agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Etobur Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/etobur-bitkiler/)
-   -   Sinek Kapan, Venus Fly Trap (VFT) (Dionaea muscipula) (https://www.agaclar.net/forum/etobur-bitkiler/938.htm)

malina 20-12-2006 22:37

Silinmesinin anlamı yok ki, yazıdıklarından rahatsız olması gereken kendisi. Ben onları okuyunca sinirlenmiyorum. Bir kez daha bu tür davranırsa üyeliği silinecek.

Bence bu tür yazılar durmalı ki, daha sonra gelenlerden birinin gözüne çarpsın ve nasıl davranırsa, nasıl davranacağımızı görsün. Ders alırsa ne ala, almazsa, geçmiş olsun :)

saydemir 10-04-2007 16:27

Benim vft min sinek yakalamaya pek niyeti yok galiba. Cam kenarında güneşleniyor gün boyu. Karnı hiç acıkmaz mı bunun? :p

tonga 10-04-2007 17:33

Venus Fly Trap
 
Selam Arkadaşlar.
Ben yeni üyeyim. Yıllardır merak edip temin edemediğim Venus Fly Trap cinsi etobur bitkisini kısa bir süre önce yurtdışında bir çiçekçide görerek 2 adet küçük saksıda satın alarak valiz içerisinde getirdim. Üzerindeki etikette ingilizce olarak sadece yağmur suyu ile altaki tabağına sürekli olarak 1 cm su olacak şekilde sulayın , çok ışıklı bir ortamda tutun, yapraklarına suni bir cisimle dokunmayın yazıyor.
Benim öğrenmek istediğim bilgi ise. Saksılarını değiştirip daha büyük saksıya koymak istiyorum kullanmam gereken torf nasıl olmalı, PH değeri ne olmalı,nekadar su ihtiyacı var çok sulamak zarar verirmi, Direkt güneş ışığına çıkarabilirmiyim,ortam sıcaklığı ne kadar olmalı ve bakımı konusunda hiç bir bilgim yok. Bunlar şu an kısa bir su bardağı büyüklüğünde saksılarda bulunuyorlar. Bana bu konuda yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.

praecox 10-04-2007 18:08

Dakkika bir gol bir...!

birinci mesajınızda bunu soracağınıza forumu okuyun. e-dergilerimizi de okuyun...
bu konuda çok ayrıntılı bilgi var.

Sayın saydemir,

Dionaea muscipula'nız hala kış yaprakları taşımakta. eklediğiniz resimde çok güzel fark edilir bir örnek yapraklar kalınca yani geniş ve kapanlar ufak, hatta hemen hemen işlevsiz gibi vede tam açık değiller (bu durum çok normal). ortadan gelen yeni yaprak orantı olarak büyük kapan açıcağını belli ediyor. bu böyle bir iki ay devam edecek git gide incelmiş, daralmış yapraklar ve daha büyük kapanlar açıcak. güneşin uzun süre bizi aydınlatığı haziran aylarında ise tüm bitkiniz (ki "sanırım" bu bir Royal red cultivar clonu ;) )koyu kırmızı bir renk alıcakıtr.
Siz asıl o zaman görün sinek katliyamını...:D

saydemir 10-04-2007 18:26

Vay şimdiden heyecanlanmaya başladım. :eek:

Evet yeni çıkan kapanlar daha büyük oluyor. Birde yeni yaprakların çıktığı yerde kapana benzemeyen yuvarlak bir oluşum var. Galiba aynı zamanda çiçek açmaya da hazırlanıyor. :rolleyes:

Eski dönemden yaprakları kesmem gerekir mi acaba?

avukatkemal 10-04-2007 19:59

benimkiler ne zaman katliama başlıcak :D spathulatalardan umitliyim ama kendileri katliama kurban gitmesin diye stres oluyorum bu aralar :(

praecox 10-04-2007 21:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi avukatkemal (Mesaj 93848)
benimkiler ne zaman katliama başlıcak :D spathulatalardan umitliyim ama kendileri katliama kurban gitmesin diye stres oluyorum bu aralar :(

sizinkiler umarım bu yaz sirke-sineklerini katletmeğe başlar ...
tabii larvaları onlardan önce davranmazlarsa. ama spathulata gibi dadıları varken başlarında:D
dadı vftleri larvalardan korusalar da sıra bebelerin sirke sineği avlanmaları da suya düşecek gibi...

tonga 20-04-2007 12:55

Beyaz torf ve Leonardit oranı yardım lütfen
 
Sayın Praecox. Sizin gibi tecrübe sahibi arkadaşlardan bazı bilgiler almak için bu siteye üye oldum . Aslında formları okudum ama çelişkili bilgiler olduğu için varsayımlar üzerine hareket etmemek için bu işi iyi bilen arkadaşlardan cevap alabilirim düşüncesi ile soru sormuştum fakat "dakika bir gol bir" gibi bir cevap aldım. Ben hatalı isem özür dilerim.
Venus Fly Trap benim yetiştirmek istediğim bir bitki oldukça zor elde ettim. 2 küçük saksıda alabilmek için yurtdışında bulunduğum yerden 50 km yol gittim alarak yurda döndüm. bu yüzden ölmelerini istemiyorum.
Formlarda beyaz torf kullanılması gerektiğini okudum.Ve bir çuval beyaz litvanya (baltık) torfunu elde ettim. Ayrıca bir çuvalda Leonardit getirttim.
PH 6-7 , organik madde %40 , humic asit %35 , fulvik asit %25 ,organik asit 2.3 , micro element ppm zn %01, fe 1.3 bunlar leonardit'in özellikleri.
2 adet yüksekliği 15 cm ağız çapı 13 cm kadar toprak saksıya ekmek istiyorum
Size sorum şu.
1- beyaz torfa hangi oranda leonardit katabilirim
2- mantar hastalıklarını önlemek için elimde Captan ve dithane var kullanabilirmiyim ve ne şekilde.
3- Direk güneş altını severmi veya zararlımı
4- Çok sulamak bitkiye zararlımı (yağmur suyu kullanıyorum)
5- Bunlar daha çok ufak fakat her ikisininde ortalarından bir dal çıktı dallar şu an 15 cm boya ulaştı sanki çiçek açacak gibi bu nedir.
Bu sorularımda bana yardımcı olabilirmisiniz belki bende zamanla tecrübeler ediniceğim fakat şu an bu bitkiyi yetiştirmek konusunda bilgim yok.Teşekkür ederim.

denizakvaryumu 20-04-2007 13:31

kolay gelsin...
iki küçük vft için bir çuval beyaz torf almışsınız...elinizde kalan beyaz torf uzun müddet dayanmaz...bu nedenle elinizdeki torfu satın seneye veya 2 sene sonra tekrar ihtiyacınız kadar alın.

1. soru hariç diğer soruların cevapları daha önce verildi.ilgili başlıklar altında var.

tonga 20-04-2007 13:46

Teşekkür ederim. Beyaz torfun uzun süre dayanmadığını bilmiyordum fakat elimde yetiştireceğim çok sayıda tohum var bunlarda kullanırım.Diğer sorularımın cevaplarını formlarda aradım ama çok açıklayıcı cevaplar bulamadım aramaya devam ederim bu arada belki cevapta alabilirim.

praecox 20-04-2007 13:56

Şunu sorayım neden leonardit katma gereği hissediyorsunuz. bunu bir yerde mi duydunuz.
leonarditin özeliklerini tanımlarsanız sanırım cevabı bulacaksınız...

tonga 20-04-2007 14:13

Yine bu formlarda bir yerde okudum etobur bitkilerde Leonardit kullanıldığını ve leonardit'in tüm bitkilerde kullanılabileceği bitkilerin daha canlı daha verimli oldukları kök gelişimlerinin olağan üstü geliştiğini ve sebzelerde % 100 verim arttırdığı birçok sitede yazıyor, etobur bitkilerde kullanılabileceği konusunda tereddütüm vardı fakat şimdi hatırlayamadığım formun bir bölümünde kullanıldığı takdirde çok faydalı olacağını okuduğum için kullanmak istedim. Et oburların zayıf toprak özellikleri istediğini biliyorum ama leonardit bir gübre olmadığı için kullanılabilir düşüncesine sahip oldum belkide yanılıyorum. Zarar verecekse kullanmam. Leonardit'i kullanabileceğim çok çeşitli çiçek ve bitki yetiştiriyorum nasılsa onlarda kullanabilirim (amatörce)

tonga 20-04-2007 14:33

Sayın praecox tekrar formları aradım sizin yazmış olduğunuz zor çimlenen etobur bitkilerin tohumlarında Abscissic asit kullandığınız fakat bunun humik aside oranla daha pahalı olduğunu yazmışşınız bende şöyle düşündüm demekki humik asit daha ucuz bunu kullanabiliriz buda leonardit te var. bu yüzde leonardit kullanabilirmiyim diye sordum.

praecox 20-04-2007 15:01

Ha çimlenme için ise burda denenmiş olan vede sorun yaşanmamış olan GA3 dür diğer hummik asit ve türevlerini dormancy yi kıran çimlenmeyi kolaylaştıran bir etkisini bilemiyorum.
leonardit substratda inert tepkiyen bir katkı değildir sizin de bildiğiniz gibi bir tür suya salınımı olan gübre gibi görebiliriz. o zman da cp lere uygunluğu tartışılır.
zaten sırf bu yüzden silikat kumu veya perlit katkısını öneriyorum burda vermiculite dahi sorun olabiliyor (bazı cp ler hariç tabii)

tonga 20-04-2007 16:23

Teşekkür ederim. Haklısınız Demekki sadece beyaz torf ve içerisine perlit takviyesi yaparak saksıları değiştiriyorum. son bir bilgi rica ediyorum çok iyi ışık alan gölge bir yermi yoksa direk güneş altımı tavsiye ediyorsunuz.Tabii bu yaz mevsimi için bir soru kışın göneşi bulabildiğince faydalandırmamız gerekiyor.

praecox 20-04-2007 17:30

bunu da bir yerlerde yazmıştım. vft tohumu çimlenirken çok ışığa ihtiyaç duyar bundan dolayı üzeri torf ile katlanmaz. ancak çevre nemini korumak için üzeri bir cam veya stertch folio ile kapatılır. bunu yapıp güneşe koymak ise folyo altındaki ısıyı çok artıracağından tohumları veya bitkileri haşlama olasılığımız çok yüksek bu konuya dikkat edin. dolayısı ile güneşe üseri kapalı iken koymayın. floresant lambalar altında çimlenme büyütme bu bağlamda daha tafsiye edilir.

saygılarımla

saydemir 25-04-2007 20:10

Venüs sinek kapanımın son durumunu sizlerle paylaşmak istedim.

Aldığımda çok küçük gelmişti. Hatta bakabilir miyim acaba diye bile düşünmüştüm. Başlarda yavaş gelişim gösteren bitkim, sıcaklıkların artmasıyla beraber inanılmaz hızlı gelişti. Rengi yeşilden kırmızıya döndü. Ara sıra güneş gören kısımlarını değiştiriyorum çünkü güneş gören kısımları daha fazla kırmızılaşıyor. Şu anki kapanlar ilk aldığım kapanlardan çok farklı. Başlarda kapanlar yatık, açılıp kapanmayan formu bozuk iken şu ankiler aktif, büyük ve daha formlu yapıdalar.
Tek sorunum hatta sorunda denemez tabi ama şu ana kadar tek sinek yakalamadı :D Geçen gün evde dolaşan bir sineği yakalayıp kapanlarından içeri bırakmaya niyetlendim. Ama yapamadım... Kendisinin yakalamasını bekliyorum hala. Bugün droseram bir sirke sineğini götürmüş gene. Ama yanındaki vft de tık yok hala. Katliama başlasın artık. :cool:
Ortasından çıkan tomurcuk şeklindeki oluşum galiba çiçek taslağı. Çiçek açmaya mı hazırlanıyor bitkim acaba?

praecox 25-04-2007 21:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi saydemir (Mesaj 98601)
Venüs sinek kapanımın son durumunu sizlerle paylaşmak istedim.

Aldığımda çok küçük gelmişti. Hatta bakabilir miyim acaba diye bile düşünmüştüm. Başlarda yavaş gelişim gösteren bitkim, sıcaklıkların artmasıyla beraber inanılmaz hızlı gelişti. Rengi yeşilden kırmızıya döndü. Ara sıra güneş gören kısımlarını değiştiriyorum çünkü güneş gören kısımları daha fazla kırmızılaşıyor. Şu anki kapanlar ilk aldığım kapanlardan çok farklı. Başlarda kapanlar yatık, açılıp kapanmayan formu bozuk iken şu ankiler aktif, büyük ve daha formlu yapıdalar.
Tek sorunum hatta sorunda denemez tabi ama şu ana kadar tek sinek yakalamadı :D Geçen gün evde dolaşan bir sineği yakalayıp kapanlarından içeri bırakmaya niyetlendim. Ama yapamadım... Kendisinin yakalamasını bekliyorum hala. Bugün droseram bir sirke sineğini götürmüş gene. Ama yanındaki vft de tık yok hala. Katliama başlasın artık. :cool:
Ortasından çıkan tomurcuk şeklindeki oluşum galiba çiçek taslağı. Çiçek açmaya mı hazırlanıyor bitkim acaba?

yazdık yazdık... söyledik. anlatamadık. demek ki görmek gerek...:D :o
hocanın sözüne inanmadınız... vft yi görünce mi inandınız...:D :rolleyes:
daha yaza çok var o zaman görün siz hele...:D
yazlık ruhsat gerekebilir (VFT taşıma bulundurma ruhsatı);) :D
ama yine de gerçi siz bilirsiniz ama o çiçek sapını kesin... benden söylemesi...:rolleyes:

saydemir 25-04-2007 21:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi praecox (Mesaj 98612)
yazdık yazdık... söyledik. anlatamadık. demek ki görmek gerek...:D :o
hocanın sözüne inanmadınız... vft yi görünce mi inandınız...:D

Hayır, olur mu öyle şey. Biz her zaman hocalarımızın yolundan gitmeyi onların deneyimlerinden yararlanmayı burnumuzun dikine gitmeye tercih ederiz. Ve hocanın sözünü de her zaman dinleriz. Sonunda ben hocamı dinlemezsem beni de öğrencilerim dinlemez. :)Ama tabi görmek, yaşamak daha farklı bir duygu.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi praecox (Mesaj 98612)
ama yine de gerçi siz bilirsiniz ama o çiçek sapını kesin... benden söylemesi...:rolleyes:

Çiçek sapını keseceğim. Bu sefer tohum alma amacım yok bitkimden. Biraz daha gelişsin ondan sonra tohum almak istiyorum.

avukatkemal 25-04-2007 22:43

darısı bana :(

unalceleb 04-05-2007 10:58

selamlar, konudaki bütün yorumları okudum ama tam olarak tohumdan itibaren nasıl bir çimlendirme yapacağımı anlamadım, gittigidiyordan almayı düşünüyorum fakat daha öncede bonzai tohumu almıştım ve bir işe yaramamıştı, şimdiden teşekkürler

praecox 04-05-2007 11:20

Tohumdan EB yetiştirme başlığında özelikle de bu arkadaşımızın mesajını da okudunuz sanırım.
http://www.agaclar.net/forum/showpos...2&postcount=18
da... nereyi tam anlıyamadınız onu da ben anlıyamadım.:o

unalceleb 04-05-2007 12:56

kusura bakmayın :(

o kısmı atlamışım ben, tohumları alıcam, kısa sürede cevap verdiğiniz için teşekkür ederim, inşallah başarılı olurum

praecox 04-05-2007 13:24

Bu arada soya fasulyesi değil de cilalı veya verniklenmiş çörek otu almamanız adına msahin33 nikli satıcıdan bu tohumları almanızı salık veririm. bu konudaki, yanlış, kasti veya değil, sahte tohum satışları konusundaki tartışmaları da okumanızı tavsiye ederim.
resimler genelde yanıltıcı olabiliyorlar. ama şunu da bilin ki çimlenme 30 günde olabilir ancak normal olgun boy bitki yetiştirmek (en azından resimlerdeki gibi...) en az 3 sene sürecektir.

denizakvaryumu 04-05-2007 13:56

http://urun.gittigidiyor.com/CANLI-V...0QQidZZ4559991

Bu arada gg de tohumdan çıkmış 1-2 cm lik vft de satılıyor...tohum yerine tohumdan çıkmış vft alınmasını öneririm.

BenBen1967 05-05-2007 02:57

Bu gün Koştaş'ta vft vardı bir tane aldım.Duyurayım dedim.Tohumdan yetiştirmesi zor olduğuna göre almak isteyenler vardır diye düşündüm .Fiyatı 17.5 ytl.Heyecanla bekliyorum sineği nasıl kapacak diye;)

Ophrys 05-05-2007 11:18

Bu habere en çok ben sevindim. En kısa zamanda Koçtaş'a gitmeliyim. Teşekkürler...

saydemir 05-05-2007 17:00

Sayın BENBEN1967,
Vft niz hayırlı olsun. Umarım benimkinden daha hızlı çıkar ve bir an önce sinek yakalamaya başlar. :rolleyes:
Bu arada aldığınız vft nin boyu ne kadar, üzerinde kaç kapan var?

Ophrys 05-05-2007 17:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 101308)
http://urun.gittigidiyor.com/CANLI-V...0QQidZZ4559991

Bu arada gg de tohumdan çıkmış 1-2 cm lik vft de satılıyor...tohum yerine tohumdan çıkmış vft alınmasını öneririm.

İzmir ve çevresine hangi teknik nedenden dolayı tohum gönderilemez ki? Yollar mı kapalı? Anlayan bir arkadaş olursa bize de anlatabilir mi?
Bu satışı yapan arkadaş daha önceden tohum satıyormuş. Tanıdık geldimi?
Ben mi şüpheciyim?

avukatkemal 05-05-2007 19:12

koçtaşta ben de gördüm vftleri..sarracenia da vardı..ancak çok yaşayacak gibi durmuyorlar.. daha çok çocukların merakına yönelik ambalajlanmış :D böcekobur diyor.. flay trap ve fly catcher.. türkçe açıklama bile yok üzerinde.. ingilizce kaynamış su ile sulayın ve gübre koymayın yazıyor sadece..


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025