![]() |
|
![]() |
#361 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
|
Ayda bir defa verdiğiniz suya yarım limon sıkın |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#362 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-02-2011
|
açelyam |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#363 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-04-2011
|
![]() Bu da benim açelyam |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#364 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-05-2010
|
Sanırım 2 ay oldu açelyalarımı alalı. 2 küçük saksı. Koyu ve açık pembe olarak 2 ayrı renkte almıştım. Forumdaki bilgilere uymaya çalıştım. Nemini eksik etmedim. Saksı tabağına su koymadım ama. Salonda cama yakın bir yere koymuştum. Sabah güneş alıyor. Camı da sürekli aralık bıraktım gece gündüz. Oda fazla ısınmasın diye. Zambak ve Dahlia saksılarım da salonda olduğundan camı kapatamıyorum zaten. Aldığımda yarı açık haldeydi çiçekler. Bir süreliğine çok güzel iri çiçekler açtı ama sonra döküldü. Yeni çiçek açmadılar. Saksılar küçük olduğundan besini kalmadı veya hava ısındı diye düşündüm. Yapraklarının durumu iyi şimdilik. Ben bu 2 ayrı küçük açelya saksılarımı daha büyük bir saksıya birlikte almak istiyorum. Bu dönem uygun mudur? Paket torflardan kullanmayı planlıyorum. 2 farklı renkteki açelyayı aynı saksıya almam sorun olur mu? Renk kontrastı olsun istiyorum. Özellikle, kışın da açtığını duyunca daha bir heveslendim. Umarım benimkiler de heba olmaz. Deneyimli arkadaşlar bilgilendirirse çok sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#365 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-10-2007
|
Açelya bir orman gülü türüdür. Bolu dağları, İstanbul gibi nemi bol, havalı yerleri sever.Bir kere havanın kuru olduğu yerlerde yaşayanlar boşuna alıp çiçeği kurutmasınlar. Ben içim acıyor, gittiğim yerde ölmek üzere, can çekişen çiçekleri gördüğümde. Bu çocuğa alınan kedinin sevicem diye her türlü işkenceye katlanmasına benziyor. Bolu-Karadeniz ormanlarında istesekte uzaklaştıramadığımız türdür orman gülleri. Oysa sizin evinizde bu çiçek pörsüyorsa bilinki ya çok sıcak yerde, ya susuz, **** kötü sulanıyordur. Birileri sağlıklı bitkinizden dal isterse önce kestane çürüntüsünün olup olmadığını sorun! Başka hiç bir şeyde kolay köklenmiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#366 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-06-2011
|
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#367 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-06-2011
|
Benim açelya tüm çiçeklerini döktü tam kuruyacak derken yeniden yapraklar yeşillenmeye başladı. Açelya nasıl çoğaltılır? Bilen var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#368 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-10-2010
|
İyi de ne oldu bir anlatın Açelyanızın derdini, yardım olabileceksek olalım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#369 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-05-2011
|
bu resimdeki bitki açelya mı? bu saksıda daha önce açelya vardı, açelyam kurudu, arkasından bu bitki çıktı, bunun yaprakları açelyaya göre biraz uzun gibi, acaba açelya mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#370 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-06-2011
|
imdattt :(
arkadaşlar yorumlarınızı okudum Güler hanım tebrik ederim sizi açelyanızı ağaca dönüştürmüşsünüz. benim sıkıntım çok büyük Mart ayında hediye gelen açelyalarımı 2 günde bir yarım çay bardağı su ile üzerinden dökerek suluyordum birde üzerine su püskürtüyordum netten nasıl bakılacağıyla ilgili yapılması gerekenleri okudum nerede durması gerek vs .. aradan 3 hafta geçti çiçekler dökülmeye başladı ardından yaprakları sararmaya başladı 6 ay kadar çiçek veren bitki olduğunu bildiğimden çok şaşırdım ama sulamaya devam ettim dökülen yapraklarınıda ellerimle aldım aradan zaman geçti çiçeğim soldu ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#371 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-04-2010
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#372 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#373 |
Yeni Üye
|
sevgili bettyycim önerin için teşekkür ederim toprağını değiştireceğim dün dallarını biraz temizleyim kendisine gelsin dedim ama her kırdığım dalda kuru kuru sesler geldi içim parçalandı bu benim ilk açelyam eşimin hediyesi ve kurtarmak istiyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#374 |
Ağaç Dostu
|
Köklerini kontrol edin hala canlılık varsa kurtulabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#375 |
Yeni Üye
|
kökleri nemli suyun içinde tutuyorum sürekli, ofisimde yetiştirmeye çalışıyorum bu bitkiyi, aşağımızda ki bahçevancıya götürdüm atın bunu dedi :'( kurumuş bu çiçek bakın dalları kırılıyor dedi ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#376 |
Ağaç Dostu
|
Evet toprak almalısınız suda tutmayın, çıkarıp bir bakın köküne anlarsınız ölüp ölmediğini serine koyun kökler sağlamsa düzelecektir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#377 |
Yeni Üye
|
tamam yarın sabah toprağını değiştireceğim inşallah kendisini biran önce toparlar toprağını asit yapmak için ne gerekiyorsa yapacağım limon domates ne varsa deneyeceğim :S |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#378 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-06-2011
|
benimde kışın aldıgım bır acelyam var 15-20 gun oncesıne kadar gayet saglıklı bır sekılde yasıyordu ancak su gunlerde kurumaya basladıgını gordum. Ölmesini ıstemıyorum, gecen sene de bu sorunu yasadım. Bu cıcege yazı bır türlü atlatamıyorum. İzmirde yaşıyorum, sıcak bır yer ancak onu güneş almayan serın bır balkonda da tutuyorum,duzenlı püskürtmesını de yapıyorum. Umarım yazı atlatır. Bunlar dısında yapmam gereken bırsye var mı bunu ogrenmek ıstıyorum, ben hıc gubre, besın falan vermedım de bunlar gereklı saksı değiştirmek,toprak degiştırmek? Tsekkurler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#379 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-01-2010
|
Maalesef bende açelyalarıma yazı geçirtemiyorum. Geçen yaz üç saksı açelyam kurudu, bu yıl sadece bir saksı açelya aldım ama iki hafta kadar önce yaprakları kurumaya başladı. Ne yaptıysam düzeltemedim. Son çare olarak çamaşır kuruttuğum odaya pencereye yakın bir yere koydum nem oranı yüksek olur diye ama şuan tamamen yapraksız kalmış durumda, bende kendi haline bıraktım umarım kurtulur ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#380 |
Ağaç Dostu
|
Ben hergün suluyorum yapraklarınada fısfıs yapıyorum, topraklarını değiştirmek lazım çiçekçiler kar amaçlı satış yaptıklarından genelde çimlendirme torfu kullanıyorlar besinde 15 günde bir veriyorum 6 adet açelyam var ve yaşıyorlar ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#381 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-06-2011
|
nasıl bır toprakla değiştirmelim ve hngı besını kullanmam lazım bunlr hkkında bılgım yokta ısım ve markalarını verırı mısn |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#382 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-07-2011
|
Çok sevdiğim bir bitki olmasına rağmen cesaret edip alamıyorum. Yetiştiren arkadaşların ellerine sağlık. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#383 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-07-2011
|
Öncelikle herkese selamlar, verdiğiniz bilgiler çok değerli, hepsini heyecanla okudum. Ben de açelyayla tanışır tanışmaz aşık olanlardanım. Bu birlikte geçirdiğimiz 2. yazımız, sağolsun beni hiç üzmedi. Bu bahar annemin de yardımlarıyla çiçeklerinden aldığımız tohumlarını filizlendirmeye niyetlendik. Açelyam da istekliymiş sanırım, tohumlardan ikisi fide haline geldi. Ancak bir kaç gündür gördüğüm görüntüyle içim eridi desem yeridir. Gözünün içine baktığım fidelerimden birine ne olduğunu bilmediğim bir böcek dadandı. Yaprakları inceldi. Bu sabah böcek beyi/hanımı yakaladım ama bir hışımla alıp öldürdüğüm için fotoğrafını çekmeyi akıl edemedim o sinirle. Küçücük yeşil tırtıla benzer bir şeydi, internette aradım ama bulamadım. Ne olduğunu ve nasıl çözüm getirebileceğimi söyleyebilirseniz çok memnun olurum. Çok teşekkür ederim =) Fotoğraflardakiler de ana açelyam(yanındaki yabani otla birlikte, onu da sökmeye kıyamadım sizce açelyaya zararı olur mu?) ve kızancıkları. ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#384 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-09-2008
|
benimde biri arkadaşımın hediyesi olan 4 değişik renkli açelyam var..kedi tırnağı arkadaşımızın bahsettiği, iki renkli açelyayı bir saksıda birleştirdim..biri beyaz diğeri de pembesi rengi ağırlıklı beyaz kırçıllı..açtığında çok güzel bir görüntüsü oluyor..mutfak penceremin dışında öğleden sonra saat 3 gibi güneş üzerine vuruyor..İzmir' in bu sıcak havasına dayanabiliyor ne yapsın başka yerim yok..ama yaklaşık 4-5 yıldır burada olduğuna bakılırsa yerini sevmiş demekki..toprağını kuru hissettiğimde suyunu veriyorum ve üstten sulama yapıyorum..kırmızı olan en küçük saksıdakinde şuan bile çiçeği var..çiçekten tohum alındığını bilmiyordum şimdiye kadar neden aklıma gelmedi ki..evin heryerini doldururdum sanırım..bu yazı kısmetse Karaburun da geçireceğim giderkende tüm çiçeklerimi götürmeyi düşünüyorum, umarım orda bozulmazlar..sanırım bugüne kadar yetiştirmeyi başardığım (kayıp vermeden) tek çiçek.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#385 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-07-2011
|
merhabalar.bu bilgiler çok aydınlatıcı ama hepsini okumak içn vakit bulamıyorum.ben büyük ve çiçekli bir açelya aldım beyaz çiçekleri vardı.şimdi çiekler sarardı ve yaprakları kuruyup dökülüyor.mevsim gereği böylemi olması lazım yoksa ben mi bakamıyorum.çünkü çiçek yetiştirmeye de yeni başladım.evde camın önünde duruyor.bilgi verebilirseniz sevinirim.teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#386 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-07-2011
|
arkadaslar selamlar uzun zamandır açelyalar üzerine yazışmalar mevcut tümünü okumaya çalıştım ama çok fazla var kaçırıp tekrar günden yaratıyor olabilrim bunun için özür dilerim ama benim 5 tane açelyam var en küçüğü fotoğraftan görebilirsiniz ölmüş atılan bir saksıdan çıkardığım işaret parmağım kadar bir daldan oldu hem çiçekli hem de şu andaki çiçeksiz hallerinin fotağraflarını paylaşmak istiyorum, hepsine ayni davrandığım halde bazısı gayet iyi durumda bazısı yaprak döküyor bazısı sararıyor... sararma için demir eksikliği olabilir mi? bilen var mı acaba? bir de benim açelyalarımıntopraklarında ve saksının üzst kısmında bolca ağaç kabuğu mevcut, işe yarıyor sanıyorum, kökleri serinliği seviyor o yüzden sürekli ıslak tutuyorum hatta çok sıcaklarda dolaptan çıkan sı ile karıştırma yapıyorum...önümüzdeki çiçek dönemini başarıyla atlatırsak tamamdır demektir ama sararma ve dökülme için paylaşımlarınızı bekliyorum teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#389 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-09-2011
|
merhabalar ben bu yaz iki saksi acelya aldim fakat bilgim olmadigi icin bahceye ekdim ikisinide ama hic bir sekilde gelisme yok tomurcuklaniyor bazen ama acmiyor sizin forumunuzda okudugum kadariyla saksida yetistirilmesi daha saglikli oldugunu ögrendim ve hasas oldugunu ben almanyadayim öyle cok sicaklar olmuyor burda yagmur hemen hemen hergün yagar ama acelyalarimdan biri neredeyse tamamen ölmüs gibi ben bunlari saksiya alsam kurtarabilirmiyim? Bu cikardigim neredeyse kurudu dedigim acelyam ![]() ![]() ![]() kök resmi ![]() buda buna nazaran daha iyi durumda olan ![]() Düzenleyen zencefil cicegi : 16-09-2011 saat 10:54 Neden: büyük boyut resim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#390 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-07-2011
|
Arkadaslar acelya konusunda uzman var mi aramizda bilmiyorum ama yakin zamanda elime bir kitap gecti, ve acelyalar hakkinda bilmedigim bir suru sey cikti, ben hepsine ayni davraniyordum ve bana anlatildigi sekilde, köklerin nemli degil erdeyse ıslak kalması gerekiyor diye anlatmislardi, aldigim yerde. ama indian acelyalari mesela ki benimkinin biri bundan az sulanmalıymış, hatta sonbahar kış döneminde ayda bir yeterli diyor (bu dugruysa ben koklerini curuttum sanıyorum), bir turu de kışın yaprak dökermiş ???? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|