agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Benjamin Kauçuğu (Ficus benjamina) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/1957.htm)

özlem11 09-10-2008 11:15

Bence kendi haline büyüsün. Görsellik açısından çok hoş oluyor.

aliş 09-10-2008 11:39

minem harika olmuşlar benimde 1,70 cm lik bir benjaminim var fakat yazın bir yaprak dökmeye başladı hala devam ediyor vitaminler ilaçlar hiç bir şey fayda vermedi en sonunda balkona koydum bakalım nasıl olacak sizin kullandığınız özel bir şey varmı ?

Minem 09-10-2008 11:47

Sayın aliş; benjaminlerim sürekli gölgede duruyor,yani direk güneş ışığı alan bir yerde değil.Sanırım yerinide sevdi ki bana geldiğinde küçücüklerdi.Biri sürekli güneş alan biryerde boyu kısa ama bol yapraklı,diğeri ise gölgede sürekli uzadı ve bol yapraklı bir hale geldi.Ne vitamin,nede başka besin kullanmadım.Ama sadece saksısının tabağına su koydum,hiç toprağını sulamadım.Toprağa dokunduğumda nemliydi ve hep öyle kaldı.

BenBen1967 10-10-2008 21:22

17 gün önce köklenmesi için suya koyduğum benjaminimde kökler gözükmeye başladı. ;)

erbek_ 11-10-2008 11:21

Ben de dün toprağa diktim, bakalım yazın ne durumda olacaklar ;)

Orkun Kırcı 25-10-2008 18:58

1 Eklenti(ler)
Bende birkaç çelik almıştım. İlk defa denedim sanırım başardım.

Eklenti 50862

antmen 01-11-2008 09:53

4 Eklenti(ler)
Bunlar da benim yetiştirdiğim ficus türlerinden bazıları. Köklendirdiğim çeliklerin düzgün bir formda gelişebilmesi için genellikle çubuklarla destekliyorum. Evin salonuna biraz bostan havası veriyor ama düzgün ve sağlam gövdeler elde etmek için en az 1-2 yıl süreyle bu tarz bir uygulama gerekiyor.

Eklenti 51507

Eklenti 51508

Eklenti 51509

Eklenti 51510

özlem11 01-11-2008 14:29

Çok başarılı. Benim denemelerimde olumlu sonuç verdi. Ektiğim alacalılarda tuttu. Fakat 1 hafta boyunca toprağa aldığım filizlerin saksısına poşet bağladım. Diğer bağlamadıklarım öldü. güneş gören cam önünde inanılmaz derecede hızlı güzel büyüyorlar...

Orkun Kırcı 01-11-2008 15:08

Poşet bağladım derken sera yöntemini mi kastettiniz sayın Olay9.

Orkun Kırcı 02-11-2008 12:50

Torfa diktiğim üç çelikten ikisi köklenmiş ilk denemeye göre başarılı sayılırım. Birkaç çelik daha alıp denmeye devam edeyim bari.

özlem11 02-11-2008 13:14

Evet sudan çıkınca toprakla birlikte nemi dengemek için. Toprağa adeptasyonunu sağlamak için. Yeni ekilen ister köklü ister köksüz her bitkiye aynı şeyi yapyorum faydası çok.
Sadece poşeti geçirip ip lastikle saksıya bağlıyorum . Minicikte bir delik açıyorum. Bir hafta sonra delik sayısını çoğaltıyorum. Ve devamında tamamen poşeti açıyorum. Poşet bağlı iken aydınlık gölge yere koymanızı öneririm. Bitki sıcaktan yanmasın.

özlem11 10-11-2008 11:19

Arkadaşlar şuan 2 saksıda 4 kök benjaminim tuttu büyüyor. Yine 2 saksıya 4 tane köklendirip ektim sanırım onlarda tuttu.

antmen 10-11-2008 11:31

Poşet içerisinde mi köklendirdiniz, yani mikrosera yöntemi ile?

özlem11 11-11-2008 13:42

Önce suda saçaklamasını sağladım. 1 aykadar sürüyor. Sonra toprağa ektim. Ve sudan çıkınca nem dengesini ayarlaya bilmek için toprağa eker ekmez poşet bağladım. Direkt ekipte poşet bağladıklarım genellikle afrika menekşesi. Bu yöntemle her daim olumlu sonuç almak mümkün.

özlem11 11-11-2008 13:43

Söylemeyi unuttum. Suya koyarken de bardağın ağzına poşet bağlıyorum. Delik açıp dalı yerleştiriyorum.

Orkun Kırcı 18-11-2008 22:48

Benjaminden aldığım ilk çeliklerim tutunca heveslendim birden. Bu kez de yan dallardan çelikler aldım 6-7 tane kadar var inşallah bunlarda köklenirler.

özlem11 19-11-2008 10:37

Benim 2 filiz tutmadı öldü. Toprağa alınca sorun yaşadım. Denemeye devam.

Orkun Kırcı 20-11-2008 20:31

2 Eklenti(ler)
İşte köklenen çeliklerim ve köklenmesi için suya aldığım çeliklerim. Gece fotoladığım için fotoların kalitesi düşük.

Eklenti 53352
Eklenti 53353

BenBen1967 08-12-2008 14:19

23-9-2008 de köklensin diye suya koyduğum alacalı benjamini dün itibari ile saksıya aldım. Önce captanla sulanmış toprağa itina ile diktim. Şimdi gelişmesini bekliyorum. ;)

irism 23-01-2009 12:38

merhaba,
benim de bir adet benjamin starlightım mevcut.Yalnız bu aralar yaprak dökmeye başladı,özellkle alt dallarından dökülme oluyor.üstte ise yeni sürgünler çıkıyor fakat böyle olunca da görntü açısından pek hoş olmayan bir görüntü oluşuyor..Bulunduğu ordam direk güneş ışığı almayan fakat aydınlık biryer ayrıca, kaloriferin üzerinde de sürekli su bulunduruyorum, ara sıra da yapraklarına su püskürtüyorum ve bu aralar haftada/on günde bir suluyorum...acaba sorun nedir?

antmen 24-01-2009 07:37

Sayın İrism,

Dökülen yapraklar tam olarak kurumuş mu, yoksa yeşilken mi dökülüyor? Ficus türlerinde yeşil yaprak dökülmesi fazla sulamadan, kuru yaprak dökülmesi su eksikliğinden kaynaklanır. Ayrıca bulunduğu ortamdaki sıcaklık dalgalanmaları da sarı yaprak dökülmesine neden olur. Ortam koşullarındaki (Sıcaklık, nem, ışık) değişmelerin yüksek oranda farklar yaratması Ficus türlerinin hiç sevmediği bir durumdur. Anladığım kadarıyla sizdeki durum su rejiminden ziyade sıcaklıkla alakalı. Evde bulunmadığınız ve kaloriferin yanmadığı (ya da az yandığı) zamanlardaki sıcaklık düşmeleri buna neden olabilir. Sıcaklığın 17-18 dereceden aşağı düşmemesine özen gösteriniz. Üst dallardan yeni sürgün veriyor olması köklerinin iyi durumda olduğunu gösterir. Mart sonuna doğru kuru dalları budayarak beğenmediğiniz görüntüyü de düzeltebilirsiniz.

Bir fotografını yollamanız mümkün olursa, budama konusunda da yardımcı olmaya çalışırım. Ayrıca şimdiki hali ile yazın budandıktan sonraki halini karşılaştırma açısından da güzel olur.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi irism (Mesaj 350023)
merhaba,
benim de bir adet benjamin starlightım mevcut.Yalnız bu aralar yaprak dökmeye başladı,özellkle alt dallarından dökülme oluyor.üstte ise yeni sürgünler çıkıyor fakat böyle olunca da görntü açısından pek hoş olmayan bir görüntü oluşuyor..Bulunduğu ordam direk güneş ışığı almayan fakat aydınlık biryer ayrıca, kaloriferin üzerinde de sürekli su bulunduruyorum, ara sıra da yapraklarına su püskürtüyorum ve bu aralar haftada/on günde bir suluyorum...acaba sorun nedir?

Hakkı Şen 24-01-2009 08:34

Merhaba ben de bir benjamin starlight var. Evin içini hiç sevemedi ben de onu terasa çıkardım bu yaz harika gelişme gösterdi. Dalları dolgun yapraklarla doldu. Yer değişikliğini sevmediğini öğrendiğim için yine terasta sadece 1-2 metre geriye daha kuytu bir yere çektim. Havaların çok soğuk olmadığından olsa gerek tek bir yaprak bile dökmedi. Üretimi hakkında bilgi sahibi olmadığım için hiç denemedim. Burada okuduklarımdan cesaret alıp çelik almaya karar verdim acaba bugünlerde denesem uygunmudur?

selentul 24-01-2009 11:17

2 Eklenti(ler)
Yapraklarını ( kurumadan) çok dökmeye başladı :( Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

antmen 24-01-2009 12:01

Kurumadan yaprak döküyorsa verilen su fazla gelmiştir. Verdiğiniz su miktarını azaltın ve sulama aralıklarını seyreltin.

özlem11 24-01-2009 15:23

Her zaman çelik alıp üretim yapabilirsiniz. Her cins benjamini üretme konusunda başarılı oldum. Şuan büyümekteler...
Eski yazılara göz atarsanız ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

sındırgılı 25-01-2009 08:13

sevgili arkadaşlar buda benim benjaminim.bazen onla konuşurum. delilik belkide sevgiyle ve yeşille kalın sinan

n-k-h 14-02-2009 15:24

2 Eklenti(ler)
Bende bugun bir benjamin aldım...
Galiba çiçekçi dükkanı kapatıyordu toprak saksısıyla beraber 30 tl'ye sattı.
Kadın bu bitkiyi yıllar önce Adana'dan çiftli olarak aldığını ve ikiye böldüğünü ve diğerinin öldüğünü söyledi. Şimdiye kadar kimseye satmamış ancak artık bakamayınca satmak istemiş. Gayet sağlıklı görünüyor. Dükkandan çıkardığımız anda herkes başımıza üşüştü herkes dal istedi ama malesef gelişigüzel budanduğı için herkese bir dal vermem mümkün değildi. Saksısını satın almak isteyen bile oldu..
Şu anda pencerenin kenarında gayet aydınlık bir yerde duruyor...

özlem11 14-02-2009 19:08

Arkadaşım çok pahalıya almışsınız.Tanınmış büyük yapı marketlerde 9-10 liraydı.Ayrıca bir yerden alacağınız minik filizle 1 ayda köklendirip saksıya almanızda mümkünkü. Benim tavsiyem hemen suya Tam odunsu olmayan uç filizinden 10 cm boyunda alıp koymanız. 2 günde bir suyunu değiştiriniz. Köklenci ekip gölge biryerde kendine gelinceye kadar tutumanız. İlk ekince saksıya 1 haftalığına poşet bağlarsanız ve biraz delik açarsanız kesin tutar. Daha sonrada bu çiçeğinizin dibine ekip daha gür bir bitkinz olur...

n-k-h 14-02-2009 19:13

Çok yardımcı oldunuz sağolun...:)

halilaras 15-02-2009 00:01

bence çok pahalı değil. hatta ucuz da olabilir. minicik bonsailer için 25 ytl istiyorlar. bu son derece büyük saksısı da güzel.
güle güle büyütün..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025