agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras)
(https)




Beğeni Düzeni4Beğeniler
  • 4 Gönderen fenike

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 31-07-2014, 11:52   #1
Yeni Üye
 
fenike's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 28
calathea zebrina

Name:  zebrina.jpg
Views: 2204
Size:  74.2 KB

Calathea zebrina, yaprakları için yetiştirilen çok yıllık bir bitkidir. Anavatanı Brezilya’dır. Sık sık dua çiçeği ve zebra çiçeği ile karıştırılır. Ancak ikisinden de farklıdır.

Uygun koşullar altında boyu bir metreye, yaprakları da 60 santimetreye ulaşıyor. Bitkinin çapı da 1 metreye kadar ulaşır. Yayılıcı doğru bir terim mi bilmiyorum ama bulunduğu yerdeki boşlukları dolduruyor. Tropik bahçe düzenlemelerinde; güzel yaprakları ile kompozisyona hareket kazandırıyor.

Yaprakları: Açık yeşil üzerine koyu yeşil renkli çizgiler vardır. Koyu renkli bölgeler, kadifemsi bir dokuya sahiptir. Calathea Zebrina, hidrofilik bitkilerin başında gelir. Yani yaprakları su tutucudur. Sisleme yaparken, yaprakları çok hızlı bir biçimde ıslanıyor. Mantarlar için uygun ortam oluşuyor.

Çiçek: Mor veya bazen beyaz çiçek verir. Evde yetişen calathea zebrinaların çiçeklenmesinin zor olduğu söylenir. Çiçeğinin ömrü bir ay gibi kısa bir süredir. Kimi bitki yetiştiricileri, bitkinin çiçek açarken enerji kaybetmemesi için, çiçeği oluşmaya başladığı an alır.

Toprak: Afrika menekşesi için olan topraklar, calethea zebrina için de uygundur. Salon bitkilerinin çoğundaki kural calathea zebrina için de geçerli. Toprak nemli olacak ancak ıslak olmayacak. Bununla birlikte diffenbachia’dan daha fazla suya ihtiyacı var.

Sıcaklık: Tropik olduğu için sıcağı sevdiği düşünülür. Ancak sıcaktan hoşlanmaz. Bitkinin bulunduğu ortam 16 derecenin altına düşmemelidir. Esas serpilmesini 20 derecede yapar. 25 derecenin üstünde ise bitkide gerileme başlıyor.

Nem: Bitkinin sevdiği nem oranı yüzde 80. Bunu sağlamak çok zor. Kimi internet sitelerinde sisleme tavsiye ediliyor. Sisleme yapmak ise, mantara davetiye çıkarmak oluyor. En iyisi çakıl tepsisi ile beraber yetiştirmek. Hatta gerekiyorsa buhar makinelerinden kullanmak.

Işık: Yine bir çok salon bitkisi gibi, doğal ortamında ağaç gölgesinde yetişiyor. Yarı gölge/gölge bitkisi. Direk güneş almayan ama aydınlık yerde tutulması tavsiye ediliyor. Işık yapraklarının renginin oluşması açısından önemli.

Ancak benim tecrübem, gölgeye olan direnci yüksek, fakat sıcağa ve kuru havaya olan direnci çok çok düşük. Serin ve rutubetli yer ışıktan çok daha önemli.

Yabancı internet sitelerinde yazın en sıcak günlerini atlatması için banyo ve mutfak öneriliyor ama bizim banyo ve mutfaklarımız evin geri kalanından daha sıcak oluyor.

Saksı değişimi: İki yılda bir bahar ayında yapılmalıdır. Bitki yandan rozetler vermektedir. Calathea zebrina saksı içerisinde sıkışmayı çok sevmez. Bu yüzden saksı değişimi sırasında, yandan verdiği rozetler, keskin bir bıçakla kesilerek ayrılmalı ve yeni saksıya aktarılmalıdır. Saksı değişimi sırasında toprak, su ile tamamen yıkanmalıdır. Ancak daha sonraki sulamalarda, toprağın çamurlaşmamasına ve sadece nemli kalmasına gayret edilmelidir. Suyun fazla kaçırıldığı durumlarda, üstten bir miktar toprak alınmalı ve kuru yeni toprak konmalıdır.

Calathea zebrina yaşadığı sorunlar:
Yaprakların kıvrılması ve yapraklarda oluşan lekeler: az sulamadan kaynaklanır. Toprağın neminin kontrol edilmesi gerekir.
Yaprak uçlarındaki kurumalar: havanın kuru olmasından kaynaklanır. Bulunduğu yerin rutubetinin yükseltilmesi gerekmektedir.
Yaprakların dökülmesi: bulunduğu yerin kuru olmasından kaynaklanır.
Gövdenin yumuşaması ve pörsümesi: fazla sulamadan kaynaklanır.

Bitkinin böcek saldırılarına ve mantara karşı korunması gerekiyor. Bin bir emekle yetiştirdiğiniz bitki, gelişmiş yapraklarının tamamını kaybedebiliyor, bu durumda tek yapacağınz, yeni rozetlerin sağlıklı büyümesini beklemek oluyor. Bu yüzden bitkinin hastalanmasını beklemeden, ev yapımı ilaçlar bölümündeki tarifler tedbir amaçlı olarak tatbik edilmelidir.

fotoğraf: Calathea zebrina - Wikipedia, the free encyclopedia


Düzenleyen fenike : 31-07-2014 saat 15:25 Neden: imla
fenike Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024