agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Devetabanı (Monstera Deliciosa) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/1674.htm)

lusoari 03-04-2016 14:10

Tohumla yetiştirmeye deymez bence çünkü çelikten çok kolay tutuyor.

Selçuk Boz 04-04-2016 23:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lusoari (Mesaj 1451510)
Tohumla yetiştirmeye deymez bence çünkü çelikten çok kolay tutuyor.

Fotoğraftaki bitkiyi zaten çelikten yetiştirdim. Ama benim için önemli olan; bu bitkiyi, tohumdan çelikle yetiştirdiğim bitki büyüklüğüne getirmenin hazzını tatmak ve ne kadar zor olursa olsun bu hususta tecrübe sahibi olmak.

Bitkinin meyvesi ile ilgili olarak youtube'da birçok video buldum. Ama bu videolar, meyvesinin nasıl yendiğinden bahsediyorlar. Tohumdan yetiştirme ile ilgili video bulamadım.

Ayrıca; burada, burada ve burada tohumdan yetiştirme hususunda bir takım bilgiler buldum. Anladığım kadarıyla, tohumların bekletilmeden dikilmesi hususu, işin püf noktasını oluşturuyor.

resitkaan 18-05-2017 16:18

Ucunu nereden kırdınız?

Kerem Örenç 19-05-2017 22:39

Devetabanı bitkisinin dayanabileceği en düşük ve en yüksek sıcaklık kaç derecedir?

Mesut Temiz 09-06-2017 21:05

3 Eklenti(ler)
Fatih Bey ve tüm çiçeksever dostlara merhabalar... Siteye gelmeyeli epey zaman olmuş... Fatih Bey, Devetabanı çok iyi, sağlıklı ve yeni yapraklar veriyor.. Daha önce resimlerini paylaşacaktım, ancak taşınacağım için yeni ve kalıcı yerinde resimleyip göndereyim dedim. Eski yaprakları nakliye nedeniyle ve toprağa ekildikten sonra hırpalanmışlardı, yeni yapraklar çıktıkça eskileri kestim. Şu anda 5 yaprak var, biri dışında hepsi yeni yapraklar.. Boyca pek uzamadı, ancak yeni yerinde diğer tropik bitkilerle keyfi çok yerinde, sanırım epey uzayacak.. Resimler ekte.. :)

Mesut Temiz 09-07-2017 22:07

Fatih Bey merhabalar, bitkiniz harika görünüyor... Bendeki de epey büyüdü, şu anda sizden geldiği zaman üzerinde taşıdığı en büyük yapraklar kadar büyük ve kusursuz yapraklar veriyor... Sanırım burası daha nemli olduğu ve çok sıcak olmadığı için yaprak kenarlarında kuruma/sarama da olmadığından harika görünüyor...
Evinizin bahçesine diktiğiniz Devetabanı kışı atlatabildi mi Antalya'da? Ya da yaz sıcaklarını atlatabiliyor mu diye sormam gerek belki de...
Fatih Bey, monsteram büyüyor ve bana geldiğinden bu yana kızkardeşim ona da bir tane çoğaltmamı istiyor. Önümüzdeki ilkbahara kadar bekleyip ona bir bitki köklendirmek istiyorum.. Ancak ne çelik olarak keseceğim kısmı kaybetmek ne de anaç bitkiye zarar vermek istemiyorum doğrusu... Bitkiyi siz kesip gönderdiğiniz için size sormayı uygun buldum: Bitkiyi köklendirmek için neresinden ve ne büyüklükte kesmeli ve tam olarak ne yapmalıyım?
Kızkardeşime çoğaltacağım bitki hem benim için de ileride istenmeyen durumlar için bir yedek anaç bitki işlevi görecek, hem de ikisinden büyüdükçe yavru türetip burada arayan arkadaşlara vermek istiyorum... Bu bitkinin her evde bulunması gerektiğini düşünüyorum...
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Fatihsahin07 (Mesaj 1430970)
Ne yaptık mesut bey? İnşallah güzel olmuştur. Benim ofisteki kardeşi aşağıda. Size kesip gönderdiğim de yeniden sürdü, bir de evin bahçesine ektim.

Eklenti 591345

gulizgul 28-07-2017 12:23

Uzun zamandır aradığım ..Ama bir türlü kendisine ulaşamadığım çiçek:(

Jezebel 17-08-2017 21:31

1 Eklenti(ler)
Sonunda buldum, bir arkadaşım için bakıyordum, bulunca da kendime de aldım.
Sadece henüz çok ufak :)

Eklenti 655714

En büyük yaprağı bu kadarcık:)

Mesut Temiz 21-08-2017 16:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1515900)
Sonunda buldum, bir arkadaşım için bakıyordum, bulunca da kendime de aldım.
Sadece henüz çok ufak :)

Eklenti 655714

En büyük yaprağı bu kadarcık:)

Hayırlı olsun... Nice koca koca sağlıklı yapraklara... Bildiğim kadarıyla monstera deliciosa'nın biçim olarak iki türü var, biri 30-35 cm çapında az yırtıklı yaprak üreten çeşit ve 70-80 cm çapında çok yırtıklı ve delikli yaprak üreten çeşit.. İkisi de harika, bende büyük yapraklı olanı var, çiçekçilerde veya yapı marketlerde denk gelirsem küçük yapraklıdan da yetiştirmek istiyorum, o da ayrı bir güzellik... Yeni yapraklar verdikçe türü netleşecektir... Monstera'nıza uzun, sağlıklı, bol yapraklı yıllar diliyorum... :)

siflera12 22-08-2017 16:12

GT-S7390 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Jezebel 22-08-2017 19:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mesut Temiz (Mesaj 1516074)
Hayırlı olsun... Nice koca koca sağlıklı yapraklara... Bildiğim kadarıyla monstera deliciosa'nın biçim olarak iki türü var, biri 30-35 cm çapında az yırtıklı yaprak üreten çeşit ve 70-80 cm çapında çok yırtıklı ve delikli yaprak üreten çeşit.. İkisi de harika, bende büyük yapraklı olanı var, çiçekçilerde veya yapı marketlerde denk gelirsem küçük yapraklıdan da yetiştirmek istiyorum, o da ayrı bir güzellik... Yeni yapraklar verdikçe türü netleşecektir... Monstera'nıza uzun, sağlıklı, bol yapraklı yıllar diliyorum... :)

Bence küçük yapraklı ve uzunboylu ( sarmaşık) olanından çıkacak bu benimki.
O da güzel.
Gölge bitkilerini çok seviyorum, diğer bulabildiklerimi alırım buldukça artık :)

Gül Batur 29-08-2017 15:47

.......

1 Eklenti(ler)
Devetabanım ❤😍

Gül Batur 29-08-2017 15:52

Arkadaşlar resim niye yan duruyor.

yumnu 14-09-2017 14:50

2 Eklenti(ler)
Merhaba herkese, benim bir deve tabanım var ve kendisi sonsuzluğa doğru gidiyor. Herkes çok güzel şekiller vermiş, ben de biraz düzeltmek istiyorum. En başta kendisinin sakısını değiştirip kesmem lazım değil mi? Bir kaç parçaya böleyim diye düşünüyorum. Tek sorum şu: Mevsim fark eder mi? Eylül ayındayız şu an tutmaz da küser ölür diye korkuyorum. Zaten kendisi başka bir evden geldi. Hoş yeni yerini çok sevdi, beni de sevdi ve alıştı ama gene bir danışayım dedim. Geri dönüş yaparsanız çok sevinirim. Teşekkürler.

Mesut Temiz 16-09-2017 19:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yumnu (Mesaj 1517753)
Merhaba herkese, benim bir deve tabanım var ve kendisi sonsuzluğa doğru gidiyor. Herkes çok güzel şekiller vermiş, ben de biraz düzeltmek istiyorum. En başta kendisinin sakısını değiştirip kesmem lazım değil mi? Bir kaç parçaya böleyim diye düşünüyorum. Tek sorum şu: Mevsim fark eder mi? Eylül ayındayız şu an tutmaz da küser ölür diye korkuyorum. Zaten kendisi başka bir evden geldi. Hoş yeni yerini çok sevdi, beni de sevdi ve alıştı ama gene bir danışayım dedim. Geri dönüş yaparsanız çok sevinirim. Teşekkürler.

Ben de sizin gibi devetabanımın bir kısmını kesip ayrı bir bitki olarak köklendirmek istiyorum. Tropik salon bitkileriyle ilgili epey tecrübem olsa da, devetabanı çok iri bir bitki ve hırpalamadan ayırıp köklendirmek konusunda tereddütlerim var... Şahsen bu işi ilkbahara bıraktım.. Mayıs gibi ortadan ikiye bölüp üst kısmını büyük bir damacanada su içinde köklendirmeyi ve ardından saksıya almayı planlıyorum... Devetabanınız çok sağlıklı, yaprakları koyu renkli ve iri cinsten gördüğüm kadarıyla.. Bence riske atmayıp tutma ihtimalini arttırmak için ilkbahara bırakın.. Hem ana bitki de daha iyi yeni dallar verecektir ilkbaharda...

yumnu 16-09-2017 20:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mesut Temiz (Mesaj 1518023)
Ben de sizin gibi devetabanımın bir kısmını kesip ayrı bir bitki olarak köklendirmek istiyorum. Tropik salon bitkileriyle ilgili epey tecrübem olsa da, devetabanı çok iri bir bitki ve hırpalamadan ayırıp köklendirmek konusunda tereddütlerim var... Şahsen bu işi ilkbahara bıraktım.. Mayıs gibi ortadan ikiye bölüp üst kısmını büyük bir damacanada su içinde köklendirmeyi ve ardından saksıya almayı planlıyorum... Devetabanınız çok sağlıklı, yaprakları koyu renkli ve iri cinsten gördüğüm kadarıyla.. Bence riske atmayıp tutma ihtimalini arttırmak için ilkbahara bırakın.. Hem ana bitki de daha iyi yeni dallar verecektir ilkbaharda...

Evet en iyisi öyle yapayım, riske girmeyip sonra üzülebilir zaten benim evdeki bitkiler değişikliği zor kabul ediyorlar. :)

nicholai hel 22-11-2017 21:26

Herkese selamlar. Son zamanlarda eşim bir devetabanı türküsü tutturdu, sabah akşam soruyor buldun mu diye :rolleyes:

Antalya’da halihazırda üreten var mıdır acaba aramızda?

Fatihsahin07 21-02-2018 15:30

1 Eklenti(ler)
Ofiste halen yaşıyor, aynı güzellikte. Yakında taşınacağım, inşallah güneş alan bir ofis bulurum.

Eklenti 666750

Fatihsahin07 21-02-2018 15:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mesut Temiz (Mesaj 1512799)
Fatih Bey merhabalar, bitkiniz harika görünüyor... Bendeki de epey büyüdü, şu anda sizden geldiği zaman üzerinde taşıdığı en büyük yapraklar kadar büyük ve kusursuz yapraklar veriyor... Sanırım burası daha nemli olduğu ve çok sıcak olmadığı için yaprak kenarlarında kuruma/sarama da olmadığından harika görünüyor...
Evinizin bahçesine diktiğiniz Devetabanı kışı atlatabildi mi Antalya'da? Ya da yaz sıcaklarını atlatabiliyor mu diye sormam gerek belki de...
Fatih Bey, monsteram büyüyor ve bana geldiğinden bu yana kızkardeşim ona da bir tane çoğaltmamı istiyor. Önümüzdeki ilkbahara kadar bekleyip ona bir bitki köklendirmek istiyorum.. Ancak ne çelik olarak keseceğim kısmı kaybetmek ne de anaç bitkiye zarar vermek istemiyorum doğrusu... Bitkiyi siz kesip gönderdiğiniz için size sormayı uygun buldum: Bitkiyi köklendirmek için neresinden ve ne büyüklükte kesmeli ve tam olarak ne yapmalıyım?
Kızkardeşime çoğaltacağım bitki hem benim için de ileride istenmeyen durumlar için bir yedek anaç bitki işlevi görecek, hem de ikisinden büyüdükçe yavru türetip burada arayan arkadaşlara vermek istiyorum... Bu bitkinin her evde bulunması gerektiğini düşünüyorum...

Uzun zaman oldu foruma uğramayalı. Zaten devetabanı için uğruyorum. Akşam tüm devetabanı envanterimi fotoğraflayıp atayım bari :)

Hem kendi adıma, hem adınıza sevindim. Babam 2015 yılında rahmetli oldu, onun sevdiği çiçek idi. O yüzden yayıyorum her tarafa. :)

nicholai hel 22-02-2018 15:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Fatihsahin07 (Mesaj 1532261)
Uzun zaman oldu foruma uğramayalı. Zaten devetabanı için uğruyorum. Akşam tüm devetabanı envanterimi fotoğraflayıp atayım bari :)

Hem kendi adıma, hem adınıza sevindim. Babam 2015 yılında rahmetli oldu, onun sevdiği çiçek idi. O yüzden yayıyorum her tarafa. :)

Başınız sağolsun Fatih Bey.

Ben de Antalya'dayım, eğer fazla monsteranız varsa talip olurum.:)

dimtistis 22-03-2018 10:05

Merhabalar,
Deve tabanı bitkisini yetiştirmek çok istiyor fakat bulamıyorum.
Ankara'da yaşıyorum. Nereden bulabileceğim hakkında bilgi ya da bana çelik gönderme imkanı olan var ise çok memnun olurum.

sanpedro 23-03-2018 22:57

yapraklar oldukça iri gözüküyor hangi gübreyi kullanıyorsunuz?

Mesut Temiz 24-03-2018 09:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sanpedro (Mesaj 1534912)
yapraklar oldukça iri gözüküyor hangi gübreyi kullanıyorsunuz?

Sayın sanpedro, devetabanının (monstera deliciosa) boyut bakımından iki versiyonu var, birincisi ortalama 30-35 santim çapında yaprakları olan, daha az yırtıklı ve delikleri az olan sarılgan versiyon. İkincisi de 70-80 santim yaprak çapı olan, kenarları çok yırtıklı ve ortasında da 2 sıraya kadar delik dizisi olan, daha az sarılgan olan iri versiyon.
Ben yıllar önce birinci versiyondan bakıyordum ve iri yapraklı örnekleri oto galerilerde, ofislerde vs. gördüğümde "neyi eksik yapıyorum" diye düşünüyordum. Bu farkı sonradan öğrendim.. Şu anda iri versiyondan bir tane bakıyorum. Bunların yaprakları daha ilk çıktığı anda devasa oluyor, normal bakım yeterli... Daha küçük yapraklı olan türün gövdesi de göreceli olarak daha ince ve sarılarak uzayıp gidiyor, onun da ayrı bir güzelliği var..
(Ek bir bilgi: Çelikten değil de tohumdan üretildiğinde her iki türün de ilk birkaç yaprağı oldukça küçük ve yırtıksız oluyor, aynı pothos sarmaşığının yaprakları gibi oluyor, ama birkaç yapraktan sonra giderek asıl formlarını alıyorlar.)

esar 16-06-2018 19:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Fatihsahin07 (Mesaj 1532260)
Ofiste halen yaşıyor, aynı güzellikte. Yakında taşınacağım, inşallah güneş alan bir ofis bulurum.

Eklenti 666750

bana köklendirmek için vermeniz mümkün mü?ben izmirdeyim

esar 16-06-2018 19:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Fatihsahin07 (Mesaj 1532261)

mümkün ise ben de isterim

esar 16-06-2018 19:40

herkese merhaba,deve tabanı ile takas yapabilecek kimse var mo?ben izmirdeyim.çok güzel barış çiçeğim ve difambahyam var.

Jezebel 16-06-2018 20:34

Sn. esar, bu bitki Ege Üniversitesi Botanik bahçesinde var. Gidip satın alabilirsiniz.
Sorabileceğiniz telefon +90 (537) 316 97 03 Musa bey.
Kolay gelsin

alperdemircan 29-06-2018 18:35

deve tabanı çiçeği

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gulizgul (Mesaj 1514368)
Uzun zamandır aradığım ..Ama bir türlü kendisine ulaşamadığım çiçek:(

Çok fazla satan yer yok ama, bunu aldıktan sonra perlit denen beyaz top gibi taşlarda köklendirebilir miyiz? Deve tabanı burada var, ama perlitte köklenir mi sizce? Menekşe ciddi şekilde köklendi, suda çürüme oluyor ve uzun sürüyor ama perlitte çok kısa sürede köklendi, deve tabanı da bu şekilde üretilir mi acaba?

Mesut Temiz 30-06-2018 08:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alperdemircan (Mesaj 1544038)
Çok fazla satan yer yok ama, bunu aldıktan sonra perlit denen beyaz top gibi taşlarda köklendirebilir miyiz? Deve tabanı burada var, ama perlitte köklenir mi sizce? Menekşe ciddi şekilde köklendi, suda çürüme oluyor ve uzun sürüyor ama perlitte çok kısa sürede köklendi, deve tabanı da bu şekilde üretilir mi acaba?

Alper Bey, bahsettiğiniz linkten alacağınız devetabanı zaten köklü durumda olduğundan, sanırım siz daha sonra bu bitkiden keseceğiniz çelikleri nasıl çoğaltacağınızı soruyorsunuz... Ben de bir ay kadar sonra kendi devetabanımı ortadan kesip köklendireceğim ve kestiğim kısmı kaybetmeyi hiç istemediğimden biraz araştırma yaptım... İngilizce kaynaklarda hep suda köklendirildiğini okudum ve bu şekilde çok başarılı şekilde çoğaltılıyor... Zaten bitkinin hava kökleri var, bunlar suda aktif hale geçip normal köke dönüşüyor ve uygun toprağa ekiliyor... Perlite herhangi bir aşamada gerek olacağını sanmıyorum, ama devetabanı çoğaltma konusunda tecrübesi olan arkadaşlar varsa ben de her türlü öneriye açığım...

alperdemircan 30-06-2018 10:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mesut Temiz (Mesaj 1544069)
Alper Bey, bahsettiğiniz linkten alacağınız devetabanı zaten köklü durumda olduğundan, sanırım siz daha sonra bu bitkiden keseceğiniz çelikleri nasıl çoğaltacağınızı soruyorsunuz... Ben de bir ay kadar sonra kendi devetabanımı ortadan kesip köklendireceğim ve kestiğim kısmı kaybetmeyi hiç istemediğimden biraz araştırma yaptım... İngilizce kaynaklarda hep suda köklendirildiğini okudum ve bu şekilde çok başarılı şekilde çoğaltılıyor... Zaten bitkinin hava kökleri var, bunlar suda aktif hale geçip normal köke dönüşüyor ve uygun toprağa ekiliyor... Perlite herhangi bir aşamada gerek olacağını sanmıyorum, ama devetabanı çoğaltma konusunda tecrübesi olan arkadaşlar varsa ben de her türlü öneriye açığım...

Az önce 40 litre perlit geldi, 50 lik yetiştirme kapları da geldi.
Menekşe için denediğimiz uygulamayı deve tabanı içinde deneyeceğiz.
Bakalım nasıl bir sonuç alacağız, hem su hem de perlit içinde deneyeceğim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025