agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım > Evde Topraksız Tarım Uygulamaları
(https)

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 03-04-2009, 03:11   #12
Yeni Üye

Deniz Abi's Avatar

Giriş Tarihi: 31-03-2009
EC - pH

Sayın Alan Parsons,

Çalışmalarınızda başarılar dilerim. Yeni birşeyler bulma istek ve azmi sayesinde kendimizi geliştiriyoruz hepimiz. Umarım idrar stickleri işe yarar.

Sayın zerrinsrt,

Besin eriyiklerinin EC değerleri (yani Electrical Conductivity, yani Elektrik İletkenlik değerleri) bitkimizin topraktan alması gereken, ama toprak kullanmadığımız için bizim ona vermemiz gereken, onunda kökleri ile alıp büyümesini sağlayacak muhtelif inorganik tuzların ve eser ama esansiyel elementlerin, suda çözündüklerinde sağlamış oldukları elektrik iletkenliğinin ölçümüdür.

Kabaca şöyle tarif etmek isterim, lise yıllarında kimya derslerinde yapılan bir deney vardı. Nacizane, bir çizim yapmaya çalıştım.

Name:  d1.jpg
Views: 7962
Size:  30.3 KB

Topraksız tarımda, bitkilerimiz beslenebilsin diye hazırlanan besin eriyiklerinin içinde birçok inorganik element vardır ve bunlar suda çözünerek iyonlara dönüşürler, (+) ve (-) yüklü iyonların da elektriği iletme özellikleri vardır. Aslında bitkimizin tek yaptığı ihtiyacı olan molekülleri kökleri ile alması ve kullanmasıdır. Kullanılan moleküllerin sayısı, besin çözeltimizin yani suyumuzun içinde azalacağından elektrik iletme özelliği de azalacaktır. EC ölçümünün amacı, bu elementlerin azalışının takip edilmesidir.

Yukarıdaki resim aslında basit olarak bizim topraksız tarım işimizi açıklıyor. Bu resimde lamba yerine bitkimizi, pil yerine EC ölçerimizi, dökülen tuz yerine de suya karıştırdığımız konsantre besin eriyiğimizi koyalım.

Name:  d2.jpg
Views: 4832
Size:  27.2 KB

Aslında EC terimini unutunca anlaması kolay. Bitkiye ihtiyacı olan herşeyi veriyoruz, çünkü onu toprak kullanmadan yetiştirmeye karar verdiğimizde bunu yapmak zorundayız. Yapıyoruz da. Bitkimizde bizim sağladığımız huzur, bolluk ve bereket ortamında tembellik yapmayıp bize istediğimizi, taze ve bol meyvelerini veriyor. Ama biz bu bolluk ortamını devam ettirmemiz gerektiğinden acaba bitki ne kadar besin kullandı bilmek zorundayız. Bunun içinde sudaki besini ölçmemiz lazım. Bitki suyunu alıp, santrifüj edip, inorganik tuzları (yani besin eriyiğinin içindeki bitkimizin besinlerini) çökeltip, suyu buharlaştırıp, geri kalan tuzları kimyasal analizle ölçüp, neyi ne kadar kullandığını bulmak gibi lüks yöntemlerle uğraşmak yerine, temel kimyasal kanunlardan faydalanıyoruz, yani bu tuzların iyonlaşma sonucu oluşturdukları Elektriksel İletimi (yani EC'yi) ölçüyoruz.

pH ise kullandığımız besin eriyiği, bitkinin bunu kullanması ve su arasındaki asitlik ilişkisidir. Besinler kullanıldıkça EC ve pH değerleri değişir. Bitki büyümesi için optimal pH ve optimal EC gerekir. Bizim amacımız taze sebze yemek olduğundan, bakarsan bağ bakmazsan dağ olur hesabına göre, bu ölçümleri yapmamız gerekir. Diğer yol ise bu forumdaki üstadların deneyimlerinden faydalanarak tahmine dayalı besleme yöntemlerini uygulamaktır, ki bugün itibariyle benim de yaptığım budur

Dilimin döndüğünce açıklamaya çalıştım. Hatalarım affola

Sayın zerrinsrt, aslında size cevaben yazılmış gibi oldu ama, bu EC ve pH açıklaması aslında benim gibi işin başında olan ve ilk başlarda bunların ne olduğunu anlamakta zorlanan kişilere de belki faydalı olur diye düşünüyorum.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Saygı ile...

Deniz Abi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025