında aşağıdaki gibi beyazlaşmalar var.

Eklenti 27833
Eklenti 27834

Elimle silince beyaz toz gibi birşey geliyor ama rengi yine de normale dönmüyor, sarıya yakın bir açık yeşil olarak kalıyor. Ayrıca alttaki resimde görülebileceği gibi bu yapraklarda kuruma da başladı.

Eklenti 27835

Görünürde bir zararlı yok. Su azlığı/fazlalığı olabilirmiş gibi gelmiyor, çünkü dikkat ettim diyebilirim. Işık alışı uygun. Uygun olmayabilecek koşullar olarak şunlar olabilir:
1. Oldukça sıcak bir ortamdayız. Bulunduğu yer gece-gündüz 27-28 derece civarında.
2. Torfa dikili durumda.
Demir eksikliği olabilir mi diye de aklıma geldi ama pek benzetemedim.

Bu konuda bir fikri olan var mı? Umarım çok geç olmadan müdahale edebiliriz :(

Mine Pakkaner 10-01-2008 10:34

Yukkanızın bir sorunu yok, keyfi yerinde. Bu beyazlıları yukka seralarında üretim yaparken de görürsünüz. Sarı olan yerler de sonra koyu renge döner, endişe etmeyin. Bu kadar sıcakta yaprak uçları bile nem eksikliğinden kurumamış. Gördüğüm kuruma ise mekanik hasar gibi geldi bana. Yani silerken hırpalamış olabilirsiniz.

Bu arada siz hazır yukkanızla ilgileniyorken gövdesinde yumuşama var mı diye de bir bakın. İçinizin rahat etmesi için de forumdaki oksijenli su solüsyonunu hem yaprak hem de topraktan uygulayınız.

filyos 14-01-2008 10:48

Merhaba Mine hanım benim de size bir sorum olacak.Benim yukkmın yapraklarının dip kısımları saramaya ve hafif kurumaya başladı.Yapraklar da eski yeşilliğini kaybetti.Bu durum kış ayı başladığından itibaren başladı.Benim yukkam toprak bir saksıda ve altta bir tane deliği var.Daha nce klimalı odadaydı e bn bu halini farkedince daha aydınlık ancak soğuk bir odaya koydum.Bu arada ben İzmir'de oturuyorum.Sizce sorun nedir.Beni bu konuda aydılatırsanız gerçekten çok sevinirim.

borkcan 25-01-2008 22:43

Benimde yaklaşık 10-12 yaşında iki adet yuccam var her ikisindede dönem dönem yapraklarında mumsu lekeler oluşuyor, bunun nedeninin ne olduğunu bilmiyorum. Bu lekeleri temizlemezsem yaprağı tamamen kaplayıp yaprağı kurutabiliyor. Bununla ilgili tavsiyesi olan varmı?

özlem11 28-01-2008 09:02

Benimde bir yukkam var.Yaklaşık bir ay oldu geleli ama gelirken hırpalanmış.
Bu arada komşumuzun yukkası kendini taşıyamayıp kırılmış.Ana dalın alt kısmından yeni sürgün filizler gelmiş.Acaba bende mi kessem.Resimleri en kısa zamanda eklerim...

SİLİVRİLİ 28-01-2008 13:37

Selamlar,

Benim Yuccalarımın resimleri;

http://img66.imageshack.us/img66/6563/iekler013du5.jpg

http://img66.imageshack.us/img66/6540/iekler016fw0.jpg

Bu ikisi çok sağlıklı fakat alt resimdeki tavana kadar uzandı, Bunu durdurmak, çok uzayan dalı kesmek mümkünmüdür. O dalı keserek yeniden ekebilirmiyim.

http://img66.imageshack.us/img66/7586/iekler001rk3.jpg

Yardımcı olan herkese teşekkür ederim.

filyos 05-02-2008 09:06

Yukkam ölüyor Lütfen Ağaçseverler Yardim Edin
 
Arkadaşlar yukkam gerçekten ölüyor.İnsanlık namına bitkisevenler yardım edin.Yukkam klimalı bir odada ve orta kısmından çıkan yeni taze yaprakları kurudu diğer alt yapraklarının dip kısımları da kurumaya başladı.Çieğim öyle cansızlaştı ki onun bu haline kıyamıyorum ve elimden de birşey gelmiyor.

özlem11 05-02-2008 09:57

Belki neme ihtiyacı vardır. Klimalı odada dediğiniz için...
Benimde yukkam aynı problemle cebelleşiyordu. Toprağını döktüm.İçinde 50 kadar solucan cirit atıyormuş. Toprağını değiştirdim. Köklerini temizledim.Gövdesi sağlamdı.üçe ayırdım.köklü yeri ektim. Diğer ikisinde suya koydum.1 hafta oluyor. Şuan durumu iyi gibi.Umarım sorunu bulup halledersiniz...

filyos 05-02-2008 11:48

Tavsiyeniz için teşekkürler.Toprağını değiştirdim.Saksı toprak olduğu için sanırım,toprağı nemliydi.Saksımın altında bir tane delik var.Ayrıca çiçeği balkona koydum.Umarım hastalıktan kurtulur.

özlem11 05-02-2008 12:53

Bence bir kaç delik açabilirdin.Çok su sevmediğinden bahsedilmiş.İlerleyen günlerde aspirinde verebilirsin.Gövde sağlamsa çürüme yumuşama yoksa iyileşir.**** kesip suda köklendirip tekrar üretebilirsin..
Birde güneşi çok seviyormuş güneş gören bir yere koyabilirsin.

bilce 06-02-2008 18:36

Yuccama neler oluyor :(
 
1 Eklenti(ler)
Merhabalar
Ani değişimler gösteren hava koşullarına sevgili Yucca' mın kafası karışmış olmalı ki; çiçek açmaya başladı. Fakat sanıyorum bir problem var çiçek açan kısımda yapışkan, kokusuz jelimsi bir sıvı var. Bu konuda fikri olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum.

Ela 07-02-2008 11:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bilce (Mesaj 201871)
Merhabalar
Ani değişimler gösteren hava koşullarına sevgili Yucca' mın kafası karışmış olmalı ki; çiçek açmaya başladı. Fakat sanıyorum bir problem var çiçek açan kısımda yapışkan, kokusuz jelimsi bir sıvı var. Bu konuda fikri olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum.

Bu yucca değil,drecena :)çiçek açması ne kadar güzel

bilce 07-02-2008 11:57

Sanırım fotoğraf yanılttı sizi sevgili Ela, fotoğraftaki bitki yucca.

Ela 07-02-2008 13:41

yuccanın yaprakları düzdür,drecena yaprakları çizgilidir ve daha yumuşaktır .Ben fotografta çizgili bir yaprak görüyorum;)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025