![]() |
1 Eklenti(ler)
herkese merhaba vft ile ilgili sorum olacak;
2011 haziranda ektiğim vft lerim hala çok ufaklar. kapanlar en fazla 2-3mm gelir. sanki büyümesi durdu gibi. yaprak sayısı da artmıyor. çürüyenlerin yerine yenisi çıkıyor o kadar. kara sinek yiyebilecek boyuta ne kadar sürede ulaşırlar. |
Merhaba sayın ozzo. Vft' lariniz sağlıklı gözüküyor. Bebeklik dönemi biraz uzun sürer. Önümüzdeki yaz gözle görülür bir büyüme görebilirsiniz. Karasineklerle ilgili merakınızı gidermek için ise 2013 Haziran' ı beklemeniz gerekecek.
|
Alıntı:
Yetişkin olmalarının bu kadar uzun zaman sürdüğünü bilmiyordum. Yaz güneşini merakla bekliyorum. fakat yazın öğle güneşini doğrudan almalı mı yoksa perde arkasından mı almalı emin değilim. resime eklediğim vft lerle aynı saksıya aynı anda ektiğim 3 vft mi doğrudan güneşe koymuştum ölmüşlerdi ama pencerenin önünde ki rüzgardan mı yoksa aşırı güneş sıcağından mı öldüler bilmiyorum. Şimdi 12 tane vft'em resimdeki büyüklükte ve büyümelerini hızlandırayım derken öldürmek istemiyorum. |
Genelde birçok şeyi yaşayarak öğreniyoruz. Hiç bir bitkiyi direk güneş ışınına maruz bırakmamalıyız. Ölmeseler bile güneş yanıkları oluşur. Sağlıklı olan herşeyin doğal seyrinde ilerlemesidir.
|
selamlar foruma yeni üye oldum. 2 hafta önce venüs sinek kapanı aldım baumaxtan. fakat cok cılız cok cansız koçtaşada baktım orda satılmıyordu, burda koçtaştan alan bazı arkadaşların bitkilerini çok beğenmiştim. benimkiler tatmı ile yeşil hiç kırmızılık yok 6 tane kapanı vardı üstünde hepsi çürüdü dediğiniz gibi dipten kestim hepsini, 3 tane yeni filiz geliyor içinden. toprağını hiç değiştirmedim zaten beyaz torf ve perlit kime sorduysam bilmiyoruz dediler, alamadım. yağmur suyu biriktirdim onunla suluyorum. tabi bitkiyi ilk aldığım gün bilmediğim için şaşal suyula sulamıştım. ama şuan çok küçük ve çok zayıf zaten 4,90 tl ye aldım. güçlenmesi için yapabileceğim birşey varmı ? gübre kullanmamın ve kapanlara elimle dokunmamın doğru olmadığını biliyorum, burası çok faydalı bilgiler edindiğim bir yer oldu hepinize ayrıca teşekkürler.
|
http://c1202.hizliresim.com/u/9/2kv59.jpg
şuanki durumu bu dibinde 2 cm yağmursuyu bulunduruyorum ve güneş alan bir yerde yerini değiştirmeden bırakıyorum. bana önerebileceğiniz daha neler var acaba ? |
@ozden35
toprağı internetten alabilirsin. gg'de satılıyor. diğer konularda yardımcı olamayacağım ben de amatörüm :S |
Sayın ozden35 bitkiniz sağlıklı gözüküyor. Güle güle büyütün. Siz de etobur konusunda temel bilgiye sahip gözüküyorsunuz. Şimdilik bir sorun gözükmüyor. Bitkiniz şu an dormancy de olduğu için formu normal. Herkesin bitkisi bu dönemde aşağı yukarı o haldedir. Yazın güzel bir form alacaktır. Dediğiniz gibi gübre yok yağmur suyu var. Toprağı için acele etmeyin bu yaz bitkiniz yerine alışsın. Önümüzdeki sene değiştirirsiniz. Hem bu sürede gerekli toprağıda bulmuş olursunuz. Bulmak zor değil.
|
verdiğiniz cevaplar için çok çok teşekkürler bende bugun heryerde (gg dahil) beyaz torf aradım bulamadım perliti ise tek satmıyoruz toprakla karışık olarak veriyoruz dediler. çok zorlandım dediğiniz gibi seneyi beklesem iyi olucak zaten içinde mevcut toprak torflu gibi gozukuyor su tutma kabiliyeti çok fazla özellikle fanusun içinde tutuyorum hava sirkülasyonuna maruz kalmasın diye ruzgar yaprakları deforme edebilir, suan için hiç böcek yakadıgını da görmedim alısverıs merkezınde kapanlarıyla cok oynandıgı ıcın kapanlar ıslevını kaybetmıs olabılır dıye dusunuyorum bende ılk basta bılmıyordum bende cok oynadım acıkcası, şimdi yenileri geliyor iç kısımdan hiç ellemiyorum yeni gelen yapraklar daha turuncuya dönük ve daha kalın geliyor zaten, bilgilendirme için teşekkürler. ben bu bitkiyi çok sevdim.
|
Alıntı:
Dormancy, dormant bitkinin istekleri hal ve durumları şekilleri hakkında bir dizi tanımlamam ve yazım var. Ordan da anlıyacağınız gibi dormant bitki çiçeklenmeye kalkışacak mart dan sora. Bu sırada sinek tutması söz kousu değil kaldı ki sinek de yok şu anda etrafda. Fanusda tutmayın çürür! soğuk serin havadar tutun. Yazın ful güneşe koyun. Yanmaz. (tabii evde baktığınız bitkiyi temmuz ayında güneşe koyarsanız durum değişir) VFT 8-12 saat tam güneşi sever. kapanları gelişir kızarır. kapanma hızı artar adeta güneş enerjisini kullanır. Yeter ki altında suyunu eksik etmeyin torfu kurutmayın. Torf bir kez kurudu mu, bir daha altında ne kadar su bulunsa çekemez bitki kurur buna da dikkat edin. |
Alıntı:
|
Arkadaşlar merhaba , ben forumda ve bitki konusunda daha çok yeniyim ufacık tefecik bir şeyim. Heveslerim ve ilgimin kurbanı olup herhangi bir yerden sinekkapan (kızıl ejder) tohumları aldım ve belirtilen koşullara göre ekmeye çalıştım. Ardından nemli ortam falan derken 3 4 gün sonra saksıda bir tane yeşil cılız bir bitki gördüm sizce doğru bitki mi ve böyle mi büyüyor ? Ve şuan toprak ıslak ona tekrardan su dökmeli miyim ? Ayrıca belirtilen koşullarda saf su yağmur suyu gibi sular kullanmamı önermişler tuzlu su iyi gelmiyormuş.Bu doğru mudur ? Birde ne zaman büyür ? ))
http://img809.imageshack.us/img809/8321/dsc00084kb.jpg Uploaded with ImageShack.us |
Alıntı:
tecrübeme göre çimlenme 15-30 gün sürüyor, tabi türe de bağlıdır. En azından mersinden gelen tohumlar için öyleydi ama kızıl ejder icin de benzer olacağını düşünüyorum. Zaten şekli de benzemiyor. Çıkan şey galiba toprağa karışmış bir ot, biraz beklemen lazım.Boyuna öyle sap şeklinde büyüme sadece çiçegi için oluyor diye biliyorum. Suyu üstten verme. Altan 1 parmak suyu eksik etme. Ben distile su kullanıyorum. Ne zaman buyur sorusuna gelirsek yukarıda bu soruyu sormuştum. haziranda ektiğim tohumların şimdiki hallerine bakabilirsin. |
Bu arada ben de kızıl ejder ekeceğim ama havalar pek güneşli olmadığı için ilk baharı beklemeye karar verdim. En uygun ekim zamanı ne zamandır? Bir de tohumları nerden almamı önerirsiniz. Gg de pahalı satıyorlar yurt dışından almayı düşünüyorum.
|
OZZO dostum tavsiyelerin için teşekkür ederim dikkate alacağım. Galiba acele etmemek gerekiyor bu işlerde.Sabah baktığımda kızıl ejderin küçük kızılını gördüm yeni bir şeyler daha çıkmış.
http://img195.imageshack.us/img195/1235/dsc00087gz.jpg Uploaded with ImageShack.us |
vftm çiçek açıyor sanırım. içinden ince uzun bişey geliyor en orta kısımdan. onu kesmem mi gerekiyor. ne yapmalıyım gün geçtikçe uzayan birşey bu.
|
öncelikle herkese merhaba..
ben internetten sipariş ile almış olduğum VFT tohumlarımı 2 ay önce ektim.. 1 aydır da ekmiş olduğum 10 tohumun 6 tanesini çimlenerek büyümesini izlemekteyim.. henüz 1 aylık olan vft lerim ufacık kapanlar açmaya başadı.. bir bitkimden ( bitki bile sayılmaz tırnağım kadarlar :) ) 2 adet küçücük kapanlar çıktı.. bilmiyorum kapan denir mi - kapan görevinde mi - ama bitkimin bir an önce büyüyerek çeşitli böcekleri yemesini sabırsızlıkla bekliyorum.. şimdi merak ettiğim konuya gelirsek ben bitkimin ne zaman sinek - böcek yiyebileceğini merak ediyorum.. henüz ufacık olan kapanların işlevinin olup olmadığını merak ediyorum.. son olarak VFT lerimin o ufacık kapanlarının ortasında gözle görülür kırmızılık görmeye basladım.. tüm VFT lerimde öyle.. bunun sebebi güneş midir? herkese teşekkürler.. |
Bitkinin büyüme hızıyla ilgili sorunun cevabını yukarıdaki mesajlarda bulabilirsin. İşlevine gelirsek 2-3 mm kapanlarımı tetikleyebiliyordum ama o boyutta böcek pek yok. Kapanların içinde 3 tane küçük uzantı varsa ve gerekli su güneş alıyorsa işlevsel olurlar.
Evet güneşte kızariyorlar |
kızarma sonradan çürümeye dönüşüyor benim yeni gelen kapanlarım güneşten kıpkırmızı olmuslardı, şimdilerde hava yine kapalı ve yagmurlu olunca birer birer kızardıkları yerlerden çürümeye başladılar. sanırım bu bitki türkiye iklimine göre değil üzülüyorum.
|
1 Eklenti(ler)
İzmir'de yaşayıp da edinmek isteyenler, Baumax'ta satılıyor..
Fiyatı 12,5 tl.. |
bende baumaxtan almıştım zaten, 4,90 tl ye. fakat baumaxa gelen bitkiler 1 hafta içerisinde bakımsızlıktan ölüyorlar eğer bu vftler mağazaya yeni geldiyse elinizi çabuk tutmanızda fayda var derim.
|
arkadaşlar selamlar, vft'm kış uykusundan uyanıp kendine gelmiş hergün 4-5 tane yaprak filizi veriyordu son günlerde durumu çok iyiydi yeni gelen yapraklar turuncu ve dimdik geliyordu çiçekte vermeye başlamıştı çok mutluydum ki bugün köpeğim balkondan aşağıya düşürdü vftmi, çok üzüldüm yerden topladığımda butun yaprakları kırımıs toprağı darmadağın olmuştu,minnacık bişey kalmıştı kaç aydır güneş nerde ben oraya taşıyordum çiçeğimi, emeklerim boşa gitti, alıp daha kucuk bir yere diktim kökünü, acaba tutarmı yoksa bozulurmu artık? boşa mı uğraşıyorum ? bir bilgisi olan var mı bu konuda ?? eğer tutmayacaksa yenisini alayım.
|
lütfen bilgisi olan biri yok mu acaba ?
|
Sayın ozden35 son durumu fotoğraflayıp gösterseniz daha kolay cevap alabilirdiniz. Bu haliyle hastaneye gidip evdeki hasta için yardım almaya benziyor. Falcılık yapmak istemem ama yaşamaması için bir sebep yok. Yakında yeni yapraklar verir. Saf su ile bolca sulayın. Çiçek sapı hala duruyorsa kesin. Enerjisini çiçeğe değil yeniden yapılanmaya harcasın.
|
arkadaşlar bana bi yardımcı olur musunuz
15 martta vft ektim nasıl yaptığımı anlatıyorum 1. toprağı suya doyurup süzülmesini bekledim 2. tohumlerı üstüne yerleştirip üstlerine azıcık torf eledim yalnız torf normal torf yani heryerde satılan model 3. ektiğim kabın üstünü streçledim kabın dibindeki tabağa yeteri kadar su koydum (Ankara'da olduğum için kar suyu biriktirmiştim onu kullanıyorum saf su olarak) hala çimlenmediler sizce nerede yanlış yapıyorum tecrübeli değilim yardıma ihtiyacım var |
4 ay önce buraya vft ekeceğimi yazmıştım buraya ve ektiğim 10 tohumdan 3 tanesi filizlendi. 4 ay olmasına rağmen filizler hala çok küçük ama 2 mm kadar kapanları çıktı ve beni mutlu etti baya. Ağrı'da halen kar yağıyor, güneş yüzünü pek göstermiyor ve oturduğumuz salonun ışığından başka yapay ışıkta kullanmıyorum. Hafta sonu fotoğrafını buraya ekleyeceğim sağlıklı görünüp görünmediğini öğrenmiş olurum böylece. Bu arada şimdiye kadar sadece çalıştığım köy okulundan getirdiğim kar suyu ile besledim.
|
Arkadaşlar Ağrı gibi bir yerde 4-5 ayda anca bu kadar büyüdüler. 2-2.5 cm suyunu eksik etmiyorum. Ağrıda güneş olmuyor pek hatta düne hala kar yağıyor. Bu şartları göz önüne aldığımızda gelişimi normal mi? Gözünüze çarpan bir aksaklık, yanlış giden bir şey var mı? Bilgilendirirseniz sevinirim.
http://desmond.imageshack.us/Himg842...jpg&res=medium http://desmond.imageshack.us/Himg804...jpg&res=medium http://desmond.imageshack.us/Himg687...jpg&res=medium |
Alıntı:
Unutmayın! Tohumdan olgun bir Dionaea elde etmek en az 3 yıl sürer. |
1 yaşındaki bitkinin gelişim fotoğrafları
One year old VFT seedlings : Photos of Venus Fly Traps |
bilgilendirme için teşekkürler
|
Yeni tohum ekeceğim. Bunun için toprak hazırlıyorum. Aldığım yerin direktiflerinde lava(lav taşı, lava rock) taşını saksının altına bir miktar serin demiş. Toprağın üst kısmına doğru toprakla bir miktar lava taşını da karıştırmayı düşünüyorum. (Toprağın üst kısmında da taş suyu tutsun nem artsın, kök havalansın diye). Sizce nasıl yapmalıyım?
Ekeceğim tohumlar nadide tohumlar. Her biri 5'er tohumdan 4 tür. Hepsini çimlendirmek istiyorum. O yüzden hataya yer yok:D Bu arada geçen ağustos ektiğim vft lerim ilk ziyafetlerini çekiyorlar. sindirim cumartesiden beri devam ediyor:p |
Vtf lerin ne kadar cok gunes sevdiklerini biliyoruz ve sizde bunu gayet guzel aciklamissiniz ancak bi sorum olacak ben ic mekanda hemen penceremin onunde 4 adet vtf cimlendirdim ve bildiginiz gibi su aralar havalar iyice isindi peki bu yeni cimlenen vtflerimi ogle gunesine birakmam sakincali olur mu? **** uzerine koyacagim yari saydam bir plastikle vft lerimi koruyabilirmiyim
|
Alıntı:
Geçen yaz ektiğim vft ler çimlenmişti(3 tane). fazla güneşe maruz bırakmadan poşetin içinde çimlendirmiştim. Daha sonra camın önüne koydum, 3'ü de öldü. Neden öldüklerini bilmiyorum yaz güneşinden de olabilir camın önünde geceleri soğuk esen rüzgardan da. Aynı zaman diktiğim biraz geç çimlenenlere artık dikkat ediyorum. Özellikle yeni çimlenenleri direk yaz güneşine bırakma riskini almıyorum. Sabah ve akşamüstü güneşinde poşetlerini çıkartıp güneşe koymak en iyisi galiba. (güneşte poşete koyunca sıcaklık çok artıyor, zaten damla damla su oluyor, aşırı nemde toprak çürüyebilir). Bu arada poşeti de gerçek yapraklar(ilk kapanlı yapraklar) çıktığı zaman çıkarmak gerektiğini zengarden ın vft ekme klavuzunda okumuştum(yanlış hatırlamıyorsam zengarden dı). |
Alıntı:
|
arkadaşlar selamlar benim vtfm balkondan aşağıya düşmüştü, butun kapanları yaprakları hepsi kırıldı gitti, bende dagıldıgı yerden topladım ufak birşeyin içine kökünü tekrardan ektim. kırılan yaprakları iyice dipten kopardım çiçeğinide kopardım. evin en gizli kimsenin elinin erişemediği güneşli yerine koydum ve boş toprağı aylarca bıkmadan suladım 3 ay kadar sonra vtfm yeniden filizlenmeye başladı fakat bugün yine rüzgardan balkona serilen çarşafa dolanıp aşağıya düşmüş ve yine darmadagın. artık yerden topladıgım toprakta bi avuc bile etmiyor. her yerde baltık torfu aradım bulamadım. yeniden ekeceğim belki yine tutar ama toprak çok az geçen seferinde perlitle çoğaltmıştım şimdi ekilebilecek kadar bile toprak yok. elinde baltık torfu olan varsa bana gönderebilir mi ? ücreti neyse veririm.
|
aradığını bulmak zor değil, google'a baltık torfu yazınca ilk sayfalarda buldum, tam aradığın torf mu bilmiyorum ama bi göz at istersen.
Bu arada geçmiş olsun, vft de dünyanın en bahtsız vft si oldu :( |
teşekkür ederim. evet gerçekten. evde 250 tane bitki var hep başına birşey gelen o oluyor. saksısı hafif kaldığı için heralde arada kaynıyor. sakınılan göze çöp batması olayıda var tabi, ben bitkilerde ona çok inanıyorum hangi bitkinin üzerine çok düştüysem önem verdiysem o mutlaka zarar gördü. dibinden gelen tam 12 tane yaprak görmüştüm şimdi hiçbiri yok yine bomboş toprak kaldı. gittigidiyordan baktım fakat satışı şuan için yok. olsada zaten benim için aşırı fazla olurdu 350 lt filan yazıyordu, vtfm yaşamazsa ihtimalide var. haliyle bu 2.kaza geçen seferinde 4 ayda anca toplamıştı kendini. ben 250 gr kadar **** yarım kilo almak istiyorum. izmirdeyim bütün çiçekçileri dolaştım bulamadım.
|
Alıntı:
|
çok teşekkür ederim. yarın bi arayayım sanırım aynı şeyden bahsediyoruz. ben şimdilik vftmi kendi toprağından kalanlar perlit ve birazda hindistan cevizi torfu kullanarak diktim. eğer kendine gelir yeniden canlanırsa saksı değişimi yapmam gerekeceğinden (şuan krem peynir kutusunu kesip içine diktim mecburen) burdan alırım madem ki istediğimiz kadar alabiliyoruz süpermiş.
|
5 Eklenti(ler)
Merhabalar,
VFT'i tohumdan üretmeyle ilgili tecrübelerimi aktarmak isterim. 2011 sonbaharında aldığım VFT tohumlarını, beraberinde gelen 2 saksı ve özel toprağına ekmiştim. Bir saksıda 5, diğerinde 4 tane tohum yeşerebildi ancak. Ocak 2012'de bir saksıdaki tüm bitkiler kurumuştu, diğerinde ise sadece iki kök canlıydı. Saksılar cam kenarında, sabah 07:00 den öğleden sonra 16:00 ya kadar güneş alıyorlar. http://i222.photobucket.com/albums/d...2Subat2012.jpg Saksıların üzeri delikli bir naylon ile örtülü ve altlarındaki kapta devamlı surette 3cm kadar su akü suyu bulunmakta. Şubat sonu gibi tek kök kaldı ve onun da minik kapanları kararmaya başlamıştı. http://i222.photobucket.com/albums/d...14Mart2012.jpg http://i222.photobucket.com/albums/d...4Nisan2012.jpg Forumda okuduğum şekilde, derin bir kapta toprak yüzeyine kadar suyun yükselmesini sağlayıp o şekilde bir saat kadar beklettim. Sonrasında bu kalan tek kök yavaş yavaş canlanmaya başladı. İlkbahar ve sonrasında havaların iyice ısınmasıyla vft coştu diyebilirim. http://i222.photobucket.com/albums/d...aziran2012.jpg http://i222.photobucket.com/albums/d...aziran2012.jpg |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:17. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025