agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evde Topraksız Tarım Uygulamaları (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/)
-   -   malbman Balkonda 45 saksılı sistemde marul (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/12287.htm)

envor 20-03-2009 21:51

Merhabalar, Bugün Antalyada "fresh Antalya" yaş sebze meyve fuarı vardı, hazır Antalyaya gelmişken birde fuarı gezeyim, eş dost kim varsa bir merhaba diyeyim dedim, anca şimdi eve geldim.

Alıntı:

Kökleri nasıl görünüyor envor.
Kökler iyi gözüküyor, ama daha iyi olması için fidanı violu ile direk yuvasına yerleştirebilirsen kökler daha iyi gelişecek, bir daha ki sefere öyle yap bence. Delikleri nasıl daraltırsın ben bilmem o senin sorunun.:D:D

Alıntı:

Bakalım sevgili envor ne diyecek bu işe.
Valla ne diyeyim, :eek: "Boynuz kulağı geçmiş" kıskandım...:D:D:p:o

Adalet Yağcı 21-03-2009 09:45

Sayın Malbman, ilk mesajdan beri gelişmelerini takip ettiğim marullarınız tek kelimeyle muhteşem görünüyorlar, size kocaman bir Bravo...
"Küçük kuzu" bayram etmiştir, bir de gördüm ki, marulları eşe dosta dağıtıyorsunuz, ben olsam günde beş öğün yer kendime saklardım hepsini :D

Ama, paylaşıldığında mutlulukların arttığını biliyorum, ellerinize sağlık, beni de heveslendirdiniz, özellikle üretim alanı dar olan bahçeler için ideal bir çözüm bu.

Süha Şendoğan 21-03-2009 10:01

Sevgili Malbman,
Senin yazılarını ve deneylerini zevkle takip ediyorum, işin içine kattığın ince mizah bu yazılarını daha da güzelleştiriyor.
Marulların topraksız tarımcılara büyük heves ve şevk veriyor.

fatmadundar 21-03-2009 12:03

Sevgili Malbman, 45'li sisteminiz bu işte daha da ustalaştığınızı gösteriyor. Başlığınızı bugün gördüm, baştan sona bir solukta okudum. Çok harika bir çalışma. Ellerinize sağlık. Beni de heveslendirdiniz.

Acarextt03 21-03-2009 12:33

SN.MALBMAN.... Nasip kısmet olursa bu ay başı bende akansu kültür sistemimi kuracağım.
Günde 2 saat güneş alan çatı arasına yerleştireceğim..
SN. Envor'dan aldığım EC.leri deneyeceğim.
Fakat şimdi yaptığım bir araştırmada ph ve ec ölçerlerin fiyatları 70-80 tl den başlıyor.
Bunun daha ekonomik bir yöntemi olabilirmi?
Birde sistemdeki suyu nasıl ayarlıyorsunuz?
Haftada bir ekleyerek mi? Bu durumda suyun EC oranı nasıl olacak?
Bana biraz yardımcı olurmusunuz?
Son soru ? Deponuzun içinde bir havalandırma cihazı var mı?
Varsa bu cihaz ve sistemdeki cihaz günün hangi saatlerinde çalışıyor?

Teşekkürler....

malbman 22-03-2009 10:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 383859)
Sayın Malbman, ilk mesajdan beri gelişmelerini takip ettiğim marullarınız tek kelimeyle muhteşem görünüyorlar, size kocaman bir Bravo...
"Küçük kuzu" bayram etmiştir, bir de gördüm ki, marulları eşe dosta dağıtıyorsunuz, ben olsam günde beş öğün yer kendime saklardım hepsini :D

Ama, paylaşıldığında mutlulukların arttığını biliyorum, ellerinize sağlık, beni de heveslendirdiniz, özellikle üretim alanı dar olan bahçeler için ideal bir çözüm bu.

Sayın Adalet Yağcı; güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Küçük kuzu gerçekten de çok sevdi marulları.

Sizin de belirttiğiniz gibi, paylaşmak, alınan keyfi kat kat arttırıyor. Bozulmadan Mersin'e geleceğini bilsem adresinizi verin göndereyim diyeceğim ama gelinceye kadar başlarına neler gelir bilmem.

Valla, heveslendiyseniz hiç durmayın, hemen uygulayın. Hiç bir zorluğu yok inanın. Hele de fideleri benim gibi hazır hazır bulursanız, sadece karşıdan seyrtemekten başka bir şey yapmıyorsunuz:p:p

malbman 22-03-2009 10:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turco (Mesaj 383872)
Sevgili Malbman,
Senin yazılarını ve deneylerini zevkle takip ediyorum, işin içine kattığın ince mizah bu yazılarını daha da güzelleştiriyor.
Marulların topraksız tarımcılara büyük heves ve şevk veriyor.

Sevgili turco, keyif verip, takip ettirmeyi başarıyorsam ne mutlu bana. İnanın ben de sizin bu güzel sözlerinizden büyük keyif alıyorum. Üstelik bunları duymak bağımlılık yapıyor ve sadece bu tür övgüler duymak için bile insan bu işle ilgilenir:p

Ama heveslenip şevk alan topraksız tarımcıların sesi sedası çıkmıyor. Biraz da hareket görsek kendilerinden:D:D

malbman 22-03-2009 10:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatmadundar (Mesaj 383921)
Sevgili Malbman, 45'li sisteminiz bu işte daha da ustalaştığınızı gösteriyor. Başlığınızı bugün gördüm, baştan sona bir solukta okudum. Çok harika bir çalışma. Ellerinize sağlık. Beni de heveslendirdiniz.

Fatma hanımcığım merhabalar. Heveslendiyseniz ve imkanınız da varsa, hiç durmayın hemen siz de başlayın denemeye. Tek başıma mostralık olarak kalıp, tüm övgüleri bir başıma kabul etme bencilliğinden beni de kurtarmış olursunuz :p:p

Bülent ersoy gibi oldum. Derdi ya hani" dünya güzellerim beni sizler yarattınız." Aynı ona benzedim:D:D:D

malbman 22-03-2009 11:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Acarextt03 (Mesaj 383935)
SN.MALBMAN.... Nasip kısmet olursa bu ay başı bende akansu kültür sistemimi kuracağım.
Günde 2 saat güneş alan çatı arasına yerleştireceğim..
SN. Envor'dan aldığım EC.leri deneyeceğim.
Fakat şimdi yaptığım bir araştırmada ph ve ec ölçerlerin fiyatları 70-80 tl den başlıyor.
Bunun daha ekonomik bir yöntemi olabilirmi?
Birde sistemdeki suyu nasıl ayarlıyorsunuz?
Haftada bir ekleyerek mi? Bu durumda suyun EC oranı nasıl olacak?
Bana biraz yardımcı olurmusunuz?
Son soru ? Deponuzun içinde bir havalandırma cihazı var mı?
Varsa bu cihaz ve sistemdeki cihaz günün hangi saatlerinde çalışıyor?

Teşekkürler....

Sayın Acarextt03 merhaba. Öncelikle buradan size söyleyebileceklerim yalnızca kendi deneyimlerim ve uygulamalarım sonucu elde ettiğim bilgilerdir. Kesinlikle uzman görüşü değildir ve uzman görüşüne ihtiyaç duyarsanız sitedeki bu işin okulunda okumuş arkadaşlarımız çok daha geniş bilgi verebileceklerdir.

Ben EC ölçeri sevgili Kudret Tezel'den almıştım. Kendisiyle irtibat kurarsanız gerekli bilgileri verecektir. Ph'ı ise ingiltereden indirimden 3 pounda aldığım bir ph kiti ile ölçüyorum. Sanırım bu tür bir şey bulabilirsiniz internetten. Zaten besin eriyiğini şehir suyu ile hazırladığım ve şehir suyunun ph'ı çok büyük farklılıklar göstermediği için bu güne kadar sorun yaşamadığım gibi, öyle sık sık ph ölçümü de yapmıyorum açıkçası.

Sistemdeki suya bitkilerin kullandığı miktarı günlük olarak ekleyerek, bir hafta ya da on günde bir tüm eriyiği değiştiriyorum. Eriyik ilave ettikten sonra ec de çok büyük farklılıklar olmuyor. Ama yine de besin ya da su takviye ederek ec'yi istediğiniz, daha doğrusu bitkinin büyüme evresine göre ihtiyaç duyduğu değerlere getirmekte fayda var. Bu esnada yeni eriyiği koymadan önce sistemi 3-4 saat yalnızca suyla çalıştırıyorum ki bitkiler tuzlanmayı bertaraf edebilsin.

Son olarak: besin eriyiğini koyduğum tankta havalandırma cihazı yok. Buna gerek de yok, zira besin sistemden dönüşte tanka yaklaşık yerım metreden aktığı için yeterince oksijen kazanıyor.

Sistemdeki cihaz (sisteme besin eriyiğini basan motor) iki saatte bir on beş dakika çalışıyor. Ama bu sizin kullanacağınız agregata,bitkilerinizin bulunacapı ortama ya da benzer durumlara göre değişklikler gösterebilir. Bu nedenle öncelikle bitkilerinizi gözlemleyip bu zaman aralıklarını, besin miktarlarını kendiniz tayin etmeniz gerekebilir.

fatmadundar 22-03-2009 12:17

Belki gelecek yıl denerim. Çünkü şimdi balkonumda hiç boş yer yok. O zamana kadar her türlü ayrıntıyı da sizden öğrenmiş olurum.
28 mart toplantısında görüşürüz.

malbman 27-04-2009 17:31

4 Eklenti(ler)
Aradan bir aydan fazla zaman geçmiş bu başlıkla ilgilenmeyeli. İşler sıkışınca biraz boşverdim ve bunun faturası da çok ağır oldu. İlgilenemediğim için apartman görevlimizden marullara bakıversin diye rica etmiştim. Sağolsun bayağı bir bakmış.

On beş günden fazla yanına bile uğramamış zavallıların. Bu arada sisteme besin eriyiği pompalayan motor arıza yapmış. Kimbilir kaç gün boyunca susuz kalmış zavallılar. O hallerinin fotoğraflarını çekmemiştim sinirimden. Boruları tamamen besin eriyiğiyle doldurmuştum. Bir haftada bu hale gelmiş zavallılar ama artık umut kalmamış hiç birinden.

Eklenti 75062

Eklenti 75063

Eklenti 75064

Ama sevgili envor bu yıl beni marulsuz bırakmayacakmış. Yenileri anında kapıda belirdi :p:p Kendisine çok teşekkür ederim.

Eklenti 75065

malbman 27-04-2009 17:38

2 Eklenti(ler)
Sistemin envor marullarıyla takviye edilmiş hali. Yeni motoru bağladım, yeni ec hazırladım. Sanırım bir müddet daha marul yiyebileceğim.

Eklenti 75066

Bunlar da takviye edilen envor marulları. Biraz baygın gibi duruyorlar ama bir kaç gün içinde toparlanacaklar.

Eklenti 75067

malbman 27-04-2009 18:01

4 Eklenti(ler)
Bunları unutmuşum. Daha önce hasat ettiğim marulların sistemde kalan köklerinden yeni filizler çıkmış. Son bir aydır sistemdeki yegane olumlu şey.

süleyman bey 28-04-2009 16:51

Sayın Malbman,
Öncelikle yapmış olduğunuz bu güzel işlerden dolayı tebrik ederim.
Bizim gibi bu işi öğrenmek isteyen arkadaşlara ilham veriyor ve gayretlendiriyorsunuz.
Kurmuş olduğunuz sisteminizde kaçlık boru ve hangi güçte motor kullanıyorsunuz.Benim balkonum da ancak sizin yaptığınız sistemin yarısı, yani iki borulu bir sistem kurulabilir.
Değerli bilgilerinizi sabırsızlıkla bekliyor,yaptığınız çalışmalarda başarılar diliyorum.

Başarılar

malbman 28-04-2009 17:13

Sayın Süleyman bey; Kullandığım borular 100'lük tabir edilen borular. 100/50 redüksiyon ve 100'lük borulara uygun dirsekler kullandım. Motorum maksimum 1.5 metre yüksekliğe, saatte 100 litre su basıyor (diye biliyorum. Satın aldığım arkadaş öyle söylemişti).

Balkonunuz iki boruya izin veriyorsa, hiç durmayın iki borulu bir sistem kurun ve başlayın. İnanın, o sığmadığınız yerler o kadar büyük ki. Başlayınca görürsünüz.

alone35 18-05-2009 23:37

Sn.malbman bu cins maruldan başak olmuyormu mesela normal pazarda satılandan **** kıvırcık olmazmı boruda **** sulu sistemde

Acarextt03 20-05-2009 16:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alone35 (Mesaj 424793)
Sn.malbman bu cins maruldan başak olmuyormu mesela normal pazarda satılandan **** kıvırcık olmazmı boruda **** sulu sistemde

İLAHİ SİZ YOKMUSUNUZ.... " sulu sistemde " BENİ ŞAŞIRTINIZ...

malbman 21-05-2009 09:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alone35 (Mesaj 424793)

Borudaki delikleri uygun mesafelerde açtığınız sürece her türlü marulu yetiştirebilirsiniz sayın alone35.

lokmanbahçe 22-05-2009 16:03

bu yöntemle evdeki passifloralardan meyve alabilirmiyiz acep diye düşündüm... hatta arkadaşlarımızın bu takdire şayan çalışmaları bende acayip acayip projeler çağrıştırıyo gibi oluyo ancak hanım şu an ters ters bakıyor.

lokmanbahçe 22-05-2009 16:07

hocam bu besin eriyiği ile ilgili daha doyurucu bilgi alabilir miyiz acaba... bir de 11 li sistemde pet bardakların dışında kalan kısımda(kola şişesinin içinde) herhangibir malzeme var mı?

lokmanbahçe 22-05-2009 16:10

ha bir de cumartesi günkü toplantı beni pek iştahlandırmıştı ancak hanımın sınav işi yüzünden kaçırıcam gibi görünüyo.

lokmanbahçe 22-05-2009 19:57

sevgili malbman pek arkası arkasına sordum ama su pompasını nerden aldın ve de nası bişi ?

se_ra_cı 23-05-2009 08:43

merhaba ******* kayayünü kullanmanız daha uygun olabilirdi **** direk sadece su yinede başarılı ve azimli çalışmalarınızdan ötürü kutluyorum

Acarextt03 25-05-2009 14:18

Tebrikler. Tebrikler.. Tebrikler...
Ve araştırılmayan sorular..
Arkadaşlar herkesin bir çalışması var ve bir çoğuda bu çalışmalara başlarken sn. Lokmanbahçenin sorularına cevaplar içeriyor..
En hızlısıda sn. Kudret tezelin çalışmasıdır...

malbman 27-05-2009 14:37

2 Eklenti(ler)
Ve hüzünlü son...

Marulların son hali. Hepsi tohuma kalktı. Çiçeklerini açıp tohumlarını olgunlaştırsınlar, tohumları topladıktan sonra kışa kadar marul üretimine ara vereceğim.

Kudret Tezel 27-05-2009 18:41

Sağolasın sevgili acarextt03,hatırlanmak güzel teşekkür ederim.

Acarextt03 30-05-2009 11:37

Sağolasın sevgili acarextt03,hatırlanmak güzel teşekkür ederim.

RİCA EDERİM...

Kudret amca yakında buluşacağız galiba.. Biraz toza ihtiyacım var...
Ne dersin halledebilirmiyiz... Yakında buluşmak üzere...
Bu arada birçoğumuzun kıvırcıkları hem boya gitmekte hemde tohuma kalkmatadır... Sanırım sadece bilinçli bir kaç kişi yazlık kıvırcık üretiyor...
Benimkilerde de sütlenme başladı.. Bir kaç gün içinde hepsi iptal olacak...

malbman 01-06-2009 11:57

3 Eklenti(ler)
Marullar sona bir adım daha yaklaştı:(
Eklenti 82878
Tohumlarını bekliyorum sabırsızlıkla. Eğer başarır da tohum alabilirsem, İngiltere'deki satıcı çok üzülecek buna:p:p

Eklenti 82879

Eklenti 82880

ertugrula 08-04-2010 12:29

Merhaba, Sayın malbman,
Geçen bir Hazirandan sonra bir daha buraya yazmamışsınız. Ne oldu, marullardan tohum alabildiniz mi? İngiliz tohumcuyu üzmeyi başarabildiniz mi?

Forumdaki mesajları uzun bir aradan sonra ancak yeniden okumaya başlayabildiğimden son durumu merak ettim.
Sevgiler...

ertugrula 08-04-2010 12:38

Sayın malbman,
Bir soru daha, bu 45 lik sistemi 100 lük boru ile yaptığınızı yazmışsınız fakat boruların boylarından söz etmemişsiniz. Benzer bir proje için boru boylarını öğrenebilir miyim.
Teşekkür ederim.

malbman 08-04-2010 12:59

Sayın ertugrula, tohum aldım ama çok az. Zira kuruyan tohum kapsülleri açılmış ve bir çoğu yerlere dökülmüştü. Kayda değer bir sayı değil yani aldığım tohumlar.

Boruların boyu bir metre. Sanırım onu yazmayı unutmuşum.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025