agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım > Evde Topraksız Tarım Uygulamaları
(https)

Beğeni Düzeni15Beğeniler
  • 2 Gönderen Mustafa_cmbz
  • 1 Gönderen Mustafa_cmbz
  • 1 Gönderen rencberdede
  • 1 Gönderen İsmail Kuzucu
  • 1 Gönderen ToprakDayı

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 28-12-2014, 22:57   #1
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 04-11-2012
Fidelik otomasyonu ile ilgili çalışmalar

Merhabalar..

Merak ettiğim bir husus var.Ve üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyorum.Fakat kafamın takıldığı acaba boşuna mı uğraşıyorum gibi bir düşüye meğil ettiğim için sizler ile paylaşmak istedim.

Genellikle elimdeki tohumları erkenden fidelemeyi seviyorum ve bu bir alışkanlık olmasının yanında çıkan sorunlara karşı farklı arayışlar içerisine girmeme sebep oluyor.

Mesela şu aylarda gül tohumu çilek tohumu begonya vs. vs. vs. ufak tefek tohumlar ektim çimlenmesini bekliyorum derken begonyalar hoop çıktıkları gibi yan yatıyorlar..

Hatta 2 tane salatalık tohumu olması lazım 2 günde 10cm büyüdü oda yan yattı.

Şimdi araştırdığım kadarı ile nette okuduğum 2-3 faktör var

* sıcaklık
* aşırı nem ( sulama )
* ışığın olmayışı

Şayet biz çimlenen tohumların isteklerini yerine getirebilirsek kış ayında fide yetiştirme üzerine o heycanlı çalışmalarıma devam edebilirim diye düşünüyorum.

Bir fanus düşünün içerisinde led ışığı - ısıtıcısı - havalandırması - sıcaklık sensörlerı ve vıyollerı sulamak için sulama aksamları vs.

Biz bu fanusun sıcaklığını bitkinin fide döneminde istediği sıcaklığa sabitler gündüzleri istediği kadar ışık almasını sağlar ve üzerine birde eşit aralıklar ile sular ve aşır sulamanın önüne geçersek fidelerimizi kış ayında da yetiştirebilirmiyiz ?

bunun ile ilgili olarak ta sormak istediğim 1-2 husus var

* dış sıcaklık faktörü ne kadar önemlidir?

* fide yetiştirirken ortamın nemini ölçmeye gerek varmıdır ? ( sulama şekli zaten düzenli ve kararında yapılacak viyollerden akan su drenaj sayesinde dışarı atılacak fanusun içinde kalıp ısı ile nem artışına sebep olmayacak.)

* nem olayı ile ilgili olarak ortam ne kadar nemli olmalı bu bitkiden bitkiye değişirmi ?

Bunların cevaplarını bulabilirsem ufak bir otomasyon sistemi hazırlıyorum.Ve forumda bu işe meraklı ve kışın fide yetiştirmek isteyen arkadaşlara inanıyorum faydası olacaktır..

iyi çalışmalar..

Mustafa_cmbz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025