agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evde Topraksız Tarım Uygulamaları (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/)
-   -   muallimayhan / Topraksız Tarım Günlüğüm (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/24314.htm)

farukmagat 08-05-2011 02:27

Sayın nicea,

Bence domates kasalarının arasını mümkün olduğu kadar açın. Bu yavrucaklar büyüdüğü zaman aralarına girmek kolay olmayacaktır. Üstelik yeterli güneş ve hava alması için de daha uygun olur.

Çalışmalarınızda bol verim dilerim ve tabi ağız tadıyla yemeyi.

the_mc 08-05-2011 16:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nicea (Mesaj 800092)
Sayın muallimayhan iznik boyalıca köyünde oturuyorum.resimlerde görülen yeşil kasalara domates çeşitleri , üstteki kasalarada biber çeşitleri deniyorum.daha bu akşam ektim.kudret beyden(yardımlarından dolayı kendisine çok teşekkür ederim) temin ettiğim besin eriyikleriyle damla sulama sistemiyle sulamamı yaptım.resimlerinide yüklüyorum.altta sineklik olunca drenaj çok hızlı.bunda ekimden önce perliti sulamamında nedeni olduğunu düşünüyorum.ilerleyen günlerde daha net görebiliriz.tam otomatik domates ve soğan sistemlerinizi bende görmek isterim.adres ve zamanı bildirirseniz çok sevinirim.iyi çalışmalar.

damacanadan suyu nasıl pompalıyorsun borulara? havalar hala soguk gidiyor az daha ısınıncaya kadar içeride büyütseydin.

nicea 08-05-2011 18:13

sayın the mc , damacananın içine attığım akvaryum(dalgıç) motoruyla suluyorum.1200/lt saatlik bi motor sözde ama 10 litrelik eriyiği bitirmesi bile yarım saat kadar sürüyor.borulardan olsa gerek.üsttekiler 33lük alttlakiler 40lık.gerçi yavaş yavaş damlarken seyretmesi çok zevkli oluyor.tarlalarda kullandığımız sistemin minyatürü.evet dediğiniz gibi havalar hala soğuk ama ilk denemem olduğundan sabredemedim.biran önce başlamak istedim.umarım benim küçükler dayanabilir.

nicea 08-05-2011 18:20

sayın farukmagat , haklısınız.yürüyecek yeri bile zor buluyorum.ama bahçemizde her yer meyve ağaçları ve çiçeklerle dolu.bulabildiğim tek boş yer asmalarımızı bağladığımız çardağımız(resimlerde).bakalım tutturabilirsek bu işi birkaç ağacın yerini değiştirerek daha geniş biyere geçebiliriz.

muallimayhan 08-05-2011 22:03

Sayın Nicea; bana sorarsan hemen zaman geçirmeden o domates fidelerini perlitlerden sök. Kudret bey her zaman diyor acemi aç gözlü olur diye. Sende benim düştüğüm hataya düşmüşsün. Öncelikle fideleri sök. Sonra kasalardaki perlitleri siyah çöp poşeti ile kapat. Güneş gören perlit çok geçmeden yosunlaşıyor. Yonunlaşıncada Sevgideğer Kudert Bey'in gönderdiği besinleri afiyetle o yosunlar yiyor. Fideler ise ne büyüyor nede ölüyor. Ben bugün 3 arkadaşımla beraber bu işlemi yapmaya çalıştık. Ancak moturda bir parça kırık olduğu için otomasyonu sağlayamadık. Sipariş ettiğimiz parça salı günü gelecek. İnş. Salı günü akşamı sistem faaliyete geçecek. Fotoları yarın yüklemeye çalışacağım.

Sarıcan 08-05-2011 23:53

Kasanın hertarafını straforle kaplamışsınız. Fidelerin etrafında 50 mm x 50 mm boşluk kalacak şekilde kasanın üstünüde straforla kaplayın olsun bitsin. Bir daha sök boşaltla uğraşmayın.

muallimayhan 09-05-2011 16:39

Akıl akıldan üstündür diye işte buna derler. Sayın Sarıcan siz bu fikirle sevgili Nicea'nın değilde benim sorunumu çözmüş oldunuz. Bende 30 metre uzunluğunda oluklar yapmıştım. Üzerini kapatmamıştım. Kapatmak gerektiğini tecrübe ve Sayın Kudret beyin önerisiyle anladım . Ancak siyah poşet geçirmek bayağı bir sıkıntılı idi bu önerinizi bende deneyeceğim. Neden olmasın.

nicea 09-05-2011 19:21

Alüminyum folyoyla kapatsak avantajı/dezavantajı ne olur ?

Sarıcan 09-05-2011 19:35

Alüminyum folyo çabuk yırtılıp deforme olur. Ama yaz sıcağında kasadaki köklerin fazla ısınmasını engellemek için güneş ışığını yansıtsın diye straforun kapağın üstüne kılıf olarak kaplayabilirsiniz.

nicea 10-05-2011 18:54

Peki perlitin üstüne güneş görmeyecek şelide kum dökersem yosun yapar mı?

Sarıcan 10-05-2011 19:06

Strafor' un tek faydası güneşi kesmek değil, aynı zamanda sıcak yaz günlerinde izolasyon malzemesi olarakta gerekli. Ayrıca bitkinin köklerine bakmal isterseniz mekanik bir kapak gibi açar, tekrar kapatırsınız. Yani birden çok faydasını görürsünüz.

muallimayhan 11-05-2011 22:11

'Oynayacağımda yerim dar' misali Maşallah hava şartları bir müsade etmediki çalışmalarımızın az da olsa neticelerini görebilelim. Mevsimler bir ay geri attı gibi. Hayırlısı Allah'tan

seazone 12-05-2011 06:28

Evet ama büyük bir ihtimal kışta bir ay geç gelecektir. Ona göre planlamak lazım. Kolay gelsin Muallimayhan.

nicea 12-05-2011 11:07

evet iznikte bugünde yağışlı.hergün olduğu gibi.güneşe hasret kaldı sebzelerim.

muallimayhan 14-05-2011 22:43

Evet arkadaşlar bugün bahçeye yaptığım 2*1,80 metrekarelik havuzumuzda durgun suda domateslerimizi ektik. Bana göre işçilik harika. Sabah erken saatlerde başladık ve az önce bitirdik. Onun için fotoğrafları yarın ekleyeceğim. Öte yandan kanallar içindeki perlitte domateslerimizie yerlerine yerleştirdik. Artan fideleride klasik yöntemle toprakla buluşturdukç Hepside aynı gün oldu. Böylece hem durgun suda , hem perlitte hemde toprakta domates yetiştirmeyi karşılaştırma imkanı bulabileceğiz. Yarın detaylı olarak resimleri paylaşırım. Saygılarımla

Hakan Öncü 15-05-2011 18:48

Hadi hayırlısı olsun.
Kazasız belasız bol ürünlü bir sezon dilerim.
Ben 2 hafta önce ekimi mi yaptım. havalardan dolayı büyüme çok hızlı değil ama artık havalar ısındı ve büyüme dahada iyi olacaktır.

Bol bol resim bekliyoruz.

muallimayhan 29-05-2011 21:31

domates denememiz

3 Eklenti(ler)
Bugün itibariyle iki hafta oldu domatesleri ekeli. resimleri bira geç ekledim. kusura bakmayın bundan sonra daha dikkatli olmaya çalışacağım. Saygılarımla

muallimayhan 29-05-2011 21:37

3 Eklenti(ler)
Ali , Müjdat ve Fatih sayesinde domates sistemini kurduk. Aslında soğan üretim sistemi geliştirecektik ama o kadar soğanı ne yapacağız diye düşündük son anda domatese çevirdik işi

muallimayhan 29-05-2011 21:43

3 Eklenti(ler)
hafta sonu aralıksız yağmur yağdı. Domateslerdeki son durumu ***. yarın sizlerle paylaşacağım.. İki hafta önce aynı anda hem toprağa hem suya hemde perlite ektiğim domates fidelerini bir karşılaştıralım değil mi :?

nicea 30-05-2011 10:11

Sayın muallimayhan ;
yeni düzenekleriniz hayırlı olsun.gördüğüm kadarıyla baya uğraşmışsınız.havuzunuzda kanalınızda güzel olmuş.özellikle kanalınız bizim burdaki dsi sulama kanallarına benzemiş.ama keşke domates yerine daha küçük bitkiler tercih etseydiniz.zira benim 20 gün önce ektiğim domatesler daha şimdiden baya boylandırlar , geliştiler ipe almak durumunda kaldım.30 cm arayla ekmeme rağmen içiçe geçmiş vaziyetteler.Havuzun kenarlarında kalanlar neyse , biraz büyüdüklerinde ortadakilerle nasıl çalışmayı düşünüyorsunuz?Kanallarınızda sanki biraz yüksek olmuş.aynı havuzda olduğu gibi bunlarda büyüdüklerinde koltuk alma , budama , ipe alma durumunda zorluk çıkaracak , merdivene ihtiyacınız olacakmış gibi görünüyor.keşke biber , marul tarzı birşeyler ekseydiniz.Birde gördüğüm kadarıyla açık alanda yapıyorsunuz , yağmur suyunun eriyiğinize karışması bir problem oluşturmuyor mu?

Hakan Öncü 30-05-2011 10:35

Merhaba,

Sisteminiz ile ilgili 1 - 2 şey söylemek isterim izin verirseniz.
Bana sanki fideler biraz aşağıda kalmış gibi geldi. Yüzeye daha yakın olsalardı sanırım güneşten daha iyi yararlanır kanaatindeyim.
Perlitinizi yıkayıp eledik ten sonra mı kullanıyorsunuz. Benim kullandığım pelit kum gibi çok çok ince bir tabaka oluşturdu en alta. Buda drenajı ve sirkülasyonu olumsuz etkiledi.
Fidelerinizin ilk ekim boyu ne kadardı bilmiyorum ama sanki çok büyümemişler gibi geldi bana. Tabi bunda bulunduğunuz bölgenin hava durumu da önemli. Perlitteki domateslerinizin sulamasını aşağıdan fideye yakın yarden yaparsanız sanırım daha iyi olur. Benim de yaptığım bir yanlış suyu direk domatesin gövdesine verdim Gövdede deformasyonlar oluşuyor sonrasında ayırdım. 2 3 cm uzağına su veriyorum sıçrama yaptırmadan. Perlitleriniz üzerini örtmez seniz sanırım yosunlanma sorunu yaşayabilirsiniz. Umarım yanlış bir şeyler söylememişimdir.

Kolay gelsin.

muallimayhan 30-05-2011 11:11

Bahçenin iki yanında yerden bir metre yüksek yarım kanal vardı. Bizde çıtalarla kanal haline getiriverdik. İçini naylon ile kapladık ve perliti doldurduk. Yüksek ama başka müsait yerimiz yoktu. Domatesler bahsedildiği gibi büyürlerse evin üstündeki balkonlara uzatırız.
Resimler ilk çalışmalardı Sayın Hakan. Sizinde bahsettiğiniz gibi sulamayı aşağıya perlitin üstüne yerleştirdim. Perlitleride siyah naylon ile kapattım. Dün bende ipe aldım domatesleri. Sık dikim yaptım ama tek sıra olduğu için sanırım fazla sorun olmayacak. Son hallerini ***. bu akşam paylaşırız. Sebgilerimle

idris şenol 30-05-2011 18:22

havuz sistemindeki dometesler ilgimi çekti
bende durgun su havuz sistemi ile ilgili çalışmalar yapıyorum
pılastik bardaklara dometesler dikilse straforlarda delikler açılıp o şekilde oturtulsa daha sağlam olur kanatindeyim sizin görüşünüz nedir?

muallimayhan 30-05-2011 22:46

Bardakta marul oluyor denedim ama domates çok zor be dostum.

muallimayhan 30-05-2011 22:47

bugün tam 2 hafta oldu , ilk haftaki fotoğrafları yüklemiştim. Bakalım son duurm hakkında yorumlarınız nasıl olacak. İşte bahçemizin son hali

muallimayhan 30-05-2011 22:50

3 Eklenti(ler)
Havuzda durgun sudaki domatesler

muallimayhan 30-05-2011 22:54

4 Eklenti(ler)
Tavşanlarımız , Domateslerimiz ve Muhteşem İznik Gölü... Seyretmeye doyum olmuyor.

muallimayhan 30-05-2011 22:59

Sevgili Hakan Öncü'nün dediği gibi sulamayı aşağıya aldım. Perliti siyah naylon ile kapattım. Ancak son bir haftadır sulama motoru arıza yaptığ için günde dört beş defa el ile bolca suluyorum. Dünkü yağan bereketli yağmurlar fayda etti. Bugün pekçoğu çiçeklendi. Demek ki perlitte besin eriyikleri kalıyor. yağmur suyu ile tekrar devreye giriyorlar olabilir. Havuzdaki suyu değiştirmedim. Ama EC'sini ölçüyorum. 2.0'ın altına düştüğünde takviye yapıyorum. şimdilik bir sıkıntı gözükmüyor. Haydi hayırlısı..

muallimayhan 06-06-2011 23:06

Durgun suda 3. hafta

5 Eklenti(ler)
Havuzdaki domateslerim 3. hafta sonunda kendilerini ayakta tutabilecek kadar kök yapısını elde ederken , boylarıda strafordan sonra 60 cm'ye kadar çıktı. İlk salkımlarda domatesler oluşmaya başlarken ikinci ve üçüncü salkımlarda çiçeklenmeler devam ediyor. Döllemeyi sabah erken saatlerde parmaklarımla çiçeğe yakın dallara vurduğum' fiske'lerle sağlıyorum.Saygılar

muallimayhan 06-06-2011 23:10

1 Eklenti(ler)
Perlittekiler ise adeta çoştular. Zaten yerden yarım yaklaşık 1 metre yüksekte idiler. sanırım 2 hafta sonra merdivene ihtiyaç duyacağım. Resimlerini oğluma çektirmiştim ama ellerini titretmiş pek iyi çıkmamışlar .İnş. onlarıda yarın yeniden çekip paylaşırız.

mehmetrifat 07-06-2011 09:20

hocam *** ben de domates fidesi yetiştiriyorum durgn su yöntemi ile fideleri yerleştirdiğim pet bardağa sigara ateşiyle delikler açtım fideyi de bu bardağın içine yerleştirdim ve fidenin dik durabilmesi için bardağı çakıl taşı ile doldurdum
bardağın tamamı na yakını besin eriyiğne temas ediyor acaba bu sorun yaratır mı
bir de fidenin dik durması için bardağa yerleştirdiğim çakıllar bir sorun yaratır mı
çok teşekkür ederim

muallimayhan 07-06-2011 09:52

Sevgili Mehmetrifat ; çakıl taşları sanırım sorun yaratmaz . Bardağın tamamına yakını suda ise fidenin gövdesininde suya değen kısımlarından kökler çıkacaktır. Oda sorun değil. Ancak bardağa üç beş tane delik açtıysan sorun olacaktır. Bol miktarda ve büyük büyük delik açtıysan oda sorun olmaz diye düşünüyorum. Çünkü bir kaç hafta sonra kökler irileşip çoğaldığı zaman delikler küçük ve az miktarda ise şitiller boğulabilirler. Ben bu riski göze almamk için straforu delerek fideleri yerleştirdim. Başarılar

mehmetrifat 07-06-2011 10:25

HOCAM İLGİNİZE ÇOK TEŞEKKÜRLER İÇİME SU SERPTİNİZ PEt BaRDAĞAĞA DEDİĞM GİBi SİGARA İLE DELİKLER AÇTIM SIK VE GENİŞ OLAcAK ŞEKİLDE
HOCAM SİZİ SIKmAK İSTEMeM AMA BESİN ERİYİĞNİN ÖLÇÜMLERİNİ YAPACAK EC METREYİ KUDRE BEY DEN SİPARİŞ ETTİM AMA GELeNe KADAR ÖLÇÜMLERİ YAPaBİLECEĞİM PRATİK BİR YOL VAr MI YOKSA SUYU MU DEĞİŞTİRMELİYİM VE NE SIKLIKLA DEĞİŞTİRMEm GeREKİYO ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER

muallimayhan 07-06-2011 10:49

EC metre olmadan benim bildiğim başka bir şeyle ölçüm yapamazsın Ancak besin eriyiklerini Kudret beyden aldıysan ve tarif üzerine ölçülü olarak besin eriyiklerini suyla karıştırdıysan EC diye bir sıkıntın yok demektir. Mesela 10 litre suya 2 ölçek a- iki ölçek b eriyiği katıyorsan EC VE PH zaten ayarlıdır.

mehmetrifat 07-06-2011 14:23

hocam teşekkürler inşallah sizin gibi abiler sayesinde bu işi kıvıracağız forumdaki herkese bilgi paylaşımı konusundaki hassasiyetlerinden dolayı çok teşekkür ederim

erbasaran 18-06-2011 22:05

fotolar harika
merak ettiğim bi kaç sorum olacak
besin eriyiği nedir nasıl ayarlanır
suyun ec si nedir nasıl ayarlanır ölçüm aleti tavsiye ettiğiniz varmı
bu besin eriyiği ec ayarını değiştirmek için ne yapmamız gerekiyor anlıyacağınız tam anlamıyla bu konuda yardımcı olursanız sevinirim
iyi çalışmalar

farukmagat 19-06-2011 08:22

Sayın erbasaran,

Soru sormakta acele etmeyip aşağıdaki linkteki konu başlıklarını incelerseniz aradığınız birçok sorunun (hatta belki tamamının) cevabını bulabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=138

muallimayhan 28-06-2011 23:19

havuzdakiler hastalandı

2 Eklenti(ler)
köklerde sararmalar başladı. yapraklarda benekler oluştu ve renkler açılmaya başladı.

muallimayhan 28-06-2011 23:25

buda sınıfımdaki domates ağacım

3 Eklenti(ler)
Perlit poşeti içinde tek bir fide şimdilik 8 salkım var boyu 3 metreye yaklaştı. her salkımda 10 domates var. kapalı alan olduğu için sıkıntısız büyüyor.

muallimayhan 08-07-2011 23:18

bugün okula gittim. sınıfımdaki domatesler kızarmaya başlamışlar. Bahçedekiler hala yeşil ve büyümeye devam ediyorlar .Birazdan fotoları paylaşırız.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025