![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-10-2008
|
Merhaba, Fidelerinizi sulamada hangi marka ve model su zamanlayıcısı kullanıyorsunuz.Ben de damla sulama sistemi aldım fakat henüz kurmadım.Artık Mart ta başlarım.Konunun daha başındayım ve okurken yararlanacağım çok yararlı bilgilerine şimdiden teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-08-2012
|
Sayın Ali Üstüner, Hoş geldiniz diyelim o zaman. Kullandığım Zaman Saatini Internet Bauhaus'dan almıştım. Voltomat diye bir marka. Gördüklerimin en iyisi. 140 farklı program kurabiliyorsunuz. Yani haftanın her günü için 20 açma/kapama programı kurabiliyorsunuz. Geçen sene 12.5 + 4 tl idi. Bu sene 16 + 5 verdim. Pompa olarak da ATMAN 102. 15 fideyi sulamaya yetti yaz uygulamamda. Bence başlamak için Mart'ı beklemeyin. Şimdiden ufak tefek çimlendirme çalışmaları yapmaya başlarsanız hem eliniz alışır, hem de yavaş yavaş ekipmanı tamamlamaya başlar ortamı kendiliğinden hazırlamış olursunuz. Son anda, elinizde fidelerle neler yapacağınızı düşünüyor olmayın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-10-2008
|
Sayın Sulukök, Zamanlayıcıyı sizi okumaya başladığımda sormuştum.Okumaya devam edince cevabını aldım.Yine de açıklamanıza çok teşekkür ederim.Ben şu anda İst.Floryada evin bir açık balkonunda(çilek,maydanoz,roka,sümbül,nergis vs.gibi çiçeksoğanlarını diktim bekliyorum.Ayrıca ısıtmalı mini seramda da çilek tohumu çimlendirdim pek çoğu bitmese de yeni yeni) birde kapalı balkonunda Afrika menekşesi,Cyclamen,atlas çiçeğim var.Çabalarınızı baştan son takdirle okudum.,tebrikler.Çok merakım olmasına rağmen ancak bu sene organik hobiye zaman ayırabildim.Sezonda ben 200 m.karelik bahçemde uğraşacağım.Yalnız şebeke suyu ile damlama sulama yapacağımdan 80 ile 150 TL.arasında zamanlayıcılar buldum.Bu günlerde kapalı balkonda yetiştirebileceğim birkaç köy çeri domatesi çimlendirmeyi düşünüyordum,sizden ilham aldım,hemen devreye koyacağım.İnternetten onlarca çeşit domates tohumu (heirloom-geleneksel)edindim.Kompost yapıyorum.Emek sıvı organik gübre aldım.Şimdi solucan gübresi var sırada.Tabii bu hazırlıklar sezona.Ben de zamanla uğraşımı yazıya ve resme-fotoğrafa dökerek paylaşacağım.Yine sizinle paylaşırım uğraşlarınızı yazdıkça.Hastalıksız domateslerin yetiştirilebileceği mevsimler olur inşallah.Sağlıcakla kalın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Üstüner, Kusura bakmayın, ben sizi çok yeni başlayan bir amatör sanmıştım hemen tavsiyelere başlamışım, oysa siz çoktan işi büyütmüş çeşitlendirmişsiniz, bizim sizden öğreneceklerimiz olacak sanırım. Ben çilek konusuna girmeye henüz cesaret edemiyorum. Hele bir sistemi tam oturtayım, sonra belki. Sulama konusunu da yanlış anlamışım. Bizim kafamız Topraksıza ayarlı olduğu için, her damlamayı da topraksız diye düşünüyoruz sanırım. Sanırım zaman saati vs konusundaki önceki yazımı da okumuşsunuz. Orada da söylediğim gibi, bahçede / açıkta, bu tip yalıtımsız aletler kullanmak sakıncalı. Aslında su ve elektriğin yan yana gelmesi sakıncalı. Ama işte ucuz olsun diye yapıyoruz. En küçük bir ihmal çok büyük zararlar doğurabilir. O tür aletlerin daha pahalı olmasının nedenleri sağladıkları yalıtım. Yoksa sizin şebeke suyu ile damlama ihtiyacını 10 TL daha verip çözebilirsiniz. Çamaşır Makinesi servisine gidip "Solenoid Vana" veya "Ventil" diye sorarsanız, ufak bir parça verirler. Bu çamaşır / bulaşık makinelerinde su girişini açıp kapatan manyetik kontrollu bir vanadır. Bunun elektriğini de zaman saatinin üzerinden bağladığınızda şebeke suyunu saatli olarak kontrol edebilirsiniz. Ama yalıtım yok - tehlike çok !!! Çalışmalarınızın sonuçlarını merakla bekleriz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Deneme Hasadı
Bugün domateslerden bir tanesini kopartıp tadına baktık. Ağırlığı fena değil gibi, 97 gram geldi, ama sanırım biraz erken kopartmışım. İçi biraz beyaz ve hala sert. Dahası pek sulu değil. Olgunlaşmadığı için mi, yoksa başka bir derdi mi var bilmiyorum. Sulu olmayınca da,o yazın yediklerim gibi tatlı değil, biraz otsu bir tadı var. Domates aroması hafifçe geliyor burnuma. EC = 2.5 ve pH = 6.0 - 6.5 dolayında besledim. Tabii güneş artık iyice kısıtlı. Sadece tuzlar yetmiyor olabilir. Diğerlerini biraz bekleyelim, bakalım onlar nasıl olacak? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
balkon, cocopeat, domates, hıyar, topraksız |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|