agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Devetabanı (Monstera Deliciosa) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/1674.htm)

lusoari 28-09-2012 18:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Altintren (Mesaj 1024672)
Antalya'da bir zamanların çok revaçta olan bir bitikisiymiş. Bir zamanlar sokaklarına kadar her yerde varmış. Ancak şimdi nafile... Hiçbir yerde görmüyorum. Sadece Memurevleri'nde bir taksi durağında saksıda var. Onlardan da isteyemedim açıkçası...
Antalya'da olupta bana bir çelik verebilecek olan varsa özel mesaj ile benimle kontağa geçerlerse sevinirim. Tekrar Antalya'nın her yerini devetabanı yapmak istiyorum zira yukka ve palmiye'den bayılmak üzereyim.

*** altıntren istersen ben sana gönderirim bu aralar istanbula gelmeyi düşünüyorum gelmeden önce mutlaka konuşuruz bende 2 cins var biri dev yapraklı olanı öbürüde alacalı olanı.

Altintren 29-09-2012 09:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lusoari (Mesaj 1024781)
*** altıntren istersen ben sana gönderirim bu aralar istanbula gelmeyi düşünüyorum gelmeden önce mutlaka konuşuruz bende 2 cins var biri dev yapraklı olanı öbürüde alacalı olanı.

Siz neredesiniz profilinizden çıkaramadım. Ben Antalya'dayım. Özel mesaj attım size. Dev yapraklı dediğiniz Monstera Giganteum mu? Ayrık yapraklı olanlardan mı?

Grumed06 05-11-2013 10:00

Şu söz beni çok ama çok rahatsız ediyor. Modası geçmek. Bir çiçeğin modası nasıl geçebilir. Güzel olan her zaman güzel değil mi? Çiçekleri sırf başkaları beğensin **** tabiri caizse hava atmak için mi yetiştiriyoruz. Ben iki sene önce kauçuk edindim. Nette bazılarının modası geçtiği söylenen bir bitki. Bana çokcukluğumu hatırlatan bir bitki. Ama hatırladığımdan daha güzel ve daha kanaatkar bir bitki. Bir çiçek her zaman güzeldir. Eğer bakmasını bilirseniz. Bu arada eğer elinde deve tabanı varsa bende istiyorum. Nereden bulabilirim. Ankara'dayım. Daha önce hiç tecrübe etmediğim bir bitki ama bir dalda olsa elimde olsun onada bakayım istiyorum. Herkese teşekkürler.

Fatihsahin07 05-11-2013 10:30

http://imageshack.us/a/img543/9150/xrck.jpg
http://imageshack.us/a/img19/8806/ikg2.jpg

Uzun zaman oldu uğramayalı. 88'den beri ailemizdedir bu çiçek. Başına birşey gelmezse, ben var olduğum sürece o da var olacak. Modası geçmek diye birşey yok.

Altintren 07-11-2013 09:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Fatihsahin07 (Mesaj 1215038)
Uzun zaman oldu uğramayalı. 88'den beri ailemizdedir bu çiçek. Başına birşey gelmezse, ben var olduğum sürece o da var olacak. Modası geçmek diye birşey yok.

Fatih Bey gerçekten harikaymış. Evin içinde bildiğimiz ağaç olmuş.

Jezebel 20-02-2014 14:59

1 Eklenti(ler)
Çiçeğini hiç görmedim, nasip olmadı.
Dün meyvesi mi artık, tohum kapsülü mü nasıl adlandıracağımı bilemedim.
İşte görüntü bu:

Eklenti 470687

Keşke çiçeğini görmüş olsaydım:(

lusoari 20-02-2014 16:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1251396)
İşte görüntü bu:

Eklenti 470687

Sayın Jezebel; Monsteranın çiçeği barış çiçeğine benziyor ama onun çok daha büyüğünü düşünün bitkimin fotoğrafını bulabilirsem paylaşırım sizlerle. Sizdekinin çiçeği düşmüş bu meyvesi yalnış hatırlamıyorsam tadı muza, kokusuda ananasa benziyordu.

Altintren 22-02-2014 10:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1251396)
İşte görüntü bu:

Eklenti 470687

Bizede afiyet olsun demek kalıyor :) Youtube'da meyvesi ile ilgili videolar vardı.

Mesut Temiz 06-05-2014 14:22

Yine eskilerin harika salon bitkilerinden biri daha... Son 10 yıldır Adapazarı'nda anne-babama emanet ettiğim bir türlü sağlıklı hâle gelemeyen bir devetabanım vardı, birkaç ay önce tamamen öldü... Bu aralar Ankara'da bulmaya çalışacağım ve bu kez kendim yakından ilgilenip tam sağlıklı gelişmesini sağlamaya çalışacağım.. Ankara'da nereden satın alabileceğim konusunda yardımcı olacak arkadaş varsa işim epey kolaylaşacak sanırım...

dinozor 07-05-2014 12:45

Sayın Mesut Temiz,
Ben iki yıl önce İstanbul Bauhaus'tan almıştım, birkaç hafta önce yine gördüm, muhtemelen Ankara'dakinde de bulabilirsiniz.

Bizimkisi kendi halinde canavar gibi büyürken, bol çelik alma ve bol kedi saldırısı sonucunda üç yapraklı bir zavallıya dönüştü. Aylardır gelişme emaresi göstermiyor. Ben de bizimkilerin eski usül bakımına geri dönüp kumlu perlitli bir toprak hazırlayıp içine yumurta kabuğu ve çay karıştırdım. Şimdilik kedilerden uzak tutmak adına daha gölge bir yere almak durumunda kaldım. En kısa sürede yerini değiştireceğim, gelişme olursa "tamam istediği buymuş" diyerek forumda paylaşacağım.

tuncel06 30-09-2014 11:51

1 Eklenti(ler)
Suya koyduğum köklenen bitkilerin son hali. Sevindirdi bu garibanı yavrucaklar ;)

lilpar76 02-11-2014 13:25

Geçen sene ekimde bir tane Monstera Deliciosa da ben aldım, aldığımda üzerinde 7 tane büyük yaprak vardı. İki aydan sonra yeni bir yaprak çıkardı, bu sefer de eski yaprakları kararmaya başladı, ben de kararmış yapraklarının hepsini kestim.Bundan sonra yaprakları küçük çıkmaya başladı, şimdi de başka problemle karşılaştık, yağmurlar başladığında çardaktan dışarıya çıkardım, yağmurdan sonra çıkan güneş yapraklarını yaktı. Şimdi devetabanımı bir kaç hisseye bölüp saksılara dikmek istiyorum, sorum şu suda köklendirmesem uzamış kökleriyle gelişirmi.

lilpar76 08-11-2014 17:57

Suya koyduğum köklenen bitkilerin son hali. Sevindirdi bu garibanı yavrucaklar ;)
Sayın tuncel06 monsteranızı suya koyduğunuzda havai kökleri varmıydı ve ne kadar zamanda köklendiler. Bilgilendirirseniz sevinirim, önceden teşekkürler.

lusoari 09-11-2014 19:43

Monsteradan alınan çelikleri suda köklendirmeye gerek yok uzun ya da kısa hiç fark etmez direk toprağa dikmeniz yeterlidir. Bakımı kolaydır ama yapraklarda küçülme varsa muhtemelen yetersiz ışıktan kaynaklanan bir sorundur.

lilpar76 09-11-2014 19:56

Bilgilendirdiyiniz için teşekkür ederim, sayın lusoari. Zaten bende suda köklendirecek kadar sabır ne gezer:)

lusoari 09-11-2014 20:03

Rica ederim.
Toprağı kurudukca su verseniz aydınlık bir yerde birazda güneş alsa ona yeter.

tuncel06 10-11-2014 06:31

Ben yaklaşık 4 hafta suda beklettim. Mecburiyet de buna vesile oldu. Zaten zor bulduğum deve tabanı bitkisini, yaz tatili de araya girince, kaybetmek istemedim. Gövdeyi 4 parçaya ayırmıştım, şimdi sağlıklı olan 3 kök ile yola devam ediyorum.

lilpar76 10-11-2014 07:32

Sayın tuncel06, tekrar sormuş olucam ama bitkimi riske atmak istemiyorum, suda beklettiyiniz monsteranızın havai kökü varmıydı, vardısa suda beklettiyinizde saçak kök yaptımı önceden teşekkürler.

tuncel06 10-11-2014 11:01

Evet sayın lilpar76 kök verdi. Üzerinde yaşlı bir bitki olmasından dolayı toprağa uzanmak için kök uzatmıştı. Ancak ben bunları budama sırasında kestim. Sonra suya beklettim. Bu kestiğim kökler de toprağa tutunmak için destek oldu. Yeni kökler oluştu. Biraz gübre karıştırdığım toprağa ektim. Tabağına çıkacak kadar su verdim. Şimdi toprağı kurudukça suluyorum.

tuncel06 10-11-2014 11:12

Sayın lilpar76 zaten öyle güzel bir bitki ki suya koysanız bile yaprak çıkarmaya çalışıyor. Biraz besin ve suyunun değiştirmek yetiyor. Çok fazla beni açıkçası. Son halini yüklemeye çalıştım . Ama olmadı. Bir ara yüklerim. Saygılar

tuncel06 10-11-2014 11:22

1 Eklenti(ler)
Bitkimin son hali böyle. En garanti yol bildiğiniz yol. Bitkinizle uzun ve mutlu yıllar dilerim.

lilpar76 10-11-2014 19:24

Maşallah, sayın tuncel06, bitkiniz bir ayda bu kadar gelişmiş, ben her iki yöntemi de deniyecem (hem sizin yönteminizi, hem de sayın lusoarinin yöntemini) hem böylelikle, benim kibi bilmeyenler de deneyimlerimizden faydalanmış olurlar. Zaten bitkimin boyu 1,5 metreden fazla, kökü saksıda kalır, ilave olarak ta üç, dört parçaya bölürsem denemek için yeterli. Bana ve bitkime iyi şanslar:)

lilpar76 11-11-2014 13:36

3 Eklenti(ler)
Nihayet, monsteramı çelikledim, anne gövdeyle birlikde tam 10 parçaya böldüm. 2 tanesini annelerinin yanına gömdüm, ikişer halde iki saksıya diktim, iki tanesini saçak kök yapması için suya koydum. Bir tanesini de yengeme verdim.
Eklenti 526006
Eklenti 526007

Saksıda şimdiki durumları çok iyi gözüküyor, bakalım sonrakı durumları da böyle içime sinecekmi.
Eklenti 526008

sinan yavuzz 18-11-2014 18:23

Çok hoşuma giden bir bitki ama nedense hiç bir yerde bulamadım :/

Mesut Temiz 29-08-2015 20:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dinozor (Mesaj 1280799)
Sayın Mesut Temiz,
Ben iki yıl önce İstanbul Bauhaus'tan almıştım, birkaç hafta önce yine gördüm, muhtemelen Ankara'dakinde de bulabilirsiniz.

Bizimkisi kendi halinde canavar gibi büyürken, bol çelik alma ve bol kedi saldırısı sonucunda üç yapraklı bir zavallıya dönüştü. Aylardır gelişme emaresi göstermiyor. Ben de bizimkilerin eski usül bakımına geri dönüp kumlu perlitli bir toprak hazırlayıp içine yumurta kabuğu ve çay karıştırdım. Şimdilik kedilerden uzak tutmak adına daha gölge bir yere almak durumunda kaldım. En kısa sürede yerini değiştireceğim, gelişme olursa "tamam istediği buymuş" diyerek forumda paylaşacağım.

Devetabanı arama çalışmalarım sabırla, ama şimdilik sonuçsuz bir şekilde devam ediyor... Bauhaus ve Koçtaş'a sık sık uğruyorum, bunun dışında pazaryeri çiçekçilerine de uğruyorum, onlardan seralarda gördüklerinde getirme sözü de aldım, ancak anladığım kadarıyla devetabanı artık çok kolay bulunmuyor.. Neyse, uğraşmaya devam... :p

Fatihsahin07 30-08-2015 09:18

Birde hatirlatmak isterim ben antalya da yasadigim icin iklimi uygun. Nem seviyesi yuksek. Bahcede bile yetişiyor. Ankara da bu kadar iri yaprakli ve zinde bir bitki olmayabilir haberiniz olsun.

Fatihsahin07 30-08-2015 10:33

http://i.hizliresim.com/Po7zD8.jpg

Mesut Temiz 17-10-2015 23:59

Fatih Bey, devetabanı ilk yaprağını verdi bile.. Şu anda rulo şeklinden yeni açılmaya başladı, ama rengi şu an için çok açık... Tam açılsın ve rengi koyulaşsın, bir resmini paylaşacağım...

Fatihsahin07 04-01-2016 13:26

1 Eklenti(ler)
Ne yaptık mesut bey? İnşallah güzel olmuştur. Benim ofisteki kardeşi aşağıda. Size kesip gönderdiğim de yeniden sürdü, bir de evin bahçesine ektim.

Eklenti 591345

Selçuk Boz 03-04-2016 09:36

1 Eklenti(ler)
Eklenti 603324
Bitkiyi 2014 yılında bahçeye şaşırttım. Antalya şartlarında, dışarıda (ama yarı gölgede) sorunsuz olarak yaşıyor.

Resimdeki oluşum, üzerinde calla çiçeği gibi bir kılıfla mısır koçanı şeklinde, bitkinin yaprak çıkan kısmından, 2015 Eylül sonlarında ortaya çıktı. Kılıfı bir hafta içinde düştü. Bugün itibariyle meyve (ya da çiçek) halen duruyor.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lusoari (Mesaj 1251417)
Sayın Jezebel; Monsteranın çiçeği barış çiçeğine benziyor ama onun çok daha büyüğünü düşünün bitkimin fotoğrafını bulabilirsem paylaşırım sizlerle. Sizdekinin çiçeği düşmüş bu meyvesi yalnış hatırlamıyorsam tadı muza, kokusuda ananasa benziyordu.

Çiçek ilk çıktığında kokusunu alamadım. Tohum alırım düşüncesiyle yemeye de kıyamadım. Şu an tadına bakmaya da cesaret edemiyorum, zira mısır koçanı gibi oldukça sert. Ama, tohum verecek şekilde kuruma da olmadı.

Bu oluşum ne zamana kadar böyle yeşil devam edecek, ne zaman kuruyup tohum oluşturacak bilmiyorum.

Bilen arkadaşların bu konuda beni aydınlatmasını bekliyorum.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025