agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Maviş çiçeği (campanula) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/16238.htm)

maki01 18-10-2009 19:33

Mevsimi mi bilmiyorum ama saksıları mavişlere küçük geliyordu sanki, değiştirdim. Değitirirken mavi mavişden bir kökü sevgili hazan-z için çok kolay ayırıp, ayrı saksıya dikebildim ancak beyazı, ana dalın üzerinde yeni gelişmiş sürgünler olmasına rağmen cesaret edip bölemedim. Beyaz maviş, mavi gibi toprakta ayrı yavrular oluşturmuyor mu? Dal üzerinde sıralanan yeni öbekler köksüz, yine de onları ayırsak köklenir mi?

Deneyimli arkadaşlardan, beyaz mavişlerin çogaltılması konusunda yardım rica ediyorum?

uzman16 18-10-2009 20:05

Sevgili Maki bence beyaza hiç dokunma. Bırak bahar gelsin gelişsin sonra ayırırsın. Zaten minicikler. Çoğaltılması mavi ile aynı olmalı. Benim beyazın durumu çok vahim.
Maviden de köklerini geçen ay ayırdığım küçük bir saksı var. Sağlıklı.

DefneD. 18-10-2009 23:39

Benim maviş yaz sıcağını sağ salim atlattı. Yaprağı bol ama yapraklar henüz ufak. Umarım baharda yeniden yeşerecek kadar güçlü kök geliştiriyordur.:)

nevsune 19-10-2009 09:36

Maviş sahipleri hiç korkmayın, çok dayanıklı bir bitki. Kışı da atlatır, kökünü de geliştirir, gelecek yıla size bol bol çiçek de verir.

Benimki 2. yılını sürüyor. İlk yıl sadece 2 çiçeğini görebilmiştim. O kadar küçüktü ki açması bile bana mucize gibi gelmişti. Bu yıl geç gelişti ama hala tomurcuklanıp, çiçek açıyor. Bu gidişle Kasım ayında bile çiçeğini görebileceğim.

Sevgi Durul 18-02-2010 14:02

2 Eklenti(ler)
Bu da benim mavişim, sağolsun Güler hanım sayesinde ben de maviş sahibi oldum. Ama içerde tutuyorum, donmasından korktuğum için balkona çıkaramıyorum. Dışarı çıktığında daha da neşeleneceğinden eminim.

uzman16 20-02-2010 08:19

1 Eklenti(ler)
Mavişimin üzerine kar yağdı, -12 derece soğukta açık balkondaydı. Bana mısın demedi. Çok dayanıklı, yeni sürgünler vermeye başladı.

Eklenti 126200

sevim.K 20-02-2010 09:23

Benim mavişim de kışı kar ve donu balkonda geçirdi o kadar soğuğa banamısın demedi. Teşekkürler Güler hanım:) Fakat beyazım yok. Maalesef tohumdan da yetiştiremedim:(

cemo 15-03-2010 15:37

1 Eklenti(ler)
İşte bu da benim kışı atlatan mavişim :rolleyes:

Eklenti 130426

fevziye 16-03-2010 16:59

1 Eklenti(ler)
Sn. Arzu hn. sayesinde bir mavişim oldu. O kadar güzel kargo pakedi yapmıştı ki hiç bir zarar gelmemişti. Çok canlı, inşallah sizlerle çiçeklerini de paylaşırım.

halil33 16-03-2010 19:19

Merhabalar..bir sorum olacaktı.Mavişim son birkaç haftadır uzamaya başladı.Sayın SDurul un resmindeki maviş gibi oldu.Bu normal mi? Yoksa güneşsiz kaldığı için mi bu kadar uzuyor?

Arzu Kasapoğlu 16-03-2010 19:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fevziye (Mesaj 598086)
Sn. Arzu hn. sayesinde bir mavişim oldu. O kadar güzel kargo pakedi yapmıştı ki hiç bir zarar gelmemişti. Çok canlı, inşallah sizlerle çiçeklerini de paylaşırım.

Gerçekten bir şey olmamış;) güle güle büyütün, bol çiçeklerini görün Fevziye Hanım.

querelle 16-03-2010 20:13

Hepinizin çiçekleri çok güzel !

Ben daha yeni aldım 2 saksı, dayanıklı bir bitki olmasına çok sevindim.

Solan çiçekleri ucundan kesiyor musunuz ?

Güler 16-03-2010 20:32

Solan çiçekleri de kuruyan yaprakları da ince uçlu keskin bir makasla temizleyin.

nevsune 17-03-2010 16:11

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halil33 (Mesaj 598179)
Merhabalar..bir sorum olacaktı.Mavişim son birkaç haftadır uzamaya başladı.Sayın SDurul un resmindeki maviş gibi oldu.Bu normal mi? Yoksa güneşsiz kaldığı için mi bu kadar uzuyor?

Uzaması normal. Zaten fotoğrafta gördüğünüz gibi çiçekler de o uzantılarda oluşuyor.
Eklenti 130765

Bu kış kapalı balkonda çiçeği hiç eksik olmadı.

omar 22-03-2010 10:10

1 Eklenti(ler)
Kasım ayında, İzmir'den getirdiğim maviş ilk çiçeklerini verdi. :)

Eklenti 131551

querelle 23-03-2010 21:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 602461)
Bauhausta satılan mavişler bizim mavişlerden değil. Onlar da çok güzel ama campanulaların farklı bir cinsi.

Bauhaus'ta 2 cins gördüm Nevsune hanım. Bir tanesinin yıldız formunda, büyük, açık mavi çiçekleri vardı.

Diğeri de aynen yukardaki fotoğraflardaki gibi minik yapraklı (oval sanki), minik mavi çiçekliydi.

Ben 2 cinsten de aldım. Yarın sizin için bikaç fotoğraf çekmeye çalışacam; hani almayı düşünen varsa bir fikri olur en azından.

fevziye 27-03-2010 15:06

1 Eklenti(ler)
Arzu hn. mavişim iyice kendini topladı, daha saksısını değiştirmedim. Bugün yarın yeni saksıya geçireceğim inşallah. Yeni resmini ekliyorum. Yalnız dediğim gibi küpelerin ikisi de kurudu. Dediğiniz gibi sera etkisi yapmaya çalıştım ama olmadı. Bu seferde yaprakları küflenir gibi olmuştu. Zaten ondan sonra olan yapraklar döküldü ve gövdeleri de kurudu.

aygün 27-03-2010 17:34

Maviş çiçeklerimi ekeli bir ay kadar oldu ama çok yavaş gelişiyor. Bu soğuktan olabilir mi? Havalar ısındıkça hızlanır mı dersiniz? Bir de yaprakları beş krş tan küçük. zamanla büyüyor mu? Vereceğiniz bilgiler için teşekkür edeim.

querelle 30-03-2010 12:22

2 Eklenti(ler)
Nevsune hanım, fotoğraflarım biraz gecikti.

İşte Bauhaus'tan aldığım 2 tür Campanula. Çiçekleri geçtiği için kendimce (muhtemelen acemice) budadım; adına budamak denirse artık.
Ama bitkiler sağlıklı görünüyor, yani dipten birsürü minik fide vermiş durumdalar.

İlk resimdeki; bahsettiğim yıldız formunda, büyük, açık mavi çiçekleri olan...
İkincisinin ise minik çan şeklinde, koyu mavi çiçekleri var...

nevsune 31-03-2010 16:18

2 Eklenti(ler)
Sevgili querelle fotoğraflarınıza iyice baktım sanki yaprak şeklinde az bir fark var gibi geldi bana. Bizim mavişin yaprakları sizin iki mavişin yaprakları kadar sık sivri kenarlı değil, daha düz gibi geldi bana. Sanki campanulaların farklı iki cinsi. Siz de bir bakın diye benimkini de görüntüledim.
Eklenti 133158 Eklenti 133159

Bu arada çiçeğin rengi fotoğrafta mavi çıkıyor, oysa daha eflatunumsu.

Orkun Kırcı 31-03-2010 19:34

1 Eklenti(ler)
İki yeni minik mavişim baharla birlikte canlanıyor.

querelle 31-03-2010 20:58

Nevsune hanım benim de kafam karıştı vallahi.

Her iki cinsin de yaprakları sizin fotoğraflardakinden kesinlikle farklı; bununla birlikte ilk koyduğum fotoğraftaki bitkinin çiçekleri, sizinkilerin çiçeğiyle aynı. Açık mavi, yıldız formunda derken kastettiğim tam da sizinki gibiydi.

Yapraklara bakarsak, dediğiniz gibi 3 farklı cins bu durumda :eek:

Adalet Yağcı 31-03-2010 21:36

Tohumdan ektiğim mavişlerim kendini kurtardı sayılır.
Tohum zarfının üzerinde 'Campanula Carpatica' yazıyordu, yaprak yapısına bakarsak Orkun beyin mavişlerine benziyor.

nevsune 01-04-2010 09:18

Bir ara bizim maviş çiçeğinin cinsini bulmak için bütün görselleri taramıştım. Çiçek ve yaprak şekliyle değişken o kadar çok campanula çıktı ki şaşırdım. Şuraya bakarsanız çeşitleri görebilirsiniz. Bizimkine en yakın olarak Campanula isophylla olacağını düşünüyorum.

aygün 01-04-2010 19:38

Soruma cevap alamamış olsam da başka bir şeyi merak ediyorum şimdi de. Başarılı mavişseverler cevaplar umarım. sorum şu: Mavişlerim torf ağırlıklı saksılardalar. Bahçe toprağıyla karıştırsam daha iyi mi gelişiler? Sevgiler...

uzman16 01-04-2010 20:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aygün (Mesaj 604924)
Maviş çiçeklerimi ekeli bir ay kadar oldu ama çok yavaş gelişiyor. Bu soğuktan olabilir mi? Havalar ısındıkça hızlanır mı dersiniz? Bir de yaprakları beş krş tan küçük. zamanla büyüyor mu? Vereceğiniz bilgiler için teşekkür edeim.

Havalar ısındıkça büyümesi de hızlanacaktır. Yaprakları pek de büyümüyor, küçük yapraklı bir bitki bu. Benimkinde yeni çıkan sürgünler mercimek kadar desem abartmış olmam. :p

Adalet Yağcı 01-04-2010 20:42

Bu güzel de benim tohumdan yetiştirdiğim Campanula Carpatica.
Şaşırtacağım zaman elim ayağıma dolaşmıştı, öyle ince ve zarifti ki, son bir haftada kendini epeyce toparladı.
Bir de çiçeklerini görebilirsem çok mutlu olacağım.

COYOTE 02-04-2010 09:21

Eyvahlar olsun, sevgili Uzman16 nın gönderdiği mavişim kışın solmamıştı ama hiç de büyümüyordu, bugün ne göreyim kabuklu bit olmuş meğerse:mad:kurtarabilirm umarım...Neem Azal yapmayı deneyeceğim...

uzman16 08-04-2010 22:15

1 Eklenti(ler)
Mavişim kışın kaybettiği uzun dallarını yeniliyor. Coştukça coşuyor. Toprağa biraz yanmış koyun gübresi ekledim. ;)

Eklenti 134978

gilan 08-04-2010 23:14

Maaşallah ne güzel coşmuş. :)

Benimki şu an daha çok sayın Sdurul'un eklediği resimdeki gibi ince ince dallar uzatıyor. Acaba ışık falan mı az geldi, yoksa normal mi?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025