![]() |
|
![]() |
#1141 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-10-2009
|
Arkadaslar! Artık bende bir gardenya sahibiyim harika bir kokusu var formu okuyarak gardenya hakkında bilgiler almaya caliştim . Benim gardenyam sanirim ithal cunku ustunde holandadan geldigine dair bir etiket ve gardenya hakında yazılmıs bir not var bakımla ilgili. Formu inceleigimde gördüm ki iki tur Gardenya var biri ithal digeri yerli gardenya ve genelde ithal olanlar zmanla hastalaniyor **** bakımı zor Yerli gardenya nerden temin edebilirim ve ben ne zman gardenyamı çeliklemeyele cogaltabilirim ? yardımlarinizi bekliyorum. Çiöegi eminonundeki cicekcilerden aldim bana mutlaka saksıyı degis dediler su an degismem dogru olurmu? saksı degismi sırasında kulanacagım toprak karismi hakında bir bilgi verebilirmisniz? saygılarımla ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1142 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2008
|
Başlıktaki yazışmaları okumuştum; özellikle sayın Lerdemir ve Mine hanımın tavsiyelerini kaydedip elkitabı niyetine kaydetmiş ve bir süredir uyguluyordum. Bulunduğu nokta biraz sabah güneşi alıyor ve her daim aydınlık. Tavsiye edilen ölçülerde limon tuzu ve saçıkıbrıs uyguluyorum. Genelde, 10 günde 1 defa filan suluyorum ama kesin bir tarih yok, toprağın kurumasını bekliyorum. Her seferinde 1 lt su kullanıyorum, su iyice akıp gidiyor saksıdan. Sadece içme suyu kullanıyorum. Tabakta su bulundurmuyorum. Haftada 1-2 defa yapraklarına su püskürtüp yıkıyorum ama açmış çiçeği varsa çiçeğin üstünü elimle kapatıp öyle su püskürtüyorum. Benim tecrübem bu şekilde... Sayın Lerdemir ve Mine hanım'a tekrar teşekkürlerimi gönderiyorum burdan, sayelerinde şu an her şey yolunda. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1143 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-04-2007
|
Merhaba, yorumları okuduktan sonra anladım ki almış olduğum gardenya hormonlu, tüm tomurcuklar dökülmeye başladı. Çiçek açacağı yok gibi benim sorum şu toprağına baktığımda üstü küflenmiş duruyordu bunun nedeni nedir acaba ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1144 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-09-2009
|
Merhabalar, Benim de yukardaki resimde sağlıklı görünen gardenyam Şebnem Hanım'ın bahsettiği gibi ölmek üzere. Ne yapacağımı şaşırdım. Suyu hiç toparağında tutmuyor, olduğu gibi aşağı bırakıyor. Dalları , yaprakları kuruyor. Beyaz beyaz bir şeyler de görüyorum toprağında. Acaba budayıp, toprağını da değiştirsem kurtarabilir miyim. Teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1145 |
Ağaç Dostu
|
Suyu hiç tutmuyorsa bitki için iyi olmaz. Nasıl olsa bu durumda bitkinizi kaybedeceksiniz, bence biran önce toprağını değiştirmekte yarar var. Belki kurtarabilirsiniz. Organik maddece zengin, kireçsiz ve asidik bir toprağı sevecektir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1146 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-09-2009
|
Teşekkür ederim Sn. Nevsune. Bu haftasonu toprağını değiştireceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1147 |
Ağaç Dostu
|
Merhabalar, benim de gardenyam var... Bakımı ile ilgili değerli üyelerin bilgi birikimlerini okudum. Henüz genç bir bitki... Yakında fotoğrafını ekleyeceğim.Gardenyam 1 karıştan daha büyük. Merak ettğim bu genç gardenya dikiminden bir yıl sonra çiçeklenir mi ya da ne kadar zamanda çiçeklenmesi gerekir? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1148 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-12-2009
|
merhabalar,benim gardenyamda aldığımda çiçekliydi. sonradan hiç açmadı ve tomurcukları dökülüyor. ne yapmalıyım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1149 |
Ağaç Dostu
|
Merhabalar Bende geçen yıl gardenya aldım. Aldığımda o kadar çok tomurcuğu vardı ki hepsinin açtığını düşündüm bi an. Hatta bir tane de hediye aldım Eve getirdim fakat birkaç gün sonra bazı dalları kurudu... tomurcuklar dökülmeye başladı, yaprakları kararma yaptı ve döküldü; korktum. Yerini değiştirdim. yapraklarını sulamayı bıraktım. Fakat pazartesi ve perşembe günlerini gün edinip sulamaya ve arada limon tuzu eklemeye başladım. Suyu toprağa değil saksıyı koyduğum porselen süslü bir saksının içine döküp oradan saksısının suyu istediği kadar çekmesini sağladım. Çok canlandı Fakat sadece o tarihten beri bir kez çiçek açtı daha doğru dürüst tomurcuğu yok yapraklar da çok canlı. Kendi haline bıraktım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1151 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Benim gardenyam da önce aldığım zamanki çiçeklerini dökmüş sonra evde oluşan tomurcuklarını da çiçeğe dönüştürememişti. Şimdilik durumu normal gidiyor. Üzerinde yeni oluşan tomurcuklar var ama onlardan da çiçek beklemiyorum, dökebilir. Önemli olan bahara kadar yaşatabilmem. Çiçek sonra gelsin. ![]() Şu anda diğer odalara göre biraz daha serin olan mutfakta, sabah güneşini az gören pencere önünde gayet iyi bir durumda görünüyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1152 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-04-2008
|
Selam, iki yaşını aşkın bir gardenyamız var. Yaprakları koyu yeşil rengini uzun süredir kaybetmişti ama bunun bir sorun olduğunu anlayalı daha bir iki ay oldu. İlk başta suyuna limon tuzu katarak sorunu çözerim sandım. Yetmeyince suyuna eminönünden aldığım toz demir sülfatı karıştırmaya başladım. Ayrıca yapraklardan bazıları (çok olmasa da) kuruyor. Acaba demir sülfat yerine sıvı besin olarak satılan sarı kutulardaki demir'i mi koymalı? Daha ne kadar demir ve limon tuzu vermeyi sürdürmeliyim? Bunu fazla vermenin bir zararı olabilir mi? Bir de toprağını değiştirmedim acaba şimdi mi değiştirmeli yoksa baharı mı beklemeli? Son olarak budama yapmalı mı, yapacaksam nasıl yapacağım dalları bütün bütün keseyim mi? Bir de en son olarak, bizimkinin şekli resimlerde gördüğüm gibi sık yapraklar değil de, dalların genişçe birbirinden ayrılması şeklinde gelişti. Beni rahatsız etmiyor aslında ama bu da bir sorun olabilir mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1153 |
Ağaç Dostu
|
Bence sizin gardenya ital olmayandan. Ben 2 kere ital aldım yaşatamadım. Geçen sene seradan aldığım yerli gardenyamın durumu gayet iyi. Biraz yaprak döktü ama en azından yaşama belirtisi var. Yeni filiz ve tomurcukları var. Devamlı demir verilmemeli diye düşünüyorum. Bu işlemi ayda bir yapsanız bitki için daha iyi olur. Zaten verdiğiniz demir bitkide hemen işe yaramaz. Bir iki ay geçmeli...Limon tuzuda aynı bence. Bitkiye fazlası zarar diye düşünüyorum. Budama işine gelince ya ekimde yapmalıydınız ya da mart ayına bırakın derim. Toprak değişimide aynı zamanlarda olmalı...Budamada forma sokmam için; göze çok hoş gelmeyen dallardan kırpma yapınız. Ama tam bir budama ise bahsiniz hasta dallarla cılız dalları başlangıç yerinden kesin. sağlıklı olanları ise ana gövdeden sonra göz şeklinde boğumlar olur. Bu boğumların üçüncüsünden sonra keserek budamayı gerçekleştirebilirsiniz. Kısa dallarınsa sadece uçlarından almanız sürgün vermeyi tetikler. Dediğim boğumlar bitkinin sürgün verecek yerleridir...Ayrıca bitki nasıl budanır başlığı altında araştırma yapmanız çok işinize yarar. Görsel olarak görmekte fayda var. Yanlış buda bitkinin küsmesine, formunda şekil bozukluklarına ve hatta dallarda kurumaya bile sebebiyet verebilir... Şayet yanlışım olduysa şimdiden özür dilerim... Ya da bilmediklerim, yanlış bildiklerim... Bunları sadece deneyerek öğrendiğim için sizlerle paylaşıyorum... SEVGİYLE KALIN... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1154 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-04-2008
|
Özlem Hanim verdiginiz bilgiler icin tesekkurler. Limon Tuzu ve demir sulfati bir sure vermeyecegim bakalim ne olacak? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1156 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-08-2009
|
merhaba benim yeni taşındığım evde bir bahçem var ve gardenyamı buraya ekmeyi planlıyorum (istanbulda) ama ne zaman toprağa ekmem gerektiğini bir türlü öğrenemedim tüm mesajları okudum ama bahçeden bahseden pek yok. Daha önce terasımda gardenya büyütmüştüm ve senelerce (artık neredeyse ağaç olacaktı) beraberdik açıkçası hiçte özel bir ilgi göstermemiştim ancak forumu okudum ve zor bir bitki olduğu kanaatine vardım. bakalım burda bahçede neler olacak. Ne zaman toprağa verecğim konusunda bilgi verebilirmisiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1157 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-12-2009
|
marketin birinde gardenia gördüm bayıldım diyebilirim aman ALLAH ım bu ne güzellik bu ne güzel bir koku...hemen int den araştırmaya başladım forumda yazılanları okuyorum sanırım bikaç gün içinde gidip alacağım ..ama inanın eve getiripte kurumasından bozulmasından korkuyorum.. birde bir bilgiyi paylaşmak istiyorum geçenlerde tropik bir meyve almak için gittiğim serada yetiştiriciye nasıl oluyorda o küçücük saksışlarda bu kadar güzel büyük neşeli bitkiler yetişebiliyor diye sordum. meğersem bu çiçekler marketlere gelmeden gerek yaprağından gerekse gövdesinden şırınga ile hormonlanıyormuş işte o nedenle eve getirdiğimiz bitkiler bikaç gün içinde kendinden geçiyorlar... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1158 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-01-2010
|
Merhaba bende 2 aydır var, geldikten sonra çiçekte açtı ama üzerlerinde tomurcuk olmasına rağmen bir aydır açmıyorlar saksısının küçük olduğunu söylediler bugün değiştirdim umarım açacaklar. Gardenyam geldikten sonra hiç bozulmadı aksine sürgünler verdi. Siteden aldığım bilgilerle küçük bir sürgün alıp diktim umarım köklenir... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1159 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar merhaba, 15 gün önce son mesajı ben yazmışım.Gardenya başlığını birinci sayfadan son sayfaya kadar okudum ve bakımını uzun süredir özellikle sn. Lerdemir'in ve diğer deneyimli arkadaşların önerilerine göre yapıyorum. Ama yaklaşık bir haftadır gadenyamın bazı yaprakları ortadan ana damara yakın yerden büzülüyor sanki o kısımlarda özsuyu emilmiş gibi. Zararlı var diye düşündüm baktım herhangi birşey göremedim. Forumun hastalık ve zararlılar kısmına baktım gardenyamın yaprak sorununa benzeyen herhangi birşey bulamadım.Forumda ev yapımı ilaçlardan en çok arap sabunu-yağ-sarımsak karışmı öneriliyordu. Bende içeriği zararsız diye bugün onu uyguladım umarım çözüm olur ama yaprakların neden büzüldüğünü bilen var mı? Bu arada yaprak rengi değişmiyor aynı parlak yeşil rengi koruyor ama sanki yaprakların altıda çok hafif beyazlık var gibi. Beyazlık yaprağın yapısında değil üzerinde... ne yapmalıyım? Yardımcı olursanız çok sevinirim... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1160 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-02-2010
|
![]() merhabalar, aranıza yeni katıldım. Gardenya ile ilk defa anneme hediye almak için çıktığım alışverişte tanıştım, ordaki görevliler nasıl yetiştirileceğine dair çok detay veremediler, o kadar güzeldi ki Ankara mevsiminde yetişir mi diye kuşku duymama rağmen aldım. Ama annem çok geçmeden tomurcuklarının döküldüğünü ve nihayetinde tamamen kuruduğunu söyledi. Aradan sanıyorum 2 yıl geçti ben zaman zaman internetten gardenya hakkında bilgi edinmeye çalıştım, her gördüğümde almamak için büyük uğraş verdim, ama nihayetinde yenildim, aldım çiçeğimi. ilk 2-3 günde 3 tane tomurcuk döktü, agaçlar.net forumda özellikle sayın Lerdemir ve Mine hanımın tavsiyelerine uymaya başladım, limon tuzlu suyla suladım, doğu cephede güneş alabileceği yere yerleştirdim, fısfıslamaya korkuyorum halen tomurcuklar dökülür diye, çünkü ilk günlerde fısfısladım diye döküldü sandım (ama sanıyorum çok suladığım için oldu ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1161 |
Yeni Üye
|
Bu da gardenyam ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1163 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Sn.Nariçi ben üç ay kadar önce almıştım ve üzeri çiçekliydi. Geldikten sonrada bir tane açtı şuan çiçeksiz. Forumun bu başlığını iyice incelemiştim aklımda yanlış kalmadıysa evdekiler mart-nisan gibi çiçekleniyor. Umarım sizinde güzel bir gardenyanız olur... Arkadaşlar benim gardenyamın yaprakları sararıyor ama başlıkta sıkça bahsedilen demir eksikliğinde görüldüğü gibi değil damarlar da sararıyor sorun ne olabilir? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1165 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkür ederim. Hayır suyunu fazla vermiyorum. Gadenya suyu sevmiyormuş, fazla su özellikle tomurcukların dökülmesine sebep oluyormuş. Bölümdeki tecrübeli arkadaşlar toprağı tam kurumadan su verilmemesini öneriyorlar bende bu tavsiyeye uydum. Sanırım nedeni farklı bir nedeni var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1166 |
Yeni Üye
|
Mine Hanım merhabalar, ben 3 hafta önce gardenia satın aldım, ilk bir kaç günde 3-4 tomurcuk döktü, sonra sizin ve tecrübeli arkadaşların agaclar.net'te verdiğiniz bilgilere göre çiçeğimi konumlandırdım (doğuda ve sabah güneşi alıyor) ve sulama uygulamalarını (kireçsiz su, limon tuzu, asit sever bitkiler için besin, fısfıs) vesair uyarladım. Yeni yerinde yemyeşil yeni yaprakları çıkıyor ve üzerinde bir sürü tomurcuğu var ve hepsi de sağlam dökülme emaresi yok, küçük tomurcukların büyüdüğünü hissediyorum ama sanki biraz büyükçe olanlar büyümüyorlar, kaç günde çiçeğe döner diye çok merak ediyorum, aceba açması için yapmam gereken birşey var mı önerebileceğiniz? Aşağıdaki resminden bir problem olup olmadığını bana söyleyebilirseniz çok sevinirim... Düzenleyen egercektr : 14-02-2010 saat 12:49 Neden: fotoğraf ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1167 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-07-2009
|
Sn.egercektr Gardenyanız o kadar sağlıklı ve güzel görünüyorki gözlerimi alamadım.Maşallah nazar değmesin, çok deneyimli değilim bu konuda ama yapılacak herşeyi yapmışsınız bence umarım çok yakında güzel çiçeklerinede kavuşursunuz.Sağlıcakla büyütün. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1168 |
Yeni Üye
|
Çok teşekkür ederim, daha çok yeni 4. haftaya giriyoruz birlikte, biraz sabırsızlanıyorum açmazsa diye çok korkuyorum, ben çok deneyimsizim o nedenle tecrübe edenler ne kadar beklemem gerektiği hakkında fikir verirler belki diye yazdım mesajı ama inanın sizden böyle duyunca bile içim rahatladı, 4 haftalık çiçek açsın bekleyişimin normal olduğunu duysam bi de süper olacak ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1169 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-07-2009
|
Bende ilk aldığımda bir kaç tomurcuğunu kaybetmiştim ama sonra dökülmesi durdu ve çiçeklerini görme fırsatı buldum.Umarım sizde kısa sürede çiçeklerinize kavuşursunuz.Eminim daha deneyimli arkadaşlarda size yardımcı olacaktır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1170 |
agaclar.net
|
Maşallah son derece sağlıklı görünüyor. İlave yapacağınız birşey yok. Tek yapacağınız beklemek. Dışarıdan hazır alınan tomurcuklu gardenyanın eve egelince hepsini dökmesi de mümkündü.Bunlar adaptasyon sürecinde yaşadığımız şeyler. Bekleyin, endişe de etmeyin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|