![]() |
bornova yakınlarında oturuyorum
|
:confused: izmir bornova yakınlarında 3 **** 2 yaşında vft sabilecek arkadaşlar varmıdır:confused:
|
- Forumdan sevgili dronewerq çimlendirdiklerinden paylaşmıştı.
- Forumda etobur bitkiler için satılan %100 spaghnum torfuna az miktarda perlit ekleyerek diktim. - İlk zamanlarda benzin istasyonlarında satılan safsu'ları kullandım. Şu an demineralize su (demisu) kullanıyorum. - Güneye bakan pencerenin önünde iç tarafta duruyorlar. Saat 11'den 19'a kadar güneş alıyorlar. |
böcek kapanı
1 Eklenti(ler)
Üstadlar Merhaba, toprakla haşırneşir olmayı seven ama balkonunda yetirtirdiklerinden (muhtelif güller, fesleğen, melissa, erik, incir, avokado, mumçiçeği, ful, biber, nane, kayısı) ve kendince vakit geciren biriyim.
fotografını ekledigim böcek kapanını 2-3 hafta kadar önce koçtaştan aldım; iki kapanı sanıyorum fazla kurcalanmaktan görevini durdurmuş. sol tarafta yeni açılmaya yüz tutmuş kapan var ama gelişim cok yavas; hatta 6-7 tane daha vardı yeni olusum ama kararma-çürüme oldu son 1 haftada ve çürüyenleri kestim. şu anda 3 tane da yeni olusum gorunuyor. içe kıvrık vaziyette. forumdan anladıgım kadar ile altlıktan suyu eksik etmeyeceğiz. (bu durumda köklerin çürümesinden endişlenmeme rağmen tecrube konusur deyip susuz bırakmıyorum.) bu kararmalar neden olabilir; bu bitki profesyonel resimlerde yukarı dogru uzayıp gitmiş ve diri gorunuyor, ama bu oyle değil. bir de, vitaminlik, gelistiricilik, yaprak geliştiricilik bir takviye ister mi? bu arada, halihazır kapanlar gorevi durdurdugundan sinek yakalayamıyor. irileşen yni kapan ise henuz acılmadı. yorum ve cevaplarınıza şimdiden teşekkür ederim saygılarımla Metin |
Alıntı:
|
öncelikle herkese merhabalar. foruma dün üye oldum amaa şimdi messaj yazmak nasip oldu. ankara ünv de yüksek lisansımı zooloji alanında yaptım.lakin lisans eğitimim sırasında botanik dersinde carnivor bitkilerden ilk bahsedildiğinden bu yana bu bitkilere ilgi duymuştum. buralarda bulmanın bu kadar kolay olacağını thmin edemezdim. velhasıl ben de bir 30 gün evvel vft tohumları ve kiti alarak bu bitkileri gözlemeye ilk adımımı attım. 10 adet tohumdan 8 tanesi çimlendi ve ufak kapaanlar bile çıkardı. böylelikle botanik dalına da aadım atmış oldum. zaman geçtikçe birbirimizden bu konuda fikir alışverişi yapabileceğimizi bilmek raahatlattı beni. ben de literatür araştırdıkça sizinle de paylaşmayaa çalışırım. herkese iyi hasatlar diliyorum.
saygılarımla... |
Merhabalar!
Ben Ağrı'da yaşıyorum. Ağaçlar Net'e üye olduktan sonra Vft'lere ilgim yükseldi ve VTF kit sipariş verdim. Yarın vft tohumlarım elime ulaşacak. Bende bu canavarın ortamını hazırladım. Evin bir odasına çıtalarla ve naylonla bir metrekarelik bir sera kurdum. Sera güneş olduğu zamanlarda sabah güneşini görüyor. Nem sağlamak için 5 litrelik suya akvaryum su ısıtıcısı koydum. Bazı zaman sabaha karşı (kaloriferler sönmeye yakın) 1-2 saat soğuk oluyor. O yüzden sera kurmaya gereksinim duydum. Deneyimli ve bilgili arkadaşlara bu konu hakkında bir kaç sorum olacak; 1- Sizce yaptığım doğru bir yöntem mi? 2- VTF'yi kasım da dikeceğim için uyku dönemine girmeyecek bu sene. Dormancy için gelecek kışı beklesem uygun olur mu? Şimdiden teşekkür ederim cevaplarınız için... |
Tohumdan üretim yapacaksanız şimdiden sera hazırlamanız biraz acele olabilir ama tohumların çıkışını hızlandırmak için sabit bir ısı lazım bu bakımdan faydalı olabilir seranız. Birde tohumlarınızın çimlenmesi için ışık alması lazım. Seranızın içini ışıklandırabilirsiniz bence. Ağrıda güneş durumu nedir bilmiyorum ama istanbulda güneş nadir yüzünü gösteriyor bu aralar. Bu mevsimde çimlendirmek için yapay ışık şart.
Vft tohumlarını -ekeceksiniz kasımda sanırım. Bu sene hatta seneye bile dormancy gerekmeyebilir. Çünkü tohumlarınız yeterli boya ulaşamayacaktır. Yavaş büyüyen bir bitki. |
Sizin canavar dediğiniz henüz bir tohum. Ortada bitki yok. Hayırlısıyla tohumunuz aktif bir bitki olsun o zaman dormansiyi düşünürsünüz. Seraya gelince zararı olmaz faydası olur ama gerekir miydi orası tartışılabilir. Bence yeni heveslenmiş birisi olarak tohumdan değil de aktif yetişkin bir bitkiden başlasaydınız daha iyi bir seçim olurdu. Eğer imkanınız olursa ilkbaharın sonuna doğru bir de yetişkin bitki edinin derim.
|
Cevaplarınız için teşekkürler. Sera ile birlikte ortam sıcaklığını sabitledim. Sayın saydemir tohumu ekeli iki gün oldu. Güneş ışığı ve oda ışığıyla idare ettim. Bugün de seraya ışık kurdum. Dormanisi hakkında eksik bilgim varmış demek. Öğrendim iyi oldu.
Sayın sariefe cevabınız için teşekkürler. Tohumda olsa onlar benim için birer canavar :) Yetişkin bir bitki satın almak istemedim. Çünkü daha önce menekşe türleri yetiştirmiştim. Bana haz veren şey bitkinin benim çabalarımla büyüdüğünü görmek. Bu nedenle serama ekleyeceğim diğer bitkileri de tohum olarak alacağım. İyi günler dilerim. |
1 Eklenti(ler)
herkese merhaba vft ile ilgili sorum olacak;
2011 haziranda ektiğim vft lerim hala çok ufaklar. kapanlar en fazla 2-3mm gelir. sanki büyümesi durdu gibi. yaprak sayısı da artmıyor. çürüyenlerin yerine yenisi çıkıyor o kadar. kara sinek yiyebilecek boyuta ne kadar sürede ulaşırlar. |
Merhaba sayın ozzo. Vft' lariniz sağlıklı gözüküyor. Bebeklik dönemi biraz uzun sürer. Önümüzdeki yaz gözle görülür bir büyüme görebilirsiniz. Karasineklerle ilgili merakınızı gidermek için ise 2013 Haziran' ı beklemeniz gerekecek.
|
Alıntı:
Yetişkin olmalarının bu kadar uzun zaman sürdüğünü bilmiyordum. Yaz güneşini merakla bekliyorum. fakat yazın öğle güneşini doğrudan almalı mı yoksa perde arkasından mı almalı emin değilim. resime eklediğim vft lerle aynı saksıya aynı anda ektiğim 3 vft mi doğrudan güneşe koymuştum ölmüşlerdi ama pencerenin önünde ki rüzgardan mı yoksa aşırı güneş sıcağından mı öldüler bilmiyorum. Şimdi 12 tane vft'em resimdeki büyüklükte ve büyümelerini hızlandırayım derken öldürmek istemiyorum. |
Genelde birçok şeyi yaşayarak öğreniyoruz. Hiç bir bitkiyi direk güneş ışınına maruz bırakmamalıyız. Ölmeseler bile güneş yanıkları oluşur. Sağlıklı olan herşeyin doğal seyrinde ilerlemesidir.
|
selamlar foruma yeni üye oldum. 2 hafta önce venüs sinek kapanı aldım baumaxtan. fakat cok cılız cok cansız koçtaşada baktım orda satılmıyordu, burda koçtaştan alan bazı arkadaşların bitkilerini çok beğenmiştim. benimkiler tatmı ile yeşil hiç kırmızılık yok 6 tane kapanı vardı üstünde hepsi çürüdü dediğiniz gibi dipten kestim hepsini, 3 tane yeni filiz geliyor içinden. toprağını hiç değiştirmedim zaten beyaz torf ve perlit kime sorduysam bilmiyoruz dediler, alamadım. yağmur suyu biriktirdim onunla suluyorum. tabi bitkiyi ilk aldığım gün bilmediğim için şaşal suyula sulamıştım. ama şuan çok küçük ve çok zayıf zaten 4,90 tl ye aldım. güçlenmesi için yapabileceğim birşey varmı ? gübre kullanmamın ve kapanlara elimle dokunmamın doğru olmadığını biliyorum, burası çok faydalı bilgiler edindiğim bir yer oldu hepinize ayrıca teşekkürler.
|
http://c1202.hizliresim.com/u/9/2kv59.jpg
şuanki durumu bu dibinde 2 cm yağmursuyu bulunduruyorum ve güneş alan bir yerde yerini değiştirmeden bırakıyorum. bana önerebileceğiniz daha neler var acaba ? |
@ozden35
toprağı internetten alabilirsin. gg'de satılıyor. diğer konularda yardımcı olamayacağım ben de amatörüm :S |
Sayın ozden35 bitkiniz sağlıklı gözüküyor. Güle güle büyütün. Siz de etobur konusunda temel bilgiye sahip gözüküyorsunuz. Şimdilik bir sorun gözükmüyor. Bitkiniz şu an dormancy de olduğu için formu normal. Herkesin bitkisi bu dönemde aşağı yukarı o haldedir. Yazın güzel bir form alacaktır. Dediğiniz gibi gübre yok yağmur suyu var. Toprağı için acele etmeyin bu yaz bitkiniz yerine alışsın. Önümüzdeki sene değiştirirsiniz. Hem bu sürede gerekli toprağıda bulmuş olursunuz. Bulmak zor değil.
|
verdiğiniz cevaplar için çok çok teşekkürler bende bugun heryerde (gg dahil) beyaz torf aradım bulamadım perliti ise tek satmıyoruz toprakla karışık olarak veriyoruz dediler. çok zorlandım dediğiniz gibi seneyi beklesem iyi olucak zaten içinde mevcut toprak torflu gibi gozukuyor su tutma kabiliyeti çok fazla özellikle fanusun içinde tutuyorum hava sirkülasyonuna maruz kalmasın diye ruzgar yaprakları deforme edebilir, suan için hiç böcek yakadıgını da görmedim alısverıs merkezınde kapanlarıyla cok oynandıgı ıcın kapanlar ıslevını kaybetmıs olabılır dıye dusunuyorum bende ılk basta bılmıyordum bende cok oynadım acıkcası, şimdi yenileri geliyor iç kısımdan hiç ellemiyorum yeni gelen yapraklar daha turuncuya dönük ve daha kalın geliyor zaten, bilgilendirme için teşekkürler. ben bu bitkiyi çok sevdim.
|
Alıntı:
Dormancy, dormant bitkinin istekleri hal ve durumları şekilleri hakkında bir dizi tanımlamam ve yazım var. Ordan da anlıyacağınız gibi dormant bitki çiçeklenmeye kalkışacak mart dan sora. Bu sırada sinek tutması söz kousu değil kaldı ki sinek de yok şu anda etrafda. Fanusda tutmayın çürür! soğuk serin havadar tutun. Yazın ful güneşe koyun. Yanmaz. (tabii evde baktığınız bitkiyi temmuz ayında güneşe koyarsanız durum değişir) VFT 8-12 saat tam güneşi sever. kapanları gelişir kızarır. kapanma hızı artar adeta güneş enerjisini kullanır. Yeter ki altında suyunu eksik etmeyin torfu kurutmayın. Torf bir kez kurudu mu, bir daha altında ne kadar su bulunsa çekemez bitki kurur buna da dikkat edin. |
Alıntı:
|
Arkadaşlar merhaba , ben forumda ve bitki konusunda daha çok yeniyim ufacık tefecik bir şeyim. Heveslerim ve ilgimin kurbanı olup herhangi bir yerden sinekkapan (kızıl ejder) tohumları aldım ve belirtilen koşullara göre ekmeye çalıştım. Ardından nemli ortam falan derken 3 4 gün sonra saksıda bir tane yeşil cılız bir bitki gördüm sizce doğru bitki mi ve böyle mi büyüyor ? Ve şuan toprak ıslak ona tekrardan su dökmeli miyim ? Ayrıca belirtilen koşullarda saf su yağmur suyu gibi sular kullanmamı önermişler tuzlu su iyi gelmiyormuş.Bu doğru mudur ? Birde ne zaman büyür ? ))
http://img809.imageshack.us/img809/8321/dsc00084kb.jpg Uploaded with ImageShack.us |
Alıntı:
tecrübeme göre çimlenme 15-30 gün sürüyor, tabi türe de bağlıdır. En azından mersinden gelen tohumlar için öyleydi ama kızıl ejder icin de benzer olacağını düşünüyorum. Zaten şekli de benzemiyor. Çıkan şey galiba toprağa karışmış bir ot, biraz beklemen lazım.Boyuna öyle sap şeklinde büyüme sadece çiçegi için oluyor diye biliyorum. Suyu üstten verme. Altan 1 parmak suyu eksik etme. Ben distile su kullanıyorum. Ne zaman buyur sorusuna gelirsek yukarıda bu soruyu sormuştum. haziranda ektiğim tohumların şimdiki hallerine bakabilirsin. |
Bu arada ben de kızıl ejder ekeceğim ama havalar pek güneşli olmadığı için ilk baharı beklemeye karar verdim. En uygun ekim zamanı ne zamandır? Bir de tohumları nerden almamı önerirsiniz. Gg de pahalı satıyorlar yurt dışından almayı düşünüyorum.
|
OZZO dostum tavsiyelerin için teşekkür ederim dikkate alacağım. Galiba acele etmemek gerekiyor bu işlerde.Sabah baktığımda kızıl ejderin küçük kızılını gördüm yeni bir şeyler daha çıkmış.
http://img195.imageshack.us/img195/1235/dsc00087gz.jpg Uploaded with ImageShack.us |
vftm çiçek açıyor sanırım. içinden ince uzun bişey geliyor en orta kısımdan. onu kesmem mi gerekiyor. ne yapmalıyım gün geçtikçe uzayan birşey bu.
|
öncelikle herkese merhaba..
ben internetten sipariş ile almış olduğum VFT tohumlarımı 2 ay önce ektim.. 1 aydır da ekmiş olduğum 10 tohumun 6 tanesini çimlenerek büyümesini izlemekteyim.. henüz 1 aylık olan vft lerim ufacık kapanlar açmaya başadı.. bir bitkimden ( bitki bile sayılmaz tırnağım kadarlar :) ) 2 adet küçücük kapanlar çıktı.. bilmiyorum kapan denir mi - kapan görevinde mi - ama bitkimin bir an önce büyüyerek çeşitli böcekleri yemesini sabırsızlıkla bekliyorum.. şimdi merak ettiğim konuya gelirsek ben bitkimin ne zaman sinek - böcek yiyebileceğini merak ediyorum.. henüz ufacık olan kapanların işlevinin olup olmadığını merak ediyorum.. son olarak VFT lerimin o ufacık kapanlarının ortasında gözle görülür kırmızılık görmeye basladım.. tüm VFT lerimde öyle.. bunun sebebi güneş midir? herkese teşekkürler.. |
Bitkinin büyüme hızıyla ilgili sorunun cevabını yukarıdaki mesajlarda bulabilirsin. İşlevine gelirsek 2-3 mm kapanlarımı tetikleyebiliyordum ama o boyutta böcek pek yok. Kapanların içinde 3 tane küçük uzantı varsa ve gerekli su güneş alıyorsa işlevsel olurlar.
Evet güneşte kızariyorlar |
kızarma sonradan çürümeye dönüşüyor benim yeni gelen kapanlarım güneşten kıpkırmızı olmuslardı, şimdilerde hava yine kapalı ve yagmurlu olunca birer birer kızardıkları yerlerden çürümeye başladılar. sanırım bu bitki türkiye iklimine göre değil üzülüyorum.
|
1 Eklenti(ler)
İzmir'de yaşayıp da edinmek isteyenler, Baumax'ta satılıyor..
Fiyatı 12,5 tl.. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:53. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025