agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Küpe çiçeği, Küpeli (Fuchsia) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/1545.htm)

yesim ozgun 17-06-2009 17:18

kupe ile ilgili goruslerim en son Londraya gelmemle degisti. Daha once bir turlu yasatmayi basaramadigim kupe ciceklerini burada agac olmus, her bir dalinda onlarda cicek acmis, dallari cicekler yuzunden yere sarkmis olarak gordugumde beni aldi bir dusunce.

bakin ortam ve hava satlarini yaziyorum. Sanirim bir mantik gelistirebilirz.

Su anda yaz mevsimi oldugu halde burada hava sicakligi maksimum 20 derece. Geceleri 7 dereceye kadar dusuyor. Her sabah mutlaka yagmur yagiyor. Kupe cicekleri genelde bahceye dikili, ancak saksida olanlarda disarida duruyor. Saksida duranlarda sarkan dallari sarkik sekilde dursada topraktan biraz yukarida olan bolum bir sopa, bambu gibi bir yardimci destekle bagli. Fotograflarini cekmek isterdim ancak bahcelere girmek pek mumkun degil. Zaten fotografta cikacagini sanmiyorum. Burada gunes bir bulutun arkasina girip bir cikiyor. Sabah gunes yagmurdan sonra olanca hiziyla etrafi isitiyor. Bu kupe ciceklerinin dallarina baktigimda hepsi doguya dogru bakiyor ve yari golgede olan kisimlari cok saglikli ve bir o kadar cicekli direk gunes goren dallar ciliz yari golgedekiler kadar cok cicekli degil. Bulundugum evin 3 yan balkonunda saksida 2 metre boyunda bir kupe onu gozluyorum surekli. Evin sahibini hic gormedim sularken cunku hergun yagmur yagiyor. Direk ruzgar almamasi icin genelde bahcelerde duvar dibine ekilmis hepsi. Baska bir evde terasta gordugum el kadar buyuk cicekli sari telleri olan kupe cicegini 2 gundur gormuyorum cunku asiri firtina var. Sanirim iceri aldilar.

simdi burdan cikarttiklarim. Cok yakici gunes sevmiyorlar. Doguya bakan yerde, sabah gunesi ile besleniyorlar. Hergun mutlaka hem fisfisla yapraklarinin nemlendirilmesi gerek, ayrica yavas sekilde sulanmasi gerekiyor. Yagmur suyu beslenmesine katkida bulunuyor. Musluk sularinda bulunan kirec ve klor cabuk bozulmasina neden oluyor. Hemen hemen her bahcede bir varil duruyor ve sanirim yagmurun degmedigi bitkilerini de bu varildeki kovadaki su ile suluyorlar. Turkiyede yagmur suyuna mukabil su ne kullanabilirz. Ozel satilan utu sulari olur mu ki ya da arabalara konulan su???

Nejla K. 17-06-2009 18:30

2 Eklenti(ler)
Tomurcuktaki küpe çiçeğimin dayanamayıp fotoğraflarını ekliyorum. İnşallah yaz sıcaklarında ölmez de çiçek açarsa yine eklerim.

Arzu Kasapoğlu 17-06-2009 20:16

Tespitleriniz çok yerinde olmuş Yeşim hanım. Küpe çiçeği sıcaktan çok etkileniyor ve çiçek açmıyor. Ben de bazen yapraklara su püskürtüyorum ve bunun küpe çiçeğine iyi geldiğini düşünüyorum.

Bildiğim kadarıyla İngilizler küpe çiçeğine çok meraklı hatta küpe çiçeği dernekleri de var.
Yarışma bile düzenliyorlar :)

Günüm 17-06-2009 20:32

Koyu renkli çiçekleri olan küpeliler sıcaktan çok daha fazla etkileniyor. Açar açmaz ya kararıyor ya da tomurcuklar açmadan düşüyorlar.

optimus 18-06-2009 07:10

dün, ön balkonumda haşlanan ve daha açmadan dökülen tomurcuklarından dolayı, küpelerimi (arkada bitlerle dolu bir nar ağacının dalları balkonuma uzanmasına rağmen) arka balkona aldım. orası çok daha serin. *** tekrar açar küpelerim.

bir sorum da şu: burası küçük yer, öyle çok çeşitte küpeler gelmiyor.nadiren de olsa farklı gelen küpeler ise ağaçsı gövdeye sahip, gene de ben dayanamayıp aldım. şimdi ben onları çoğaltabilir miyim? uç kısımalrından yaklaşık bir 6-7 cm en fazla 10cm lik kıısmları yaş. o kısımlarından çiçeklenmesi bitince çelik alabilir miiym? ağaçsı gövdeli olanlarlar gerçekten o kadar bakımsız bırakılmış ve öyle gelişi güzel üzerlerinden çelik alaınmış ki... estetik durmuyorlar ama çelik alabilirsem diye gene de fideleri satın aldım. bu konuda tecrübesi olanalr fikir verebilir mi? ne yapabilirim küpelerimi çoğaltmak için ?

suzan7 18-06-2009 17:54

3 Eklenti(ler)
Benim acınası durumsaki küpelerim.Onların bu hali içimi acıtıyor.
Baksanıza zavallılar sararıp soluyorlar.Çiçeklerini açmadan döküyorlar.
Kazara açanlarda perişan bir halde soluk veburuşuklar.
Küpelerin bu hali beni çok üzüyor.Bir sorunları var ama bana dertlerini anlatamıyorlar,**** ben onların dillerinden anlamıyorum.
Acaba sevdaya düşüp hasretlik çekiyor olmasınlar.Sizler ne dersiniz.

Volare 18-06-2009 18:58

Fuchsia
 
2 Eklenti(ler)
Merhaba ,
bu gün gördüğüm küpe çiçegi beni utandırdı , bu kadar çabuk pes edip ,yetiştirmekten vazgeçtiğim için .
Kendisi İzmir Buca'nın bir dag köyünde .
Bir kadın hayal edin -arka bahçesinde yazın ,kışın da bodrumda saklayarak ,
her yağmurda dışarı taşıyan ,sonra da içeri alacak kadar küpesevdalısı ;)
Boyu 1 metre ,çiçekleri çok mini ,dallar odunsu olmuş ,yaklaşık 7 yaşında...

emrezgi 18-06-2009 18:59

Bu sene ilk defa küpe çiçeği aldım çok güzel gidiyorduk balkonda gölge bi yerde duruyordu fazla bunalmasın diye burda okuduğum gibi yapraklarına arada su püskürtüyordum ama bu sbah baktığımda tek bir canlı yaprağı kalmamıştı hepsi sıcaktan yanmıştı içeriye aldım bir ümitle serinde belki kendine gelir daha çiçeğini bile görmemiştim :(
Bir çiçekçiye sordum su püskürtme dedi yerden yansıyan güneş ışınları yapraklarda su olunca daha fazla yakıyormuş benimde o yüzden yandı sanırım :(

yesim ozgun 18-06-2009 22:26

londra kupeleri
 
5 Eklenti(ler)
nihayet fotograflayabildim.

cogunlugu saksida ancak bahcelerin icine goirmedigim icin disaridan cekmek zorunda kaldim.

Eklenti 87815
Eklenti 87816
Eklenti 87817
Eklenti 87818
Eklenti 87819

yesim ozgun 18-06-2009 22:30

Londra kupeleri devam:)
 
5 Eklenti(ler)
Pembe kupe buyuk cicekli. fotografini cekerken sahibi cikti ve bana kizdi:( Nedenini anlamadim:) Nazar degmesinden mi korktu acaba?!!!

geneli pembe mor katmerli, katmersiz cicekli olanlari nadir goruluyor. Genelde sahipsiz evlerin bahcelerinde yayilmis cali gibi gorunuyorlar katmesizler ama cicek dolu ustleri:)
Eklenti 87820
Eklenti 87821
Eklenti 87822
Eklenti 87823
Eklenti 87824

bun larin cogu yari golgede ustleri acik ... bir tek sabah gunesi oliyorlar.

tolgahann 18-06-2009 22:36

Acaba bizde saksıdakileri bahçeye alsak,böyle ağaçlaşırlar mı?
Donlardan etkilenirler sanırım.:(:(:(

Nejla K. 18-06-2009 22:42

Yeşim Hanım fotoğraflar süper...Bizim küpelerin neden böyle olmadığını şimdi daha iyi anlıyorum. Biz sıcak bir ülkeyiz, küpe çiçeği nemi ve serin havayı seviyor. Güneşle hiç arası yok... Sanırım serin bölgelerimizde Özellikle Karadeniz bölgesinde yetişeceğini düşünüyorum. Bir Egeli olarak sanırım hiç şansım yok....NOT: Bahçenin sahibi fotoğrafları izinsiz çektiğiniz için kızmış olmasın?

yesim ozgun 18-06-2009 22:44

Bol su, soguga yakin ilik hava, odunlasana kadar sarkan dallarina destek gerekiyor bence. Gorduklerim bunlar resimlerden onceki mesajimda da buradaki kosullarin tahlilinin yaptim. isik istiyor ama direk gunes degil. hergun 2-3 kere sagnak yagmur var burda. Ruzgar olunca hemen iceri aliyorlar balkonlardakileri. Sabah gunesi aliyorlar bir kere oglen gunesi ustlerine vurmuyor. Ve en onemlisi de yagmur suyu ile sulaniyorlar.

Bilmiyorum valla elimden geldigince sok tohum toplamaya calisiyorum. Bunlar en azindan saglikli oldugunu bildigimiz uretken tohum olduguna emin oldugumuz anasi babasi belli kupecicekleri:) Bakalim soyunu bildigimiz bu tohumlari yetistirebilecek miyiz?

yesim ozgun 18-06-2009 22:46

bilmiyorum neden kizdi? Suratsizdi zaten. Sonrasinda ozur diledim, tebrik ettim bu kadar guzel bir cicek yetistirdigi icin. Sanirim kopartacagim sandi:) Ama bahceden disari tasmisti bu kupeli kiz. Bakan bir daha bakiyor masallah.

berduray 18-06-2009 23:01

İklim, iklim ne yapsak boş...Yağmurdaki şifa, damacana suyunda yok tabi ki...

Bir sıcak rüzgar geldiği anda yapraklar un ufak olup anında dökülüyor, kuru yufka gibi.

TuruncuHis 19-06-2009 00:36

Buz torbalarından birkaç parça koydum bugün saksılarına. Hatta buzları uzunlamasına olacak şekilde yırttım poşeti ve gövdeye sardım. E daha ne yapayım? Biraz vefa olur bitkide yaaa...
Acaba kükürtten mi zarar gördü diye de düşünüyorum. Onu püskürtmesem kırmızı örümcekten ölecekti.
Sıcak, akar, kükürt. Hangisine kızdı acaba deli gibi bir hızla büyüyen Küpe'lerim?

celalsungur 19-06-2009 00:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TuruncuHis (Mesaj 448218)
Buz torbalarından birkaç parça koydum bugün saksılarına. Hatta buzları uzunlamasına olacak şekilde yırttım poşeti ve gövdeye sardım. E daha ne yapayım? Biraz vefa olur bitkide yaaa...
Acaba kükürtten mi zarar gördü diye de düşünüyorum. Onu püskürtmesem kırmızı örümcekten ölecekti.
Sıcak, akar, kükürt. Hangisine kızdı acaba deli gibi bir hızla büyüyen Küpe'lerim?

Kükürte dayanamamıştır. Kükürtle istemeden tüm evi saran hedera sarmaşığı kuruttum ben.

TuruncuHis 19-06-2009 01:06

Bu kükürtle son iştigalim. Çevre dostudur dedik, besindir dedik şu hale bak. Selluka'mı da zor kurtarmıştım onun zararından.
Fakat bir türlü emin olamıyorum ki; kükürt uygulamamla başka sorunlar da bir arada oluyor. Hangisi yüzünden zayi oluyor bu çiçekler çözemedim.

Volare 19-06-2009 01:18

Sayin TuruncuHis ,
tum zararli mahlukata uygun ,,Dursban 4'' isimli urun var .
Yoksa cok zaiat veriliyor .
Agir ruhsal travma oluyor sonra bize...

TuruncuHis 19-06-2009 01:25

Benim amacım doğaya zarar vermemek sevgili Volare; o nedenle kükürtü seçmiştim.
Bir de bu ticari preparatlar amatör boylarda olmuyor. Kullanma süresi boyunca 1/50'sini ancak kullanabiliyoruz. Bu durumda zehire para vereceğime yeni çiçek alırım mantığı oluşuyor. E atamıyorum da, alamıyorum da...

Haklısınız, tüm semptomlar var; ağır ruhsal travma :D

Volare 19-06-2009 05:57

Sn.TuruncuHis,
Ayni dusuncdeyim , dogaya zarar vermemek ,
sadece cok deger verdiklerimde kullanmak uzere ben de arastiriyorum .
Bir yerde bu urunu buldum 25 lira ve sadece yarim litre .
bahsettigim kadin koyde,
Egede 6 farkli Fuchsia bakiyor .
Hepsi de bahcede .
Biraz konustuk , hic bir hastaliktan bahsetmedi .
Sacikibris koyuyorum diplerine dedi , yanmis hayvan tersi cok yariyormus .
Yani demek ki oluyor .

Koyu yeşil 19-06-2009 08:49

Sayın Volare köyde resimlediğiniz küpe çiçeği çok etkileyici. Neredeyse, Londra bahçelerindeki küpeler kadar gelişmiş. İzmir, Buca'nın dağ köyünde bir kadının yetiştirdiğini yazmışsınız. Buca malum serin olur, bir de dağ köyü demişsiniz kesin 5 derece fark eder. Bence İzmir'in içinde ne yaparsak yapalım küpenin istediği iklim koşullarını sağlamamız çok zor. Dün şehirde rüzgar, alev alev esiyordu. İstediğimiz kadar gölgede tutalım. O sıcak rüzgar kavuruyor yaprakları. Mercan küpem tepesinde 4-5 yaprakla kalakaldı. Sıcaklık 28 lerde kalsa belki dayanacak garipler. Bence ısrar etmekten vazgeçip, iklime teslim olmakta fayda var. Bu sene dayanamayıp 2 saksı aldım küpe. Eğer yaşatamazsam artık pes edeceğim. Ya da bir dağ köyüne mi yerleşsek. Bak bu aklıma şimdi geldi :D

Volare 19-06-2009 10:35

Bahsi geçen köy Doğancılar köyü .
Bolca yabancı turist ağırlayan köy evleri var o köyde .
Bucaya 35 km ,nefis manzarası var .
Size bir yer bakalım isterseniz .
Ziraat mühendisi bir arkadaşın bahçesi var o civarda ,
resmen botanik park gibi , bol çeşit var taa süs havuzu ve nilüferlere kadar .

limon 19-06-2009 11:54

Londra fotoğraflarındaki "Ağaç Küpeli" türlerinden olsa gerek. Geçtiğimiz yıl bir arkadaşımız galeriye fotoğraflarını yüklemişti, saksıdaki küpelilerden farklı olduğu yazılmıştı. (nerd eyazıldığını bulamadım)

Volare 19-06-2009 12:11

Bu bahsettiğim uzun ve gelişmiş bitkinin çiçeği de yaprağı da cok minik.
Hastalık gelmiyormuş , diğerleri hibrid belli , avuç kadar çiçekleri vardı...

zerrinsrt 19-06-2009 22:05

1 Eklenti(ler)
Bu bahar aldığım küpe çiçeğimi bir saat güneş gören bir köşeye koydum. Şimdilik mutlu görünüyor. İki yıllık olan diğer küpe çiçeklerim henüz açmadı.

fikreteren 20-06-2009 08:21

SACİKİBRİS ı dün tarım ilaçı satanlarda aradım.adını dahi bilimyorlar.Ben küçükken bu ismi duymuştum. Araştırdım demir sülfat olduğunu öğrendim..Birde aktarlara bakmam lazım.

Volare 20-06-2009 10:42

Sn.fikreteren ,
,,SACIKIBRIS''cicekcilerde bulunuyormus ,
Ben de demir sulfat aradim blueberry 'lerime .
Sacikibris ile ayni , yesimtrak toz seker gibi .
Not:umarim anlasiliyordur , hafta sonu turkce karakterim yok , cepten yaziyorum;(

yesim ozgun 20-06-2009 15:05

limon evet 2 cins kupe var. Biri agac formunda' biri saksida ince dalli.

Ancak dikkatinizi cekicem zerrinist arkadasimizin kupesi benim fotografini koydugum pembe buyuk cicekli kupenin aynisi ama burdaki 3 metrelik bi alana yayilmisti koke yakin dallari odunsulasmis, yukari dogru uzayan dallari saksi kupesi gibi yesil ve kalin.

yine dun ici kirmizi katmerli dis tac yapragi beyaz- kirmizi cizgili cok minik cicekli bir kupe daha gordum. Insanlar bahcedeydi fotograf cekemedim. Izin vermediler. 20 lt'lik buyuk birsaksida odunsu dallari OLMAYAN cok buyuk bir kupeydi. Aklim kaldi aklim...

Bu arada dun dikkatimi cekti. Burda fotografladigim kupelerin hepsi pudralanmis gibi bembeyaz!!! hepsi boceklenmis durumda.. Kupenin belalisi heryerde buluyor guzeller guzelini

zerrinsrt 20-06-2009 16:50

Küpe çiçeğini Düzce'den almıştım.
Burası nemli olduğundan, küpe yetiştirirken tek sorunum parazitleri.Geçen yıl çok sayıda çelikten üretmiştim.Onların resimlerini de açtıkça ekleyeceğim. Beğendiginize sevindim,teşekkürler.

ayferaksit 20-06-2009 17:59

küpe çiçeklerim
 
1 Eklenti(ler)
Perşembe günü pazardan 2 ytl ye aldım tomurcuklu olanı katlıymış bakalım nasıl açacak?
İçeride gelişmeyen sarı saksıdaki küpe balkona alındı , pekmez verildi tomurcuklandı bile.

http://picasaweb.google.com.tr/ayfer...31357115668450

zerrinsrt 20-06-2009 21:06

3 Eklenti(ler)
İşten eve geldiğimde yeni çiçeklerim beni karşıladı. İlk ikisini ben çelikten yetiştirdim. Son resimdeki küpelim,diğerlerinden uzak bir köşede onu beyaz sinekten kurtaramıyorum. Ev yapımı ilaçlardan sonra bugün de kimyasallara başladım.:(

yesim ozgun 21-06-2009 16:43

3 Eklenti(ler)
Bu sabah gezerken gordugum yere dusmus kupe cicekleri.

en buyuk olan ciceklinin agaci en az 2 metreydi.
Eklenti 88470
Eklenti 88471
ortada gordugunuz cicek 3 tane tac yapragindan olusuyor dikkatli bakarsaniz. Yapraklari diger kupelerin yapraklarina gore daha koyu ve kucuk.
Eklenti 88472

sevim4 21-06-2009 18:44

arkadaşlar küpeliler gerçekten çok güzel birkez daha aşık oldum.sağolsun sayın koyu yeşilin sayesinde benimde küpelim oldu çok sevindim ama yaprakları kurudu tekrar cıkarmı acaba?

zeplin34 21-06-2009 22:35

benimkiler
 
2 Eklenti(ler)
bende 1 hafta önce aldım. şu an iyi görünüyorlar gibi

Eklenti 88612

Eklenti 88613

begonvil 14 25-06-2009 08:46

Dışı kırmızı, içi mor küpe çiçeğimi de dün güvercinler balkondan düşürmüş. Tam da her tarafı çiçeğe bürünmüştü. Çok hoşuma gidiyordu. Kalan parçalarını topladım. Yeni saksıya diktim:((

Keyifli Hobiler 25-06-2009 12:45

Küpelim Böceklendi
 
Arkadaşlar önce bitlenen küpe çiçegim, sineklenmeye, sonrada böceklenmeye başladı.

http://3.bp.blogspot.com/_Wf2n2G_e1R...3%BCpeli+1.jpg

http://1.bp.blogspot.com/_Wf2n2G_e1R...BCpeli+2.jpg"]


http://3.bp.blogspot.com/_Wf2n2G_e1R...3%BCpeli+3.jpg

Şu ilacı aldım

http://4.bp.blogspot.com/_Wf2n2G_e1R...h/SANY4445.JPG

Resim eklemeyi başaramadım link bıraktım bakarsanız sevinirim..

Yapraklarını nazikçe fırcalayıp böceklerden arındırdım, topragını yeniden degiştirdim sonra bu ilaçla ilaçlayıp bekledim ama böcekler banamısın demiyor.

3 gün arka arkaya ilaçladım ölüp yeniden çogalıyorlar..

Yardımlarınız ve degerli fikirlerini esirgemezseniz sevinirrim.

sumeha 25-06-2009 15:21

Benzer bir olayı ben de yaşadım. Etkin bir temızlık ve 1 ay kadar sıkı takiple ilaçsız şekilde kurtuldum.Şimdi tek tük yumurtalardan çıkanlar oluyor ama bende gunde iki kere temızlıge devam edıp seyir zevkime devam ediyorum :)

Keyifli Hobiler 25-06-2009 15:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sumehan (Mesaj 452019)
Benzer bir olayı ben de yaşadım. Etkin bir temızlık ve 1 ay kadar sıkı takiple ilaçsız şekilde kurtuldum.Şimdi tek tük yumurtalardan çıkanlar oluyor ama bende gunde iki kere temızlıge devam edıp seyir zevkime devam ediyorum :)

Sümehan hanım teşekkür ederim ilaçsız şekilde geçiyor öyle mi?

ayferaksit 26-06-2009 18:42

çok nazlılar çok
 
2 Eklenti(ler)
çok nazlı küpeliler:( balkonu sevmediler galiba:confused:


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025