agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras)
(https)

Beğeni Düzeni1386Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-05-2009, 10:15   #871
Ağaç Dostu

Koyu yeşil's Avatar

Giriş Tarihi: 24-10-2007
Galeri: 35
Doğru ölçülerle tekrar tijli adayı gardenya

Gülmek serbest İşe giderken alelacele yanlış ölçü birimi kullanmışım. Kendimi tebrik edip, yanlış mesajlar için vakit ve yer işgalinden dolayı affınıza sığınırım

Bu durumda tijli olma ihtimalimiz var mı acaba hala?

Eklenen Resimler

Koyu yeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2009, 16:52   #872
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-09-2006
Galeri: 1
İçimden de geçmişti açıkcası "kesin cm yerine inç üzerinden ölçmüştür" diye

O zaman gelelim nasıl bir uygulama yapılabileceğine:

Bence yazıştığımız baston/tijli biçimine yönelik uygun bir budama Sn.omar'ın şu mesajında belirttiği olabilir.

Ben ise, daha yukarılarda bir taçlanmayı sağlayabilmek adına biraz daha ürkütücü bir budama yapardım.

İstediğimiz sonucu alana kadar epeyce -iki yıl kadar- bir süre alacak olsa da, bu süre zarfında da oldukça sevimsiz ve nahoş bir görüntü ile yola çıkacak olsak da, hazır böyle boylu bir gardenyamız varken ben şu fotoğraftaki gibi bir budama tercih ederdim:

Name:  Koyu yesilin Gardenyası Budama Önerisi.JPG
Views: 1286
Size:  60.3 KB

Bu fotoğrafta kalın beyaz çizgilerle işaretlediğim yerlerden budar, kırmızı çizgi ile belirttiğim noktanın altında ana gövdenin sağında solunda hiçbir yeşil aksam bırakmazdım.

Sonrasında ise uygulamanın çok daha önemli noktasına geliyoruz:

Çimdikleme!

Bu "çimdikleme" sürecinde kalın kırmızı çizgi ile işaretlediğim yerin daha aşağılarında hiçbir yeni oluşuma/sürgüne izin vermez iken, budama sonrasında tepede kalan yaprakların da yukarısında hiçbir yeni sürgün oluşumuna da aynı yöntemle izin vermez isek, zaman içinde bu alt ve üst iki noktanın arası gayet güzel yapraklar ve dallarla dolacaktır.

Doğru uygulama ve sabır ile, Allah ömür verirse, 2 yıl kadar sonra şu aşağıdaki şekilde çerçevelediğim bölgede taçlanmış özel bir tijli gardenyamız olacaktır

(kötü bir görsel çalışma ile, kabaca şöyle görünebilecek olabilir )

Name:  Koyu yesilin Gardenyasının Son Hali.JPG
Views: 1406
Size:  60.3 KB

Düzenleyen lerdemir : 16-05-2009 saat 00:38 Neden: Beyaz çizgilerden bahsetmemişim; kırmızı çizgiden budama yapılmasın diye düzelttim.
lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2009, 10:17   #873
Ağaç Dostu

Koyu yeşil's Avatar

Giriş Tarihi: 24-10-2007
Galeri: 35
Sayın Lerdemir, sizi epey uğraştırdım, çok teşekkür ederim. Gösterdiğiniz yolu izleyip, gerekli çalışmalrı yapacağım. Şu an 3. ve son gonca açılma hazırlığı içinde. O da geçince budamaya başlarım, resimleri eklerim, yine üzerinde konuşuruz. Herkese teşekkür ederim.

Koyu yeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2009, 12:21   #874
Ağaç Dostu

Sn.Koyu yeşil,

"Uğraşmak" da ne demek?

Ben, -eminim Lonicera, Oğuzhan, omar, Todor ve Kahraman Koray gibi- keyifle, zevkle emek verdim.

Sizin gardenyanızı da hep beraberce tijli şekline sokacağız inşallah

Hepimize bol gardenyalı günler.

Eski 18-05-2009, 16:05   #875
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2008
Arkadaşlar, katmerli gardenya ile yalınkat olanı arasında koku farkı var. Katmerli olanı bence çok daha yoğun ve güzel kokuyor. Bendeki yalınkat. Dün arkadaşımın evindeki katmerli olanı koklama şansım oldu , muhteşemdi. Ful benzeri olan çiçeği fulden daha yoğun kokuya sahipti. Bu kadar fark beklemiyordum doğrusu. İşin gücün yoksa şimdi katmerlisini aramaya başla

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2009, 15:16   #876
Ağaç Dostu

"Katmerli" derken, bizdekilerden mi bahsediyorsunuz?

Eski 19-05-2009, 17:00   #877
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-03-2007
Arkadaşlar merhaba.
Her ne kadar sitedeki ilk yazım olsada bu, epey bir süredir sitenin müdavimlerindenim. Veeeeeee buraya bayılıyorum. Benim sorum gardenyayı nasıl çoğaltabiliriz olacak.

plancı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2009, 17:01   #878
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Evet, sizde olanlar katmerli türüymüş. Daha net anlaşılır olması için her ikisinin de resmini koyayım. Kesin bulmak gerek bunlardan. Çiçekçilerde bulamazsam ağaçlar net avlusunda çelik için mendil açacağım artık ne yapayım)

İlk resim bende olan yalınkat. Diğeri ise sözkonusu olan dünya güzeli katmerlisi.

Eklenen Resimler

Eski 19-05-2009, 17:06   #879
Ağaç Dostu

fatmadundar's Avatar

Giriş Tarihi: 16-08-2007
Galeri: 82
İthal, katmerli gardenyayı Koçtaşta her zaman bulabilirsiniz. Yerli katmerli de pazarlarda satılıyor.

fatmadundar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2009, 17:18   #880
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Sn fatmadundar, ithal olandan istemiyorum. Biliyorum koçtaş'ta epey gardenya mevcut. Yerli türler daha dayanıklı sanki. Semt pazarlarında ise açmış olan katmerliye rastlamadım hiç. Şimdiye kadar hep bahsettiğim yalınkatlar çiçek açmış olarak pazarlanıyordu.Sanırım birkaç pazarı birden dolaşmam gerekiyor.

Eski 19-05-2009, 20:57   #881
Ağaç Dostu

Orkun Kırcı's Avatar

Giriş Tarihi: 11-09-2008
Galeri: 215
Artık benimde bir gardenyam var. Ama okullar kapanıp eve gidinceye kadar göremiycem. Memlekette evimize ziyarete gelen forumdan Sevgili Homeopati hediye olarak getirmiş sağolsun. Ben gidene kadar başına birşey gelmese bari. Biraz nazlıymış sanırım. Haydi hayırlısı.

Orkun Kırcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2009, 21:44   #882
Ağaç Dostu

Sn.Lonicera,

İnanın ithal gardenya o kadar korkulacak bir şey değil.

Benim, üzerinde envai çeşit denemelerimi yaptığım, laboratuar misali kullandığım gardenyam, tam 2006da bir dostun bana hediyesidir.

Dağıtılanlardan sonra geriye bir tek bu ithal gardenyam kaldı.

Gönlünüz rahat olsun; burada ithal olsun, yerli olsun gardenyalarınıza beraberce itina ile bakarız.

Sn.plancı,

Öncelikle aramıza hoşgeldiniz.

Gardenyayı buradaki arkadaşlarımızın uyguladıkları üzere çelikleri suda veya perlitte köklendirerek; bir de, havai köklendirme ile çoğaltıyoruz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi plancı Mesajı Göster
Arkadaşlar merhaba.
Her ne kadar sitedeki ilk yazım olsada bu, epey bir süredir sitenin müdavimlerindenim. Veeeeeee buraya bayılıyorum. Benim sorum gardenyayı nasıl çoğaltabiliriz olacak.
Sn.Orkun Kırcı,
Hayırlı uğurlu olsun.

Güzel günlerde büyütün inşaallah.

Bir de not: Gardenyanızın mevcut biçimine ve kendi göz zevkinize göre gelecekte arzu ettiğiniz bitki biçimine şimdiden karar verirseniz, gardenyanızda o biçime erişmek için daha erken ve doğru adımlar atabilirsiniz.

Eski 19-05-2009, 22:08   #883
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Sn lerdemir, herkesin gardenyasına olduğu gibi benim de gardenyama çok iyi bakacağınıza adım gibi eminim İyi ki varsınız, sayenizde bu güzel çiçeğin müptalası olduk.

Bu arada aklıma gelmişken bahsetmeden geçemeyeceğim. Sizin sürekli bahsettiğiniz dolgun formlu gardenyalar gördüm serada. Orada çalışan elemanla biraz sohbet ettim ayak üstü. Bunları nasıl bu şekle sokuyorsunuz diye. Arkadaşın bana söylediği aynen şu: '' Abi zor değil, çiçek açıp solduktan sonra korkmadan o sapı yarıya kadar kesiyoruz, alt yaprak diplerinden hemen yeni sürgün verir''. Bu konuşma anı, katmerlisini bulana kadar elimdekini kobay olarak kullanmaya karar verdiğim andır). Çiçeklenme bitince asker traşı neymiş görsün bakalım

Eski 20-05-2009, 10:59   #884
Ağaç Dostu

E ben daha ne diyeyim size!

Benim dilimde tüy, fotoğraf makinemde de pil bitti

Bilhassa şu mesajımda "...budadığımız yerlerden ikili üçlü yeni sürgünler vermeye çalışıyor gardenyamız. İşte o zaman gardenyamız, satın aldığımızdaki bol yapraklı ve dolgun görünümüne yaklaşıyor" diyerek görsel olarak da örneklemişim.

Ayrıca da "Tepe Sürgünü Budamaya Görsel Örnek", "Lonicera İçin, Çimdiklenerek Dolgun Biçimlendirilmeye Çalışılmış Gardenya Görseli", "Tepe Sürgününün Gonca Olup Olmadığının Anlaşılması" ile "şu" ve "şu" yazılarımda da rahat durmamışım

Eski 20-05-2009, 14:14   #885
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Siz çok söylediniz de biz bir türlü kıyamadık çiçeğimize. Zaten çok nazlı ve gelişimi hızlı olan bir çiçek değil. Dedik ki lerdemir üstad böyle diyor ama hele biraz daha beklesin, boy atsın. Çok pişmanım çooook) Ama tövbe, bir daha ne diyorsanız o.

Eski 20-05-2009, 14:57   #886
Ağaç Dostu

Bu işin sonu nereye varır biliyor musunuz sevgili gardenyacı arkadaşlar?

Burada biraz sayımız artınca, tam da çiçek mevsimi geldiğinde, daha önceden yeterli teknik donanım ile hazırlamış olacağımız bir yerde, sabah erkenden gardenyalarımızla toplanıp, herkesin açmış gardenya çiçeklerini toplayıp, gardenya çiçeklerini damıtıp, bir iki damla doğal gardenya esansı elde etmeye varır.

Sonra esrarkeşler gibi elden ele, elden ele çevirip koklaya koklaya bayılacağız sırayla

Düzenleyen lerdemir : 20-05-2009 saat 15:29
Eski 20-05-2009, 15:05   #887
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Benzetme süper oldu vallahi. Gidişatımız hiç de hayra alamet değil ya, hayırlısı artık)

Eski 20-05-2009, 16:11   #888
Ağaç Dostu

omar's Avatar

Giriş Tarihi: 13-08-2007
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir Mesajı Göster
Bu işin sonu nereye varır biliyor musunuz sevgili gardenyacı arkadaşlar?

Burada biraz sayımız artınca, tam da çiçek mevsimi geldiğinde, daha önceden yeterli teknik donanım ile hazırlamış olacağımız bir yerde, sabah erkenden gardenyalarımızla toplanıp, herkesin açmış gardenya çiçeklerini toplayıp, gardenya çiçeklerini damıtıp, bir iki damla doğal gardenya esansı elde etmeye varır.

Sonra esrarkeşler gibi elden ele, elden ele çevirip koklaya koklaya bayılacağız sırayla
Tutkunun mutlak sonu !...

omar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2009, 19:51   #889
Ağaç Dostu

Orkun Kırcı's Avatar

Giriş Tarihi: 11-09-2008
Galeri: 215
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir Mesajı Göster
Sn.Lonicera,

Sn.Orkun Kırcı,
Hayırlı uğurlu olsun.

Güzel günlerde büyütün inşaallah.

Bir de not: Gardenyanızın mevcut biçimine ve kendi göz zevkinize göre gelecekte arzu ettiğiniz bitki biçimine şimdiden karar verirseniz, gardenyanızda o biçime erişmek için daha erken ve doğru adımlar atabilirsiniz.
Sağolun inşallah dediğiniz gibi büyütebilirim. Önümüzdeki hafta memlekete gitme fırsatım doğdu. Görmek için sabırsızlanıyorum. Fotolayıp buradan sizlerin fikirlerini almak isterim. Saygılarımla...

Orkun Kırcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2009, 10:06   #890
Ağaç Dostu

Pek sevgili Sevilay Hn,

Eski mesajları Orkun Kırcı için gözden geçirirken, sizin fotoğraflardaki gardenya saksısı dikkatimi çekti.

Gardenya sevdalısı arkadaşlara örnek olması açısından sizden rica etsem, gardenyanızın saksısını avcunuzun içine alarak -saksı boyutunu gösterebilmek adına- öylece bi fotoğraflayabilir misiniz? Saksısının ne kadar küçük olabileceğine arkadaşların inanabileceğini hiç sanmıyorum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sevilay Mesajı Göster
Sevgili Lerdemir, bir bak bakalım kızın büyümüş mü?
Onu büyütene kadar bir gardenya daha katlettim ama, bunun temelleri sayende sağlam atıldığı için, bana rağmen hayatta kaldı ve bu güzellikleri bana sundu.
...Yazdığım gibi, bence bunun toprağı,gübresi, her şeyi sayende çok iyi hazırlanmış olduğu için hayatta kaldı.
...

Eski 21-05-2009, 12:32   #891
Ağaç Dostu

omar's Avatar

Sn.lerdemir,

Şimdi praktiker'e gidip bir adet gardenya almak ve dışınıda maun desenli folyo ile kaplamak var...

Sanırım keramet bu maun kaplamada.

Şaka bir yana (Ankara) Praktiker de gardenya 7,49 TL. İlgilenen arkadaşlar olabilir.

Eski 21-05-2009, 12:55   #892
Ağaç Dostu

Sn.omar,

Şakayı, belirttiğiniz üzere, bir yana koymakla beraber, estetik açıdan ilginizi çekerse, buradan Bauhaus'tan alıp size kargolayabilirim dilerseniz.

Sevilay Hn.'ın fotoğrafladığı gardenyanın saksısı tam olarak hangi boyutta bir malzeme, anlatsam inanamazsınız!

Hani şu marketlerde, en minik boy konserve mısır tanelerinin minik tenekeleri var ya, işte o!
Şurada bir örneği var; içindekileri afiyetle kaşıkladıktan sonra, tenekelerinin diplerini bir güzel delip, dışına da maun folyoyu da yapıştırdık mı gerisi tamam

Fakat dikkatli olmak gereken bir nokta var; çok küçük saksı kullanıldığında saksı harcının nemini muhafaza etmekte ben çok sorun yaşadım; bir kaç bitkimi bu nedenle kaybettim; sağolsun Sevilay Hn. çok başarılı olmuş.

Eski 21-05-2009, 13:59   #893
Ağaç Dostu

omar's Avatar

Sn.lerdemir,

Maksimum fayda düşüncesi ile atık konserve kutuları, pet şişeler, yoğurt kapları sıkça kullandığım malzemelerdir. Kaplama olarakta evdeki mevcut Sticker kaplamalar ile idare ediyorum.
Aşırı nem **** su tutma olayınıda yan yüzeyine cam çivisi veya raptiye ile açtığım havalandırma(!) delikleriyle aşmaya çalışıyorum.
Çok küçük malzemelerde, dibine koyduğum çakıl taşı üzerine ince tabaka kum sererek nem/ıslaklığı muhafaza ediyorum.

Ayrıca Sn.Sevilay'ı da kutlamak gerek; minik bir ortamda güzel çiçekler açtırmış.

Düzenleyen omar : 21-05-2009 saat 14:03 Neden: ek
Eski 21-05-2009, 14:07   #894
Ağaç Dostu

Ben o delikleri alt yüzeye açıyorum Saksıların altlarındaki delikler gibi.

Yan yüzeylerde bugüne kadar hiç havalandırma bacası açmadım, açsam daha mı iyi olurdu dersiniz?

Bahsettiğim örnekte ise, saksı olarak kullandığım minik tenekenin yüksekliği zaten 5 cm civarında. Dibine çakıl vb+ kum koyarsak toprağa pek yer kalmaz diye düşünmüştüm.

Bu dediğiniz yöntemi ise, dışını alüminyum folyo ile kaplayarak domateslere derin -ama dar- saksı haline getirdiğim 1.5 ve 2.5 litrelik pet şişelerde ugygulamıştım.

Eski 21-05-2009, 14:16   #895
Ağaç Dostu

omar's Avatar

Evet 5 cm.de sorun olabilir. Dediğim gibi benim kullandıklarım 1/2 veya 1/1 kg. lık salça veya konserve kutuları idi.

Ayrıca size de teşekkür ederim. Bu konuda yalnız değilmişim. Eşim bana tebessüm eder de

Eski 21-05-2009, 20:31   #896
Ağaç Dostu

Red face Açayazan Gonca

Bu ufaklığın fotoğrafı az önce gün batımına yakın çekildi.

Flaşsız olduğu için biraz karanlık, ancak yine de yeşil dış kısmın içerisinde krema beyazını göstermeye başlamış.

Sabahleyin uyandığımda beni dipdiri, coşkuyla açmış, mis kokulu bir gardenya çiçeğinin karşılayacağına hiç şüphe yok! (Allah bir mani vermezse)

Name:  IMG_0359e.jpg
Views: 1221
Size:  21.5 KB

Gardenyamın son genel görüntüsü ise şu iki karede görüldüğü gibi (karanlık karede yaprak gübresinin kalıntıları göze hoş görünmüyor ama idare edebileceği ümidiyle beğeninize sunuyorum)

Name:  IMG_0360e.jpg
Views: 1134
Size:  39.0 KB

Name:  IMG_0361e.jpg
Views: 1049
Size:  44.1 KB

Eski 21-05-2009, 21:19   #897
Ağaç Dostu

omar's Avatar

Sn.lerdemir,

Yanlardaki domateslerin hiç toprak yüzeyi yok. Bir sorun çıkıyormu? Daha önce bu yöntemi denedinizmi **** denenmiş mi? Köklerde problem, verimlilik sorunu yaşanabilirmi?

Tomurcukda çok tahrik edici!!!!! Mutlu günlerde, sağlıkla koklayın.

Eski 21-05-2009, 21:25   #898
Ağaç Dostu

Evet, hiç toprak yüzeyleri yok; zira pet şişe ağızları ile hiç oynamadım, kesip biçmedim; fideleri özenle şişelerin içine yerleştirdim.

Sorun? Bilmiyorum, henüz çıkmadı.

Bu yöntemin daha önce denenip denenmediğini hiç bilmiyorum, sadece aklıma geldi, denedim. Merakımdan...

Köklerde sorun yaşayacağım gibi görünüyor, zira pet şişelere alalı daha 2 hafta olmasına karşın, gelişkin olan iki tanesinin kökleri şişelerin yarısını doldurdu bile. Bakalım ne olacak?

Eski 21-05-2009, 22:11   #899
Ağaç Dostu

omar's Avatar

Sn.lerdemir,

Gardenyanız çok güzel. Ellerinize sağlık. "Allah nazardan saklasın"

Bu arada ben bir ikileme düştüm, Sizin kocaman gardenyanız kaç litrelik saksıda?

Ben bir karış gardenyamı 10 Lt.lik saksıya diktim. Kökler çoook rahat sanırım. Çiçeklenme gibi bir kaygı yaşatmıyorlar

Hani denir ya; kök geliştiren bitki geç çiçek açar! Sanırım bu hataya düştüm. Gittim, saydım üstünde 32 irili-ufaklı gonca var, ama açmaya niyetleri yok gibi.

Not. Acaba sizden Maun desenli Sticker mı istesem, eliniz deyse...

Hoşça kalın.

Eski 22-05-2009, 00:21   #900
Ağaç Dostu

Kaç litrelik mi?

Yarın vakitlice gidip, çok sevgili gardenyamın içinde barındığı, sanayi tipi mısır konservesi kutusunun ebadına bakıp sizlere yazacağım.

Gülmeyin ama, gittiğim bir balık lokantasında salata bol mısırlı gelince bir anda aklıma gelmişti, utanmayıp şeften istemiştim varsa diye; hesaptan sonra boş teneke de geldi.

Görmeliydiniz

Tam olarak şu mesajımdaki ilk fotoğraftaki tenekedir kendileri

Dediğim gibi; folyo gider alır, kargolarım...

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025