![]() |
5 litrelik su şişesinde marul
3 Eklenti(ler)
5 litrelik su şişesinde yetiştirdiğim marul.
Tohum ekim tarihi 17 Şubat. Başlangıçta şişe tamamen besin ile dolduruldu. Daha sonra herhangi bir ekleme yapılmadı. |
Merhaba,
Herhangi bir ekleme yapılmadı derken şaka yapıyorsunuz heralde :) 5 litre su ile tohumdan bu evreye nasıl geldi? |
şişedeki besini kullanarak
|
Su eklediniz sanırım ben onu kastettim.
Baştan besin eriyiği eklediniz sonra tüketilen su yerine su eklediniz onu anlıyorum dediklerinizden. |
hayır eklemedim
|
Çok ilginçmiş. Buharlaşmayı nasıl engellediniz? Birde yurt dışında kratky denilen metodu uyguladınız galiba. Detayları paylaşırsanız bende denemek isterim.
|
Anlattıklarımın ve resimde görünenlerin dışında herhangi bir detay yok.
Boş şişeye besin doldurup, şişenin ağzına küçük fideyi(10 günlük) yerleştiriyorsunuz. Şişenin etrafını ışık girmeyecek şekilde kaplıyorsunuz. |
Teşekkürler . Kullandığınız besin eriyiği özel bir formül mü yoksa klasik marul için kullanılanlar mı?
|
klasik her bitki için kullandığım formül
|
Oksijenlemeye ihtiyaç duyulmuyor mu?
|
su azaldıkça köklerin bir kısmı havada kalıyor.
havada kalan kökler oksijen alıyor. |
Alıntı:
|
Bu sistemi sera disinda, " acikhavada hidroponik " diye yapanlar var. Bu siseler hazirlanip tarlaya gomuluyor okadar. Ekstra besin istemiyor, icerisine yagmur sizmasin yeter, sera istemediginden yatirim ucuz oluyor. Denemeniz icin tesekkurler.
|
Bu sistem sadece bahar aylarında uygulanabilir. Yazın 5 litrenin buharlaşması 1 hafta sürmez :)
|
;)hücreler uyuyor gibi duruyor ama hepsi aktif::rolleyes:
sayın TARTES marul uygulaması dışında.BAŞKA ÜRÜNLERE durgun su kültürü uygulanırmı hatırladığım kadarı ile geçmiş yıllarda bir fıçının içersine besin eklenip dometes fidesi dikilmişti sanırım sonuç iyi deyildi |
Okuduklarima gore bu sistem yapraklari yenen bitkilerde iyi sonuc veriyor.
|
1 Eklenti(ler)
Ben de geçtiğimiz pazar biber fidelerinden iki tanesini Kratky metoduyla camın önüne aldım. Gelişmelerini takipteyim.
Eklenti 605157 |
Sn Kuntay gelismeleri izlemek enteresan olacak.
Sn tartes tohumdan baslamislardi, siz fideyle basladiniz. Bunlari yazdim ki bu mevsimde urunun yetisme suresini hesplayabilelim. Buharlasmayi azaltmak icin ust kismin kapatilmasi gerekir mi ? |
2 Eklenti(ler)
Haziran 2015'de aynı yöntemle fakat daha büyük bir tank içinde salatalık yetiştirmiştim. Ancak ne yazık ki tüm aramalarıma rağmen yalnızca aşağıdaki iki fotoğrafı bulabildim. 2012 yazında Marmaris'de aynı denemeyi yapmış ve yaklaşık bir ay boyunca epey de ürün almıştım.
|
besin eriyi hakkında bilgi verebilir misiniz?nereden temin edebilirim
|
Kudret Tezel'e özel mesaj atın. Yardımcı olacaktır.
|
Alıntı:
|
kapatmayın
|
Bence de tam kapatmayin, buharlasma yuzeyi daralsa yeter saniyorum. Bu resimdeki kadar genis olursa buharlasmayla basa cikamazsiniz.
|
gerekli şartlar sağlanırsa başka ürünlere de uygulanabilir.
|
1 Eklenti(ler)
Hafta başında çimlenmeye bıraktığım kıvırcık tohumları yeşermeye başladı. Ben de iki tanesini Tartes'in yaptığı şekilde 5'er litrelik su bidonlarına alacağım. Ama bidonların ağzı dar olduğundan kıvırcığı tutacak bir malzeme ayarlamaya çalışıyorum.
Sizce bu şekilde marul yetiştirmek için ağzı daha geniş bir kaba mı ihtiyacımız olmalı? Eklenti 605579 |
1 Eklenti(ler)
|
Besin olarak ne kullanıyorsunuz Selim Bey.
|
Kudret Tezel beyden aldığım biber besini kullanıyorum. PH 7.7 olan içme suyuyla hazırladım.
|
1 Eklenti(ler)
Sadece suda biber yetiştiriyorsanız 5,8-6,3 arası pH tavsiye ederim. Resimde solda toprak, sağda hidroponik ortamda değişik pH ölçümlerinde elementlerin bitki tarafından emilebilirliği gösterilmiş. pH 7,7'de su ortamında durum nasıl görebilirsiniz.
Eklenti 605632 |
İçme sularının dezavantajıda bu pH yüksek oluyor. Kudret Beyin besin eriyiğini daha önce bende kullandım bitkiler için gayet yeterli oluyor. Biraz daha bekleyin derim diğer yapraklar fena görünmüyor.
|
10 litre suya 2 parça limon tuzu atıp PH değerini biraz düşürüp, bir başka fideyi de buraya alacağım. Bakalım hangisi daha iyi gidecek.
|
sn TARTES bu sistemi anlatırmısınız,önerileriniz,ne gibi ürünlerde daha çok kullanılır satın aldığımızda bize ulaşıcak ürün tek saksımı geliyor detayları neler ,birde sakıs içersine konacak torf kokpit olmak zorundamı ,perlit doldururasak bitki burdan sıvı emme sağlayabilirmi??
ağaçlarnet indirim olurmu :))teşekkür ederim :) AUTOPOT EASY2GROW EK MODÜL - EASY2GROW AKILLI SAKSI |
sünger veya kayayünü ile tutturabilirsiniz.
|
Sn Idris Senol sizin sordugunuz bu baslikta bahsedilen kratky metodu mu ( 5 litrelik sise ) yoksa autopot-akilli vana sistemi mi ? Ikisi farkli seyler.
|
Bütün sebzelerde kullanılabilir.
Perlit kullanabilirsiniz. Ben 2001-2014 arasında perlitle kullandım. Perlit, besin ve fide hariç sadece tanka, tank bağlantı contasına ve filtreye ihtiyacınız olacak. Kendi tankınızı da kullanabilirsiniz. internetteki fiyatlarımız en düşük fiyatlarımızdır. AUTOPOT TANK 47 litre - AKSESUARLAR AUTOPOT 6mm DEPO CONTASI - AKSESUARLAR AUTOPOT 6mm DEPO İÇİ FİLTRESİ - AKSESUARLAR |
Autopot ile uzakdoguda uretim yapanlar bildigimiz tuglayi kirip saksiya yerlestiriyorlar, temini kolay ve ucuz. Sistemde kokler sivi icerisinde kaliyor zaten, gereken kokleri ve govdeyi tutunabilecegi bir seyle bulusturmak. Bir fitilde yerlestiriliyor ki henuz kokleri tam gelismemis filizler sivi alabilsin. Tuglanin sivi emme ozelligi burada faydali oluyor.
Sistemin ozelligi saksidaki sivi tam bitmeden yeniden doldurmamasi. Eger sifon sistemi koysaydiniz, sivi bir iki cm azalinca hemen tamamlardi, burada sivi tamamen bittiginde vana acilior ve belli seviyeye kadar dolduruyor. Sivi bitki tarafindan kullanildikca ve buharlastikca azaliyor, seviyesi dusuyor boylece kokler hava alabilir hale geliyor. Abantajlari cok, tek bir depo var, ana depo, bu nedenle zaman icerisinde surekli degisen EC ve PH sorunu yok. Kokler hava alabiliyor, pompa ve elektrik istemiyor. Ariza olarak hortumun delinmesinden baskasi yok, ozaman sivi tamamen bosalabilir. Tartes eskiden EPS ( kopuk ) saksilar yapmisti ve satiyordu, dar ve 1-1.5 metre boylu bu saksilara fazla fide dikilebilirken, iki ve ya 3 saksiya bir vana uygulanabiliyordu. Simdi varmidir bilmiyorum. Kurulumda iyi hortum ve hortum baglantisi kullanmak lazim. En onemli nokta kullanilacak saksinin su terazisi ile yere tam paralel ayarlanmasi lazim ki sivi bir basta toplanmasin, birkac saksi olacaksa hepsinin yerden ayni yukseklikte olmasi hepsinin yere tam paralelasi gerek, bu ayar saglam olmali ki bitki buyuyup agirlasinca yataylik bozulmasin. Koklerin sivi girisini kapatmamasi icin bir non-wowen parca koymak da gerek. Bitki fide asamasindayken saksilari yakin tutmak ve buyuyunce uzaklastirmakla yerden de tasarruf edilebiliyor. Bu sistemle herseyi yetistirmek mumkun denemekte fayda var. |
tartesin sayfasında TARTES sistem kurulmuş dometes ve hıyar çalışmalrı görülüyor ,saksılarda perlitmi var kokpit,torf vs maddemi
en iyi sonuç hangi madde konursa daha iyi olur tuğla fikri güzel dikey olarak bitkiyemi yaklaştırılıyor bunla ilgili vidoo çalışmalrı tartes te 2001 2014 vidoo makale vs bilgiler varsa bekliyoruz :))teşekkür ederim |
Delikli tugla degil, eskiden beri kullanilan blok ici dolu tugla, bunlari cekic yardimiyla ceviz buyuklugunde kirip kullaniyorlar. Baska malzeme konmuyor saksi bunlarla doldurulup kaya yununde buyutulmus fide tugla kiriklarinin arasina konuyor. Tugla malzemesi nedeniyle alttaki siviyi kilcal olarak tasiyip koklere ulastiriyor. Perlit ve kokopit nem tutacagindan tercih edilmiyor sanirim. Hatta mermer kirigi, mozaik tasi kullananlar da var.
Bu sistem icin benim dusundugum bir proje vardi, buyuk capli bir PVC boru akansu sistemi icin hazirlanan gibi hazirlanip deliklere tugla kirigi ve ya mozaik dolu saksilar konursa, borunun iki ucu kapali sadece bir tarafinda su hortumu girisi olsa tamam. Buraya baglanacak autopot-akilli vana boruyu ayarlanan yere kadar dolduracak, kullanilan sivi tamamen bitince tekrar dolduracak. Boylece tek bir vana ile 9-10 metre (ve ya daha uzun ) boru ve bircok saksiyi beslemek mumkun olacak ki saksi basina vana maliyeti dusuk olsun. Onemli olan borunun tam yatay olmasi ve her iki uctaki sivinin ayni yukseklikte olmasi. Geriye kalan birkac gun yetecek kadar siviyi alan bir depo olmasi. Depo doldurulurken EC ve PH ayarladiginda tamami bitene kadar kontrol etmeye ve ya ayarlamaya gerek yok. Simdi ayrilmam gerek, ilgili videolari bilahare bildiririm. Saglicakla kaliniz |
tavsiye edilen:
saksının en altına kökün geçmesini engelleyen kumaş. onun üstüne 5cm yüksekliğinde kil-perlit karışımı. onun üstüne cocopeat veya toprak veya bunların perlit veya kil ile karışımı. bir hafta boyunca altlığa koymadan üstten sulanacak. daha sonra altlığa konulup depodan sulamaya başlanacak. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 15:27. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025