agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras)
(https)

Beğeni Düzeni1386Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-07-2014, 09:45   #1
Ağaç Dostu

musk's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi osmanaydin Mesajı Göster
Merhaba, iki hafta önce küçük boy bir saksı içinde, yaprakları gayet sağlıklı görünen üzerinde bolca tomurcuğu olan bir gardenya aldım İkea'dan.

Gardenyamı gün boyu ışık alan, ama dik güneşe maruz kalmayan, sürekli açık tuttuğum esintili bir pencerenin önüne yerleştirdim. Aldıktan 4-5 sonra 1 bardak ılık içme suyuyla suladım. Yaprakları gayet diri ve sağlıklıydı ama bazı tomurcukları saplarından kararıp düşüyorlardı.

Bugün ikinci sulama günüydü ama akşam eve geldiğimde nerdeyse tüm yapraklarının kendini saldığını, yumuşadıklarını gördüm. Dipdiri ve parlak görünen yaprakları bir günde bırakmış kendini. Bugün çok çok sıcak bir gündü belki onun da etkisi oldu...

Ne yapmam gerek? Tavsiyeler için şimdiden teşekkürler.
Bu havalarda 4-5 günde bir 1 bardak su verirseniz bırakın çiçeği, bitkiyi dahi kuruturusunuz. Her gün sabah saatlerinde abartmamak kaydıyle bir miktar su verin, altında su biriktirmeyin.

musk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2014, 22:00   #2
Ağaç Dostu

hira's Avatar

Giriş Tarihi: 04-06-2012
Yeni yerini sevdi gardenyam.. yarı gölge bir yerde, 1o-15 günde bir suyuna limon tuzu ekliyorum. Kurutup döktüğü yapraklardan sonra yemyeşil olmaya başladı yine ama ben hic cicek göremeyecegim sanırım

Eklenen Resimler

hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2014, 12:48   #3
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 18-08-2014
Merhaba, 2 ay önce migrostan çok güzel, yemyeşil bol çiçekli ve tomurcuklu bir gardenya aldım. Önceleri bakımıyla ilgili bir bilgim yoktu ve pek ışık almayan bir yere koydum. 1 hafta çok güzeldi, bazı tomurcuklar da çiçek açtı ancak sonrasında muhtemelen yerini sevmedi ve tomurcukları açılmadan dalında kurudu.
Yerini değiştirdim aydınlık ama güneş ışığını direkt almayan bir yere koydum yeni yapraklar verdi ancak bir türlü çiçek açmıyor ve son bir kaç gündür çok fazla yaprak döküyor.
Bu arada bulunduğum şehir çok sıcak 40 dereceleri bulabiliyor bazen. Böyle bir ortamda yaşar mı?
Yaprak dökülmesi, tekrar çiçek açması gibi konularda tavsiyelerinize ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler

Gardenyamın fotoğrafını da yüklemek isterdim ancak yüklerken problem yaşadım görmenizi isterdim ufak bir ağaç gibi çok güzel

M.Ozgur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2014, 15:16   #4
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 30-03-2011
Nisan ayında koçtaştan aldığım gardenyamı 65. sayfada yazdığım şekilde daha doğrusu burada yazanların özeti şeklinde baktım şu anda bana göre iyi görünüyor.

iki sorum olacaktı. Cevaplarsanız çok sevinirim.

1. Gardenyamın budanma zamanı geldi mi?
2. alt dalları budayarak veya altta kalan yaprakları kopartarak baston şekline dönüştürebilir miyim?

Fotoğrafları şöyle:

Eklenen Resimler

M.Çelik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2014, 13:45   #5
Ağaç Dostu

akçabardak's Avatar

Giriş Tarihi: 21-03-2012
Arkadaşlar gardenya tohum yapar mı? Şimdiye kadar hiç duymamıştım
bu sabah tesadüfen kahvaltı yaparken gözüme takıldı, önce tomurcuk sandım,
dikkatlice incelediğimde çiçek tomurcuğu olmadığını gördüm, 1.5cm. çapında
misket gibi sert bir yuvarlak var kozanın içinde, sizce de tohum mudur bu?

Name:  DSCF5960.jpg
Views: 2369
Size:  15.1 KB

Name:  DSCF5961.jpg
Views: 2516
Size:  38.4 KB

Name:  DSCF5962.jpg
Views: 2403
Size:  38.7 KB

Gardenyam bu sene çok kötü olmuştu, yaprakları sararıp döküldü ama bir yandan da o haliyle çok çiçek açtı garibim. Yapraklarının sararmasına üzüldüm ama çiçek açmasına da sevindim, uzaktan koklamak çok hoşuma gidiyordu, bir ara yan yana iki tane çiçek vardı, ikisini tutup alın siz de ikiniz biribirinizi koklayın demiştim bu tohum tesadüf müdür, yoksa benim onları koklatmamdanmı? bilemedim

Sararan yaprakları için biraz araştırma yaptım bazı eksikliklerinin olduğunu anladım gerekli olan gübreden verdim çok şükür biraz da olsa kendine gelmeye başladı, yeni gelen yaprakları yeşile döndü.

Düzenleyen akçabardak : 08-09-2015 saat 17:58
akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2014, 16:19   #6
Ağaç Dostu

lilpar76's Avatar

Giriş Tarihi: 15-10-2014
Pazar günü seradan 4 tane Gardenya aldım. Qayet sağlıklılardı ama bir tanesinin alt yaprakları sararmaya başladı, dokunduğumda dökülüyor. Dışarıda tutuyorum, ısı gündüzleri 17-22 derece arası deyişiyor. Geceleri 9-10 derece. Kapalı ortamdan çıkıp da yeni ortama alışamamasından ola bilirmi? Resmini koyuyorum.

Eklenen Resimler

lilpar76 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2014, 22:02   #7
Ağaç Dostu

gökhan Arslan's Avatar

Giriş Tarihi: 14-04-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lilpar76 Mesajı Göster
Pazar günü seradan 4 tane Gardenya aldım. Qayet sağlıklılardı ama bir tanesinin alt yaprakları sararmaya başladı, dokunduğumda dökülüyor. Dışarıda tutuyorum, ısı gündüzleri 17-22 derece arası deyişiyor. Geceleri 9-10 derece. Kapalı ortamdan çıkıp da yeni ortama alışamamasından ola bilirmi? Resmini koyuyorum.
Sayın Lilpar korkacak bir durum yok sonbaharda olmamızdan ötürü bazı yaprakların dükülmesi gayet normal. Dışarıda tutmanız gardenyalarınız için en önemli şeylerden biri. Bakü'de kışın hava ne derece soğuk olur bilinmez ama sıfır dereceye kadar soğuğu kaldırabildiklerini biliyorum. Umarım üzerindeki tomurcuklar açar da mis gibi kokuları duyarsınız .

gökhan Arslan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2014, 19:06   #8
Ağaç Dostu

lilpar76's Avatar

Dışarıda tutmanız gardenyalarınız için en önemli şeylerden biri. Bakü'de kışın hava ne derece soğuk olur bilinmez ama sıfır dereceye kadar soğuğu kaldırabildiklerini biliyorum. [/QUOTE]
Sayın gökhan Arslan, Baküde kışın bazen -10, -12 derece olabiliyor.Şimdilik gündüzleri dışarıda, geceleri içeride tutuyorum.İki gün bekletilmiş limon tuzlu su verdim, sararmalar durmuş kibi.
3-4 saat önce açmaya başladı, şımdiden kokmaya başladı.

Eklenen Resimler

Eski 28-10-2014, 10:56   #9
Ağaç Dostu

gökhan Arslan's Avatar

Sayın gökhan Arslan, Baküde kışın bazen -10, -12 derece olabiliyor.Şimdilik gündüzleri dışarıda, geceleri içeride tutuyorum.İki gün bekletilmiş limon tuzlu su verdim, sararmalar durmuş kibi.
3-4 saat önce açmaya başladı, şımdiden kokmaya başladı.[/QUOTE]

Sayın Lilpar sizin adınıza çok sevindim. Daha önce de söylediğim gibi sararmalar sonbaharın gelmesinden kaynaklanıyordur çünkü bitkinin bütününe baktığımızda gayet sağlıklı görünüyor. Yine de limon tuzu ve demir takviyesini unutmamak lazım . Bol çiçekli günler

Eski 22-10-2014, 13:14   #10
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-02-2014
Benimde gardenyamla ilgi bir sorunum var Kurban bayramının 1. günü Eminönü'nden aldığım "Gardenia rich beauty" nin üzerinde 4 adet çiçek tomurcuğu vardı ve aldığımdan beri hem tomurcuklar hemde bitkinin kendisi hiçbir gelişim göstermedi maalesef Neden olur acaba, nasıl çiçek açtırabilirim?

Laleci_03 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2014, 15:19   #11
Ağaç Dostu

gökhan Arslan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Laleci_03 Mesajı Göster
Benimde gardenyamla ilgi bir sorunum var Kurban bayramının 1. günü Eminönü'nden aldığım "Gardenia rich beauty" nin üzerinde 4 adet çiçek tomurcuğu vardı ve aldığımdan beri hem tomurcuklar hemde bitkinin kendisi hiçbir gelişim göstermedi maalesef Neden olur acaba, nasıl çiçek açtırabilirim?
Sayın Laleci gardenyalarınızın bu mevsimde gelişim göstermemesi gayet normal çünkü şu anda uyku dönemindeler. Çiçek tomurcuklarını büyük ihtimalle dökeceklerdir soğuklar kendini hissettirmeye başladı. Baharın gelişi ile beraber yeniden büyümeye gayret göstereceklerdir ve bol bol tomurcuk vereceklerdir. Forumda yazılanlara dikkat ederseniz bol bol çiçek almanız mümkün

Eski 22-10-2014, 15:25   #12
Ağaç Dostu

gökhan Arslan's Avatar

Yaklaşık 2 yıldır bir çok gardenya büyütmeye çalıştım fakat başlarda yapraklardaki sararmaları kurumaları bir türlü önleyemedim sonradan forumda üstatların yazdıklarını uygulayınca aslında bakımının o kadar da zor olmadığını anlamış oldum. Gardenya bakımında en önemli şey toprağın asit derecesini ayarlamak ve demir eksikliğini gidermek gerisi zaten kendiliğinden geliyor Aşağıda yaklaşık 4 ay önce aldığım gardenyalarımın fotoğraflarını görebilirsiniz. Asit ve demir iyi ayarlandıktan sonra hızlı büyümeleri ve bol çiçek açmaları sağlanabilir.

Eklenen Resimler

Eski 08-02-2015, 15:17   #13
Ağaç Dostu

Alıntı:
Benim de bu mesaj belirttiğim çiçek tomurcukları hala açmadı ama sapa sağlam duruyorlar, bitkinin kendiside öyle kaç aydır hiç bir gelişim yok ama kötü bir şey de olmuyor öylece duruyor, don olduğunda bile bir şey olmadı mübareğe

Eski 09-02-2015, 19:41   #14
Ağaç Dostu

saisha's Avatar

Giriş Tarihi: 07-02-2015
Galeri: 2
Alıntı:
Benim de bu mesaj belirttiğim çiçek tomurcukları hala açmadı ama sapa sağlam duruyorlar, bitkinin kendiside öyle kaç aydır hiç bir gelişim yok ama kötü bir şey de olmuyor öylece duruyor, don olduğunda bile bir şey olmadı mübareğe
peki burada bahsedilen demir içerikli gübre veya diğer söylenilenleri denemişmiydiniz? hani domates falan...

saisha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2014, 15:54   #15
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-10-2010
Ben kaç kere gardenya aldıysam hep kurudular..

esracer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2014, 10:53   #16
Ağaç Dostu

lilpar76's Avatar

Maalesef, gardenyamın çiçekli ömrü 3 -4 gün çekti, birden sararmaya başladı ve dip kısmından kahve renge dönüştü. Çok yakından da koklamadık , sorun ne olur aceba?

Eklenen Resimler

Eski 02-11-2014, 17:58   #17
Ağaç Dostu

musk's Avatar

Alıntı:
Maalesef, gardenyamın çiçekli ömrü 3 -4 gün çekti, birden sararmaya başladı ve dip kısmından kahve renge dönüştü. Çok yakından da koklamadık , sorun ne olur aceba?
Normal. çiçeğin ömrü zaten bu kadar, sorun yok.

Eski 02-11-2014, 18:09   #18
Ağaç Dostu

lilpar76's Avatar

Ama, benimkinin çiçeyi tam açmamış kibi.

Eski 03-11-2014, 08:12   #19
Ağaç Dostu

musk's Avatar

Alıntı:
Ama, benimkinin çiçeyi tam açmamış kibi.
Benim gördüğüm kadarıyla yaprakların sıklığından çiçek tam açamamış. Ama 3-4 gün zaten çiçek ömrü normaldir.
Yerine alışma devresini atlattıktan sonra gerekli bakımı sağlarsanız bitki dallarını uzatmaya başlayacaktır. Ama böyle sık yapraklı kalacağını sanmayın.

Eski 03-11-2014, 10:34   #20
Ağaç Dostu

lilpar76's Avatar

Evet, sayın musk, benim gardenyalarımın yaprakları çok sık ve dalların dip kısmından bol sürgün vermişler.Herhalde, aldıkları bol hormondan olmalı. Yeni çıkan sürgünler, yeterli ışık alamamaktan ve havasızlıktan dolayı ölürmü dersiniz. Ya da çiçekleri geçdikten hemen sonra dalları bir birinden ayırıp başka saksılaramı diksem, aceba?

Eski 03-11-2014, 10:52   #21
Ağaç Dostu

musk's Avatar

Alıntı:
Evet, sayın musk, benim gardenyalarımın yaprakları çok sık ve dalların dip kısmından bol sürgün vermişler.Herhalde, aldıkları bol hormondan olmalı. Yeni çıkan sürgünler, yeterli ışık alamamaktan ve havasızlıktan dolayı ölürmü dersiniz. Ya da çiçekleri geçdikten hemen sonra dalları bir birinden ayırıp başka saksılaramı diksem, aceba?
Önce müsade edin bitki bir kaç ay yeni yerine alışsın. Biraz yaprak döker bir kaç çiçek düşebilir..Cam önünde aydınlık bir yer yeterli. Çok fazla güneşe ihtiyacı yok. Yaprak renklerini korumasına özen gösterin. Kışın çiçek de açar dallar da uzar, Baharda çelik veya havai daldırma yaparsınız . Bununla ilgili benim de diğer akadaşlarımızın da deneyimleri yine diğer forumlarda ve bu başlıkda var, yararlanabilirsiniz.

Eski 03-11-2014, 11:00   #22
Ağaç Dostu

lilpar76's Avatar

Bilgilendirdiyiniz için çok teşekkür ederim, deneyimlerinizden yararlanmaya çalışacağım.

Eski 11-12-2014, 15:01   #23
Ağaç Dostu

akçabardak's Avatar

Gardenya

Daha önce görüntülemiş olduğum gardenyamın mevesi.

http://www.agaclar.net/forum/1322764-post2026.htm

Uzun zamandan beri gardenyamın meyvesi kahve rengini alıp kurumasını beklerken,
bu gün fark ettim ki kırmızı domates rengini alarak yumuşadığını gördüm.
Ellediğimde çok yumuşak olduğunu hissedince çürümüş olabileceğini düşündüm ve koparmak zorunda kaldım.

Forumda görmüş olduğum tohum kahve renginde ve kuruydu
Bende ki ise kırmızı ve yumuşak, bu normal midir sizce arkadaşlar.
Name:  DSCF6336.jpg
Views: 1441
Size:  13.0 KB

Çürümüş olduğunu düşünerek kağıdın üzerinde kapsülü açtım
önce bir şey anlayamadım, sonra iki parmağımın arasına alıp
ovuşturunca sert sert çekirdekler olduğunu gördüm.
Name:  DSCF6340.jpg
Views: 1395
Size:  45.4 KB

Bir süzgece alıp musluğun altında yıkadım ve turuncu renkte olan
tohumlar ortaya çıktı, tamamen olgunlaşmışlar.
Name:  DSCF6348.jpg
Views: 1448
Size:  20.5 KB
Çok heyecanlandım, ilk defa gardenya tohumu sahibi oldum, olmasına da bakalım iş bundan sonrası,
çimlendirmede başarılı olabilecek miyim

Eski 11-12-2014, 16:46   #24
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2008
Çok kolay çimleniyorlar, ben daha önce denemiştim. Esas sorun çimlendikten sonraki süreçte başlayacak. Sulama rejimi, ışık , ısı vb. büyük sorun oluyor. Yaklaşık 13 tohum çimlendirdim hiçbiri yaşamadı. İnşallah siz başarırsınız. Çok yavaş büyüyorlar bilginiz olsun. Tohumların tamamını ekmeyecekseniz bir kısmını bahara saklayın derim her ihtimale karşı. Kolay gelsin.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2014, 18:36   #25
Ağaç Dostu

akçabardak's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera Mesajı Göster
Çok kolay çimleniyorlar, ben daha önce denemiştim. Esas sorun çimlendikten sonraki süreçte başlayacak. Sulama rejimi, ışık , ısı vb. büyük sorun oluyor. Yaklaşık 13 tohum çimlendirdim hiçbiri yaşamadı. İnşallah siz başarırsınız. Çok yavaş büyüyorlar bilginiz olsun. Tohumların tamamını ekmeyecekseniz bir kısmını bahara saklayın derim her ihtimale karşı. Kolay gelsin.
Bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim, bir kısmını denemek için ekmeyi düşünmüştüm aslında ama yazdığınızı görünüce şimdilik vazgeçtim, baharı beklemek zorundayım.
Sevgili Lonicera sizin tohumlarınız da böyle turuncu renkte miydi? forumda gördüğüm kahve rengindeydi, merakımı bağışlayın.

Eski 12-12-2014, 06:16   #26
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2008
Evet aynı renkteydi. Sizinkilerde bir süre sonra iyice kuruduğunda daha da koyu renk alacaktır. Bence bir sıkıntı yok merak etmeyin.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2015, 14:57   #27
Ağaç Dostu

saisha's Avatar

ben de 2014 öğretmenler gününde kendime hediye almak için çiçekçiye gittim. sıklameni ne kadar sevdiğimi. bakımının ne kadar kolay olduğunu ama hep açık havada durması gerektiği için balkona çıkmadıkça çiçeğimi göremediğimi, o yüzden evde durabilecek güzel açan güzel kokan ve kolay bakabileceğim bir çiçek istemiştim.. o da bunların üzerine bana Gardenya yı önerdi. tek yapman gereken nemsiz bırakma, tabağında su birikmesin dedi. tomurcukları vardı, 1 kaç güne açar dedi... ama malesef daha 1 kere bile açmadı, tomurcukların hepsi zamanla döküldü, yaprakları yavaş yavaş kahverengileşip dökülüyor, netten araştırdım kaç kere doğru dürüst bir bilgiye ulaşamadım. nihayet bu forumda yazılanları gördüm, tavsiyeleri uygulayan arkadaşların olumlu dönütlerini de görünce faydalı olacağına emin olarak foruma üye oldum. henüz limon tuzlu su vermedim, toprağın kurumasını bekliyorum, ama yaprakların püskürttüğüm suya da attım limon tuzu. dün ve bu sabah 1 er kez ıslattım. sağlıklı bir şekilde serpilsin, çiçek açsın, büyüsün diye gözünün içine bakıyorum... inşallah işe yarayacak. ben şimdiden forumdaki herkese çok teşekkür ediyorum

Eski 09-02-2015, 20:48   #28
Ağaç Dostu

Hayır, hiçbir şey denemedim baharı bekleyeyim dedim ama bu zamanlarda da denesem bir faydası olur mu?

Eski 09-02-2015, 21:00   #29
Ağaç Dostu

saisha's Avatar

ben çok sabırsızım, hemen denemeyi düşünüyorum ki zaten benim gardenyam tehlikede bile olabilir. yaprak kurumalarını bir önleyebilsem

Eski 09-02-2015, 21:03   #30
Ağaç Dostu

Enteresan vallahi benim ki 3-4 aydır öylece duruyor, çiçek tomurcukları bile dökülmedi, yaprakları da sağlam ama gelişim de yok Tek derdi besin sanırım

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025