agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras)
(https)

Beğeni Düzeni632Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-05-2010, 21:28   #421
Ağaçsever

gülsümkaya's Avatar

Giriş Tarihi: 05-03-2010
Karanfil çeliğini aldıktan sonra hangi yollardan geçiriyorsunuz
benim yetiştirdiğim karanfiller bir çiçek açıp cansızlaşıyor.nerede hata yapıyorum bilmiyorum.

Düzenleyen gülsümkaya : 10-05-2010 saat 21:28 Neden: Yazım hatası
gülsümkaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2010, 11:01   #422
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-01-2010
Merhaba,

Eve aldığım karanfillerin yaprak koltuklarından filiz alıp dikmiştim ve ikisi tuttu bu dönemde sn.kgursan ve sn.kumyaka2010 un verdiği bilgiler çok faydalı oldu. Fidelerimi iki hafta önce orta boy saksıya yanyana diktim ama gelişmiyorlar. Gelişmelerini sağlamak için ne yapabilirim?

merkürvenüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2010, 11:21   #423
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kar.delen Mesajı Göster
Sevgili maki01 arkadaşımın gönderdiği tohumlardan yetişen karanfilim ilk çiçeğiyle tebessüm etti. Eklenti 141336
Nasıl görmedim ben bu mesajı

Çok mutlu oldum. Kutluyorum sevgili Kardelen...

Son parti ektiğim tohumlardan ben de ümitliyim derken bile korkuyorum Şimdilik herşey yolunda gibi...

gokcegokce beğendi.

Düzenleyen maki01 : 11-05-2010 saat 12:08
maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2010, 14:38   #424
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Giriş Tarihi: 28-09-2008
Galeri: 8
Karanfilde böyle beyaz küf gibi zararlı nedir? Nasıl tedavi edilir.?

Eklenen Resimler

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2010, 16:39   #425
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Unlu bit ve kırmızı örümcek, birlikte işgal etmişler gibi duruyor sayın nariçi.Her ikisiyle de benim de başım dertte.

Öncelikle beyaz tozlu kümeleşmiş zararlıyı elle tek tek temizlemenizi ve karanfili hemen diğer bitkilerin yanın uzaklaştırmanızı öneririm. Unlu bit ve kırmızı örümcekle mücadele için sitemizde ev yapımı ilaçlar da dahil olmak üzere pek çok bilgi var. Sistemik etkisi olmayan her öneriyi denedim , ancak hala ev içi ve dışında bu iki zararlıdan kurtulamadım. Oğlum dalga geçiyor benimle, yine bit mi ayıklıyorsun diye.

canannuman beğendi.
Eski 16-05-2010, 00:55   #426
Ağaçsever

maviperi's Avatar

Giriş Tarihi: 21-05-2009
Merhaba,
Benimde artık bir karanfilim var )Paylaşmak istedim sizlerle...

Eklenen Resimler

maviperi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2010, 09:10   #427
Ağaç Dostu

_kardelen_'s Avatar

Giriş Tarihi: 06-07-2009
Galeri: 2
İnşallah Sevgili maki01. Sanırım karafilimde unlu bit başlangıcı var. Arkadaşın karanfilinde olduğu gibi beyaz oluşumlar gözledim. Örümcek ağı gibi. Savaş başlasın

_kardelen_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2010, 11:42   #428
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Ev yapımı ilaçlardan arapsabunlu tarifi uygulayabilirsin, etkili olur sevgili kardelen. Fazla zarar vermeden kurtulur umarım.

Eski 19-05-2010, 12:04   #429
Ağaçsever

qqaazz's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2007
Galeri: 1
Nariçi,
Senin yerinde olsam üzerinde hiç yaprak kalmayacak şekilde kuvvetli budama yapardım.Hem bitki çok sayıda sürğün verir hem sağlıklı gelişir.Yalnız budamanın zamanı geçiyor ,hazirana bırakma son1 hafta.Budadıktan sonra 1 ay kadar gölgeli bir yere al.O biçim bitki olsun.

qqaazz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2010, 13:36   #430
Yeni Üye

zehra_18's Avatar

Giriş Tarihi: 23-11-2009
selam ben toprağa sürekli karanfil tohumu koyuyorum ama çıkmıyor bi türlü filizlenmedi tohumu aktardan aldım ama çıkmıyor sebebi ne olabilir neyi yanlış yapıyorum şimdiden teşekkürler

zehra_18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2010, 13:37   #431
Yeni Üye

zehra_18's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maviperi Mesajı Göster
Merhaba,
Benimde artık bir karanfilim var )Paylaşmak istedim sizlerle...
maşallah çok güzel açmışlar hazırmı aldınız acaba yoksa tohumdanmı yetişti

Eski 24-05-2010, 14:05   #432
Ağaçsever

gülsümkaya's Avatar

Giriş Tarihi: 05-03-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zehra_18 Mesajı Göster
selam ben toprağa sürekli karanfil tohumu koyuyorum ama çıkmıyor bi türlü filizlenmedi tohumu aktardan aldım ama çıkmıyor sebebi ne olabilir neyi yanlış yapıyorum şimdiden teşekkürler
Tohum taze olmayabilir.

gülsümkaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2010, 14:09   #433
Yeni Üye

zehra_18's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gülsümkaya Mesajı Göster
Tohum taze olmayabilir.
taze olup olmadığını nasıl anlarım aktardan aldım yeni geldi dedi sordum filiz verir dedi..

Eski 24-05-2010, 17:52   #434
Ağaç Dostu

sakagun's Avatar

Giriş Tarihi: 07-05-2007
Galeri: 107
Aktardan aldığınız tohum karanfil çiçeğinin değil de karanfil ağacının tohumu olabilir mi? Yani karanfil baharatı.

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2010, 17:57   #435
Yeni Üye

zehra_18's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sakagun Mesajı Göster
Aktardan aldığınız tohum karanfil çiçeğinin değil de karanfil ağacının tohumu olabilir mi? Yani karanfil baharatı.

ondanmıdır yani tüh bende niye çıkmıyo diyodum baharatmış meğer

Eski 24-05-2010, 20:03   #436
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Saksıya mı ekiyorsunuz yoksa bahçe de normal toprağa mı? Belki de toprak uygun değildir. Önce bir saksıda saksı toprağında çimlendirin. Büyüyünce başka yerlere dikersiniz.

Sayın qqaazz, teşekkür ederim.

Eski 24-05-2010, 20:06   #437
Yeni Üye

zehra_18's Avatar

yok ilk düz bi tabağa toprağın içine bırakıyorum üstüne hafif kapıyorum şimdiden streçle kapalı üstü bakalım nolucak sonra eğer çıkarsa ki sanmam saksıya alıcam

Eski 24-05-2010, 20:25   #438
Ağaçsever

kırlangıç48's Avatar

Giriş Tarihi: 16-03-2010
Sn.Zehra_18,
Bu topiğin 7.sayfasında, 205 nolu mesajda karanfil tohumlarının resmi var. Eğer diktikleriniz bu tohumlara benziyorsa beklemeye devam edebilirsiniz. Karanfil ile ilgili tüm mesajları okumanızı da öneririm, şahsen ben çok faydalandım.

kırlangıç48 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2010, 20:32   #439
Yeni Üye

zehra_18's Avatar

çok teşekkürler çok yardımı oldu bana

Eski 24-05-2010, 20:39   #440
Yeni Üye

zehra_18's Avatar

7. sayfadaki 205 nolu mesaja baktım benimkilerin tohumlarla alakası yokmuş bildiğin baharatmış karanfil ekme çabalarım böylelikle son bulmuş oldu

Düzenleyen zehra_18 : 24-05-2010 saat 21:15
Eski 25-05-2010, 08:04   #441
Ağaç Dostu

Eovyn's Avatar

Giriş Tarihi: 09-09-2009
Sevgili zehra_18,
Size özelden mesaj attım ancak iletilemiyor. Sorun gösteriyor sürekli. Ben de çareyi buraya yazmakta buldum. Benim ektiğim karanfil tohumlarının hiçbiri çimlenmedi ne yazık ki O yüzden yardımcı olamayacağım. Ama sitedeki tecrübeli arkadaşları takibedersen sana muhakkak yol gösterebilirler...

Eovyn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2010, 14:13   #442
Yeni Üye

zehra_18's Avatar

dün ektiğim karanfilin toprağı bu gün kontrol ederken toprakta bir sürü kurt buldum bunun sebebi ne ???

Eski 25-05-2010, 14:18   #443
agaclar.net

malina's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2004
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zehra_18 Mesajı Göster
dün ektiğim karanfilin toprağı bu gün kontrol ederken toprakta bir sürü kurt buldum bunun sebebi ne ???
Birkaç dakika önce bunu sormuşsunuz ama bana da eposta göndermişsiniz...

Alıntı:
üyeliğimin iptalini istiyorum.
Ne yapacağıma karar veremedim... Buraya gelip kontrol etmek zorunda değilim, epostayı okuyup üyeliğinizi silsem ne olacaktı?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2010, 21:13   #444
Yeni Üye

zehra_18's Avatar

bi yanlışlık olmalı ben niye böyle bişey yazıyim ki

Eski 25-05-2010, 22:11   #445
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Toprağı neren aldığınıza iyi dikkat edin veya içine eklediğiniz malzemeyi iyi seçin, ne kurdu olduğunu bilmiyoruz ama anlaşılan kirli bir toprak kullanmış olabilirsiniz.

Ben bir kentte, yağışlı bir mevsimde rengini çok güzel gördüğüm kent mücaviri tarladan saksı toprağı almıştım; bir süre sonra saksılar kıl kurdu ile dolmuştu. Kentsel atıkların olup olmadığına iyi dikkat etmek lazım.

Eski 26-05-2010, 02:05   #446
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 10-05-2010
Merhaba! Ben de bu sene ilk kez tohumdan çiçek yetiştiriyorum. Genta marka tohum bulmuştum. Ektiğim 8 çeşit tohumdan bir tanesi de karışık renkli karanfil. Ben de karanfili çok sevenlerden biriyim. Çocukluğumdan hatırladığım birkaç çeşit çiçekten birisi de o mis kokulu geleneksel karanfil çiçeği. Babannemin Tarsus' taki evinin bahçesinde, Vita tenekelerine diktiği çiçekler içinde en çok aklımda kalan karanfil olmuş. Belki de o meşhur kokusu nedeniyle. Aslında ben de o geleneksel karanfilden isterdim. Bilmiyorum bu aldığım markanın tohumlarının menşei neresidir.

Dediğim gibi, tohumdan yetiştirme tecrübesiyle ilk kez nisan ayında ekime giriştim. 21 nisanda saksı tabaklarına biraz torf yayıp, üzerine 2 cm kadar aralıklarla tohumları koydum( küçücük tohumları tek tek yerleştirmek gerçekten de sabır istiyor, 10-15 tabağa-saksıya yüzlerce tohum ektiğimi düşünürseniz çabamı takdir edersiniz sanırım). Benim hatam; üzerlerini fazla kalın bir torf tabakasıyla kapatmam oldu sanırım. Bu nedenle onları görebilmem epey zaman aldı. Hatta bazı tohumları daha sonradan ekmeme rağmen onları bu kez daha az torfla örttüm ve belki de havanın da daha fazla ısınmasıyla, daha hızlı çıktılar topraktan ve eskilerle aynı boya kavuştular hemen.

Baştan beri balkonda tuttum bu kapları. O tarihte güneş de henüz fazla belirgin olmadığı için sorun olmadı sanırım. Filizlerim şu an bazıları 2 çift bazıları 3 çift yapraklı olarak yaklaşık 2-3 cm boyundalar hala. Ektiğimden beri hergün( bazen günde 2 kez) spreyle suluyorum. Çok vıcık vıcık suda bırakmadım hiç bir zaman. Spreyle sulamak epey zaman alsa da( çok sayıda tohum tabağım olduğu için) suyun düzenli yayılmasını, filizlerin yerinden oynamamasını ve kırılmamasını sağladığı için bence gerekli bir uygulama. Hem ayrıca torfun bataklığa dönmesini de önlüyor. Tohumdan çiçek yetiştireceklere tavsiye ediyorum. Üşenmeden bu şekilde sulayın.

Bu arada, yorumlarda da bahsedilen bir hatayı ben de yaptım. Filizlerim boylanmaya başladığında bir ara endişe ettim, '' acaba balkonda gecenin serinliğinde bırakmakla hata mı ediyorum? '' şeklinde. Çekmeköy biraz serin ve rüzgarlı bir semt çünkü. Aslında tohum yataklarını balkonun zeminine yerleştirmiş durumdayım, rüzgardan ve güneşten korunsunlar diye. Yine de bu endişe nedeniyle ve biraz da deneysel çalıştığım için, tohum tabaklarından birisini, hatta büyük olanını mutfağa aldım( balkonun bulunduğu mutfak. büyük bir açıklıktan sürekli hava alıyor ve sabah güneş de alıyor). Hatta hemen her tür çiçek tohumundan birer kabı da içeriye aldım. Fakat bir süre sonra bunun yanlış birşey olduğunu anladım. Buradaki arkadaşlar da yazmışlar; filizler yeterince güneş almadıkları için boylanmaya başlıyorlar ama gövdeleri incecik ve kırılgan oluyor. Kolayca yana yatıp torfun içinde eriyebiliyorlar. Bir diğer olumsuz yön de; balkonda güneş ve rüzgarın etkisiyle torf hergün kurumaya yüz tutuyor ve ben de hergün hatta günde 2 kez spreyle sulamak zorunda kalıyordum. Aslında anladımki( burada okuduklarımdan da gördüm) bu iyi birşeymiş. Böylece toprak sürekli aşırı ıslak kalmıyor. İçerdekilerde ise buharlaşma az olduğu için tabakları fazla nemli kalabiliyordu.
Velhasılı; bunu farkedince ve içerdeki karanfillerim balkondakilere göre kötülemeye başlayınca hemen tekrar balkona aldım. Şu an hala pek iyi değiller. Sürekli balkonda kalanlar daha gelişmiş durumdalar. Onların bazısı 3. çift yaprağa döndüğü halde, birkaç gün içerde tuttuklarım hala 2 çift yapraklı durumdalar. Özellikle baharda tohum ekenlere, bu kapları dış mekanda( fazla güneş ve rüzgar almayacak şekilde) bırakmalarını şidddetle tavsiye ediyorum. Bitkiler açık ortamın temiz havasını seviyorlar bence.

Tohumların ekimini paketteki talimatlara göre yapmıştım ama bir eksikle; filizlenme başladıktan sonra aynı markanın sıvı gübresinden verilmesi yazıyordu ama ben hiç vermedim. Belki bunun da etkisiyle 35 gün geçtiği halde hala çok büyümediler. Belki de normal olan bu. Pakette 10 cm olduklarında şaşırtma yapılması yazıyor ama benimkiler daha 5 cm olmadılar. Acaba bu boydayken şaşırtsam sorun olur mu? Bir kısmını asıl yerlerine dikmeyi planlıyorum.

Maalesef fotoğraflarını çekemiyorum. Kardeşimin dijital makinesi var fakat okulu haziranda bitecek ve dönecek. Aslında en başından beri bu tohum ekme maceramı( 8 tür çiçek olduğunu da düşünürsek) aşama aşama fotolayabilseydim müthiş olacaktı ama ancak son aşamaları resimleyebileceğim sanırım. Olmazsa annemin cep telefonu kamerasıyla( görüntü kaliteli olmasa da) şimdiden çekip, sonra da dijital kamerayla çektiklerimle birleştirip mini belgesel haline getirebilirim

Çok uzun oldu biliyorum ama, ben de kendi deneyimimi ayrıntılı yazıp buradaki arkadaşlarla paylaşmak istedim. Umarım herkes bir an önce sevdiği çiçeğe kavuşur. Ben de tabi bu güzelim yüzlerce filizimi az fireyle büyütüp yaz boyu doya doya severim ve sonra da becerebilirsem alacağım tohumları sevenleriyle paylaşırım.

Kedi Tırnağı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2010, 14:04   #447
Ağaçsever

melikesarı's Avatar

Giriş Tarihi: 09-05-2008
Sayın Kedi tırnağı umarım hepsi büyür ve bol bol çiçek verirler bizde görürüz)

melikesarı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2010, 21:30   #448
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 10-05-2010
Temenniniz için çok teşekkür ederim. Tohum paketinde, karanfilin ekimden 52 hafta sonra çiçek açtığı yazıyordu. Bu sene galiba göremeyeceğim maalesef ama ölmez de kalırlarsa, seneye beni karanfil cümbüşü bekliyor olucak. Belli mi olur bu sene açıverirlermiş bir de

Kedi Tırnağı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2010, 22:31   #449
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Sayın Kedi Tırnağı,

2 senedir bu güzel karanfilimi tohumdan üretmeye çalıştım. Filizlendi 4-5 yaprak oldu ve hepsini kaybettim. Bu sırada karanfilim de kırmızı örümcekle mücadeleyi kazanamadı, o da gitti.

Son tohumların bir kısmını kendime saklayıp kalanı arkadaşlarla paylaşmıştım. Sevgili kardelen tohumdan büyütmeyi başardı Bu arada forum ya da özel mesajla filizlerin dik duramadığını toprağa doğru uzandığını , ne yapması gerektiğini sordu ve refleks olarak "Sakın dokunma, anneleri de öyleydi" demiştim.

Oysa ben, filizlerin boyu uzayıp toprağa doğru eğildikçe , yeni toprak takviyesi ile dik durmalarını sağlamaya çalışmıştım kardelen'e yazarken nerede yanlış yaptığımı anladım ama filizler için çok geç kaldım.

Sayın kgursan da şaşırtma işlemi sırasında kök boğazına dikkat edilmesi gerektiğini, toprakla kapatılmamasını , aksi takdirde kök boğazı boğulması ihtimalinin olduğunu yazınca zavallı filizlerimi kendi ellerimle boğduğumu geç de olsa anlamış oldum.

Son tohumlarımı uyarıları dikkate alarak yetiştirmeye çalışıyorum. 4-5 yaprakken şaşırttım ve toprakla boğmadım onları. İyi gidiyorlar ama kaybetmekten hala çok korkuyorum.

Name:  IMG_1968.jpg
Views: 1761
Size:  35.8 KB

Name:  IMG_1969.jpg
Views: 1556
Size:  35.0 KB

Yetiştirme saksılarına şaşırtırken cocopeat, perlit, vermikulit biraz da bahçe toprağından oluşan saksı harcına granül humik asid eklemiştim. Bu aşamada gübre takviyesi yapmam gerkiyor mu bilmiyorum. İnanın dokunmaya bile korkuyorum. Arkası yok, yadigarım ya yaşayacak ve bir kökü de onu bana alana gidecek ya da...

Düzenleyen maki01 : 28-05-2010 saat 00:09
Eski 27-05-2010, 23:25   #450
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2009
Galeri: 2
Sevgili maki01 kutluyorum, azmin elinden hiç bir şey kurtulmuyor, ellerinize sağlık Sağlıkla büyütün, bol bol çiçeklerini koklayın

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025