agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras)
(https)

Beğeni Düzeni278Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-04-2010, 09:00   #301
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Erikçiçeği Mesajı Göster
Merhaba ben siteye yeni dahil oldum da yardımlarınızı bekliyorum
Önceki yılarda da hep açelya alır bilinçsizce birkaç hafta seyreder sonra da ölüp gitmesine engel olamazdım.(Evde de pek az duruyordum ama.)Yine bir hafta önce Eminönü'nden aldığım kocaman açelyayı evimizin kuzey cephesindeki kapalı balkona koydum.Direkt ışık gelmese de oldukça aydınlık tabii yeterli bilgiye sahip olmadığımdan alır almaz saksını da değiştirdim.Şimdi yapraklar cansızlaştı.Bir iki güne kadar hepsi dökülür gibi geliyor.
Yerini değiştirip doğudan ışık alan odaya almayı düşünüyorum.Lütfen yardım edin, kurursa artık ağlayacağım.

Sayın Erikçiçeği,

Bence şu an koyduğunuz yer direk güneş almayan ama aydınlık bir yer olarak çok uygun. Kuzey olduğu için serindir de sanıyorum. Bu da çok iyi çünkü açelya serini sever. Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da suyunu hiç eksik etmemek.

Yalnız saksısını nasıl değiştirdiğiniz çok önemli. Ben daha önce pek çok açelyamı saksı değişiminde kaybettim. En önemli noktalar:
- Açelya asidik toprak seviyor, pH 4-5 civarı. (Yapı marketlerde açelya toprağı adıyla satılıyor.)
- Gevşek toprak seviyor. Saksı değişiminden sonra sıkıştırmak için üstten pek bastırmamak lazım.

Siz nasıl bir toprak değişimi yaptınız?

gilan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2010, 21:23   #302
Yeni Üye

stylee's Avatar

Giriş Tarihi: 23-02-2010
benimde aldığım açelyamın 2 ayı oldu;o zamanlar bolca çiçek açmıştı;şuan çiçekeleri solunca kopardım hepsini;yeni sürgünler verdi ve şimdi biraz daha yapraklandı;ama yeni çiçekler açmadı;bu aralar yeniden çiçeklenme olacak mıdır?

stylee Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2010, 13:26   #303
Ağaç Dostu

GLCN's Avatar

Giriş Tarihi: 16-05-2007
Galeri: 15
buda benden..

Eklenen Resimler

Selma_321 beğendi.
GLCN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2010, 20:23   #304
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-07-2009
Merhaba, bugün çok tatlı pembiş bir açelyayı cesaret edip aldım ben de Bauhaus'tan.
Herkes katmerli pembelere gidiyordu, bu zavallım başka büyük bir saksıda misafir gibi, bi başına oturuyordu. Bana kısmetmiş.
Serin balkona aldım, kapalı balkon ama penceresi devamlı açık. Ancak benim sıkıntım şu; 6 günlüğüne evde olmayacağım, evdekilere de sürekli hatırlatma yapmak istemiyorum.. Su dolu kaba oturtun demişsiniz, resim ekte; ne boyutta ne kadar su yeterli olur acaba? Bir de boğulmasın gariban?

Eklenen Resimler

kupecim ve Selma_321 beğendi.
imiathiel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2010, 09:50   #305
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 10-05-2010
Merhabalar, çiçeklerle ilgilenmeye yeni başladım, çok acemiyim. Forumu okuyarak bilgilenmeye çalıştım, ama sonunda ben de aranıza katıldım. Fidancıda açelyaları görünce bayıldım,bu serüvenime pembe katmerli açelyayla başladım. Tabağın altında hergün su kaynatıp soğuduktan sonra veriyorum. Her şeyin yolunda gittiğini görünce beyaz ve daha sonra bir de kırmızı aldım. Pembe yavaş yavaş kurumaya başladı, sıcaktan olduğunu düşünüyorum, evim güney cephe. Beyaz olan ise kurumadan boyunları büktüler, çiçeklerin hepsi aşağıya bakıyor. Kırmızı ise hala açıyor. Sadece beyazımda bir problem olabilir diye düşünüyorum. Gölgeye alsam da ev sıcak doğal olarak. Ama diğerleri etkilenmemişken sadece beyazın ekilenmiş olması normal değil gibi geldi bana. Ne yapmalıyım?

Düzenleyen açi : 12-05-2010 saat 13:25 Neden: yanlış yazım
açi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2010, 14:47   #306
Ağaçsever

Bir şey daha soracağım: Açelyalarımı iş yerine getirsem, serin bir yerde tutsam yaz sonuna kadar, havalar serinleyince eve geri götürsem olur mu? Yer değiştirmemek gerekir, değiştirince huysuzlanırlar derler ya, bu doğru mu? Onlar ilk gözağrılarım benim, kaybetmek istemiyorum. Ne yapacağımı da bilemiyorum, kulaktan dolma şeyler yapmak istemiyorum.

Eski 14-05-2010, 09:24   #307
Ağaçsever

Arkadaşlar beyaz açelyam git gide kötüleşiyor, ne yapmam gerektiğine dair yardımcı olabilir misiniz, lütfen? Özellikle yer değiştirme konusunda ne yapmalıyım.

Eski 14-05-2010, 09:31   #308
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Sevgili açi, resim ekleyebilirseniz belki daha iyi yardımcı olabiliriz. Kötüleşen sadece çiçekleri mi yoksa yaprakları da mı?
Açelyanın temel olarak istediği 3 şey var:
- Bol su
- Serinlik
- Gevşek asitli toprak

Bunlara uydunuz mu?

Eski 14-05-2010, 09:40   #309
Ağaçsever

Serinlik harici hepsine uydum, evimde yeni yeni sıcak olmaya başladı aslında, bu zamana kadar gelin gibiydi çiçeğim, son 1 haftada oldu hepsi. Yaprakları şimdilik yeşil, sadece dökülen çiçeklerin altındaki yapraklar daha açık yeşil. Ama kuruma yok yapraklarda

Eski 14-05-2010, 09:48   #310
Ağaçsever

Fotoğraflarını da ekliyorum. Teşekkür ederim ilginiz için.

Eklenen Resimler

Eski 14-05-2010, 10:31   #311
Ağaç Dostu

fmerry's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2010
benimde açelyam aynı beyaz açelyanız gibi oldu benim ki de beyaz kenarları kırmızı şeritli sanırım sıcaklardan oldu yapraklar sağlam çünkü

fmerry Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2010, 10:47   #312
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Sevgili açi, açelyanız çok çok sağlıklı görünüyor.

Sıcaktan çiçekleri çabuk geçmiş olabilir ama bitkinin sağlık durumunu çiçekler değil yapraklar gösterir. Açık yeşil olanlar yeni çıkan yaprakları. Demek ki bitkiniz çiçeklerini döküp büyümek istemiş. Dikkat ettiyseniz çiçekleri sağlam olan diğer açelyalarınızda yeni çıkan yaprak şimdilik yok.

Eski 14-05-2010, 11:49   #313
Ağaçsever

Bu habere o kadar sevindim ki Çok teşekkür ederim. Farkında olmadan onlarla değişik bir bağ kurmuşum. İlk göz ağrım onlar benim. Çiçeklere ilgim yeni başladığı için fazla özeniyorum galiba Evi zaten seraya çevirdim: açelyalar, menekşeler, gül, domates, biber, salatalık, patlıcan
Peki o çiçekler ucunda öylece duruyor, koparmalı mıyım yoksa kendi haline mi bırakmalıyım?

Eski 14-05-2010, 12:02   #314
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Bence biraz daha solduktan sonra toplayın.

Bu arada madem bitkilere merak sardınız, sizi forumda daha çok görmek isteriz.
İlk olarak da burada:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595

Eski 14-05-2010, 12:19   #315
Ağaç Dostu

fmerry's Avatar

bu soruyu sormanız benim içinde iyi oldu tamam tamamen solunca bende çiçeklerini toplarım

Eski 24-05-2010, 10:17   #316
Ağaçsever

Açelyalarımdan son haberler Tüm çiçekleri soldu ve hepsini topladım. İkisinin yeni yaprakları çıkıyor üstünden, beyaz olan aldı başını gidiyor, kocaman oldu. Acaba saksını değiştirmeli miyim? Diğer ikisinin de dibiden yeni sürgünler geliyor. Şimdi ne yapmalıyım?

Budanması gerekir diye okumuştum. Doğru mudur? Nasıl yapmalıyım?
Çok soru sordum galiba.

Eski 27-05-2010, 15:09   #317
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 20-01-2010
herkese merabalar,
benim cok güzel çiçekli göreni hayran bırakan açelyamin önce cicekleri soldu sonra yaprakları kurudu bende canlansın diye budadım ama budarken farkettim ki dallar odunsulasmıs artık oyle kurumus
yine de canlanır belki diye hep suladım onu hiç bir faydası olması
lütfen bana akıl verin
kıyıp atamıyorum da böyle cansız bir cicek tekrar canlanır mı köküden cıkan 8 kuru dal var resmen içi de kuru.

poiii Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2010, 16:33   #318
Ağaç Dostu

çiçeksever's Avatar

Giriş Tarihi: 09-06-2006
Galeri: 14
Açelyaların acı sonu.Ben 3 senedir aynı sorunu yaşıyorum.Yazı geçiremiyorum.

çiçeksever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2010, 17:30   #319
Ağaçsever

Merhabalar, ben dün açelyalarımı aldığım yere uğradım. Ne kadar doğru bilgi verdi bilmiyorum, çünkü ticari amaçlı yanıltıyorlar bazen. tomurcuklarını ve çiçeklerini temizle, şekil vermek için gerekirse dağınık dallarını buda, aynı şekilde sulamaya devam et, bir şey olamz dedi. Sonucu göreceğiz.
Bir de not düşmek istiyorum. İş yerinde bir arkadaşa hediye aldık, koyduğu yer aydınlık ancak güneş direk vurmuyor ve çok serin. Maşallah çiçekleri aynen üzerinde duruyor.

Eski 03-06-2010, 13:44   #320
Ağaçsever

2 açelyamın yaprakları da döküldü. Ben de budadım onları. Ne olur bilmem, pek bir çirkin oldular böyle ama yine de gözlerinin içine bakıyorum belki canlanırlar diye. Sadece sabah güneşi alan açık bir balkonum var. Bazen rüzgarlı olabiliyor ama, sizce açelyalarımı, hem yaprakları dökülmüş hem de dökülmeyenleri, dışarıya alıyım mı? Şuan bulundukları oda öğlen ve öğleden sonra güneş alıyor, sıcak oluyor tabii. Tavsiyelerinizi rica ediyorum.

Eski 30-06-2010, 16:24   #321
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-07-2009
Benim açelyalarım öğleden sonra güneş alan kapalı balkonun serin köşesinde. Yaz olduğundan malum, camlarını açık tutuyoruz. Alttan suyunu veriyorum, arada bir gidip selam da veriyorum onun dışında kendi halinde. Çiçek zamanı olmadığından çiçeği yok ama yaprak veriyor bol bol, keyfi de yerinde gibi. Aldığım saksı içinde hala, pek bir küçük; değişmek için uygun zaman mıdır diye sormak istedim.
Sevgiler

imiathiel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2010, 21:25   #322
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 25-04-2010
Merhaba. Aralık ayında pembe açelya aldım. Bir hafta sonra çiçekleri kurumaya başladı. Ancak sonra toparlandı ve mayısa kadar sürekli çiçek açtı. Fakat son iki ayda yapraklarının bir kısmı sarararak bir kısmı ise yeşil hâliyle döküldü. Şimdi üstünde kalan yapraklar ise yeşil ama yumuşamış durumdalar. Belki eksiği vardır diye vitamin verdim ama onun da faydası olmadı. Başka çiçeklerim de var hiç birisinde böyle sorun yaşamadım. Tavsiyede bulunursanız sevinirim. İyi günler dilerim.

rüzgar9 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-08-2010, 20:15   #323
Ağaç Dostu

kar-topu's Avatar

Giriş Tarihi: 25-04-2009
Arkadaşlar benim açelyalar tomurcuklanmaya başladı hatta iki tanesi açtı bile bu mevsimde bu durum doğal mı?

kar-topu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2010, 10:21   #324
Ağaç Dostu

fmerry's Avatar

Açelyamın çiçekleri döküldü ama sürgünler veriyor

Eski 14-08-2010, 10:56   #325
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-01-2010
Sıcaklardan dolayı üç saksı açelyamı kaybettim, kurudular. Budama yaptım dallar tamamen kurumuş ama bir umut kökler sağlam kalmış olabilir ve tekrar sürgün verebilir diye dokunmuyorum

merkürvenüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2010, 14:15   #326
Ağaç Dostu

ahmeter's Avatar

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Açelya

açelya

Eklenen Resimler

ahmeter Çevrimiçi   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2010, 14:24   #327
Ağaç Dostu

ahmeter's Avatar

Giriş Tarihi: 04-02-2008
açelya

Yazın muhakkak dışarı çıkarın evin veya bahçenin en rüzğarlı ve serin bir yerine
Güneş görmesine gerek yok toprağını nemli tutun ve yaprak gübresi kullanın
Sulama suyuna haftada bir defa yarım limon suyu ilave edin
Sabah akşam yumuşak bir su ile fıs fıslayınız Kolay gelsin

ahmeter Çevrimiçi   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2010, 22:18   #328
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 07-08-2010
Galeri: 5
Hem ismini hem de görüntüsünü çok beğendiğim bi çiçek. Kızım olursa ismi Açelya olucak

Pera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2010, 22:29   #329
Ağaç Dostu

aygün's Avatar

Giriş Tarihi: 23-10-2009
Arkadaşlar nasıl sardunya güneş sever açelya da tam tersi gölgeyi serinliğ isever. Tecrübeyle sabittir. Bitlenen, kuruyan, çiçek açamayan açelyamın yerini değiştirince her şey tersine döndü, dördüncü çiçeğini açacak bu ara

Düzenleyen aygün : 14-08-2010 saat 22:30 Neden: nokt. iş.
aygün Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2010, 15:39   #330
Moderatör

Güler's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
Galeri: 103
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi merkürvenüs Mesajı Göster
Sıcaklardan dolayı üç saksı açelyamı kaybettim, kurudular. Budama yaptım dallar tamamen kurumuş ama bir umut kökler sağlam kalmış olabilir ve tekrar sürgün verebilir diye dokunmuyorum
Dallarına bol bol su fısfıslayın, hatta bitkiyi iyice sulayıp, dallarına su fısfısladıktan sonra beyaz bir naylonla sarın . Naylon içi rutubetli olsun, su damlalarını farkedin. (Bu işlemleri güneş almayan ama havadar bir yerde yapın)
Çabucak patlamalar yapacağını göreceksiniz.

(Umarım dallar kurumamıştır)

kupecim beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025