agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Etobur Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/etobur-bitkiler/)
-   -   Sphagnum yosunu hakkında bilgiler (https://www.agaclar.net/forum/etobur-bitkiler/2298.htm)

varbanik 21-04-2008 09:33

bu tabletler içerisinde gübre ve bazı ilaçlar var sanırsam.bence yeşermesi mümkündeğil.ayrıca çok pahalı

alpiii 30-04-2008 23:04

Sphagnum yosununun tam olarak bitkiye yararı nedir? Ayrıca yapımarketlerde satılan EB'lerde sphagnum var mı? Ben toprak değişimi esnasında sanki sphagnuma benzer birşeyler gördüm.Tam olarak bilmiyorum bir yanlışım varsa düzeltin arkadaşlar.Ayrıca bu yosunu bitkinin toprağına nasıl ekliyoruz?

polatuz 09-05-2008 21:44

Estonya

Gelecek hafta Estonya'ya bir seyahatim olacak. Gidiş nedenim ise baltık torf ambalajlarının geri dönüşümü projesi. Anladığım kadarıyla Baltık torfun ticari ambalajlanmasının yapıldığı bir yere gideceğim. Baltık torf ve sphagnum moss acaba aynı kaynaktan gelen maddeler midir? Bu durumda gittiğim yerden ne gibi bilgi ve malzemeler sağlayabilirim? Başta Sayın Praecox olmak üzere önerilerinizi bekliyorum.

praecox 10-05-2008 14:55

Benim burda sormak istediklerim, veya bilmek istediklerim birilerini rahatsız edebilir. Ticari anlamda düşünmediğim için, oranın torf rezervlerini merak ediyorum. Kaç yıl daha bu böyle devam edebilecek? Tahrip etikleri biotopun geri gelmiyeceklerinin farkındalar mı? Burda plastik balyaların geri dönüşümü gibi çevreci görünmek amaçlı bir davranış çok komik. Asıl torfun geri dönüşümü ne olacak. Bu torfun çıkartılmasının diğer avrupa ülkelerindeki gibi yasal bir yasaklama ile durdurulması söz konusu mu? geriye kalan arazilerde ne yapılıyor. Yapılanma var mı veya nasıl bir alan olarak değerlendiriyorlar?
Üzerinde ne tür sphagnumlar var? Yer yer boşaltılan arazilerde sphagnum oluşumları yeniden gözlemleniyor mu? veya bu alanlar spagnum ekmek yolu ile bir sphagnum ticaretine yapıyorlarmı? Yapmıyorlarsa da dönüştürmeleri planda var mı?
Biliyorum bu konu asıl biraz da sigarayı binbir yolla içimini engelmek ama yine de çiftçilerin tütün ekimini dsteklemek gibi bir şey.

polatuz 10-05-2008 19:05

Sayın Preaecox,
"plastik balyaların geri dönüşümü gibi çevreci görünmek amaçlı bir davranış" demişsiniz. Aslında çevreci görünmek gibi bir dertleri yok. Amaç sadece para kazanmak, kar etmek. Bu günlerde petrol fiyatları malum. Geri dönüşüm karlı bir iş.
Ama size teşekkür ederim. Onlardan hesap sorabileceğim verileri bana verdiniz. Yalnız benim internetten araştırdığım kadarıyla bu küçük ülkeler, demokrasi konusunda harikalar yaratıyorlar.

praecox 10-05-2008 19:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi polatuz (Mesaj 234558)
Sayın Preaecox,
"plastik balyaların geri dönüşümü gibi çevreci görünmek amaçlı bir davranış" demişsiniz. Aslında çevreci görünmek gibi bir dertleri yok. Amaç sadece para kazanmak, kar etmek. Bu günlerde petrol fiyatları malum. Geri dönüşüm karlı bir iş.
Ama size teşekkür ederim. Onlardan hesap sorabileceğim verileri bana verdiniz. Yalnız benim internetten araştırdığım kadarıyla bu küçük ülkeler, demokrasi konusunda harikalar yaratıyorlar.

Aslında demokrasi konusunda değil de doğa konusunda harikalar yaratmalı, yaratmalıyız.
İşin aslı torf'un çıkartılmasının tamamen yasaklanması öncelikle de benim işim gelmez. Etobur bitkileri torf olmadan yetiştirmek mümkün olmıyan bir konu. Ancak her bitkiyi de torf'a dikmenin gereksiz olduğunu konusunda da artık sanırım çoğu uzman hemfikir oldu.
Olabilir uçsuz bucaksız çok da önemli endemik ve/veya ender bitkilerin bulunmadığı fauna açısından da ciddi tehditler oluşmadığı bir alanda bu oluşum var ise fayda yarar argumentleri tartılıp belki torfun sökümü mümkün olan bir yerdir. Bunu bileme ben oraları göremedim, ancak tahmini şu yönde ki buralarda yani baltık bataklıklarında torf sökmek çok da büyük çevre sorunları yaratmıyacak olduğundan sökülüyordur. Bunu sizin ordaki gözlemleriniz bilgilerinizi aktarmanız müteakibinde göreceğiz.

Evaca 14-05-2008 02:03

Sfagnum yosunu yapabilir miyiz?

Forumlardaki tüm aramalarıma rağmen ayrıntılı bilgi bulamadım. Sfagnum kullanarak acer palmatum çimlendireceğim.

Ama bu yosun çeşidini nereden bulabileceğimi bilmiyorum. Ve acaba kendimiz yapabilir miyiz, merak ediyorum.

Ya da Sfagnum'a eş değer başka ne kullanabiliriz ? Kullanabileceğimiz malzemeleri de nereden temin edebileceğimizi yazmanızı rica ederim.

Saygılarımla,

Evrim.

praecox 14-05-2008 10:47

Burda yosun yapmak kelimesi yanlış kullanılmış sanırım. Bakabilir miyiz veya büyütebilirmiyiz olmalı.

Bir de Sphagnum diye aratırsanız, daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

denizakvaryumu 14-05-2008 10:52

Ya da soruyu " çoğaltmak için 3-4 adet canlı sphagnum yosununu nereden bulabilirim ve çoğaltmanın püf noktaları nedir?" şeklinde sormak en doğrusu.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2298

denizakvaryumu 14-05-2008 11:07

Sn.ephesos
sphagnumlarda bir gelişme oldu mu?

Evaca 14-05-2008 13:29

Sphagnum diye aratmadığım için bilgi bulamadığıma şaşırmadım şimdi. Yönlendirme için teşekkür ederim. Akçaağaç tohum çimlendirmede kullanıldığını okuduğum için çok fazla bilgi sahibi değildim..

Çok teşekkür ederim..

ephesos 14-05-2008 13:48

İkinci hasatımı yaptım.

pittheus 19-05-2008 14:41

Sporotrichosis yazısını okudum ve aynı belirtiler ben de oldu 1 hafta önce geçmeye başladı. Çok kaşınıyordu ve vücuduma yer yer yayıldı. Sinek ısırığı gibi şişkenlikler var, kaşınıyordu, ayrıca tam ortasında kırmızı bir nokta vardı sanki bir şey sokmuş gibi. Bu yazıyı da görünce iyice işkillendim. :(
Aynen vikipedi de yazıldığı gibi (Usually, cutaneous sporotrichosis lesions occur in the finger, hand, and arm.) parmak el ve kolumun yanı sıra ayak ve bacaklarımda da oldu. Ama google daki resimlerdeki gibi şişkinlikler büyük değil sinek ısırığı gibiydi.
Biraz fazla mı endişeleniyorum acaba?

ephesos 19-05-2008 14:53

Sanırım sizinki allerjik bir durum.

pittheus 19-05-2008 15:03

Ben de öyle düşündüm ama okuyunca yazıyı ister istemez biraz endişelendim. Zaten geçti gibi şu anda kaşıntı yok sadece o sinek ısırığı gibi şeyler var.
İçimi rahatlattınız, teşekkürler.
Artık hep eldiven kullanacağım :))

praecox 19-05-2008 16:12

Sphagnum özelikle canlı yeşil sphagnum oldukça asidik bir bitkidir. Ellerinizin hasas deri bölgelerine değince, kişiye ve bünyeye bağlı olarak, ısırgan otu gibi hafif yanıklar kaşıntılara neden olabilir. Bu hassas bünyelerde normal bir durum. Genel anlamda alerjik reaksyonlar gösteren bünyeler de bilinmektedir.
Ancak Sphagnumdan kaynaklanan Sporotrichosis vakkası çok yaygın değildir literatürde bir kez bir kontamine sphagnum kaynağından bir vakaa kayıtlara geçmiştir. Cildin hassasiyeti Sporotrichosis kapma olasılığı ile doğru orantılıdır.
Değil sadece sphagnumda, her tür toprakla çalışmalarda da eldiven giymekte fayda vardır. Hatta Tetanoz aşısı olmalı olanların ise öngörülen sıklıkta yenilenmesi gerekmektedir.

avukatkemal 19-05-2008 16:32

Benzer tehlike sarı torfta da mevcut mu?

pittheus 19-05-2008 20:10

Sanırım yazıyı okuyunca fazla tepki verdim. Vikipedi de havalı latince terimleri görünce de biraz ürperdim.

pittheus 20-05-2008 23:46

Bir sorum olacak. Benim EB saksılarımdaki substratın rengi kahverengi / bu sphagnum oluyor sanırım. Anladığım kadarıyla yeşil olmadığı için cansız, beyazlaşmadığı için de canlı. Peki ben bunu nasıl yeşertebilirim? Biraz drosera tohumu bulmuştum, yeşerdiler diye seviniyorum, sakın sphagnum olmasın o? :(

avukatkemal 21-05-2008 08:50

Büyük ihtimal torftur o.. neden yeşertesinizki? Yosunla küfle yeşil be beyazın tonlarına kavuşabilirsiniz ama tavsiye etmiyorum :D

praecox 21-05-2008 09:44

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pittheus (Mesaj 238204)
Bir sorum olacak. Benim EB saksılarımdaki substratın rengi kahverengi / bu sphagnum oluyor sanırım. Anladığım kadarıyla yeşil olmadığı için cansız, beyazlaşmadığı için de canlı. Peki ben bunu nasıl yeşertebilirim? Biraz drosera tohumu bulmuştum, yeşerdiler diye seviniyorum, sakın sphagnum olmasın o? :(

Şimdu durumu şöyle açıklıyayayım zira ne demek istediğinizi hiç anlamadım.

Sphagnum malum googleda da binbir çeşit resmini bulacağınız canlı bir yeşil yosun. Bu yosun kurursa beyazlaşır (diğer yosunlarda bu tarz bir beyazlaşma olmaz) şayet uzun müddet kuru kalmamış ise su ile tekrardan canlanır yeşerir. Burda sıkıştırılmış uzun süre kuru tutulmuş sphagnumların da yeşereceği anlamı çıkmasın bu mümkün gibi ise de sadece içinde karışan sporlarından yeniden filizlenirler. Sphagnumun çürümüş halina de "torf" diyoruz ki bu normal saksı toprağına benzemektedir. Bizim kullandığımız sphagnum torfun kuru hali diğerlerine nazaran daha açık kahverengidir bundan dolayı sarışın veya beyaz torf da denir.
Sizin bahsetiğiniz tof üzerinde veya ölü sphagnum üzeindeki yeşerme büyük olasılıkla herhangi bir habituz gözlemlenemiyorsa nemden dolayı oluşan alg ve diğer su yosunlarıdır.

Ekdeki resimlerde canlı kuru sphagnumları görüyorsunuz:
Eklenti 37999Eklenti 38000

Eklenti 38001

Bu resimde üste kuru, sol altta doğranmış, ufalanmış kuru sphagnum ve sağ allta de torf u görüyorsunuz.
Eklenti 38002

pittheus 21-05-2008 13:58

Benim saksımdaki torf imiş hocam. Drosera tohumları vardı üzerinde sanırım onlar yeşeriyor.

hexus 24-07-2008 16:37

Sphagnum Yosunu Siparişi Vermek isteyen Arkadaşlar Aşagıda Linkini Verecegim Web Sitesinden Alabilirler ... 2-3 gün içinde Geliyor
www.yardiac.com

praecox 25-07-2008 15:06

Sayın hexus,

orda bahsi geçen "432 cubic inches" yosun paket büyüklüğü nedir? Preslenmiş olmadığı anlaşılıyor. Paket birimi kaç litre veya metreküp e tekabül ediyor?

Saygılar

hexus 25-07-2008 16:54

Sphagnum Moss

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi praecox (Mesaj 262143)
Sayın hexus,

orda bahsi geçen "432 cubic inches" yosun paket büyüklüğü nedir? Preslenmiş olmadığı anlaşılıyor. Paket birimi kaç litre veya metreküp e tekabül ediyor?

Saygılar

432 Cubic inches Litreye çevrilince 7.07 Litreye Tekabül Ediyor. Değişik Bir Ölçü Birimi Kullanmışlar ama Bende Bilmiyordum Google Hesap Makinesi ile Çevirmiştim.
Bu arada preslenmiş değil uzun lifli Sphagnum yosunu... Üretimi Yapılabilir Tahminimce
Saygılarımla

Weezer 25-07-2008 17:27

ebay'de daha ucuz.

Ent 11-08-2008 14:55

Aynı sitede 2 farklı marka gördüm. Sizlerin bahsettiğinin dışında bir de 100 cubic inch olanı var. Bunun fiyatı miktarına göre daha pahalıya geliyor ama acaba bu preslenmiş midir? Resimde paketin önüne bir tutam örnek konmuş.

http://www2.yardiac.com/long.asp?tgs...&item_id=30871

praecox 12-08-2008 10:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ent (Mesaj 267383)
Aynı sitede 2 farklı marka gördüm. Sizlerin bahsettiğinin dışında bir de 100 cubic inch olanı var. Bunun fiyatı miktarına göre daha pahalıya geliyor ama acaba bu preslenmiş midir? Resimde paketin önüne bir tutam örnek konmuş.

http://www2.yardiac.com/long.asp?tgs...&item_id=30871

Ben şimdiye kadar iki tür paketlenme şekli gördüm. Biri preslenmiş takribi 2 cm kalınlığında 10 x 20 cm kadar sunta plakasına benzer hali bir de 1 litrelik süt kutları boyutlarında gevşek paketlenmiş hali. Her ikisi de takribi 6 litre su ile şişirilmiş sphagnum yosun hacmi oluşturur.
Bu linkteki preslenmeiş hale benziyor.
Her iki sinin de ortalama fiyatı 3 € veya muadili $

Ent 15-08-2008 16:56

Posta masrafı ürün bedelinin kat be kat fazlası gibi görünüyor. ABD dışı ülkeler için 35 dolar.

Ebay'deki fiyatlar daha ucuz ama genelde Amerika ve Kanada satıcıları Türkiye'ye gönderiyor görünüyor ve onların da posta bedelleri yüksektir. Bir tanesinde 30 dolar gördüm sanırım; çoğunda listeye yazılmamıştı.

Bunu posta bedeli dahil olarak makul bir şekilde getirtmiş olan var mı, ebay ya da herhangi bir yerden olabilir? Tecrübe etmiş olanımız varsa satıcıya güvenimiz daha fazla olur hem.

Teşekkürler.

Cansunarya 16-09-2008 00:06

Bir süre önce Ebaydan Sphagnum moss siparişi vermiştim (http://cgi.ebay.com/Live-Sphagnum-Mo...=p3286.c0.m234), postaya verilişinden 10 gün sonra elime ulaştı. Kargo ücreti gerçekten çok yüksek fakat dedikleri gibi oldukca canlı ve yeşiller. Almak isteyenlere bu açıdan tavsiye ederim. İçerisinde bir sürü canlı küçük böcek bile var :P. Sanırım öncelikle bir insektisitli suya bastırmam gerekiyor :) sonrasında canlı kısımlarını ekip çoğaltmayı düşünüyorum.

praecox 16-09-2008 09:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cansunarya (Mesaj 286606)
İçerisinde bir sürü canlı küçük böcek bile var :P. Sanırım öncelikle bir insektisitli suya bastırmam gerekiyor :) sonrasında canlı kısımlarını ekip çoğaltmayı düşünüyorum.

Bu böcekleri gördünüz mü? Var mı? Hal böyle ise iyi değil. Ancak böcek ilacı tatbik etmeniz hiç iyi değil. Özelikle de sadece üretecekiseniz. İnsecticidler sphagnumun yaprakları içinde yaşıyan tek hücrelileri de öldürebilir.
Bence tamamen saf suya gömüp böceklerin boğulmasını veya kaçmasını sağlayın. Bunu 10 gün sonra (malum sebeplerden) tekrarlayın.

Cansunarya 16-09-2008 12:03

Şimdiye kadar paketin içinde iki farklı türde kırkayak benzeri böcek(sayıları fazla), minik kabuklu salyangoz, kitinli minicik siyah böcekler ve mikroskobik sülüksü yaratıklar gördüm. Bu yüzden paketi açmaya cesaret edemedim, belki başka böceklerde vardır. İnsektisitin bu etkisini öğrenmem iyi oldu sağolun hocam :) Umarım bunlar su ortamında boğulan cinslerdir, zira kırkayaklar en sevmediğim yaratıklardır :P

Ent 02-11-2008 17:52

İngiltere'den gelen bir arkadaşım sayesinde elime bir miktar taze sphagnum geçti ve mümkün olabilirse sürekli kaynak yaratabilmek için bir miktarını yetiştirme amaçlı kullanmak istiyorum. Burada birkaç ipucu gördüm ancak derli toplu bir bilgiye ulaşamadım. Sn. praecox ve ephesos başta olmak üzere bilgisi olan kişilerden yardım rica ediyorum.

Öncelikle, zemin için sphagnum torfu şart mıdır, yoksa bildiğimiz torfu perlit ile karıştırarak uygun bir zemin yaratabilir miyim, merak ettim. Bazı yerlerde hiçbir şey kullanmadan doğrudan sphagnumun plastik kaplara konulabileceğini okudum. Bunu tecrübe eden oldu mu acaba, mantıklı mıdır?

Ayrıca, 30-40 litrelik bir plastik saklama kutusunu üzerini stretch film ile kapatarak kullanmam uygun mudur? Bu kabın altını delmek gerekir mi, yoksa zaten biraz balçık/bataklık benzeri ortam yaratmak adına deliksiz mi bırakmalı? Stretch filmde hava delikleri olmalı mı?

RO ya da yağmur suyu kullanılması gerektiğini okumuştum. Peki bu bitki arada besin ister mi? Yabancı birkaç sitede çok az miktar sıvı besin tatbikinin gerekeceği belirtilmişti ancak yine tecrübe edenlerin fikrini almak isterim.

Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

praecox 02-11-2008 19:05

Sayın Ent,

plastik deliksiz genişce yayvan bir kabın altına 1 -2cm kadar torf serin. Diğer torfları bilemem ama ben sphagnum torfu seriyorum.

Sphanum'un sadece baş kısımlarını 2-3 cm kadarını kesip yan yana torfa dikin.
Besin istemez zaten doğası gereği besinsiz yerde yetişir. RO veya yağmur suyu tercih edilmelidir. Sadece su ve havadaki CO2 ile gelişme gösterir. güneşli bir yere koyun üzerini strach film ile kaplarsanız da CO2 diffusionu için delikler açın. Torf tamamen su ile kaplı kalsın.

Kolay gelsin :D

Ent 03-11-2008 09:38

Çok teşekkürler Sn. praecox. Elimde son yağmurlardan kalma yağmur suyu var bir miktar. Onu kullanarak en kısa zamanda dediklerinizi tatbik edeceğim. Yalnız sphagnum torfu yok ve yosunu daha fazla bekletmek istemediğimden elimdeki torfu kullanacağım. Umarım bu bir sorun teşkil etmez.

Aslında bir normal bir de açelya türü bitkiler için olan daha asidik bir torf var. Sphagnum da asidik ortamı sevdiğinden ikincisi daha uygun olur herhalde.

Cansunarya 05-11-2008 21:11

Sn Ent,
Ben deneme amaçlı sphagnumların bir kısmını normal torfa, bir kısmını sphag. torfu karışık orkide harcına ektim. Bir kısmınıda torfum bittiği için diplerindeki ölü kısımlarla birlikte öylesine bir kaba koyup suladım. Hepsi de gelişimlerini sürdürüyor, yanlız torfsuz direkt diktiklerim biraz daha cılızlar.

Ent 07-11-2008 13:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cansunarya (Mesaj 311234)
Sn Ent,
Ben deneme amaçlı sphagnumların bir kısmını normal torfa, bir kısmını sphag. torfu karışık orkide harcına ektim. Bir kısmınıda torfum bittiği için diplerindeki ölü kısımlarla birlikte öylesine bir kaba koyup suladım. Hepsi de gelişimlerini sürdürüyor, yanlız torfsuz direkt diktiklerim biraz daha cılızlar.

Ben yaptığım şeyden pek emin değilim henüz. Bana gelen sphagnum klasik Yeni Zelanda yosunu değil. İngiltere'de üretilen bir sphagnum. Gerçekten çok taze idi elime geçtiğinde ama bir poşetin içine sıkıştırıldığı için tane tane dikilebilir saplar şeklinde gibi değildi pek. Yumak gibi içiçe geçmişlerdi. 2 cm gibi ince bir torf tabakasına ayırabildiğim sapları diplerindeki kahverengileşmeye başlamış kısımları koparıp dikmeye başladım. Sonra bundan açıkçası biraz sıkılarak 3'er 5'er birbirine girmiş yosunları yine kahverengi kısımlarını koparıp bu kısımlar alta gelecek şekilde torfun üzerine koymaya başladım. Toprağa temas ediyorlar ancak tam bir gömme yapmadım yani. Plastik kapta bile yetişebildiklerini okuduğumdan bunun yeterli olacağını umdum; belki de zaten ekme diye kastedilen şey budur diye düşündüm bir taraftan da.

Bu işlem için ayırıp öncesinde su dolu bir kaba koyduğum sphagnumun tamamını kullanamayınca, kalan kısmını torfsuz olarak plastik, sığ bir kapta bıraktım sizin yaptığınıza benzer şekilde. Her iki kabı da biraz hava boşluğu bırakarak film ile kapattım ve ışık alacak yerlere koydum. Daha 2 gün geçtiği için henüz bir gözlemim olmadı.

codgervural 06-02-2009 11:26

ben 4 ay önce 6 saksıya vft ve drosera tohumları diktim. yaklaşık 3 ay sonra sadece 2 saksıda kendiliğinden 4 ,5 spagnum yosunu türedi.birde değşik bir yosun var 3 adet .tohumlar dan vftler az çıktı ve gelişimleri yavaş .ben bunu acemiliğime bağlamıştım birde güneş olmadığı için ışıkla aydınlatıyorum şu an yaklaşık 3 cmler ama droseralarda gelişim süper nerdeyse tamamı çıktı ve hızlı büyüyorlar.sormak istediğim mutlaka olmasımı lazım bu yosundan yani kendiliğinden çıkmazsa biz eklemelimiyiz ?

gundam 06-02-2009 12:12

kendiliğinden sphagnum mu türedi?
eminmisiniz?

codgervural 06-02-2009 16:36

4yada 5 adet çıktı diğerleri zaten droseraymış:)) ama resimlerle karşılaştırdım eminim diğerleri spagnum yosunu ve dikkatli bakınca hala çıkıyor

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025