agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Flamingo (Anthurium) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/1224.htm)

Pat(i)ilker 24-08-2010 23:53

Arkadaşlar bu bitkiyi çok beğendim almaya karar verdim tabii buralarda bulabilirsem :) Forumu baştan sona okudum umarım işe yarar öğrendiklerim. Ama bazıları orkide besini kullanıyor bazıları çiçekli salon bitkileri için olanı demiş hangisini kullanmam lazım ?

merakli 26-08-2010 12:06

Sayın Pat(i)ilker;

Anthurium bu ara Adana'daki yapı markette indirimdeydi, çok fazla da renk vardı, beyaz, pembe, kırmızı. Düşünürseniz.

Ben besin olarak orkide besini veriyorum, anthurium da asitli ortamdan hoşlandığı için uygun buldum. İki yılı geçti çiçeğim şu an gayet sağlıklı bir sorunu yok. Gerçi iki yıldan sonra ilk defa bu yıl açtı. Şu an üzerinde 8 tane çiçeği var.

Kişisel tespitlerim şöyle; nemden ve yarı güneşli ortamlardan hoşlanıyor. Geçen yıl saksı değişimi yapmıştım ve torf ağırlıklı toprağa bir miktar bahçe toprağı ve birkaç gün suda bekletilerek acı suyu çıkarılmış ceviz kabuğu eklemiştim. Ceviz kabuğunun zararı olmadı, ayrıca ceviz kabuğunun toprak içindeki kurtçukları önleyeceğini duymuştum. Çiçek açması için de mutlaka uygun koşullarda soğuklamaya ihtiyacı var. Ben ilkbahardan itibaren bitkiyi balkonda bıraktım ve uzun süredir açmayan çiçeğim bu yaz bolca açtı.

Pat(i)ilker 26-08-2010 15:06

Teşekkür ederim Sayın meraklı, en son gezdiğimde rastlamamıştım bir daha bakarım.
Demek soğuklama böyle bir işlem balkonda bir zarar görmüyor, peki daha öncede bıraktınızda açmadı mı yoksa ilk kez bıraktınız ve olumlu sonuç mu aldınız? umarım öğrendiklerim bu bitki elime geçince yaşatmaya yarar.

geceme 27-08-2010 17:22

bi haller oldu çiçeğime

5 Eklenti(ler)
3 ay önce eşim aldı bana bu çiçeği 5 çiçeği vardı şimdi kalan son 2side solmak üzere sap kısmında bir bölüm çürümeye başladı bir yaprağı sarardı düştü 2si de sararıyor ne yapayım bilemedim ölmesin çiçeğim nolur :( resimleri ekledim bi de orasında burasından kökler çıkıyo npıcam onları bilemedim

merakli 31-08-2010 11:53

Sayın Pati(i)lker tabi ki bitkiyi kış soğuğunda dışarıda bırakmadım. Mart-Nisan gibi gece sıcaklığı arttıktan ve don riski kalktıktan sonra çıkardım. Bu işlemden önce çiçeğim açmamıştı.

Sayın geceme;

Çiçeğiniz fazla sulanıyor gibi. Toprağı nemli olmalı ama çok sulu değil. Çıkan kökler normal, havai kök. Daha sonra bitkiyi çoğaltmak istediğinizde yararı olacaktır.

geceme 01-09-2010 16:37

çok teşekkür ederim
ama kaç günde 1 ne kadar su vereyim anlayamıyorumki topragın neminden

Pat(i)ilker 06-09-2010 15:02

4 Eklenti(ler)
Artık benimde bir anthuriumum var :D. Umarım bu siteden öğrendiklerim sayesinde iyi bakarım uzun zaman çicekli kalır. Üstünde şuanda 10 çicek var. Yaprakların bazılarında büyük hasar var acaba sorun yaratırmı ? Saksıda küçük geldi biraz değiştirmeme gerek varmı ?

merakli 06-09-2010 23:01

Hayırlı olsun sayın Pati(i)ilker. Gayet sağlıklı görünüyor. Saksı değişimi için önerilen zaman mart-nisan ayı. Böylece üzerindeki çiçekler geçmiş olur. Aman sulamaya dikkat, özenli bir bakımla çiçekleri uzun süre kalacaktır.

merakli 06-09-2010 23:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi geceme (Mesaj 690728)
çok teşekkür ederim
ama kaç günde 1 ne kadar su vereyim anlayamıyorumki topragın neminden

Bunun için sık sık toprağı kontrol etmelisiniz. Bu çiçekle ilgili kaynaklar sudan çok nemi sevdiğini, toprağın nemli, ama vıcık vıcık su olmaması gerektiğini söylüyor. Hatta orkidelerde olduğu gibi tabağında su kalmaması gerektiğini özellikle vurguluyorlar. Bu arada düzenli olarak yaprakları da fısfıslarsanız nem ihtiyacını karşılamış olursunuz diye düşünüyorum.

Pat(i)ilker 18-10-2010 16:38

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar yukarda resimleri bulunan Flamingonun durumu şimdi çok kötü bütün yapraklarında lekeler var kuruyup dökülüyorlar. Forumu gezdim aynı sorunu yaşayan kişi çok ama çözüm bulunamamış. Oksijenli su denedim ama hala var ve hızla yayılıyor aşağıdaki resmi birkaç sayfa önceden aldım aynen böyle başlıyor sonra kararıyor ve kuruyor... Ne yapmalıyım lütfen yardım edin ?

Hydrosuccess 11-11-2010 17:03

5 Eklenti(ler)
7 aylık ''water culture'' uygulaması.Anthurium andreanum epifit bir tür olduğundan deneysel çalışmalar için ideal.Bitki kökleri tamamen su içinde yaşıyor yaprak çıkarıyor ve çiçek açıyor.Bu tür için saksı kültürü bir zorunluluk ya da gereklilik değil...
Bitkinin genel görünümü, besin eriyiği içindeki kökler ve tekniğin özelliklerini gösteren görseller.

combine 13-11-2010 17:06

Merhaba arkadaşlar,banada eylül de doğumgünümde kızım çok hoş ve büyük bir antoryum almıştı...istediği şekilde güneş alan bir yere koydum sulamasını da yapraklarıdan 2 günde bir içme suyu ile püskürtme şeklinde suluyorum ihtiyaç olduğunu hissettiğimdede dipten sulama yapıyorum kararınca...geldikten sonra çok sayıda dipten yaprak çıkarttı fakat çiçek çıkartmadı...şimdiye kadar gübre kullanmadım bana markasıyla bir gübre ismi yazarmısınız çünkü bozulmasından küsmesinden korkuyorum:((

maki01 14-11-2010 21:48

Sayın Hydrosuccess,

Topraklı ortamda, saksıda yaşayan anthuriumu "Water Culture" ortamına nasıl transfer edebilirim?

Hydrosuccess 14-11-2010 22:13

Sayın Maki01, öncelikle bu bitkinin kısa öyküsünü paylaşayım.Yıllar önce edinilmiş olan bu bitkiyi saksı kültüründe ölmek üzereyken topraksız ortama aktardım.Problemsiz yaşayan ve pek de ilgilenmediğim bitki bir gün düştü ve üst ucu kırıldı.Asıl bitki halen topraksız ortamda ve bugünlerde de üzerinde çiçek var.Üst ucu daha önce de uyguladığım ''water culture'' yöntemi ile büyütmeye karar verdim.Bitki hızla köklendi yeni yapraklar/çiçekler geliştirdi sistemi dengeye oturdu.(Bu uygulamada köklerin içinde bulunduğu ortamın dengeye oturması hayati ve en zor bölüm.Teknik bilgi ve gözlem gerektiriyor.)Halen bitkinin bakımı çok kolay nerdeyse artık ilgilenmediğim bir aşamada ve sistem sağlıklı şekilde devam ediyor.
Ancak bu uygulama için köklerin ya orkideler gibi kolay temizlenir olması ya katı ortam kültüründen geçilmesi (yine temiz kökler) ya da benim bitkimde olduğu gibi köklerin bu sistem içinde oluşması (temiz kökler) gerekiyor.Saksıdan bu uygulamaya (kökler yeterince temizlenemez) geçiş imkansızdır.Bu uygulamanın başlangıcında sistem çok dengesizdir ancak kritik süreç atlatılabilirse sistem dengeye oturursa devamı kolay oluyor.Açıkçası bitkinizi bu haliyle katı ortam kültürüne geçirmeniz daha uygun olur.Eğer birden fazla gövde varsa bir gövdeyi kırarak sıfırdan köklendirme ile denemenizi öneririm.Teknik ayrıntıları yakında paylaşacağım.

ATAMET 02-12-2010 21:32

benim anatoryum çiçeğim eve ilk geldiğinde kırmızıydı.Bir forumda gölgeli yeri sever diye okudum ve odanın girişine koydum camdan uzağa..Kırmızı olan yapraklar sarımsı bir pembeye dönmeye başladı.Toprağında da beyaz beyaz bitler gördüm ve etrafındada uçuşan küçük sinekler.Toprağımı bunlardan kurtarmak için ne yapmalıyım.Anatoryumum bunlardan mı böyle oldu yoksa başka bi derdi mi var? Saksısı çok küçük ve kökler birbirine geçtiğinden ilk işim saksısını değiştiemk oldu.Saksıda toprak namına birşey yoktu.Toprağına torf, çam toprağı ve keçi gübresi ilave ederek yeni saksısına aldım.Bunlardan herhangi biri ağır ya da fazla gelmiş olabilir mi sizce ne yapmalıyım??

ATAMET 26-12-2010 15:16

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ATAMET (Mesaj 722254)
benim anatoryum çiçeğim eve ilk geldiğinde kırmızıydı.Bir forumda gölgeli yeri sever diye okudum ve odanın girişine koydum camdan uzağa..Kırmızı olan yapraklar sarımsı bir pembeye dönmeye başladı.Toprağında da beyaz beyaz bitler gördüm ve etrafındada uçuşan küçük sinekler.Toprağımı bunlardan kurtarmak için ne yapmalıyım.Anatoryumum bunlardan mı böyle oldu yoksa başka bi derdi mi var? Saksısı çok küçük ve kökler birbirine geçtiğinden ilk işim saksısını değiştiemk oldu.Saksıda toprak namına birşey yoktu.Toprağına torf, çam toprağı ve keçi gübresi ilave ederek yeni saksısına aldım.Bunlardan herhangi biri ağır ya da fazla gelmiş olabilir mi sizce ne yapmalıyım??

resimleride ekledim

Jezebel 23-01-2011 11:13

2 Eklenti(ler)
Su kültüründe Anthurium uygulaması başka bir yerde daha gördüm ve büsbütün ikna oldum.

Eklenti 189821

Işık biraz loş.

Bu yöntemi geç keşfettiğime çok üzüldüm.
Bitki bir plastik sepet içinnde, sepet dibe değmiyecek şekilde cam vazoya yerleştirilmiş.
Üstten flaşlı çekim.

Eklenti 189823

;)

Jezebel 15-02-2011 11:16

Bu gün anthuriumun saksısını değiştirdim.
Vakti mi değil mi bilmiyorum ama plastik saksısına tahammülüm kalmadı.
Organik olmayan harç kullandım- vermiculit, cocopeat, sphagnum biraz da cocochups. Bakalım nasıl gelişecek.
Daha önce 3 tane öldürdüğüm için artık toprak ve su konusunda daha dikkali olacağım. Ona orkide muamelesine yakın bir özen göstereceğim.
Umarım yaşar...

Jezebel 17-02-2011 22:09

Anthurium

3 Eklenti(ler)
Saksı değişince biraz bozldu sanki

Eklenti 193093

:)

Eklenti 193094

Toparlar umarım.

Eklenti 193095

Begonyam 20-05-2011 23:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 42552)
Herkese merhaba, gecen hafta bir arkadasimin evinde gordugum bu guzel Anthurium[Flamingo lily] un resmini sizlerle paylasmak istedim. Nasil bir yontem kullanip kirmizi Anthuirumlarinin boyle guzel cicek acmasini sagladigini bilmiyorum bir dahaki gorusumdde ondan sorarim.

Eklenti 4085
Anthurium

Merhaba sayin mkoyrat benimde iki tane anthurium cicegim var fakat cicekleri kalp gibi olmuyor adeta bir elmaya benziyor yamuk yumuk oluyor ve Son cikan 6 ciceginde ortalarindaki parmaksi bolumude sanki yanmis gibi kahve rengi bir sekilde kurumus bir sekilde aciyor Acaba bu sekilde bozuklullari ve ortadaki bolumdeki kuruma hakkinda bana bir fikir verebilirmisiniz buyuk bir hevesle addigim anthuriumlarimi boyle gormek beni cok uzuyor tesekkurler

merakli 23-05-2011 13:55

Sayın Begonyam;

Tarifinize göre çok emin olmamakla birlikte bitkinizde mantari bir hastalık olabilir düşüncesindeyim. Resim eklerseniz daha kesin yanıt bulabilirsiniz.

sedefimre 08-07-2011 22:22

merhaba benimde bir anthuriumum var ilk alındığındaki çiçekleri düşünce yaklaşık 1 senedir yerine yeni hiç çiçek açmadı aydınlık ve havadar bir yerde duruyor cok güneş almıyor sulamasınıda haftada bir düzenli yapıyorum surekli yeni yeşil yaprak açıyor ama kırmızılardan eser yok :( nedendir sizce nerde hata yapıyorum?

jumbo 04-08-2011 13:43

merhabalar,
yaklaşık 2 aydır bir antoryumum var. ilk geldiğinden beri düzenli olarak haftada 2 kere su veriyorum, gölgede duruyor. bir süre sonra yapraklarında kahverengi lekelenmeler başladı. lekeli yaprakları budayarak yeni çıkan yaprakların büyümesini bekledim, ama küçük yapraklar da lekelenmeye başlıyor maalesef. çiçekleri de vardı ve son 2 haftadır çiçekler de pembeye ,sarıya dönerek kurumaya - çürümeye başladı. dalları da sararıyor. bu hale glen çiçekleri de budadım. çiçeğim epey küçük kaldı budaya budaya. bu aşamada ne yapacağımı bilemedim. 2 hafta önce vitamin de vermiştim. yardımcı olursanız sevinirim.

ilknurberil 08-10-2011 20:38

Merhabalar,
Benim de yaklaşık 7 yıldır beslediğim ve çok sevdiğim bir anthurium'um var. 7 senede sadece 1-2 kez çiçek açtı ve oldukça soluk kırmızı renkte idiler. Ama yinede ondan vazgeçmedim. Şimdi ise dokununca sanki hiç kök kalmamışta topraktan kopup geliverecekmiş gibi duruyorlar ve yapraklarında minik minik açık kahverengi yapışkan noktacık şeklinde bir şeyler var. Bende burayı iyice okudum ve saksıyı tamamen boşalttım. Yaprakları teker teker silip temizledim ve yeniden diktim. Bakalım buradan öğrendiklerim gibi bakım yapacağım. İnşallah düzelir. Piyasada satılan besinlerden önerebilirseniz sevinirim. Teşekkürler...

ela_45 26-03-2012 22:02

*** benimde 1 yıla aşkın süredır yetiştirdigim yerli antaryum çiçegim varr çok hos bir bitki yetistirmeside kolay agaç çürüntülü topraklala saksı degişimi yaptım iki kati büyüdü 6 tane çiçegi var salon bitkilerinin en güzeli..

y.melike 23-05-2012 09:56

Yapraklarda Çatlaklar

5 Eklenti(ler)
Merhaba;

Benim antoryum çiçeğimin yaprakları üzerinde sarı kuru çizgiler var ve yapraklar buralarda delinmiş durumda. Acaba bu çizikler çiçekçi taşırken mi oldu yoksa bir hastalıktan mı kaynaklanıyor bilemiyorum. Çiçekleri de sararmaya ve kuruyup dökülmeye başladı. Son birkaç gündür küçük sinekler oluştu. Fotoğrafları gönderiyorum.Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Teşekkürler.

Süleyman Koçak 22-11-2012 12:57

Saksı değişimi?

2 Eklenti(ler)
Merhaba.
Fotoğraftaki flamingoyu dün almıştım. Dıştan genel görünümü gayet iyi idi. Köklerini kontrol etmek için saksıyı çıkardığımda ise köklerin saksıyı tamamen sardığını ve klasik kuş yuvası durumunu gördüm. Şu an itibarı ile saksı değişimi için önerilerinizi bekliyorum. Düzenli sulama ve vitamin takviyesi ile Mart'ı-Nisan'ı bekleyeyim mi? Yoksa hemen toprak değişimi mi yapmalıyım?
İkinci fotoğraftaki bitki ise 7-8 aydır bende. Toprağı hiç değişmemiş sanırım, çiçekçiden alındığı gibi duruyor. Çiçekleri pek eksik olmaz üstünden. Ancak onun da toprağı çok uygun değil gibi. Toprak harcı için tavsiyelerinizi bekliyorum.
Selamlar..

s-bilge 26-11-2012 10:13

süleyman bey ben de dün bauhaustan 2. fotoğraftakinden aldım. bayıldım çiçeğe. 1. fotoğraftakinden farklı bir tür sanırım.
orkideyle kardeş galiba bunlar. kök yapısı da çok benziyor.

Süleyman Koçak 29-11-2012 16:13

4 Eklenti(ler)
Merhaba. Kimseden müspet veya menfi bir cevap gelmeyince ben de antoryumlarımın saksılarını değiştirmeye karar verdim. Saksı harcı olarak bir ölçü orkide toprağı ile yarım ölçü torf katkılı iç mekan bitkileri için satılan normal topraktan koydum. Son halleri böyle. İnşallah bitkilerim bu mevsimde yapılan saksı değişimini iyi karşılarlar...

gokcegokce 27-02-2013 20:50

1 Eklenti(ler)
Merhaba, antoryumum aldığımızda bu haldeydi daha sonra ise çiçekleri ve yaprakları kurumaya başladı. Ben de bugün saksısını değiştirdim ve budadım. Nasıl kötü bir toprağı varmış, neredeyse sırf strafor kırıntısından oluşan bir toprak... İçinden küçük bir solucanın çıkması da cabası oldu. Solucanlar bahçe için iyi ama saksı için pek hoş değiller. Saksı harcına biraz ağaç kabuklu orkide toprağı ve pakette satılan saksı toprağı karışımı ekledim. Biraz da köklerini budayıp tarçınladım ve eskisinden küçük şeffaf orkide saksısına yerleştirdim. Orkide muamelesine bir de orkide besiniyle devam ettim. Son görüntüsü aşağıda. Umarım doğru bir uygulama yapmışımdır.

melek yüzlü 28-02-2013 16:41

Merhaba Arkadaşlar,
Eşim bana bu çiçeği aldı. Yaprakları da çiçeği de sizlerin çiçeklerinizin yarısı kadar. Bu çiçeğin sizce türü mü böyledir. Yoksa büyüdükçe yaprakları ve çiçeği de büyür mü? Ayrıca saksısı çok küçük, kökleri dışarı çıkmış, neredeyse sulama bile yapılmıyor. Saksısını değiştirmem gerekir mi?

ezoom 21-04-2013 08:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi combine (Mesaj 715521)
Merhaba arkadaşlar,banada eylül de doğumgünümde kızım çok hoş ve büyük bir antoryum almıştı...istediği şekilde güneş alan bir yere koydum sulamasını da yapraklarıdan 2 günde bir içme suyu ile püskürtme şeklinde suluyorum ihtiyaç olduğunu hissettiğimdede dipten sulama yapıyorum kararınca...geldikten sonra çok sayıda dipten yaprak çıkarttı fakat çiçek çıkartmadı...şimdiye kadar gübre kullanmadım bana markasıyla bir gübre ismi yazarmısınız çünkü bozulmasından küsmesinden korkuyorum:((

;) :( :( :cool:

taisenberg 04-05-2013 21:11

Kuruyan yaprakları dalı kökünden mi kesmek gerek acaba yoksa direk yaprak kökünden mi?

SUDEM 23-05-2013 10:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi peaceseller (Mesaj 233147)
Bu da benim Anthurium'um. Boyu 1 metreye ulaştı.

Çoook güzel.Geçen sene doğum günü hediyesi olarak gelen bir çiçeğim vardı.Çook güzeldi.Ama artık hiç çiçek açmıyor ne yapmam gerekiyor acaba bir de çiçeğin yapraklarını neyle siliyorsunuz?Karşı komşum makina yağıyla siliyor ancak bana mantıklı gelmedi.Önerebileceğiniz başka bir yöntem var mı?:confused:

ootkn 28-06-2013 19:01

Budaması konusunda benim de bilgiye ihtiyacım var.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi taisenberg (Mesaj 1149182)
Kuruyan yaprakları dalı kökünden mi kesmek gerek acaba yoksa direk yaprak kökünden mi?

ootkn 28-06-2013 19:04

Ben fısfıs ile sulayıp kağıt havlu ile fazla suyu alıyorum. Su kalırsa yapraklarda sarartı yapıyor. Sırf parlayacak diye sprey yağ vs doğru olmayacaktır diye düşünüyorum.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SUDEM (Mesaj 1159201)
Çoook güzel.Geçen sene doğum günü hediyesi olarak gelen bir çiçeğim vardı.Çook güzeldi.Ama artık hiç çiçek açmıyor ne yapmam gerekiyor acaba bir de çiçeğin yapraklarını neyle siliyorsunuz?Karşı komşum makina yağıyla siliyor ancak bana mantıklı gelmedi.Önerebileceğiniz başka bir yöntem var mı?:confused:

burak_skry 06-11-2013 03:33

5 Eklenti(ler)
bunlarda benim Anthuriumlarım ilk aldığımda sağlıklı bir tek gövdeydi daha sonra bir süre ananeme verdim oda ayırıp iki saksı haline getirmiş yazı balkonun doğrudan güneş almayan kısmında geçirdiler havalar serinleyince içeri almıştım dışardayken birinde çiçek oluşumu başladı ama salona aldığımdan beri aynı şekilde kaldı büyümedi birtürlü acaba dışardamı bıraksaydım dedim geçen kışta salonda hiç ilerlememelerine karşın balkonda 2-3 ay içinde çiçek verdi.içerideki oda sabahtan öğlene kadar güneş alıyor kışın herhangi bir ısıtması yok daha çok çamaşır kurutmak için kullanılan oda nemde var içeride perde arkasından güneşte alıyorlar ama balkonda daha mı mutlu olucaklar acaba?

Deryya 30-11-2013 16:29

2 Eklenti(ler)
2 sene önce işyerindeki çiçeğin dibinden çalmıştım. ancak bu kadar büyütebildim, galiba açma zamanı gelmiş;)

sar-dunya 04-03-2014 18:47

Merhaba,
Anthuriumlarda yapraklarda damlama (gutasyon) normal midir? Bir sorunun belirtisi midir?

Yaklaşık iki buçuk ay önce çiçeksiz bir anthurium aldım. Saksısı hafifledikçe sabahları suluyorum. Yaprakları spreylemediğim halde son bir aydır yaprak kenarlarında su damlacıkları görüyorum.

sar-dunya 25-05-2014 18:38

Tohumdan flamingo çiçeği...

2 Eklenti(ler)
Geçen Ocak ayında hediye gelen antoryumun üstündeki çiçeklerde meyveleri vardı, olgunlaşınca ektim. Yaklaşık üç hafta sonraki hali fotoğraflardaki gibi. Gördüğüm kadarıyla bir miktar küflenme var, umarım kaybetmem.

Normalde antoryumun dişi ve erkek çiçekleri farklı zamanda olgunlaştığı için tozlaşma olmuyor. Sanırım çiçekçide yandaki saksılarla tozlaşmış.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025