![]() |
|
![]() |
#1351 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2011
|
kullandığınız harç nasıl bir harç ben kendi uyguladığım yöntem köyden getirdiğim içerisinde biraz gübre bulunan toprak (ağaç kalıntıları olduğundan perlit falan koymadım) yaklaşık 1/4oranında leonardit 15 lt'lik saksıda hatta yanında da süs biberi var bu kadar ayrıca sabah gölge öğleden sonrada akşama kadar güneş alıyor Adana da olduğumu belirteyim duruma göre hergün ya da 2 güne bir su veriliyor kök durumu kontrol edilerek 2 haftaya bir de çiçek çoşturan tarzda sıvı gübre arada bir de humik asit şimdiye kadar 5-6 defa çiçek açtı kesinlikle torf kullanmadım 2-3 defa da unlu bitle uğraştım çiçeğimin resmi bir önceki sayfada olacak |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1352 |
Ağaç Dostu
|
Her şeyi denediniz ama olmadı mı? Şayet atmaya karar verdiğiniz aşamadaysanız ve bahçeli bir evde oturuyorsanız, bahçeye geçirin. İstanbul'da güneşli yerde de oluyor ama Adana'nın güneşi fazla gelecektir, gölge bir alana dikilebilir. Toprağa geçirdikten sonra çiçek açma zamanı Ormangülü veya Ortancaya verilen granül gübrelerden ölçüye göre verin. Nasıl olacaklar, haberdar ederseniz sevinirim. Belki Gardenya da çeşit çeşittir bilemiyorum ama ben sevgili Jineop'un bahçeye diktiğini görünce saksıda hayatından pek te memnun olmayan Gardenyamı bahçeye geçirmiştim. 2 yıl önce İstanbul'da en sert kışın geçtiği seneydi ve Gardenya dona ve kara bana mısın dememiş, yaz başında bolca çiçeklenmişti. Tıpkı Manolya gibi, çok hızlı büyüyen bir bitki değil ama hiç bir nazıyla da karşılaşmadım. (O evimizden taşındığımız için geçmiş zaman yazdım) Şimdiyse çit bitkisi olarak kullanmayı düşündüğüm bitkilerden. Googleda baktım pek çok evde çit olarak kullanılmış, hem yaprak dökmediği, hem de kokulu çiçekler açtığı için çok cazip geliyor bana. ![]() Düzenleyen limon : 13-09-2011 saat 18:47 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1353 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2011
|
limon ben koala980 arkadaşın problemine karşın birşeyler yazdım beni yanlış anladınız sanırım benim gardenya da sorun yok maşallah hali vakti yerinde teşekkürler yine de verdiğiniz bilgiler için |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1355 |
Ağaçsever
|
Harcında humuslu bahçe toprağı(içine leonardit karıştırılmış) ,çok az kumlu toprak ve perlit var. Sonradan perliti arttırmıştım ve daha sağlıklı olmuştu. Sulamasını toprağı kuruyunca yapıyorum. Beklemiş şebeke suyu kullanıyorum. Akşamları fısfıs yapıyorum. Yaklaşık 15 günde bir besin veriyorum.Limon tuzu hiç kullanmadım. Bu arada bahsettiğim tomurcuk büyüdü ve beyazlaşarak açmaya başladı. 2-3 gün mis gibi kokular yaydı ve tam açamadan döküldü. İç kısmı sarardı ve sonra kurur gibi oldu. Şimdi 2. tomurcuğu aynı şekilde hafif araladı beyaz yapraklarını ve kokusunu yaymaya başladı ama bir türlü serpilmiyor . Nedendir ya da ne yapabilirim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1356 |
Ağaç Dostu
|
Sn koala980; Hata bence şebeke suyu ile sulamak. Bursa'nın suları aşırı kireçli. Bende de damacana suyu ile suladığım sürece problem yoktu. Dinlenmiş şebeke suyuna geçtiğimden beri yaprak ve çiçek tomurcuğu döküyor. o kadar çok kirece duyarlı bitkim var ki. Bu iş bize maliyetli olmaya başladı anlayacağınız ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1357 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-09-2011
|
gardenyam
gardenyamı intetrnetten bir seradan sipariş verdim, yaprakları forumda gördüğüm diğer çiçekler gibi koyu yeşil değil açık yeşil ama canlı, diri ve parlaklar, geldiğinde üzerinde bir büyük iki küçük tomurcuk vardı,inşallah açarlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1358 |
Ağaçsever
|
gardenyam
gardenyamı intetnetten bir seradan sipariş verdim, yaprakları forumda gördüğüm diğer çiçekler gibi koyu yeşil değil açık yeşil ama canlı, diri ve parlaklar, geldiğinde üzerinde bir büyük iki küçük tomurcuk vardı,inşallah açarlar. hazır içme suyuyla suluyorum ama tomurcukları var diye fıs fıs yapmaya korkuyorum. ![]() ![]() sizce nasıl görünüyor herşey yolunda mı, bu arada cam balkonumda gölgede duruyor... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1359 |
Ağaçsever
|
![]() Ben hem bu sitede hem de çiçek yetiştirme işinde çok yeniyim, ankarada yaşıyorum, bir üniversitede araştırma görevlisiyim malum işim biraz stressli ve çiçeklerimle ilgilenerek rahatlıyorum... Kuzey doğu cephe bir cam balkonum var ve balkonumu çiçeklerle donatmak istiyorum bunun için işe gardenya ve açelyayla başlamak istedim, açelyam nisandan beri benimle harika bir yavru ağzı rengi var, gardenyam ise 5 gündür benimle üzerinde 2 tomurcuk ve büyürse sanırım tomurcuk olacak 10 kadar yeni oluşum daha var, onu çiçekli görmek çok istiyorum....forumlara aşağıdaki linklerden yardım istedim ve sorunlarımı yazdım ama henüz bir cevap alamadım bende bir bilene danışayım dedim ![]() kısaca tekrar bahsedeyim, açelyamın son açan yaprakları sarıya dönük açtı daha sonra o sarı küçük yaprakalrın arasından minik tomurcuklar çıktı ve yapraklarda alttan başlayarak koyulaşmaya başladı uçlar hala sarı. gölgede duruyor suluyorum ama hiç gübre kullanmadım acaba demir eksikliğimi var.... gardenyama gelince oda sanki forumdaki çiçekler gibi koyu değil açık yeşil ve üzerindeki tomuruk ne zaman açar 5 gündür birazcık büyüdü... resimler aşağıdaki linklerde orda oldukları için buraya koyamadım bakıp yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler.... http://www.agaclar.net/forum/861686-post393.htm http://www.agaclar.net/forum/861681-post1360.htm |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1360 |
Ağaçsever
|
Sayın Kopshtar, Evdeki arıtma cihazından çıkan suyu kullansam olur herhalde,ne dersiniz? Gerçi orkidelerimide beklemiş su ile suluyorum,iyi durumdalar ama belki gardenya daha hassastır. Arıtılmış su işe yararsa onu kullanırım yeterki o güzel kokularını ve çiçeklerini paylaşsın benimle. Teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1362 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-09-2011
|
Merhaba arakadaşlar, Son zamanlarda gardenyamın alt yapraklarında damarlarında sararma olduktan sonra dökülmeye başladı. Bu normalmidir sizce bu mevsimde yapraklarını dökmesi gerekirmi. Birde resimde görüldüğü gibi yapraklarda kahve rengi lekeler oluştu. Bu lekeler yaklaşık 1 aydır bu şekilde. Sulama suyu olarak içme suyu kullanıyorum 10-15 günde bir sulama suyuna 0,5lt 3cc 4-8-4 oranında sıvı gübre veriyorum. Sizce bunlar normal şeylermi. Genel görünümü normal görünüyor. Sürekli yeni yaprakalr ve dipten yeni filizler çıkartıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1363 |
Ağaçsever
|
![]() ![]() ![]() Ben de gardenyamın fotoğraflarını ekleyeyim. Belki bir fikir verir. Goncası 3-4 gündür bu halde. Kokusu gitgide azalmaya başladı. İki şey geliyor aklıma birincisi güneş az alması (barbekü için ayrılan yerde duruyor) ikincisi ise havaların geceleri artık 15 derecenin altına düşmüş olması.Tabi birde sayın Kopshtar ın bahsettiği beklemiş şebeke suyu kullanımı var. Yorumlarınızı bekliyorum.Teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1365 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1366 |
Yeni Üye
|
Merhaba arkadaşlar, soruma cevap yazan olmamış internette biraz araştırma yaptığımda Kalsiyum eksikliğinin tarifine benzettim sizlerinde fikirlerini almak istiyorum. Birde alt yapraklarda sararıp dökülmeler var yalnız sararma önce damarlarda oluşuyor. Yani önce demarlar sararıyor sonra damar araları sararıyor yaprak kurumadan düşüyor. Yardımcı olabilrimisiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1367 |
Yeni Üye
|
Sanırım burda kendi kendime konuşuyorum! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1368 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1369 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1370 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 17-09-2011
|
Bu soru biraz garip kaçabilir ama demir sülfatı nereden temin ediyorsunuz ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1371 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-04-2010
|
Eminönü çiçekçiler çarşısında demir sülfatı bulabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1372 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 17-09-2011
|
teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1373 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-11-2010
|
benim anlayamadığım hangi mevsimde çiçeklendikleri? anlatılanlara göre her mevsim çiçek verme ihtimali olan bir çiçek galiba |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1375 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-09-2011
|
Sayın ceylin61, çiçeğinize iz elementlerin olduğu bir sıvı gübre karışımı takviyesi yapınız. Ben sararan yapraklar için olan içerisinde şelatlı olarak demir bakır mangan çinko içeren bir sıvı besin kullandım ve yapraklar kendine gelmeye başladı. Koçtaş'tan aldım. Bitkiyi ilk aldığımda sizinki gibiydi. Ayrıca perlit kullanan arkadaşlara bir önerim var. Perlit yerine ponza taşı kullansınlar. Bir sitede perliti gardenyalarda tercih etmeyin yazıyordu. Benim gardenyalar ponza taşını sevdi.Bir de bahçe toprağı değil de kestane toprağı tercih edin. Ayrıca karasal iklimde yaşayanlar mutlaka bitkinin etrafında nem sağlasınlar. Bunun için bir tabağa çakıl taşları koyun ve saksıyı üzerine oturtun. Çakıl taşlarını saksının alt deliğinden toprağa değmeyecek şekilde kurudukça ıslatın. Ben yapraklarına hiç su püskürtmüyorum, sadece bu şekilde nem sağlıyorum. Akşama inşallah fotoğraflar ekler gösteriririm çiçeklerimi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1376 |
Ağaç Dostu
|
Yaptığım çakıl taşlı sistem sonucu büyüyen gardenyamın bir ay arayla fotoğrafları ve uzaktan görünümleri belki birilerine bir fikir olur. En sondaki 1 aydır bizde, 5tlye almıştım, baya bakımsız, takviyelerle kendine getirmeye çalışıyorum. Diğeri 4 aydır bizde daha hiç açmadı ama durumu iyi görünüyor. Demir takviyesini yılda 2-3 kezden fazla yapmamak lazımmış. Yoksa yapraklarda kahverengilikler oluyormuş. Bir dahaki toprak değişiminde "toprak coşturan" kullanıp sıvı besin takviyesiyle uğraşmamayı düşünüyorum. Böyle zor oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1377 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-11-2010
|
demir takviyesi demişsiniz. bunu illa ilaçlarla mı yapmak zorundayız? yoksa haşlanmış yumurtadan kalan suyu soğutup eklesek aynı kapıya çıkmaz mı? sonuçta kalsiyum eklemiş oluyoruz. yanlış mı düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1378 |
Ağaç Dostu
|
Sn Maysan; çok ters bir saptama yapmışsınız. Kalsiyum eklerseniz asit toprak seven gardenyanızı öldürürsünüz. Demir takviyesi ise tabiiki illa gübrelemeyle olmaz. Çevrenizde demir atölyesi varsa buradan demir tozu alarak toprağa bir miktar ekleyebilirsiniz. Unutmayın bu kendi yediklerimiz içinde geçerlidir. Kalsiyumlu ve demirli gıdaları birlikte alırsak birbirlerini nötrlerler ve ikisinden de fayda göremeyiz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1379 |
Ağaç Dostu
|
Sayın maysan80 toprağımız zengin olursa besin takviyesi yapmamıza gerek kalmaz. Toprağı zenginleştirmek için belirli ölçülerde toprak karışımları bunun için yapılıyor. Ben de dışardan sıvı besin takviyesi yapmayı hiç sevmiyorum, bunun için toprak coşturan kullanıp normal sulayarak bitkiye bakmak istiyorum. Umarım bu mümkündür. Bahara deneyeceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1380 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba koala 980, bana üşümüş gibi geldi. Gardenya karasal iklim kışına dayanamaz. Gece 15 Cnin altına düşmesin. Gündüz 20-25 C aralığını sever. Su püskürtme konusu: tomurcuklarına denk getirmeden püskürtüyorum. Ama çakıl taşıyla nem sağlama yöntemi daha iyi. Düzenleyen SerDag : 29-03-2012 saat 21:55 Neden: ek |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|