View Single Post
Eski 02-10-2013, 20:11   #42
sulukök
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-08-2012
* * * dikkat yüksek voltaj * * *

Sayın _Osman_ Bey,

Önce teşekkürler. Sonra dikkatlice sorduğunuz soruya dikkatlice cevap vermeye çalışayım. Uyarıyı da başlığa koydum ki, baştan herkes bilsin, ne de olsa 220V ile kaçak-çarpılma-yangın hatta ölüm tehlikesi söz konusu olabilir.

Piyasadaki otomatik sulama sistemleri pahalı çünkü yüksek derecede su yalıtımı sağlıyorlar. Açık havada, bahçede, yağmurun ya da kendi yağmurlama suyunun altında sorun çıkarmadan sulama yapabiliyorlar. Su yalıtımı olmadan yapılacak bir sistemin fatura maliyeti düşük ama daha önce saydığım riskleri var. Bunun farkında olmak lazım. O nedenle elektrikle pek deneyimi olmayan kişileri özendirmek ve yanlış yönlendirmiş olmak istemiyorum.

Benim deneyimim var, ben bilirim, daha da önemlisi ben dikkatliyim - dalgınlık yapmam diyorsanız, aslında sistem basit.

Sistemin temeli Elektronik Zaman Saati. Piyasada çeşitli modeller var ama benim gördüğüm en iyisi şu adreste:

BAUHAUS İnş.Mlzm. ve Ev Gereçleri Ltd.Şti. Haftalık Dijital Zaman Saati.

Kargo hariç fiyatı 15 TL. Benzerleri var, ben bundan geçen yıl almıştım. Sonra epeyce bulunamadı. Şimdi yine satışa koymuşlar. Yine aynısı ise haftalık programlama yapılabiliyor. Her gün için ayrı ayrı 20 program yapılabiliyor. Yani toplam 140 ayrı programlama yapılabiliyor. 1 dakika ayırımla açma-kapama yapılabiliyor. Bugün 4 tane daha sipariş ettim. Her türlü otomasyon işinde işe yarayacak birşey.

Dediğim gibi, bu basit ve ev-içi kuru ortamda kullanılması düşünülen bir alet. Ama dışarıda ve su ile ilgili işlerde kullanmak riskli.

Ben sulama için ATMAN 102 akvaryum pompası kullandım. Onu da kargo dahil 20 TL'ye almıştım. Temel sistem bu ikisi. Günde en çok 8 sulama yapıyordum, yani 20 program fazla fazla yeterli. Bitkilerin büyümesi ve hava durumuna göre elimle sulama süresini 1 - 2 - 3 - 4 hatta 5 dakikaya göre ayarladığım oldu. Bilgisayarlı, hava sıcaklığı ve nem durumuna göre ayar yapabilen bir sistem olsa iyi olur tabii, ama onun da ayrı maliyeti var. Bu forumda bu tür elektronik sistemleri yapan arkadaşla da var zaten.

Pompa ile 15 kök domatesi sorunsuz besleyebiliyordum. Başlangıçta sondaki sulama başlıklarında basınç düşmesi sorunu oldu. Paralel bir hat çekip, ortadan beslemeli çift taraflı dağıtım ile dengeli bir sulama sağladım. Damla sulama yapıyorsanız, sistem bu kadar basit ve yeterli.

Zamanla damla sulama başlıkları sık sık tıkanma yapmaya başlayınca, daha geniş delikli sulama başlıkları yaptım. O zaman 1 -2 dakika sürekli su akıtma (artık damlama değil) göllenmeye sebep oluyordu. Bunun üzerine Zaman Saati ile pompa arasına bir de Flaşör Tip Zaman Rölesi ekledim.

Zaman Rölesi denen elektronik parça her ne kadar yaptığı iş benziyorsa da, Zaman Saatinden farklı. Hiç elektrikten anlamayan da Zaman Saatini prize takıp kullanabilir, ama Zaman Röleleri öyle değil. Bağlantı mantığı biraz karmaşık. Pano tipi, öyle hazır priz değil. Elektrikten anlamayan bir kişinin kullanması pek kolay ve doğru değil.

Bu da yine su yalıtımsız, 220V ile çalışan ve yine aynı şekilde hatta daha riskli bir elektronik parça. Ben ENTES MCB-9 kullandım, o da 20 TL civarında idi, daha ucuz - daha basit modeller de var. Bununla saniye düzeyinde aç-kapa yapmak mümkün. Bu süreler açık ve kapalı ayrı ayrı programlanabiliyor. Mesela ben 20 saniye açık 30 saniye kapalı olarak kullanıyordum. Açma-kapama sürelerini 0.5 saniye kadar düşük değerlere ayarlamak mümkün. O kadar ki, bir ara damlama yerine "Elektronik Damlatma" sistemi kurmayı denedim. Tabii bu, pompanın habire dur-kalk yapması demek. Muhtemelen pompanın ömrünü kısaltır diye vazgeçtim.

Bütün bunları mikroişlemcili bir elektronik devre ile de yapmak mümkün. Onu da yapabilirdim ama elime havya almayalı yıllar oldu, artık gözüm direnç değerlerini bile zor seçiyor. Ellerim titremeden parçaları doğru yere lehimleyebilecek miyim emin değilim. Bu parçalar ise hazır, standart, denenmiş ve kullanımı kolay. O nedenle tercih ettim.

Basit bir şeyi çok uzun anlattım, farkındayım ama, işin içinde ıslak ortamda 220V olduğu için gerekli uyarı ve ayrıntıları vurgulamak istedim.

Kolay gelsin.

sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön