agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evde Topraksız Tarım Uygulamaları (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/)
-   -   Topraksız tarım uygulamaları (şematik anlatım) (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/6944.htm)

akinselcuk 06-02-2009 16:33

Cemil bey,
Sitede Kudret bey besin eriyiklerini hazırlıyor ve ihtiyacı olana yardımcı oluyor. İkinci bir yöntem de bitkinin ihtiyacı olan besinleri ayrı ayrı piyasadan satın alır karışımı kendiniz hazırlarsınız. Her elementi paketinde satın alacağınız için pahalıya mal olur. Kudret beyle aynı şehirde yaşıyorsunuz.

Emekli olmak nasıl bir duygu acaba çok merak ediyorum. Şu an üç ayrı işim var, yetişemiyorum ama yorgunluk yok.

Bu güzel bir hobi fakat insanın aklına yattığı kadar kolayca yetişmiyor bitkiler. Ama yetiştirip meyve aldığınız zaman kendinizi gökdelen inşa etmiş gibi hissediyorsunuz. Binanın bahçesine diktiğim bir kaç ağaç var. Balkondan bakıp çocuğum yetişkin oldu diye izliyorum. Kaldı ki 20 yıllık elektronikçiyim, teknik bir aklım var ama bitki yetiştirmek çok farklı bir duygu. Şiddetle tavsiye ederim.

Kolay gelsin.

cemilmcb 07-02-2009 16:58

Sn Selçuk,
ilginize teşekkür ederim. Emekli olmak hoş bir duygu artık hürsünüz ve düzenli bir gelirirniz var , hür oldugum için kendimi dogaya hasredecegim ve bunedenle manavgata yerlestim
serada butür şeyler yapmak istiyorum ama kendime güven gelmesi için deneme yapmak zorundayım. arkadaşların denemelerinden çok faydalı bilgiler ve yöntemler ögrendim.
agaç dostu herkese teşekkür ederim

malbman 07-02-2009 17:09

Sayın cemilmcb, çok isabetli bir karar vermişsiniz. Siteyi baştan sona, özellikle de ilgi duyduğunuz konuları bir kaç kez, okursanız çok yararlı bilgiler edineceksiniz.

Bir de, sitede Türkçemizin doğru kullanılmasına mümkün olduğunca özen gösteriyoruz. Bu nedenle sizden de aynı hassasiyeti bekliyoruz.

Sevgiler

Kudret Tezel 07-02-2009 17:11

Aramıza hoşgeldiniz Sn cemilmcb, İnşallah emekliliğinizin tadını çıkarmak, sağlık sıhhat içinde doya doya hobilerinizle uğraşmak dilerim. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Çok güzel bir uğraş edineceğinizden emin olabilirsiniz.

Sarıcan 07-02-2009 19:17

Hoşgeldiniz Sn. cemilmcb, umarım her şey gönlünüzce olur. Emeklilik bir hoby veya uğraş olmayınca sıkıcı bir hürlük oluyor. Yıllarca çalışmaya şartlanmış beyin veya beden birden hür olunca ne yapacağını şaşırıyor. Bu aşamada sera tam bir terapi oluyor, hiç sıkılmaya vaktiniz olmayacak. Bundan emin olabilirsiniz. Başarılar diliyorum.

seazone 07-02-2009 20:55

Sn. Cemilcb aramıza hoşgeldin demek istiyorum, ama ben de çok yeniyim saygısızlık olmaz herhalde.

İlk önce buradaki herkes hayatlarında bir şekilde hobilerle uğraştığına eminim ama bir şekilde hepimiz gün geçtikçe ,artarak burada buluşabiliyoruz.

Şu an size söyleyebileceğim çok fazla bir şey yok bir kaç kişi ile bire bir görüşmeler yapabildim. Buradaki arkadaşlar tamamen bilgilerini önceki yazışmalarında belli olduğu gibi saklamadığı belli oluyor.

Bu işi amatör ya da profosyonel hiç fark etmez zevk ve bilgi almak için mutlaka denemeler yapmalıyız. Ben yazılan yazılara göre besin eriyileri hazırladım ve sonuç ilk denemlerde berbat fidelerim malesef öldüler. Şimdi hazırladıklarımda ise 15 gündür kullanıyorlar henüz daha kötü sonuç yok. Kudret beyden aldığım eriyikleri ve benimkilerini aynı ec oranlarınla besliyorum ve gelişmeleri inceliyorum.

Bunların hepsini kayıt altına alıyorum ama şu an tabii seramı yapmadığım için evde bir kaç adet saksı ile sınırlı sonuçlar ne kadar olumlu olur bilmiyorum gelişimler Kudret beyin eriyiğine yakın sayılacak gibi ama tabii ürünleri verince belli olacak.

Eğer denemelerde bir randıman farkı bulursam inanın ki bunu burada yazmak kadar daha ne güzel olabilirki.

Sizede kolay gelsin. Çalışmalarıızda başarılar diliyorum.

cemilmcb 09-02-2009 14:13

Teşşekkür ederim arkadaşlar, aranızda olmak bana hem moral hemde güven veriyor.

berkerkrc 06-03-2009 22:47

sn kudret tezel yapyığınız projeyi yapıcam ancak o barkdakların içindeki şeyin ne olduğunu bir türlü bulamadın acaba onun ne olduğunu ve nasıl yapıldığını anlatabilir misiniz?

Kudret Tezel 08-03-2009 00:02

Sevgili berkerkrc, 1,5 cm genişliğinde teneke şeritten2,5 cm çapında yuvarlak bir boru yaptım. Bir penseyle tutarak ocakta ısıttım ve plastik bardakların dibimi deldim. Sonra bardakların içine fayans döşeme artısı veya derz plastiği denen ve fayas döşenirken aralarına konularak aralıkların eşit ve düzgün olmasını sağlayan ( + ) şeklindeki plastik malzemeyi koydum. . Bunu , fideleri bardaklardan çıkarırken köklerine zarar vermemek için yaptım. Bu pilastiklerin en incesini kullandım,her nalburda bulabilirsin . Kolaygelsin.

loki 20-02-2010 18:57

Kudret Bey, size nasıl ulaşabilirim?

ömer seven 12-11-2010 13:07

kudret bey beyaz kapların içindekiler ne taş mı?

müfit 13-02-2011 12:36

topraksız tarım denemem
 
sayın kudret hocam resimleri gönderiyorum yardımınızı bekliyorum saygılar

müfit 13-02-2011 12:53

3 Eklenti(ler)
kudret hocam resimleri gönderdim yardımlarınızı beklerim

müfit 13-02-2011 13:04

topraksız tarım denemem
 
1 Eklenti(ler)
kudret hocam yardım lütfen domatesler ölüyor

Kudret Tezel 13-02-2011 15:19

Müfit bey telefondada konuştuğumuz gibi sistemi güneş ışığı alan bir yere taşıyın , Birde EC ve PH değerlerini hakkında bilgi verecektiniz. PH biraz yüksek olabilir diye düşünüyorum. Besin eriyiğini hiç değiştirdinizmi. Eğer uzunca bir süredir değiştirmediyseniz besin eriyini boşaltın temiz suyla kökleri yıkayın ve yeni besin eriyiği doldurun. Resimlerden sanki potasyum eksikliği var gibi gözüküyor. Tedbir olarak eğer 10 gün veya 15 gün içinde besin eriyiği değiştirmediyseniz besin eriyiğini değiştirmeyi öneririm.

dagbulent 23-03-2011 11:38

Sistemi nasıl kursam?
 
Sözlerime tüm forum müdavimlerine selamlarımı ileterek başlamak istiyorum. Ben de birçok üye gibi uzun zamandır forumu sessizce :) takip ediyorum ve topraksız tarım hakkında yazılmış olan yazıların neredeyse tamamını okumuş bulunuyorum. Adet olduğu üzere öncelikle kısaca kendimden bahsedeyim;

Konya'da ikamet ediyorum. Makine mühendisi olarak yaklaşık on yıldır plastik enjeksiyon kalıpçılığı alanında tecrübem oldu. Bir kaç aydır topraksız tarımla ilgileniyorum ve balkonumda bu işi yapmaya niyet ettim. Başarılı olup olmayacağımı yakın zamanda göreceğiz inşaallah ama siz değerli üyelerin katkılarıyla sorunları aşacağıma çok eminim.

Kudret beyle birkaç mesajlaşmamız oldu. Kendisinden besin eriyiği ve pH kiti temini hakkında yardım istedim ve sağolsun hemen ilgilendi. Buradan kendisine tekrar teşekkür ederim.

Şimdi gelelim yapmayı düşündüklerime :)

Ben öncelikle domates yetiştirmeyi düşünüyorum. Muhtemelen bir veya iki kök olacaktır. Ne tür domates olacağı hususunu henüz ben de bilmiyorum çünkü fideleri bir ziraat müh. arkadaşım tedarik edecek. O ne verirse onu deneyeceğim. Umarım şansım yaver gider :)

Balkonum doğuya bakıyor. Öğleden akşama kadar güneş görüyor. Büyüklüğü de fena değil. Sanırım 8-10 metrekare civarıdır. Henüz kapattırmadım ama en yakın zamanda halletmeyi düşünüyorum. Şimdilik domatesin etrefını tül gibi bir aparatla kapatarak idare edeceğim.

Henüz nasıl bir sistem kuracağıma karar vermiş değilim. Fazla zamanım kalmadığı için de bir an önce buna karar verip işe koyulmam gerekiyor. Mart bitmek üzere çünkü :)

İlgilendiğim bir kaç sistem var ve bunlardan esinlenerek optimum sistemi kurayım istiyorum.

İlk başlarda sayın akinselcuk'un düzeneğine benzer bir sistem kurmayı düşünüyordum. Sonradan birleşik kaplar metodunun uygulamalarını okuyunca ben de bu yönteme sıcak bakmaya başladım. Ancak bu uygulama hakkında tecrübeli arkadaşların yorumlarını merak ediyorum. Yani bu sistemi uygulayarak test etmiş, bitki yetiştirmiş ve olumlu veya olumsuz yönlerini bizzatihi tecrübe etmiş arkadaşlar oldu mu? Eğer olduysa sistemin avantajları-dezavantajları nelerdir?

Bu siteyi hazırlayan, bilgilerini ve tecrübelerini bizlerden esirgemeyen herkese teşekkürü bir borç biliyorum. Hepinize bol ve sağlıklı mahsuller alabileceğiniz günler dilerim.

dagbulent 24-03-2011 09:57

Yok mu deneyen?
 
Arkadaşlar birleşik kaplar yöntemini deneyen hiç bir arkadaş yok mu? :)

fusion1 08-05-2011 21:06

pompa yerine akan su kültürünü yüksekde kullanmak .. güzel ötesi .amatör ve ekonomik tasarım modelleri için damlama sistemine uygun zamanlama umarım olasıdır..

fusion1 08-05-2011 21:22

MERHABA dostlar öncelikle tek tek Hepinizi KUCAKLAMAK İSTEDİM bu denli paylaşımçı içten bir başka ortam yok internetde hele kudret envor sarıcan elektronik ,,,,,,,ve diger üstadların özverili katılımlarını görünce .....ben çocuk hastalıkları uzmanıyım çocuklarınıza baktım hep yoruldum...dinlenmek için aranızdayım .. ARTIK dinlenmeye gereksinim var.. fakat aktif dinlenme olacak bu sizlerle hep yeşil hep verimli .. katkı ve destek gereksinim var BURDASINIZ biliyorum iyiki varsınız inanın yaşam sizlerle dahada yeşil..

fusion1 08-05-2011 21:35

merak belki bu denli üretken insanlar niçin en iyi en bilimsel en güzel için birleşipde en iyi yerde en güzelini yapamaz hayalmi .. DEGİL BENCE .. üretelim paylaşalım dostlar .. ben 99 oldum 98 nerde.. kudret ... envor ... destek ltf..BİLGİ PAYLAŞTIKÇA BÜYÜMEKDE.. SEVGİDE..

tabiat 09-05-2011 09:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fusion1 (Mesaj 800331)
merak belki bu denli üretken insanlar niçin en iyi en bilimsel en güzel için birleşipde en iyi yerde en güzelini yapamaz hayalmi .. DEGİL BENCE .. üretelim paylaşalım dostlar .. ben 99 oldum 98 nerde.. kudret ... envor ... destek ltf..BİLGİ PAYLAŞTIKÇA BÜYÜMEKDE.. SEVGİDE..


Sayın fusion1 bölüme hoşgeldiniz. Topraksız tarım virüsü için de şimdiden geçmiş olsun artık sizde hastalığı kapmış durumdasınız.

Sorunuzun cevabı: Bu farklı şehirlerdeki gönüldaşların hiçbir ticari kaygı gütmeden, sadece daha iyi ve sağlıklıyı bulmak için yaptıkları paylaşım. Bu bölümde hep olan, her zaman danışabildiğimiz arkadaşlarımız, hocalarımız tamam budur deyip bir sistemle uğraşmak yerine sürekli farklı sistemler, bitkiler, teknikler deniyorler, piyasada çok pahalı olan ekipmanları ucuza maletmeye çalışıyorlar e bu arada soruları cevaplayıp hesaplar yapıyorlar. Yani kendileri için ayırıp iyi para kazanabilecekleri zamanı bizlerle paylaşıyorlar. Bunu bir nevi danışmanlık şirketi olarak düşünebilirsiniz. Tabii ücretsiz:))

Tabii bu insanlar aynı şehirde olsalardı belki genişçe bir uygulama alanı hoş olurdu ama herkes farklı yerde.

fusion1 16-05-2011 18:37

sayın tabiat izninizle Dost .. Öncelikle pek yeni degilim agaçlar net ve topraksız tarıma sadece sessizce izledim nerdeyse 5 yıldır..sorun tamda işaret ettiginiz gibi... bu gönüldaşlara hakkettikleri olanakları saglayamamakda demişsinizki...Sorunuzun cevabı: Bu farklı şehirlerdeki gönüldaşların hiçbir ticari kaygı gütmeden, sadece daha iyi ve sağlıklıyı bulmak için yaptıkları paylaşım. Bu bölümde hep olan, her zaman danışabildiğimiz arkadaşlarımız, hocalarımız tamam budur deyip bir sistemle uğraşmak yerine sürekli farklı sistemler, bitkiler, teknikler deniyorler, piyasada çok pahalı olan ekipmanları ucuza maletmeye çalışıyorlar e bu arada soruları cevaplayıp hesaplar yapıyorlar. Yani kendileri için ayırıp iyi para kazanabilecekleri zamanı bizlerle paylaşıyorlar. Bunu bir nevi danışmanlık şirketi olarak düşünebilirsiniz. Tabii ücretsiz ........... Derimki bu degerli gönüldaşlara gereken olanakları gerekirse bizer saglayalım belki 300 m2 belki 789 m2.. DERİMKİ bu degerli gönül ilimdaşlar örnek topraksız tarım üniteleri kurabilsinler .. Derimki bu üniteler örnegin 4 adet olsun antalya istanbul ankara ve 1 başka ilgi çeken merkez bizler gidip görüp danışabilelim KATKIDA BULUNABİLİP PAYLAŞABİLELİM DİLEK BU BELKİ BAŞKA BAHARA .. fakat bir gün mutlaka teşekkürler saygıyla..

the_mc 16-05-2011 21:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fusion1 (Mesaj 804870)
sayın tabiat izninizle Dost .. Öncelikle pek yeni degilim agaçlar net ve topraksız tarıma sadece sessizce izledim nerdeyse 5 yıldır..sorun tamda işaret ettiginiz gibi... bu gönüldaşlara hakkettikleri olanakları saglayamamakda demişsinizki...Sorunuzun cevabı: Bu farklı şehirlerdeki gönüldaşların hiçbir ticari kaygı gütmeden, sadece daha iyi ve sağlıklıyı bulmak için yaptıkları paylaşım. Bu bölümde hep olan, her zaman danışabildiğimiz arkadaşlarımız, hocalarımız tamam budur deyip bir sistemle uğraşmak yerine sürekli farklı sistemler, bitkiler, teknikler deniyorler, piyasada çok pahalı olan ekipmanları ucuza maletmeye çalışıyorlar e bu arada soruları cevaplayıp hesaplar yapıyorlar. Yani kendileri için ayırıp iyi para kazanabilecekleri zamanı bizlerle paylaşıyorlar. Bunu bir nevi danışmanlık şirketi olarak düşünebilirsiniz. Tabii ücretsiz ........... Derimki bu degerli gönüldaşlara gereken olanakları gerekirse bizer saglayalım belki 300 m2 belki 789 m2.. DERİMKİ bu degerli gönül ilimdaşlar örnek topraksız tarım üniteleri kurabilsinler .. Derimki bu üniteler örnegin 4 adet olsun antalya istanbul ankara ve 1 başka ilgi çeken merkez bizler gidip görüp danışabilelim KATKIDA BULUNABİLİP PAYLAŞABİLELİM DİLEK BU BELKİ BAŞKA BAHARA .. fakat bir gün mutlaka teşekkürler saygıyla..

inşallah o günlerde nasip olur.

yenerr 28-05-2011 13:58

herşey mükemmel burada
 
Kudret bey ve diğer saygıdeğer üye arkadaşlarım herkese öncelikle merhabalar demek istiyorum.
Kudret bey 07-2007 de başlatmış olduğunuz topraksız tarım konusu günümüze kadar gelmiş.Bir çok arkadaşımız uygulamaları yapmış, bu süreci heyecanla ve hevesle takip ettim.
Dediğiniz gibi ''bilgi paylaşıldıkça büyür'' düşüncenizi de bu zamana kadar geçen süreç ve uygulamalar doğruluyor zaten, ne kadar teşekkür etsek azdır. İnsanın heves, üretkenlik, duygularını tetikliyor açıkçası.
Bizimde köyde küçük bir bahçemiz var meyve fidanları var birazda sebze falan ekiyo babamlar ama bana oldukça uzak. Ailemle bu güzel ortamda bulunamıyoruz. Bu yüzden bende şehir ortamında içimdeki bu özlemi gidermek için balkonumu yeşertip ailemle beraber bu zevkli süreci yaşamak istiyorum. Özellikle çocuklarım için de bir aktivite ve heves olur umarım.
Sizin tabirinizlede bu hastalığa yakalanmış bulnuyorum. Şifa içinde bu siteyi ziyaretimi ve sizleri kendime bir şans olarak görüyorum.:)
Öncelikle balkonuma göre kendi sistemimi kurmak istiyorum. Balkonum çok büyük değil ama azda olsa kendimce bişeyler yapmak istiyorum. Oluda bir gün sizinki gibi (maşallah)güzel bir terasım olur inşallah.Aklımdan geçen bir kaç düzenek var. Düzeneği kurmak dışında en büyük sorunum çorlu da agregat,torf,pomza,perlit ve besin eriyiği bulamayacak olmam. Temini konusunda yardımlarınızı esirgemeyeceğinizden eminim.
yetiştirmek istediğim çeşitler; çilek, kıvırcık, Kuzu kulağı, domates, salatalık. tohumları ise köyden isteyeceğim.Başlamadan önce bazı soru işaretleri var kafamda buları öğrenirsem sistemimi ona göre kuracağım.
1-Tohumları toprağa dikilen tohumlar olabilirmi?
2-Tohumları fide haline getirmek için demi hidroponik sistemi kullanacağız, Toprakta fide haline getirip bu sistemde kullanabilirmiyiz?
3-Hepsi için tek tip agregat mı olması gerekiyor tipe göre ayrımı kullanılıyor? ne kullanmalıyım?
4-besin eriyiği tortulumu filtre tıkanması olurmu?(sistem açısından soruyorum)
5-Diyelimki 10 kök bitkimiz var, 25lt besin eriyiği tankımız var hangi sıklıkta yenilemek gerekir? besin eriyiği hazırlandığından iti baren kullanma süresi ne kadardır.
6-Aktif havayı drenaj tankınamı vermem daha etkili olur, köklere yakın saksılara mı vermem etkili olur?
7-besin eriyiğini bitki köküne püskürtme yöntemi mi etkili olur? bitki kökünün besin eriyiği sıvısı içinde kalmasımı etkili olur?

biliyorum sorduğum sorular çok amatörce ama bu yola baş koydum bir kere.
kudret bey sorularımın cevabı sonrasında düşündüğüm sistemi paylaşacağım.
çok değerli vaktinizi ayırdığınız ve yardımlarınız için teşekkür ederim.
saygılar,
herkese selamlar, bol yeşil alanlar.

yenerr 28-05-2011 14:06

kuret bey özür dilerim en önemli sorulardan birini unuttum saksıda derinlik ne kadar olmalı
saygılar,
herkese selamlar, bol yeşil alanlar

the_mc 28-05-2011 15:18

yenerr kuracagın sistemi kendin belirlemelisin agregat bulamıyacaksan ya durgunsu da yadan akan suda yetiştirebilirsin. tohum tohumdur hiç fark etmez. damla sulamada filitre koyulur ama küçük sistemlerde bunu koyman mantıksız 60-80 tl civarı birşey. bitki sayısı arttıkca besin kullanma miktarı artar bunuda ec metre ile ögrenebiliriz. direnaj kanalına verilen havadan istifade edemezsin.

forumu incelemeye devam etmeni öneriyorum.

yenerr 28-05-2011 19:30

teşekkürler the_mc
her önerinin benim için büyük katkısı olacak şüphesiz.Araştırma ve takibimi sürdürüyorum.
Selamlar

basriacar 01-01-2012 19:23

Arkadaşlar, bu da benim iki yıl önce yapmış olduğum bir düzenek. Oldukça sağlıklı çalışıyor. Bu arada akşamları su sirkülasyonunu kestiğimde, borularda su kalabilmesi için, dirseklerin su düşüm öncesinden 70-50 redüktör kullanarak, çapı 50 cm'ye düşürdüm.
video link: Duvarda pimaş borular içinde topraksı tarım düzeneği - Dailymotion videosu

basriacar 01-01-2012 22:38

http://farm8.staticflickr.com/7152/6...36ae08cd_z.jpg
Ayrıca, bu da, akıllı şamandra ile yapmış olduğum, küçük sera.
http://farm8.staticflickr.com/7005/6...deed9cf6_z.jpg
Yine akıllı şamandra ile yaptığım diğer çalışma. Şu anda görüldüğü gibi içinde kıvırcıklar yetişiyor.
http://farm7.staticflickr.com/6102/6...f1e9bcbf_z.jpg
Bu da, Aerponic sistem ile çakıl taşlarında topraksız tarım besin eriyiği ile bitki yetiştirme ünitem.
http://farm8.staticflickr.com/7150/6...93647fbd_z.jpg
Tek saksılık Aeroponic sistemim
http://farm8.staticflickr.com/7175/6...674478cb_z.jpg
Antalya Tarım Fuarı için hazırlamış olduğum, Solar enerji ile çalışan hydroponic çalışmam.

basriacar 02-01-2012 18:52

Topraksız tarıma başlarken, ilk yapmış olduğum basit düzeneklerden biri. Bu hobiye ilk başladığım zamanlardaki çalışmam olduğundan dolayı,Videodaki açıklamalarımda yanlışlar olabilir. Öncelikle, bazı açıklamaları dikkate almazsanız, sizlere bir fikir vereceğini umuyor, kolay gelsin diyorum.
Dikdörtgen saksılar ile topraksız tarım düzeneği - Dailymotion videosu


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025