agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Etobur Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/etobur-bitkiler/)
-   -   Sphagnum yosunu hakkında bilgiler (https://www.agaclar.net/forum/etobur-bitkiler/2298.htm)

bari 15-02-2009 21:24

4 Eklenti(ler)
Fotoğrafları bir çeşme başında çektim. Bir spagnum yosunu türü olabilirmi?

neslihanak 14-07-2009 11:07

sayın praecox

önerdiğiniz spganum yosununu nasıl bulacağımı araştırıken ziya soner beyin forumdaki mesajlarını okudum ve kendilerinden spagnum yosunu temin edip edemeyeceğime dair bir mesaj attım. kendisinin önerisi kayayosunu oldu.

ziya beyin cevabını aynen aktarıyorum:

Alıntı:

Biz sphagnum yosununu kullandık,teminini bir yana bırakalım,ömrü, besin değerleri açısından bize tatminkar gelmedi.
Bu sebeplerden dolayı kendi ülkemizin ürünü olan İĞNEADA dan özel toplattırdığımız kayayosununa geçtik.
fransada yaptırdığımız tahliller neticesi çok özel orkidenin istediği değerleri bulduk,ve bu yosuna geçtik.
çok uzun yıllardır bu yosunu kullanıyoruz ve çok memnunuz.
Dilerseniz bu yosundan da gönderebilirim,dilerseniz hazır orkide harcı da gönderebilirim.
Hem biz memnunuz hemde orkide de kullanmak üzere alanlar memnun .karar sizin
sizin düşünceleriniz benim için önemli o nedenle durumu size aktarmak istedim. siz ne dersiniz?

saygılarımla

praecox 14-07-2009 11:29

Bu konuda elbetteki benim deneyimlerim miktar ve türler bazında çok kısıtlı ve sadece sphagnum ile sınırlı. Ziya bey bu işi profesyonel bazda yaptığından yıllardır 10binlerce saksı Orkide ye bakmış biri olarak tabiidir ki deneyimleri çok daha geniş.
Sphagnum temini zor, Ziya bey kendi de kullandığı İğnada yosunuyla uzun yıllar orkide bakmış biri olarak bu konuda benden çok daha deneyimli ve dediklerinin doğruluğunu teyidi haddime değil.
Zaten bende son bir yıldır bu yosunu ondan alıp kullanmaktayım.

Elbetteki, Ziya beyin teklifini kaçırmadan değerlendirmeniz gerektiğini de özelikle belirtmem gerekmiyor umarım :)

Ziya Soner 17-07-2009 21:18

Saygıdeğer hanımefendiler, yaklaşık 25 yılımı verdiğim bu orkide sevdası yüzünden ,sizlerinde bu özel sevgiye yeni başlangıcında yaptığınız tartışmaları dozajı kaçmadığı sürece zaman zaman dahl olmamaya elimden geldiğince özen göstererek zaman buldukça izliyorum.
Şimdi olduğu gibi dozaj bozulup ,şu yaşam süresi bu kadar kısa olan süreçlere rağmen birbirlerinizi kırma, incitme noktasına gelince ister istemez üzülüyorum.
ve dahl olmak durumunda kalıyorum.
Şimdi edindiğimiz tecrübeler sonucu tartıştığınız SPAGNUM YOSUNuna geliyorum.

Bizde yıllar önce bu yosunu kullandık,iyi neticelerde aldık. Fakat yurtdışından getirtiğimiz yosunların ambalajlarını dikkatle okuyunca araştırdık ,sorduk ,faydası yanında bu canlı mantar yığınının içerisinde bulunan mantarın kesik çizik el aracığıyla insan vucudunda ölümlere kadar yolaçabilecek tehlikelerini öğrendik ve vazgeçmenin ötesinde kapımızdan içeri bile sokmadık.

Zaten, sizler bu materyali ithal eden firmadan veya direk aldığınız firmadan aldığınızda üzerini okursanız size derki ,eldiven kullanın ve daha sonra ellerinizi antiseptik içeren sabunla yıkayın.

Sizce bu uyarı yeterli değilmidir?

Alternatif olarak geçtiğimiz kayayosununun tüm tahlillerini yaptırdık,ve bizim iğneadanın yosununun hiçbir tehlikesi olmamasına karşın faydalarını yıllardır beri izliyor ve kullanıyoruz.

NETİCE;amerikayı yeniden keşfetmeye kalkmayın,buyrun gelin ihtiyacınızı karşılıyalım.
Yanlış anlaşılmasın herhangibir ücret talebimizde YOK.

Lütfen bu tartışmayıda kesin ,sizler bu nadide çiçeği severek zaten yüksek karizmanızı belli ediyorsunuz. birbirinizi kırmayın,hatta incitmeyin.
(ayrıca bu yosun tedariki de öyle abartılacak bir konu da değildir)
SAYGILARIMLA

İlkin 18-07-2009 14:28

Ziya Bey Merhabalar, SPAGNUM YOSUN'u hakkında yazdıklarınızı okuyunca tabiri caizse dumur olmuş durumdayım. Bundan birkaç ay önce çok güzel bir orkide sahibi oldum, yalnız bitkinin köklerini inceleyince tamamen çürüdüğü için bitkiyi kurtarmak için kabından çıkarttım bu dediğiniz yosunlardan iyice arındırdım, kökleri kestim temizledim. Bir de işim gereği vitray sanatı ile ilgileniyorum. Ellerim devamlı camları kestiğim için kesikler içinde olabiliyor. Yosunları ellerken de hiçbir korunma uygulamadım, direk ellerimle haşır neşir oldum. Hiç bir türlü şeye alerjim olmadığı halde ertesi gün ellerimden itibaren tüm vücudum kabardı alerji oldu. Bunu 3-4 gün korkunç acılar çeke çeke yaşadım. Neden olduğunu da bir türlü bulamadı doktorlar, hergün birkaç kere kortizon tedavisi ile birkaç saatliğine kendime gelebildim. Yazdıklarınızdan sonra bu yosunun bu alerjiye sebep olabileceğini düşünüyorum artık ama bu tür alerji durumlarına sebep oluyorsa bu yosuna kesinlikle kimse dokunmasın derim. Teşekkürler bilgilendirici yazınız için de. Saygı ve selamlarımla...

Ziya Soner 18-07-2009 19:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İlkin (Mesaj 464448)
Ziya Bey Merhabalar, SPAGNUM YOSUN'u hakkında yazdıklarınızı okuyunca tabiri caizse dumur olmuş durumdayım. Bundan birkaç ay önce çok güzel bir orkide sahibi oldum, yalnız bitkinin köklerini inceleyince tamamen çürüdüğü için bitkiyi kurtarmak için kabından çıkarttım bu dediğiniz yosunlardan iyice arındırdım, kökleri kestim temizledim. Bir de işim gereği vitray sanatı ile ilgileniyorum. Ellerim devamlı camları kestiğim için kesikler içinde olabiliyor. Yosunları ellerken de hiçbir korunma uygulamadım, direk ellerimle haşır neşir oldum. Hiç bir türlü şeye alerjim olmadığı halde ertesi gün ellerimden itibaren tüm vücudum kabardı alerji oldu. Bunu 3-4 gün korkunç acılar çeke çeke yaşadım. Neden olduğunu da bir türlü bulamadı doktorlar, hergün birkaç kere kortizon tedavisi ile birkaç saatliğine kendime gelebildim. Yazdıklarınızdan sonra bu yosunun bu alerjiye sebep olabileceğini düşünüyorum artık ama bu tür alerji durumlarına sebep oluyorsa bu yosuna kesinlikle kimse dokunmasın derim. Teşekkürler bilgilendirici yazınız için de. Saygı ve selamlarımla...

İŞTE ANLATMAK İSTEDİĞİM BUDUR.

Tarım bakanlığımızın kesin uygulanması gereken bir genelgesi vardır.

Bu genelgede der ki ,her türlü canlı ve bu tip preparatlar,önce önizne sonra da kesin karantina ya tabiidir der.

Şimdi meydan boş ver internetten siparişini ,birde kredi kartı numarası verdinmi siparişin bir kaç gün sonra kapında, sende çok mutlusun.

Şimdi bir iki sorum var.
1) Siz bu posta yoluyla aldığınız spagnumu,ben vazgeçtim diye göndermeye kalkın bakalım geri alacaklarmı? parasından vazgeçtim deyin gene almıyacaklar,imha edin diyeceklerdir.

Geri gönderin gümrük kapısından içeri sokmayacaklardır.
İmha amacıyla tuvalete döktüğünüzü varsayalım,içerisinde bulunan SPOROTRİCHOSİS adlı mantarın en sevdiği ortamla buluştukları için hangi arıtmadan geçerlerse geçsinler denize dökülüp yaşamlarını sürdüreceklerdir.

2) Siz bu aldıgınız SPAGNUMun ambalajını dahi açmayın,ve onu aldığınız ülkeye fransa, hollanda neyse yanınızda götürün.
Hem gümrük kapısından geçiremiyeceksiniz,hem de polise ciddi hesap vereceksiniz.

Niye getirdin ? kimsin ? amacın ne v.s

Bu tür preparatlar ciddi biyolojik savaş silahlarıdır.
Düşünebiliyormusunuz, ÖMERLİ barajına bundan 500 kğ döküldüğünü.

Yıllarboyu boyu hiçkimse birşey anlamadan doktorların kapısında olur.
Bu tür mantarlar, insan öldüğünde bile ,ölmez ve yaşamlarını çoğalarak sürdürürler.Tek yol yakarak imha etmektir.
Burada ki spagnumun faydası bitkiye ,kök e sağladığı rutubettir.içerisindeki gereksiz mantar ilk başta sadece gelişimi motive eder,sonra farkedilmez tehlike sinsice sizinde başınıza geldiği gibi doktorlarında anlıyamayacağı şekilde ciddi ölümcül sonuçlara kadar götürebilir.

(doktorlarımızı suçlamıyorum,siz muhtemelen ,doktorunuza bu masumane iyi niyetli saksı değişimini anlatmamışsınızdır.Ayrıca anlatsanızda doktorunuz size getirinde o saksı harcını analiz ,tahlil edelimmi diyecektir)

Bizim kullandığımız kaya yosununda bu tip mantarlar olmayıp,sadece rutubeti
organize ettikleri için tercih nedenimiz olmuştur.

NETİCE; Bu kadar masumane ,bu kadar güzel bir sevgi için ateşle oynamaya gerek varmı?
Ayrıca ,bizim orkidelerimiz,kızlarımızda bu mantarları sevmezler.


SAYGILARIMLA

COYOTE 18-07-2009 20:28

:(:(Dehşet verici tabii, ben dahil biz de ne güzel bir sürü siparişler veriyoruz yurt dışından. Elini kolunu sallaya sallaya geliyor.
Biyolog olan birine bahsetiğimde bu alışverişlerden dehşete düşmüştü, sanırım haklıymış...

zeynep örenk 19-07-2009 16:10

Sağlıkçı olduğum için dün forumda Sphagnum yosunu ile okuduklarım ilgimi çekmişti. Bugün nedense yazışmaların hepsi yok olmuş. Tabii yazan kişilerin adresinide hatırlamayınca bağlantı kurmak imkansızlaşıyor.

Zehirlenme belirtileri gösteren hanım efendi, vitay çalışmaları yapan, merak ettim, yaşadığı belirtiler nelerdi? Ziya Bey acaba bu yosunun salgıladıkları mı bu sonucu doğurabiliyor? Daha detaylı bilgi tecrübeleriniz bizi bilmediğimiz alanlarda çalışırken korunmak amaçlı öğrenmek istedim. Bitkiye değmemek mi gerekli?

Bazı türler havaya spor bırakır ve çevreye yayılır. Bu tür bir canlı ile çalışırsak havadan spor geçer mi? Solunum yolu ile ciğere geçebilir. Özellikle rahatsızlanan hanımefendinin şikayet ve bulgularını merak ettim. Kendi sağlığımız açısından öğretici olacağını düşündüğüm için bizleri bilgilendirirseniz sevinirim. Saygılarımla...

malina 19-07-2009 16:28

http://en.wikipedia.org/wiki/Sphagnum

Alıntı:

Health dangers

Sphagnum moss can potentially harbour the chronic fungal disease, sporotrichosis. Sporothrix schenckii spores enter the skin via abrasions, scratches, and small puncture wounds as a result of unprotected contact exposure to Sphagnum moss.
Çeviri yapan arkadaşlardan, konuyla ilgili araştırma yapmasını rica edelim...

07-12-2006 tarihli Denizakvaryumu'nun yazısı:
Sphagnumun tehlikeleri

Praecox'un cevabı

İlkin 20-07-2009 10:11

Ziya Bey tekrar çok teşekkürler cevabınız için, bendeki orkide şehir dışındaki çok değerli bir arkadaşımdan hediye gelmişti bana. Paketten çıkarttığım zaman orkideyi, köklerin sarılı olduğu yosunumsu şey hemen dikkatimi çekmişti, köklerin de yeşil renkten ziyade uçuk sarı bir renk olduğunu içlerinin geçmiş olduğunu görünce başladım bitkinin köklerini bu yosundan arındırmaya, sonra kökleri kestim tarçınladım vesaire...

Ertesi gün köklerle ve bu yosunla temastan 24 saat sonra önce bileklerimin içinde kaşıntı başladı, dedim yine bir sivrisinek ısırdı beni farketmedim, korkunç kaşınıyor ama sonra diğer bileğimde başladı. Ben allah allah ne oluyor derken 2-3 saat içinde ellerimin üstü kollarımın iç tarafı, bacaklarım, biraz boynum, sırtım derken kocaman kocaman sivrisinek ısırmış gibi kızarıp kabarmaya başladı. Önce bir noktadan başlıyor orası büyüyor şişiyor, etrafa yayılıyor arkasından başka yere sıçrıyor... Hemen acile gittik oradaki doktor bahar alerjisi olabilir dedi ya da yediğiniz birşey dokunmuş olabilir dedi. Bir de h.sonuna denk geldiği için test yapabilecek doktor da yok, p.tesiyi bekleyin diyorlar. O gece durumumu görünce baya yüklü bir kortizon yaptılar ardından hemen geçti tüm kabartılar, kızarıklıklar. Ama ertesi gün yine akşam üstüne doğru başladı aynı şeyler, bir ertesi gün yine başladı, kortizon yapıyoruz geçmiyor kabartılar, kaşıntılar kabus gibi. P.tesi günü hemen uzman bir doktora gittik. Ona da anlatıyorum başımdan geçenleri bahar alerjisi diyorlar yine. Bir de orkide ile temasımı da anlatmıyor değilim bir farklı yaptığım bu var diyorum. Olabilir herşey mümkün diyorlar... Velhasıl 4 gün boyunca hayatımın en sıkıcı anlarını yaşadım, canımdan bezdim sonra bir daha tekrarlamadı...

Benim yaşadıklarım bunlar işte... Bir daha bu yosuna dokunmak mı?!.. ASLA! :mad:

Orkun Kırcı 08-03-2010 17:49

Şimdi sayın praecox hocamızında dediğine göre bunun gibi birkaç olumsuz durum her toprakla temas edende olabilecek bir durum. Bence bu kadar büyütmemeliyiz. Sonuçta tehlikenin daha çok doğadan toplanan ürünlerden gelebileceği söyleniyor.

İlkin 09-03-2010 13:58

Orkun Bey benim yaşadıklarım tam bir kabustu. Bu acıyı çekmemiş birisi olarak bu kadar büyütmeyin demeyin bence. 4 gün ağrılı ve kaşıntılı bir şekilde kabartmış kırmızı lekelerle bir dünya kortizon yiyerek yaşayan bendim çünkü. Yaşamadan hiçbirşey bilinemez! Onun için tedbir almadan eldivensiz dokunmasın kimse bu yosuna.

Orkun Kırcı 09-03-2010 19:34

Sayın İlkin demek istediğinizi anlıyorum. Uyarınız için teşekkür ederim..

SabriErhan 10-03-2010 21:35

Fazla mubalağa etmemek gerek bence. Bende Sphagnum Moss yetiştiricisiyim. Çıplak el ile hasat ettiğim zaman en fazla; hafif bir kaşıntı oluyor. Günlerce kaşıntı ve ağrı yaşayan arkadaşımızın durumu bana şaşırtıcı geldi. Kişiden kişiye değişiyor galiba. Ayrıca Sphagnum Moss temin etmek isteyen arkadaşlar benimle iletişime geçebilirler.

praecox 10-03-2010 21:54

Hangi türler var elinizde?
Sphangnacea lardan yani?

İlkin 11-03-2010 11:24

Sayın Sabri Bey şunu belirtmekte fayda var zannedersem. Ben vitray sanatçısıyım, doğal olarak cam kestiğim için ellerimde kesikler oluyor. Bence benim abartı şekilde hastalanmamın en büyük sebebi bu mantar türü şeyin derinin altına girmiş olması!..

SabriErhan 11-03-2010 20:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İlkin (Mesaj 594680)
Sayın Sabri Bey şunu belirtmekte fayda var zannedersem. Ben vitray sanatçısıyım, doğal olarak cam kestiğim için ellerimde kesikler oluyor. Bence benim abartı şekilde hastalanmamın en büyük sebebi bu mantar türü şeyin derinin altına girmiş olması!..

Sayın İlkin yazdığınızda şuan doğruluk payı olabilir. Çünki ben hasat veya saksı değişiminde ellerimde çizik veya yara olmamasına özen gösteriyorum. Bu açıdan bana olan etkiside minimuma inmiş oluyor. Tekrar geçmiş olsun.

SabriErhan 11-03-2010 20:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi praecox (Mesaj 594559)
Hangi türler var elinizde?
Sphangnacea lardan yani?

sayın praecox siz hangi tür aramıştınız ?

praecox 11-03-2010 20:39

Magellanicum.

Benimki artık tam bir Sphagnum koleksonerliği oldu da...
Hasat mezat değil maksadım sadece türler...

ephesos 14-03-2010 17:40

Kırmızı sphagnum çok yavaş büyür, sıcağa hiç gelemez, dolayısiyle alge problemi hiç eksik olmaz yetiştirilmesi baya zor, diye öğrendim araştırdığım kadarı ile.

Korkut 19-04-2010 00:40

Uzun zamandır sphagnum moss yetiştirmeme rağmen; ağrı, ve kaşıntı gibi bir durumla karşılaşmadım. Ki sapla çöple o kadar uğraşmama, ve ellerimde sürekli çizikler yaralar olmasına rağmen yosunun herhangibir etkisi olmadı. Sayın İlkin de de görüldüğü gibi; bazı insanlarda alerjik sorunlar oluşturabiliyor. Bu açıdan teması eldiven ile yapmakta fayda var.

zappie 27-08-2010 10:06

1 Eklenti(ler)
Arkadaslar,
Dun dogadan bir cuval (tahminimce) sphagnum yosunu topladim. 50 civarinda agirlikli olarak phal. orkidelerim var. Afrika menekselerim de oldukca cok sayida ve uremeye de devam ediyorlar. Yosunu ne sekilde degelendirebilecegim konusunda yorumlarinizi bekliyorum. 10 gun kadar daha evimden uzaktayim. Ne yapayim, gunes altinda birakip kurutayim mi? Yoksa golge bir yerde nemli mi tutayim? Orkide harcinin icine mi karistirayim, saksilarin ustunu mu kaplayayayim?

lunatic 31-08-2010 10:34

Değerlendirme konusunda yardımcı olabilirim. Mesela bir tutam bana gönderebilirsin. :D . Aslında ciddi ihtiyacım var. VFT'den tohum aldım ekmek için nerden bulsam diye düşünüyordum. Demek ki kısmetim buradaymış. (Nasıl da üstüne yatıyorum ama) :p

praecox 01-09-2010 09:50

Yapmayın beyler bayanlar...

Sphagnum değil bu yosun.
EB lerde kullanamazsınız! orkidelerde ise asırlık deneyimleri ile sayın Ziya Soner bey bunu başarılı bir şekilde kullandığını belirtti.

Tekrar gereksiz bir polemik başlatmayın lütfen.

Sphagnum damgası vurulmadan önce Sphagnum yosunu hakkındaki bilgileri okuyun forumda. Her ormanda her köşe başındaki resimden benzetiğiniz yosunlar sphagnum değildir.
Şimdilik bildiğim tek kaynak kalmış orası da milli park izinsiz girilemez ben de gidip göremedim. Sphagnum ömerli de de kalmamış.

lunatic 02-09-2010 05:58

D'oh! Bu sanki bir borunun etrafına kurusu sarılan yosunlar gibi. Hani şu 'arrow head' sarmaşığının içine koyup sarılmasını sağladıkları çubuk tipi şeylerdekinden.

Jezebel 17-01-2011 19:50

Canlı satılan Sphagnum moss ' un Sporothrix schenckii ile kontamine olma riskini düşünerek
Almanyadan Sphagnum sporları satın aldım.
Sporlarda da kontaminasyon riski varmıdır, yoksa bu sadece canlı Sphagnum için mi geçerli?
Saygılar.

Jezebel 25-01-2011 15:08

Sporlar geldi.
Eldiven, gözlük ve maske ile muamele etmem gerekiyormuş.
Çok riskli olduğu belli oldu;)

rodoslu 26-01-2011 09:24

Çok enteresan bir tecrübe olacak, süreci paylaşmanızı bekliyorum :)

Jezebel 26-01-2011 12:13

Ayrı başlık açmayı düşünüyorum;)
İlk dakikadan itibaren resimleyerek

kalambaklı 26-01-2011 20:24

Değerli hocam, merakla bekliyoruz.

ephesos 28-01-2011 16:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 747257)
Sporlar geldi.
Eldiven, gözlük ve maske ile muamele etmem gerekiyormuş.
Çok riskli olduğu belli oldu;)

Umarım nasıl bir işlem yapılacağını iyice araştırmışsınızdır.

Jezebel 28-01-2011 18:29

Bu konuda ciddi bir paranoya var;)
Mesleki olarak zaten steril çalışma konusunda aşinalık var.
Ancak konunun bu kadar abartılmasına anlam veremiyorum.

ephesos 28-01-2011 21:56

O zaman sorun olmayacaktır, sphagnum hakkında değilde sporlar hakkında ciddi paranoyam var. Tekniğini çok merak ediyorum, başarılar.

Weezer 21-02-2011 09:10

kurutulmuş sphagnum var bende. torfları değiştirdim bitkilerin. fakat perliti fazla koydum. yüzeyde cok perlit var üzerini sphganumla kaplayayım diyorm. lakin kuruma yaptığında hemen ölür mü üst tarafdaki sphagnumlar? sonucta her zmn üstten vermiyorum su.? yardımcı olursanız sevinirim.

ephesos 21-02-2011 19:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Weezer (Mesaj 758246)
kurutulmuş sphagnum var bende. torfları değiştirdim bitkilerin. fakat perliti fazla koydum. yüzeyde cok perlit var üzerini sphganumla kaplayayım diyorm. lakin kuruma yaptığında hemen ölür mü üst tarafdaki sphagnumlar? sonucta her zmn üstten vermiyorum su.? yardımcı olursanız sevinirim.

Zaten kurutulmuş sphagnum kaplayacak iseniz sphagnumun nesi ölecek onu anlayamadım. Yüzeyi sphagnumla kaplamanızın bitkinize bir faydası olmaz, yarı yarıya torf-perlit karışımı sorun olmaz. Yok içiniz rahat etmiyor ise, söküp biraz daha torf ekleyin ve yeniden dikin; sorun olmayacaktır.

Weezer 23-02-2011 19:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ephesos (Mesaj 758514)
Zaten kurutulmuş sphagnum kaplayacak iseniz sphagnumun nesi ölecek onu anlayamadım. Yüzeyi sphagnumla kaplamanızın bitkinize bir faydası olmaz, yarı yarıya torf-perlit karışımı sorun olmaz. Yok içiniz rahat etmiyor ise, söküp biraz daha torf ekleyin ve yeniden dikin; sorun olmayacaktır.

direk o şekilde koymuyorum tabikide. ıslatıyorum canlanmasını saglıyorum ondan sonra koyuyorm. neyse koydum artık.. bişey olmaz sanırım.

çözbeniarapsaçı 19-04-2011 22:25

şu linkteki satılan sphagnummudur? http://www.sahibinden.com/ilan/alisv...5773618/detay/

yener.T 29-05-2011 18:03

5 Eklenti(ler)
Benim bir etobur sitesinden satın alıp Baltık torfu+perlit karışımında saf su ile büyüttüğüm
canlı sphagnum moss yosunu büyüdükçe kesip etobur saksılarına ilave etmekteyim ve bilhassa tohumdan yetiştirdiğim VFT ler büyümeye başladılar.Acaba yanlış bir şey mi yapmaktayım.Bulunmaz denen bu canlı sphağnum yosunu etobur sitesinde yetiştirmekteler ve ürün fazlası satışa sunulmakta.Aşağıda fotoğraflar

saydemir 30-05-2011 17:58

Niye yanlış yapasınız, vftler sphagnumda iyi gelişir. Sphagnumlar uygun ortamı bulduklarında hızlı çoğalır ama fideler bu kadar hızlı büyüyemez ve sphagnumlar fidelerin boyunu geçerse onların ışık almalarını engeller. Üzerini kapayanları keserseniz daha iyi olur.

cankuru 30-05-2011 19:25

Arkadaşlar ben de sphagnumlarımı minyatür seramda yetiştirmeye çalışıyorum 40w flo ile aydınlattığım halde renginde sararma, kararma meydana geliyor.Perlit-torf karışımına ekmedim yüzeyine serdim ekiyim mi?Üretmek için ne yapabilirim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025