![]() |
|
|
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Gardenyanın budamasına ilişkin olarak geçmiş sayfalardaki şu, şu, şu ve şu mesajlar yardımcı olabilir diye ümit ediyorum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-10-2006
|
Çok acemi bir çiçekseverim. Gardenyam ve açelyam var. Çok keyifli değiller bu yıl. Önerdiğiniz takvime bakacağım. Gardenya için hem aralık hem ocakta budama demişssiniz.Budama ve budama sonrası çeliklerden yeni bitki üretme konusunda hiç birşy bilmeyen birinin anlayacağı şekilde bilgi verirmisiniz. Sıvı gübreden kasıt nedir. Çok teşekkür ederim şimdiden. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-10-2010
|
İyi akşamlar arkadaşlar Ben Gardenya çiçeğim olsun istiyorum. bana bu konuda aranızda yardımcı olabilecek birisi varmı? Gaziantep te yaşıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-10-2010
|
Bir arkadaşım 20 gün kadar sonra Gaziantep'e gelecek isterseniz onla yollarım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Ciddimisiniz? olsa keşke çok sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-01-2011
|
Merhabalar, Ben Atina'da yasiyorum ve oldukca acemi bir cicek severim. Esim ve ben cok sevdigimiz icin bir gardenya aldik yaz sonunda balkonumuza ancak gardemya eve geldikten sonra kustu, sadece tomurcuklanip ciceklenmeden kurudu sonra kasim ayinda bir hafta tatile gittik geri dondugumuzde gardenyam tamamen kurumustu, simdi, butun yapraklari kurumus vaziyette, yapraklarinda da sari sari lekelenmeler de basladi ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-04-2010
|
Sayın diver bird ve sayın merichan, öncelikle köklerin ne durumda olduğunu bir görmeniz lazım diye düşünüyorum. Eğer köklerde kararma-kuruma varsa yapılabilecek pek birşey yok maalesef. Kökler canlıysa da dalların kuruyan kısımlarına kadar budayıp beklemekten ve yetiştirme koşullarını burada paylaşılanlara göre tekrar gözden geçirmekten daha fazla yapılabilecek birşey yok. Geçen sene Mayıs'ta aldığım gardenyamda bu başlıktaki her mesajı dikkatlice not alıp okumama ve uygulamama rağmen başarılı olamadım. Bitki hormonlara boğulup büyütülmüş ithal sera bitkilerindense pek şansımız olmuyor. Üstündeki 40 küsür tomurcuktan hergün 2-3 ü kararıp düştü, sonra yapraklar karardı düştü... Bodur çalı formlu, 6 ana dalı olan bir bitkiydi, dokunursam tamamen ölür diye korkup birşey yapamadım. En son üstünde az biraz yaprak kalan dalı topraksız ortama geçirdim ve saksıdan çıkarırken gördüm ki diğer dalların kökler simsiyah olmuş (çürüme değildi, kuruyup kalmışlardı) Bu tek dal yaklaşık 3 aydır topraksız ortamda. Daldaki kararmalar durdu, farklı yan dallardan 6 yeni yaprak verdi (bu bana geldiğinden beri ilk kez oldu) ve kurudğunu düşünüp uçlarını kestiğim dalların üzerinde gözler oluştu.. Belki kesin konuşmak için 3 aylık süre erkendir ama şimdilik durum iyi görünüyor. Yetişkin bitkinin topraksız ortama transferi riskli oluyormuş, ancak hiç umudum kalmadı deyip denemek isterseniz "Hoyaların topraksız ortamlarda yetiştirilmesi" başlığına bir göz gezdirin. Düzenleyen elek : 10-01-2011 saat 14:20 Neden: Ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-01-2011
|
gardenyaların üstündeki tomurcukların kararıp düşmesinin sebebini bilen varmı arkadaşlar..yaprakları da yavaş yavaş kurumaya başladı. yaprakları tamamen dökülmez inşallah buradaki resmi gördüm çok üzüldüm.. sıcaktan kararıyor olabilir diye kaloriferi yanmayan bir odaya aldım gardenyamı.. sanki bu oda daha iyi gelecek gibi.. başka özel birşey varmı yapmam gereken? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-01-2011
|
Sayın diver bird ve sayın merichan, öncelikle köklerin ne durumda olduğunu bir görmeniz lazım diye düşünüyorum. Eğer köklerde kararma-kuruma varsa yapılabilecek pek birşey yok maalesef. Kökler canlıysa da dalların kuruyan kısımlarına kadar budayıp beklemekten ve yetiştirme koşullarını burada paylaşılanlara göre tekrar gözden geçirmekten daha fazla yapılabilecek birşey yok. Tesekkur ederim sayin elek, gardenyami budadim, sanirim son zamanlarda cok fazla suladigim icin bu hale geldi. Simdilik beklemedeyim. Toprak hala nemli gibi. Saksi altinda da su birikmisti, onu da bosalttim. Bundan sonra ne tur bir yontem takip etmemi onerirsiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar Gardenia çiçekleriniz çok güzel benimde bir tane olsun istiyorum nereden aldınız ben gaziantep te yaşıyorum burada bulamadım önerebileceğiniz bir yer varmı? bana gardenia yollayacak birileri varmı lütfen ? Düzenleyen esracer : 06-02-2011 saat 00:38 Neden: harf düzeltme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Beymen gardenyanız maşallah gayet sağlıklı bende üç tane aldım fakat iki tanesi yaşamadı bir tanesi fena değil bende potasyum ağırlıklı gübre deneyeyim bakalım gelişmesi nasıl olacak çok nazlı bir türlü hızlı gelişmiyor son olarak bahçeden saksıya aldım sizin tecrübelerinizden faydalanalım bakalım resmini çekince yüklerim genelde yaprakları çok çabuk sararıyor bir şeyler eksik anladığım kadarıyla teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-05-2008
|
1 aylık gardenya nazı :)
Merhaba, 5 hafta önce aldığım gardenyamı en sonunda mutlu edebildiğimi düşündüğüm için geçen zamanda yaptığım hataları ve sonuçları sizlerle paylaşmak istedim. Gardenya ilk geldiğinde SAKA su ile suladım, asit seven bir bitki olarak en bazik su ile sulanmış olmak gardenyayı bir hayli üzdü, toprağın üzeri pamukcuk gibi bir katman ile kaplandı ve yavaş yavaş resmini de ekleyeceğim şekilde yaprakları yeşil sarıya döndü, ben de içme suyuna limon tuzu ekleyerek bu karışım ile suladım, toprağın üzerinde beyazlıklar gitti. Ancak tomurcuklarda da bir kuruma oldu. açmak üzere olan tomurcuklar çatır çatır kurumaya başladı, bende 1 sulama limon tuzu 1 sulama Anadolunun çiçek açan bitkiler için olan gübresi ekleyerek sulamaya başladım. Şimdi tomurcukları güzel hatta bir tane de çiçek açtı, eşimin "çok kaprisli at bunu" demesine rağmen şimdi arada gidip uzaktan kokladığını görüyorum ![]() Ancak ara ara yine yaprakları sarıya dönüyor, umarım bu da yavaş yavaş geçer. Sevgiler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-02-2011
|
merhabalar,sayfanıza yeni üye oldum.2 ay önce aldığım çiçeğimin resimlerini ekledim yerlimi ithalmi olduğunu bilmiyorum.yeni çıkan yaprakları sarımsı yalnız sağlıklı görünüyor.camın önüne koydum yerini sevdi gibi.4-5 tane kök gibi görünüyor resimde de özellikle ekledim.bu hafta saksısını değiştirmek istiyorum toprağı az çünkü,ayırmalımıyım,yoksa böyle kalsınmı.formu okudum yalnız net bi sonuç alamadım toprağını nasıl bi karım olmalı yardımcı olursanız sevinirim. iyi günler......... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
En sonunda benimde Gardenya çiçeğim oldu Ankara ziyaretimde bahouse den aldım bakalım umarım iyi anlaşırız ![]() Düzenleyen esracer : 12-03-2011 saat 14:03 Neden: resim ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-10-2008
|
gardenya toprağı nasıl olmalı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
Hem çok mutluyum hem de çok üzgünüm ![]() Gardenyam ilk çiçeğini açtı ![]() Ama alt yapraklarında sararmalar başladı ![]() Sararmaların nedeni kışın fazla sulama mı yoksa demir eksikliği mi çıkartamadım.Acaba birileri yardım edebilir mi.Üstelik annem üre gübresi vermiş.Yani %47 gibi yüksek bir azot oranına sahip bir gübre.Bu sene bol bol yaprak vereceğine eminim ama zararı olur mu acaba?Haberim olmadığı için çiçekli bitkiler için olan küçük küçük top şeklinde olan gübrelerden verdim.Ne yapıcağımı bilmiyorum.Yazın sıvı bitki besinlerinden veriyordum bir de saksısında demir bir çivi var...Ama uzun süredir aralıktan beri bitki besini vermedim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-02-2011
|
Merhabalar, daha önce resmini eklediğim gardenyam bi saksı içinde 4-5 kök gibiydi hatta ayrımalımıyım diye de sormuştum cevap gelmeyince bi cesaret ayırıp başka saksılara diktim. en alta çakıl koyup toprağına kum torf ve köpük karıştırarak 4 kök şeklinde diktim. 1 ay oldu şimdiyse çok sağlıklılar hatta birinin üstünde tomurcuğu var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
Önceki yazılarda şöyle bir bilgiye rasladım. "BİTKİLERİN GÜBRE İHTİYACINI NASIL BELİRLERİZ? Bitkilerin gübre gereksinimini anlamak için büyüme durumuna bakmak gerekir. Büyüme durmuş veya yavaşlamış, sürgünler kısa ise büyük ölçüde gübre gereksinimi var demektir. Azot noksanlığı cılızlaşmanın yanısıra sararmalara yol açar. Suyun ekstrem durumları, fazla kireç,kükürt,demir eksikliği sararmaya neden olur. Azot alımı iyi ise yapraklar koyu yeşildir. Tomurcuk bozulmaları,yaprakların zamansız dökülmeleri azot noksanlığına işarettir. Bitkilerde bodurlaşmalar görülür. Azot fazlalığında ise, yaprak ve saplarda gevşek bir yapı oluşur. Bu durumda potasyum takviyesi gerekir. Potasyum eksikliğinde de erken yaprak dökülmeleri görülür. Azot yeterli fakat potasyum eksikliği var ise, yapraklar koyu yeşildir, fakat yaprak formu bozuktur. Yaprakların ucundan başlayıp kenarlara doğru ilerleyen bir sararma potasyum eksikliğinden kaynaklanır. İbreli bitkilerde, başlangıçta ibre uçları sarı iken kahverengiye dönüşür. Fosfor eksikliğinde ise, yaprak ve ibrelerde kırmızı-kahverengi arası renk farklılaşmaları görülür. Bazen yaprak koyu siyahımsı renk alır, donuklaşır. Yaprak ayalarında menekşe rengi geniş lekeler oluşur. Yapraklar azalır, bitki ince uzun bir forma dönüşür. Çiçeklenme azalır, geç açar, çiçekler küçülür. Fosfor yetersizliği soğuğa direnci azaltır, yapraklar zamanından önce dökülür. Yaprak damarları arasında kırmızıkahverengi lekeler de kalsiyum eksikliğinin belirtisidir. Kalsiyum fazlalığı da bitkide solgunluk yaratır.Gübrelemede gün içerisinde saat önemlidir. Akşama doğru gölgede yapılmalıdır." 2 senedir bahçede dikili olan gardenyamın büyümesi çok yavaş ama keyfi yerinde. Henüz görünen çiçek tomurcuğu yok ama hazırlık aşamasında. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
Sn.Koray ERKAN, 1- Gardenyanızı ne zaman satın almıştınız? (En son gübreleme uygulaması tarihini iyi kötü belirleyebilmek için) 2- Elinizdeki kompoze gübrenin kullanım talimatı var mı idi? Uygulama talimatına uygun ölçüler ile tarif edildiği miktarda mı uyguladınız? 3- Gardenyanızın yapraklarında kavrularak kuruma başlangıcı gibi kahverengileşmeler ve kıtırlaşma var mı? 4- Sulama rejiminizden bahseder misiniz? Ne sıklıkta, hangi yöntemle, ne doygunlukta suluyorsunuz? Cevapları henüz almamış olmakla birlikte, gardenyanızın ihtiyacından fazla azota maruz kaldığı kanısındayım. Eğer durum bu ise, saksınızın toprağını yukarıdan akan bol su ile yıkamanızı (duşun altına koyup, duş başlığı ile 2-3 dk kadar üstten suyu bolca verip alttan akıtmak suretiyle) ve sonrasında alt tabağını koymadan saksıdaki suyun iyice süzülmesini beklemenizi öneririm. Gardenya kokulu günler dileklerimle... NOT: Ruhlarınızı çok yormayınız; bitkiler de insanlar gibi sendeler, zayıflar, hastalanır, hatta ölür. Çok titizlenmeyin; sürekli vitaminlere ve besinlere boğmayın. Hatta neredeyse sulamayın bile. Sadece takip edin, "sula beni" sinyalini alacaksınızdır çoğu bitkiden. Susuzluktan ölen pek az bitki gördüm; aksine aşırı sudan dolayı çürüyüp giden niceleri oldu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-05-2010
|
Sayın lerdemir - Gardenyamı alalı ortalama 2 ay oluyor, Bauhouse da almıştım. - Aldığım gübre (NPK 16-21-27) kullanımım ise, balkonda su dinlendirmek için kullandığım 30 litrelik bir su damacanası var, damacanadak su bittiğinde yeni suya 5-6 adet limon tuzu bir iki çay kaşığı gübre atıp çiçeklerimi bu su ile suluyorum. Gardenyamı iki günde bir üstten doyanan kadar suluyorum. Bazende fıs fıs yapıyorum. Bitki yarı gölge sabah güneşi alan balkonda duruyor, iç mekandaydı fakat iki haftadır balkonda keyfi biraz daha yerinde. - Evet gardenyamın bazı yapraklarında kahve rengilikler mevcut ama iki veya üç yaprakta kahverengileşme var, bazı yapraklarında ise buruşma var. Verdiğiniz ve vereceğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Saygılarımla, Düzenleyen Koray ERKAN : 09-06-2011 saat 11:05 Neden: edit |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
Bir yerlerde yazılı olması gerekiyor. Ben geçen yaz kurumaya yüz tutmuş olan gardenyamı bahçeye bırakmıştım. Tüm yaz bahçevanın insafı ile sulandı durdu yaz sonunda gördüğüm manzaraya şok olmuştum. Benim o tek dal kalan kuruyan gardenyam dal budak vermiş çiçek açmış tomurcuklara boğulmuştu.Eve aldığımda havalar soğuyana kadar balkonda bıraktım 11 e kadar güneş alıyordu. Daha önceki aman canım, bir tanem, nem mi kapmış, üzülmüşmü diye uğraşmayınca çiçek olduğunu hatırlayıp kokusu ile bizi bayıltmıştı. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-06-2010
|
Ilk hali son hali
Mrh lardemir ve gardenya aşıkları bende 1-1,5 yıl önce gibi leroy merlınden gardenya almıştım.. sanırım benimki yerli dedikleri cinsten..evin içinde tuttum sürekli yer değiştirdim yerini sevsin diye ama bir tülrü olmadı çareyi dışarı atmakta buldum.. ilkbahardan beri balkonda duruyor. çok hastalıklar geçirdi pamuk biti oldu vs... zamanla nerdeyse hiçbir yaprağı kalmadı ![]() şuan yaprakları açık yeşilimsi koyu yeşil değil bunu sebebi nedir. nasıl kuvvetlendirebilirim yeni dalları oluşsun istiyorum..yerli gardenyamı kurtarmak için lütfen bir çare söyleyin..... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-02-2011
|
Mis kokulu
Merhaba Benim Gardenyamı alalıda 2-3 ay oldu üzerinde tomurcuklarla almıştım bir çiçek açmıştı ama diğer tomurcuklar yemyeşil duruyordu taki iki hafta önce sine kadar havalar ısınınca (İstanbul 'da) arka arkaya açtılar. Ama şimdide yapraklar kıvrılmaya başladı birkaç tomurcuk ta kendiliğinden düştü. Sizce yapabileceğim bir şey varmı yoksa kendi haline mi bırakmalıyım.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
|
Öyle bir koku ki, sanki misk
Hediye gelen gardenyamın üzeri tomurcuk doluydu, hemen balkona konuldu, ancak nasıl bakacağımı pek bilmiyordum. İlk 1-2 hafta birkaç tomurcuk şişirip döktü. Sonra yağmur yağıyor olsa da yapraklarına su püskürtmeye başladım ve suyunu artırdım. Açmaya başladı! Bu nasıl bir kokudur yarabbim.. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|