![]() |
sn ilknur aşık
öneriniz için teşekkürler.dedeiğiniz gibi ddvpaldım ve onu uyguladım.5 gün uygulayacağım değilmi yanlış bilmiyorum |
Benim için en büyük sorun parazitleri. Başka sorunu yok.
Hiç çiçeklendiremediğim, evimin kuzey yönü ve ağaç altlarını çok seviyor. Arada gübre verip, toprağını nemli tutmak yetiyor. Güneş görmeyen bile çiçekleniyor. Çoğaltmakta zor değil yeter ki kışa kadar sağ kalsınlar. Ben küpe çiçeğini kış sonu çelikledim, % 80 oranında başardım. Şimdi çeliklediklerim de oran ne olur, bilmem. Diktiğim çelikleri ağaç altına ,hiç güneş almayan yere koydum. |
arkadaşlar küpe çiçeğini tohumdan çimlendirmeye çalıştım olmadı daldan köklendirdim çürüdü acaba sıcak iklimlerde yetişmiyormu konyalıyım konyada bir metreye kadar uzayanlarını biliyorum burda alanyada yetiştiremiyorum
|
Sevgili cennetbahçesi bende Düzce'de begonvil yetiştirmekte zorlanıyorum. Bilseniz ne nazlı kışın içeri yazın dışarı taşıyorum.
Siz de küpe çiçeğini hiç güneş görmeyen havadar, aydınlık bir yere koyun, arada yapraklarını nemlendirin. |
sayın zerrinstr insanoğlu elinde olanın kıymetini bilmez derlerya sizin yetiştirmeye çalıştığınız begonvilden tema evinin bahçesinde 80 tane var hepsi 7 8 metre civarında belki burda kolay yetiştiği için belki de elimde bol miktarda olduğu için hiç hevesim kalmadı begonvile ben küpe çiçeği istiyorum bana çocukluğumu hatırlatıyor dahlia ve küpe çiçeği yetiştirmek istiyorum fakat ikiside olmuyor ben size isterseniz her renginden begonvil çeliği gönderebilirim hemde köklenmiş
|
sn.cennetbahçesi, daha once yazdığım gibi, sıcak iklimde arada bir soğuk suya daldırın, uzmanlar bu bitkiyi plastik saksıda değil de seramik ( pişmiş toprak) saksıda yetiştirmeyi öneriyor, ozaman kökleri ısınmıyor.
bu bitki için önemli olan köklerin ısınmamasıdır ! forumdaki arkadaşların eklediği resimlerden görebiliyoruz ki İngiltere'de çok güzel yetişiyor bu bitki, demek ki sisli havayı seviyor....etrafına su püskürterek sis etkisini sağlayabilirsiniz... |
1 Eklenti(ler)
;)Ben kendi tecrubemi paylaşayım , İzmir malümunuz çok sıcak .
Bir leğen içine su doldurdum içine taşlar doldurdum ,saksıları da suya değmeyecek şekilde taşlara oturttum . Gün boyu buharlaştıkça nem oranı artmış oluyor . Çalışıyorum ,fısfıs yapamıyorum.;) |
bilgileriniz için teşekkürler şimdi elimde kalmadı fakat en kısa zaman anlattığınız tekniklerle yetiştirmek üzere küpe çiçeği yetiştireceğim
|
Cok sıcak bolgelerde yetistirmeye calistiginiz kupe cıceklerinin sakida olanlari icin oneri; kupe cicegi saksisindan bir boy buyuk bir saksi, ( saksidan buyuk olan herhangi bir kap kova v.b. ) buyuk boy saksiya 2 adet cop torbası yerlestirin . ustte kalan posetin dıbıne taslar yerlestirin .Daha sonra kupe ciceginin saksinin buyuk boy posetlenmis kabin icine oturtun kupe cicegi saksisi tasların uzerine yerlesmıs olur. Buyuk boy kab ile kupe cicegi arasında kalan ıkı kat posetin arasina buz parcaları koyun. ancak sunu unutmayın buzlarla birlikte aralara cakıl tası yerlestirmeniz gerekyor. ve golge olan bir yere koyun. hem cicegin koku serinlemis oluyor hemde sıcaktan eriyen buzlar neme neden oluyor.
Bahceye dikilmis olan kupe cicegi icin oneri; buyuk bir posete parcalanmıs kumas parcalarini koyun. Daha sonra ıcıne buz doldurun. Posetin agzini sikica baglayın ve golgede kalan kisima kupe ciceginin dibine bı poseti yerlestirin. Yine kokunun serinlemesine yardimci oluyor. her iki yontemin de 2 veya 3 gunde bir yapmanizi oneririm. Bu yontemi burada tanistigim Gana' li bir arkadas tavsiye etti. Gana' da annesi sıcaklardan bu sekilde koruyormus kupe ciceklerini. |
sn.yesim ozgun, işte benim de anlatmak istediğim bu! ama siz, saolun, yöntemi çok güzel anlattınız
teşekkürler |
tesekkurler Callypso, dilim dondugunce anlatmaya calistim.
Bu yontem butun sicak ulkeler kullaniliyor. Bende Turkiye' ye donunce bu yontemi uygulayacagim. |
Başımın kara belası kırmızı örümcek saldırısından dolayı kükürtleme yaparken küpelere de az miktarda püskürtmüştüm. Hızla yaprak dökmesi kükürtten mi, kırmızı örümcekten mi, ani bastıran sıcaktan mı kestiremedim. Yine de kupkuru dallardan ibaret kalan bir saksıyı sulamaya devam etmiştim. İki hafta sonra ucundan yaprakla birlikte tomurcuk verdi.
Şimdi canavar hızıyla büyüyen diğer küpe fidemi kurudu diye söküp attığıma yanıyorum. Kükürtten de tüm önerilere rağmen vazgeçiyorum. Her çiçeğimi uygun dozaja rağmen öldürdü bence kükürt. |
Sevgili Callypso,
Öncelikle ilgine çok teşekkür ediyorum. sorularıma hemen cevap verdin ama ben sana teşekkür etmek için biraz geciktim. Kusura bakma lütfen. Dediğin gibi küpe fidemi sudan çıkartıp hemen toprağa diktim, bugün de üzerinde iki yeni yaprak bile gördüm. Buarada küpe çiçeğimi yaprak bitleri sarmış onları arındırdım tam kendine gelmeye başlamıştı ki bir yaprağının altında beyaz minik kelebek gibi 2 tane kanatlı bişeyler gördüm ve sabah sabah tüm yapraklarını ilaçladım. allahtan çok yaprağı yok çünkü tek tek hepsinin altına ilaç sıktım. Umarım böcükler ölür de çiçeğim rahat eder. |
Böceklenmeler için NeemAzal tavsiye ederim, geçen yıldan beri kullanıyorum, çok faydasını gördüm, çiçekleri hırpalamadan böceklerden arındırıyor.
Sebzelerime de uyguluyorum, tabi ağaçlarıma da. |
4 Eklenti(ler)
Londra'dan birkac kupe resmi..
bunlar agac formunda olanlar. Bahcelerin icine giremedigim icin maalesef sadece cicekleri cekebildim. citli evin bahcesindeki kupe cicegi 5 kok kadar var. Evin bahcesi mezbelelik gibi. Eklenti 93096 Eklenti 93097 Eklenti 93098 Eklenti 93099 |
Bir sekilde fotograf cekmeyi basarabilirsem cok enteresan bir kupe cicegine rastladim. Bodur agac formunda, minicik cicekleri var. Ince uzun cok acik yesil renkli yapraklari var ve odunsu gorunen incecik dallari var. Uzeri cicek dolu. yarin o fotografida cekip koayacagim insallah.
Ve asil sok bodur bitki formunda cok buyuk cicekli acik koyu pembe renklerinde bir kupe gordum. Fakat saksida ve bahce icinde resim cekmeyi basaramadim. Yarin aksam ustu gidip izin isteyecegim yakindan cekmek icin. Kimbilir belki tohum bile alabiliriz:) Burasi sanki kupe cicegi sergisi, muzesi gibi. Onlarca cesit kupe cicekleri var heryerde. kesinlikle yagmurun etkisi oldugunu dusunuyorum. Cunku bahceleri asla sulamiyorlar cok yagmurdan dolayi. |
Sevgili Yeşim, sayende Londra'daki küpelerin güzel fotoğraflarını görmüş olduk, çok teşekkürler. Küpe burada biraz nazlı yetişen bir çiçek ama oradaki uygun iklim koşullarında ne kadar güzel ve gür yetişmişler. Ayrıca biz ''yesim ozgun Londra'dan bildiriyor'' tarzı mesajlara çok alıştık, ağaclar.net'in Londra muhabiri oldun, Türkiye'den yazmaya başlayınca garipseyeceğiz:)
|
ah daha ne kupeler var resim eklemekle anlatmakla bitmez:)
Pek cok adini sanini bilmedigim bahce bitkileri var. Herbirinin fotografini cekiyorum.Isimlerini arastiriyorum. Bir dosya olusturmaya calisiyorum. gercekten Yesim Ozgun Londradan bildiriyor oldu son haftalarda:) bugun ekleyecegim resimlere mutlaka bakin muthis kupelerin fotolari olacak.:) elimden geldigince bol kupe tohumu toplamaya calisiyorum. Ancak simdiden soyliyeyim ne renk cicek acacagini bilmiyorum.Tohumlarin jaeqlyn ablamiz tarafindan temizlik esnasinda ( tohumlarin daginik durduklari sebebiyle ) duzenlenmesi nedeniyle karistirilmasi:) Kupeler burda pek nazli gorunmuyor Manolya, arsiz bir bitki gibi. Ama daha once soyledigim gibi, kesinlikle soguga yakin ilik hava istiyor. Hergun yagmur suyu istiyor. Direkt gunes girmek istemiyor. Iklim sartlari tam kupelere gore burda.. |
kupe fotograflari
5 Eklenti(ler)
bu asagida gordugunuz kupe bakimsiz bir evin bahcesinde bulunuyor. Agac kadar olmus en az 3 metre uzunlugunda. Resimlerden anlayacaginiz gibi altindan egilmeden gecerken fotografini cektim. Inanilmazdi. Sanki kiraz agaci gibi gorunuyor uzaktan.
Eklenti 93279 Eklenti 93280 Eklenti 93281 bu asagida gormus oldugunuz kupe de elime cicegini aldigimda elim kadar. Ancak bodur ve bitki formunda. Saksida ekili. Alt kisminda da baska bir kupe var. Evsahibi evde olmadigindan ancak demir korumanin disindan cekebildim.O nedenle alttaki kupeyi tam alamadim. Eklenti 93282 Eklenti 93283 |
3 Eklenti(ler)
asagida gormus oldugunuz evin bahcesinde kocaman maki formunda buyuk cicekleri olan pembebeyaz ciceklere sahip kupe cicegi var. Ev o kadar sirin ve o kadar neseli ki gorun istedim. Bahcede toprak yok saksilarla nasil bahceyi neselendirmis sahibi.
Eklenti 93284 Eklenti 93285 Bu asagidaki kupede bir okulun bahcesinden Eklenti 93286 |
5 Eklenti(ler)
|
3 Eklenti(ler)
iste en enteresan olan kupe cicegi budur:
Kucucuk bir cecgi var. Maki agac formunda. Resmen cit olarak kullaniliyor. Yeni cikan filizleri bile oduncu. Minicik yapraklari var. Dallari odunsu ancak kirmizi renkte. Ilk kez boyle bir kupe cicegine rastliyorum. Ve inanamiyorum. Dun gittigimde uzeri cicek doluydu. Bugun gittigimde budamislardi kupeyi. Resimlere dikkatli bakarsaniz canlandirabilirsiniz. Eklenti 93292 Eklenti 93293 Eklenti 93294 iste cit olarak kullanilan hali. Diger evin bahcesiyle bu evin bahcesini ayirmak icin kullanilmis. O gordugunuz yesil maki komple kupe cicegidir. |
1 Eklenti(ler)
Bu kupede mezbelilik bir bahcenin kiyisinda kalmis. Cok bakimsiz. Ustu pmuklu bit kayniyor. Topragi kendi doktugu yapraktan, cicekten etraftan ruzgarla gelmis bir dolu copten gorunmeyecek halde. Ancak bakar misiniz nasil ciceklenmis. Bu arada bu kupenin oldugu sokak agaclik. Agaclarin hasmetinden sokaga kesinlikle gunes isigi girmiyor. Hatta, yari karanlik bile diyebiliriz. Ama kupe orda mutlu sanirim:)Eklenti 93295
|
Bu kupeler sadece 2 sokakta bulup fotografladigim.
birde yarin fotograflayacagim inanilmaz guzellikte kirmizi beyaz agac formunda bir kupe. Her bahcede kupe cicegimi olur ya!!! bugun ilkkez canlisini gordugum mavi beyaz kupe cicegi buldum. Ancak fotograflayamadim. Sahibi evde yoktu ve bahcede bir Rottwieler kopek vardi:) Hav hav hav .. Bi rahat rahat fotograflayamadim:) Disaridan gozlemledigim kadariyla mavi beyaz olan kupe bodur ve o resimlerde gordugumuz kadar cekisi gelmedi. Ayrica tam mavi de degil rengi. Eflatun mavi karisimi bir renk. Mora daha yakin. Cok ciliz gorunuyordu:) guldum bunlari yazarken kendime:) tabi bu kadar gur ve saglikli, arsiz, asi kupe cicegi gorunce mavi beyaz kupe cicegini begenmedim ya. Esefle kiniyorum kendimi:) |
sevgili yesim hanim hergün senin haberini okumak için sabırsızlıkla her saat başı interneti açıyorm aceba yesm nehaber yazmış diye okatar alıştıkki sana ayilemizden birisi gibisin sana çooook teşekkür ederim bizlere görsel bir güzellikler sunduğun için bunların tohumundan bol bol alın minik küpeliden ve pempe beyaz olandanda dört gözle yeni haberini bekliyorm? hoşçakal.
|
Sevgili Yeşim, resmini eklediğin o evin önüne, o güzelliğe hayran kaldım.
Çok güzel bir çalışma yapmışsın, değişik küpe çiçekleri resimleri için de ayrıca tebrik ederim. Haydi bir güzellik daha yapıp da şu küpelerden bizlere tohumlar toplar mısın:confused: E ama göz hakkı :D |
Eeee İngiltere'nin nemli, serin, bulutlu-yağışlı havasında, o coğrafyada coşmasınlar da ne yapsınlar?.. küpelerin istedikleri her şey orada var. Ben de İstanbul sıcağında, kavurucu rüzgarla savaşarak hayatta kalmalarını sağlıyorum:( küpelerimi de alıp oraya mı gitsem? Londra'dan getirdiğim küpelerim 15 günde sizlere ömür olmuşlardı:( Çok güzeller, çoook
|
Herkese merhaba,
Nihayet çiçeğimi böcük ve kelebeklerden kurtardım ama yapraklarını baya döktü. Bu nedenle çok üzüldüm ama bu sabah üzerinde iki tane küçük tomurcuk gördüm. Sanırım sağlığına kavuştu ve teşekkür etmek için açmaya çalışıyor. Yeni eklenmiş küpe çiçeklerine bayıldım hatta kıskandım. Biz burda küpe çiçeklerimizin gözünü içine bakıyoruz resmen acaba aşırı ilgiden sıkılıyorlarda mı nazlanıyorlar bizimkiler ( (Gerçi ben yeni bir küpe çiçeği yetiştiricisiyim ama ) Anlattıklarınıza göre oradakilerde aşırı ilgisizlikten kendilerini göstermeye çalışıyorlar herhalde. |
Valla yeşim hanım ne diyeyim? Elinize sağlık. Hele o bahçeye bayıldım. Ne kadar şeker olmuş. Sayenizde Londra'ya gitmiş kadar olduk. Artık bende her sabah bakalım ne yazmış, neler göndermiş diye hemen bu sayfayı açıyorum.
|
yeni kupeler
5 Eklenti(ler)
Iste yeni kupe cicegi fotograflari.
Asagida gordunuz kupe kirmizi beyazdan cicekli ve agac boyutunda. 2 kok oldugunu saniyorum. Cunku ancak fotograftaki resmi gorebiliyorum. 2 metre civarinda. Cok guzel ruya gibi bir kupeli bu. Eklenti 94831 Eklenti 94832 asagida gordugunuz kupeli ise ilk kez rastladiklarimdan biri. Cok ince dallari olan, yapraklari jelatin kadar ince, alti pembe ustu beyaza yakin yesil renkte. Agac formunda kalin govdesi var ancak dallar sac teli kadar ince. Cicekleri cok narin, ince uzun, tuttugunz zaman hemen yerinden kopuveriyor. Bulundugu sitenin bahcesi gunes almayan bir yer. Eklenti 94835 Eklenti 94834 Asagida gordunuz odunsu yapi, bir kupe cicegine ait. Dikkatli bakarsaniz uzerindeki tek kupeyi gorebilirsiniz. Budanmis. Ortaya sadece odun govde cikmis. Sanirim zamaninda agacmis, ancak gozlemledigim kadariyla bakimsiz bir bahcede ve arka tarafinda kalan bolumde cok fazla boceklenme vardi. Hastalanmis. Eklenti 94833 |
Kupe tohumlari
1 Eklenti(ler)
Evet....:)
Nihayet aklima geldi de cektim fotograflarini. Karsinizda mustakbel kupe tohumlarimiz. Kurumaya birakildilar. Bunun gibi kurumus bir miktar daha var. Her 2 gunde bir kupelerin oldugu bolgelerde turlayarak, belirledigim ve olgunlasmasina vakit olan kupeleri ziyaret ediyorum. Sanirim hepimize yetecek kadar getirecegim. ancak hangi cins olduklarini bilmedigimi ve gonderecegim tohumlarin tamamen supriz olacagini simdiden belirteyim.Ne olur kusura bakmayin. Ancak kurutmak icin bile cok zor yer buluyorum. Eklenti 94836 |
2 Eklenti(ler)
Asagida gordugunuz kupeli ise bikti formunda ancak bahceye ekeli. Beyaz_acik pembe renklerinde, 4 tac yaprakli, buyuk cicekli.
Eklenti 94837 Asagida gordugunuz ise: acik-koyu pembe renklerde. Bitki formunda ancak bahceye ekili. Fazlasiyla bodur yanlarindan surgun vermis. Cicegin arkasina dogru baktiginizda yaprakli dallarinigorebilirsiniz. Cicegi cok buyuk. Eklenti 94838 |
Sevgili Yeşim Özgün, bu güzel fotoğrafları görünce, neden biz de bahçeye dikmiyoruz küpelilerimizi diye düşündüm.
Ben Sonbaharda küpelimin bir tanesini feda edip deneyeceğim, sizin topladığınız tohumlardan payıma düşen olursa seve seve kabul ederim :) Türkiye'de bulunmayan veya zor bulunan cinslerden olursa daha makbule geçer, şimdilik bendekiler, tek katlı klasik dışı kırmızı içi mor küpeliler. Katlı küpeli bulamadım daha, Mersin çok sıcak olduğu için küpe yetişmiyor diye seracılar rağbet etmiyorlar bu çiçeğe, ben 950 rakımlı bir köyde yetiştireceğim için sorun olmaz sanıyorum. |
Adalet ablacagim, siz Mersin' de yayalada yasiyorsunuz. 950 rakimlik bir yerde, sehir merkesinden 200 metrede bir 1 derece sicakligin dustugunu hesaplarsak ( yaklasik ) Mersin' de hava sicakligi 36 derece ise sizin koyde hava sicakligi 30-31 derece civarinda oluyor. Hele bir de sabah gunesi alan ve golge bir yere diktiniz mi, hic bir sorun olacagini dusunmuyorum. Ancak saksi formunda bir kupeli degilde agac formunda bir kupeli ekerseniz daha saglikli buyuyuyecektir. Saksi formundaki kupeliler bahcede cok gur olmuyorlar. Topragi bol buldugundan koke gidiyor, cicekleri ve yapraklari ciliz olarak buyumeye calisiyor.
tohumlari elimden geldigince bol toplamaya calisiyorum. Ancak bu kupeli o kadar inatci ki, koca agac ancak bir tohum yapiyor. Iyi tarafi bol bol kupeli var buralarda. Gerci ben hayatimda bu kadar cok kupe tohumunu bir arada gormedim. Buna da sukur:) |
Ben 1 hafta önce bahçeye diktim bile. Klasik olan küpeliden. Komşumun küpelisi kış boyunca saksıda dışarıda durdu. Şuan yaşıyor. Saksıda dışarıda kala biliyorsa, toprakta da kalır :) İnşallah. Sonucunu sizinle paylaşırım.
|
Alıntı:
Yaylada hava sıcaklığı şehirdekinden çok düşük gerçekten, özellikle geceleri karasal iklim hüküm sürüyor. Kışın gerekirse sarar sarmalarım :p |
Alıntı:
|
Adalet ablacigim, Turkiye' dekiler genel saksi formunda yani fotograflara iyi bakarsaniz odunsu bir govdeye ve odunsu dallar sahip olduklarini gorursunuz. Mesela en usteki kirmizi beyaz olan kupe agac forumda (902 nol.lu resimde). saksi formunda olanlar (904 no.lu resim) ince ve kirilgan dallar sahipler.
zaten kupeler genelde iki turde oluyor. o iki turde aralarinda onlarca cinse ayriliyorlar. Sizdeki kupeyi saksida disarda tutabilirsiniz ancak nacizane fikrim topraga dikmeyiniz. Dedigim gibi koku buyuyor ancak dallar, yapraklar 904 no.lu resimdeki gibi ciliz kaliyorlar. Ben size bugun agac formunda bir kupelinin tohumlarindan ayirdi.Agac formunda olanlar sicagada daha dayanikli oluyorlar. Odunsu govdelerinde daha fazla su tutabiliyorlar ve nem orani kontrolu olabiliyor. Sicak bolgelerde kupe ciceklerinin saksi formundakileri cok iyi mudahele edilmezse oluyor malesef. Ornegin saksiyi gunduzleri sabah gunesini aldiktan sonra serin yere tasimak, ( apartman boslugu, kiler, bodrum,v.b.), yapraklarina sabah erken saatte su puskurtmek, daha once tarif ettigim buz kompresi yapmak gibi... Odunsularda ise, sicak bolgelerde topragina buz kompresi yapmak, Golgelik yere dikmek, hergun yapraklarina sabah erken saatte buzlu su puskurtmek, 2 gunde bir sulamak. Soguk hava ile arasi iyi. Kis aylarinda buzlanan yapraklari dokuluyor ve yeni surgunler veriyorlar. ancak saksi formundaki kupeyi kisin bahce topragina ekili olarak korumak buyuk sorun.Donma tehlikesi atlatiyorlar. govdeleri ve dallari cok ince ve kirilgan oldugundan govde icindeki sivi dolasimi donuyor ve bitki oluyor.Posetle sarma bir nebze etkili olabilir ancak ben pek emin degilim. |
Tesekkurler Ilknur hanim:) Elimden geldigince bol fotograf cekmeye calisiyorum.
Elimde daha ne fotograflar var. Tek tek yerlestirmem gerekiyor forumda vakit bulamadim. En yakin zaman da hepsini ekleyecegim. Selis Hanim, O pembe kupeli hakikatten cok buyuk bir cicek. Katmerli hem de:) Nispet yapar gibi de acmis:) |
Bu ekteki küpeler çok güzel ,tohum alabildiniz mi acaba ?
Eklenti 94835 Eklenti 94834 Ben talibim ,unutturmadan:) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:16. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025