agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Etobur Bitkiler
(https)




Beğeni Düzeni27Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-02-2008, 19:03   #1
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Etobur bitkilerle ilk temas (acemi/yeni başlayanlar)

Etobur bitkilere ilgi duyan ve bu alanda yeni olan acemi arkadaşlarımızın sorun ve/veya sorularını bu başlıkta yazmalarını rica ediyoruz.

evandevan5 beğendi.
praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2008, 19:26   #2
Ağaç Dostu
 
huzunperest's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-11-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 643
Galeri: 23
Etobur bitkilerle burada tanıştım ve foruma eklediğiniz değerli bilgilerinizden de oldukça faydalanarak minik bir sarr. fidanı alma cesaretini gösterdim. Sadece sphagnum sorunum var. Bunu da alabilirsem (mümkünse sizden) değmeyin keyfime...
Değerli bilgileriniz için tekrar teşekkürler Sayın Praceox.

huzunperest Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2008, 23:39   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: aydın
Mesajlar: 16
Sevgili arkadaşlar aklıma takılan sürekli sormak istediğim ancak sormaktan çekindiğim bir konu var. Praecox bey vtf lerin alttan sulanması gerektiğini belirtmiş. Acaba bu bitkinin yeterli su desteğini sağlarmı ? İkinci olarak ise, ayrıca tohumdan yetiştirmeye çalışıyorum. Praexox bey tohumlarım üsten sulanması gerektiğini(alttan suyunu eksik etmemek şartıyla) ancak tohumların yerinden hareket etmemesi gerektiğini söylemişti. Bunu yağmurlama metodu ile mi yapacağız? Üçüncü sorum ise, bitkilerimiz kışın dormancy fazına sokmak için soğuk bir yere alıyoruz. Bunun dışında vft güneşden de mahrum bırakmalımıyız? Dördüncü ve son sorum ise, vft bitkilerinde gübre kullanmayacağız. Bununla birlikte acaba vft kapanlarını daha büyük hale getirmek için herhangi bir yöntem varmıdır?
Soruların cevapları forumda var ise, şimdiden özür dilerim.

cemvat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2008, 00:09   #4
Ağaç Dostu
 
avukatkemal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2006
Şehir: ankara
Mesajlar: 512
Dormansi için
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5701

Alttan sulayın, ara sıra toprağı fısfıslayabilirsiniz

Vft kapanlarının boyutunu belirleyen cinsi ve bakım koşullarıdır..en azından benim bildiğim başka bir yönetem yoktuyr..

avukatkemal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2008, 09:58   #5
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cemvat Mesajı Göster
Sevgili arkadaşlar aklıma takılan sürekli sormak istediğim ancak sormaktan çekindiğim bir konu var. Praecox bey vtf lerin alttan sulanması gerektiğini belirtmiş. Acaba bu bitkinin yeterli su desteğini sağlarmı ?.
Sağlamaz mı? altında devamlı su bulunan bir torf zaten balçık bir bataklık gibidir. Torf nerde ise takribi 10 m yukarıya suyu çekebilir. (emme-basma su tulumbalarının zorlandığı bir yükseklik bu, ayrıyetten belirtmekde fayda var)
Alıntı:
İkinci olarak ise, ayrıca tohumdan yetiştirmeye çalışıyorum. Praexox bey tohumlarım üsten sulanması gerektiğini(alttan suyunu eksik etmemek şartıyla) ancak tohumların yerinden hareket etmemesi gerektiğini söylemişti. Bunu yağmurlama metodu ile mi yapacağız?
Sizin de doğru teşhis etiğiniz gibi torf iyice ıslanmışsa yağmurlama yapmamak gerekir. Tohumlar yüzeyde kalıp katlanmıyacaklarından( zira genelinde ışık alınca çimlene tohumlarıdr bunlar) yerlerinden fazla oynatmamıya özenle, üzerini stretch bir filmle kaplayıp kurumalarını bu bağlamda önlemeliyiz.
Alıntı:
Üçüncü sorum ise, bitkilerimiz kışın dormancy fazına sokmak için soğuk bir yere alıyoruz. Bunun dışında vft güneşden de mahrum bırakmalımıyız?
VFT'yi asla ışıktan hatta güneşten mahrum bırakmamalıyız. hiçbir vegetasyon döneminde bunu yapmamalıyız. (Burda buzdolabında dormancy'ye almak çok değişik bir konu)
Alıntı:
Dördüncü ve son sorum ise, vft bitkilerinde gübre kullanmayacağız. Bununla birlikte acaba vft kapanlarını daha büyük hale getirmek için herhangi bir yöntem varmıdır?
Soruların cevapları forumda var ise, şimdiden özür dilerim.
Büyük kapan VFT'lerde tamamen cultivar'larına bağlı bir olaydır. O klonun büyük kapan yapma özeliği var ise bunu "iyi şartlarda" bakılınca yapıcaktır.

Burda belki klon örneğini veya tohumdan yetiştirmeyi şöyle bir örnekle açabiliriz. Bir ailede çok güzel bir çocuk varsa aynı anne ve babadan ikinci kardeşin de aynı güzelikte olması gerekmiyor. Bunun için (Gerçi insanlarda şimdilerde bu kanunen yasak) aynı bireyi klonlamak gerekir. Bitkilerde vegetatif çoğaltma yöntemleri de bir tür klonlama demektri zaten.
Ama o bireyde örneğimizdeki çocuğun erişkin yaşta da o güzeliğe ulaşabilmesi için en ideal beslenme ve bakım şartlarını yerine getirmemiz gerekmektedir.
Yani çocuğu klonlayıp beslenmesine dikkat etmezsek serpilmesi büyümesi bastırılmış olacağından o boyda o beyaz dişlere o saçlara sahip olmıyabilir.

Bilmem konuyu ethik anlamda fazla yanlış anlaşılmadan açabildim mi?

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2008, 22:40   #6
Ağaçsever
 
samowan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-10-2006
Şehir: bursa
Mesajlar: 98
Galeri: 2
EB bakmaya baslayali henuz bir kac saat oldu, droseramin ustunde sumuklubocek gibi bir bocek geziniyor. Bu arada bu canliyida cok sevdim, acaba saksida kalmasinin bi sakincasi var mi?


Duzeltme; Bocegin salyangoz oldugu Selahattin hocam tarafindan dogrulanmis, sumuklerinin zarari olabilecegi icin saksidan uzaklastirilmistir.

samowan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2008, 11:37   #7
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Sümüklüböcekler, böcek eki taşısalar dahi etçil bitkilerin pek normal olarak yiyebilecekleri canlılar değildir. Bunlar kapanlara ve yapraklara ciddi zararlar verebilirler. Kapandan delik açmak sureti ile de kaçabilirler.
Ortamdan uzaklaştırmak ile en doğru şeyi yapmışsınız. Sümüklüler EB lere verdikleri bu hasardan dolayı, bu bitki sınıfında da ev dan maada zararlılar konumundadır.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2008, 23:35   #8
Ağaçsever
 
gundam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 70
Bauhausa bazı zamanlarda geliyor. koçtaşta var,praktikerde nepenthes var.Gittigidiyor da bazen tohum bazende bitki olarak bulunabilirsiniz, yurtdışından ebayden yine tohum ve bitki elde edebilirsiniz..
ayrıca bazı üyelerde üretim fazlası bitki olabilir ki öyle almanız daha mantıklı..
Bu arada almak için seçenekleriniz çok, EB gereksinimlerini biliyormusunuz, en azından forumdaki yazıları okumaya başlayın EB almadan önce..

gundam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2008, 15:53   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-04-2008
Şehir: Ankara, Fethiye
Mesajlar: 21
Birkaç soru.

Merhabalar,
Yeni başlayacak bir EBci olarak birkaç sorum olacak. Teoriyi bilmeden uygulamaya geçmeyeyim dedim Forumdaki konuları genelde okumaya çalıştım ama açıklığa kavuşturamadığım birkaç kısım var.

1-)Sphagnumlar yaşayacağı ortamdan başka hastalığa karşı da bir önlem anladığım kadarıyla. Peki canlı sphagnum'un toprağın niteliğini koruma gibi bir özelliği var mı? Bir konuda, birkaç sene boyunca toprağın değişmesi gerekmeyeceği yazılmış.

2-)Alttan sulama imkanı yoksa, bir şırıngayla toprağı dikkatlice ve periyodik olarak ıslatmak gibi bir yöntem geçerli olur mu?

3-)Dağlardan gelen doğal su -tadı tatlıydı ve hoş bir suydu-, sulama için uygun olabilir mi? Buna bağlı olarak asıl düşman kireç mi? Aslında dağlardan gelirken fazlaca mineral toplatacaktır ve uygun olmayacaktır sanırım.

4-) Vtf'ler daha çok küçük oldukları andan itibaren mi avlanıyorlar yoksa büyüklerinde mi?

5-)Böcekler, henüz olgunlaşmamış bitkiye zarar verebilirler mi; başka bir deyişle koruma önerir misiniz?

6-) Bir saksı da bir bitki mi yetişebilir?

7-)Tohum da bulunacak elimde(drosera spatulata). Bunu uygun şartlarda çimlendirebilirsem -ki zorluğunu yazılarınızdan anladım- bu tür için bir saksıda kaç tanesi yetiştirilebilir.

Daha elime birkaç gün sonra geçecek olmasına karşın bu meraklı sorularımı mazur görün lütfen. Hata yapma olasılığımı en az indirmek istiyorum. Sonuçta olağanüstü canlılar bunlar, deneme yanılmaya gelmez. Şimdiden teşekkür ediyorum cevaplarınız için.
Not: 1 küçük vtf getirecek sağ olsun, arkadaşım Ayrıca internetten d.spatulata tohumu gelecek.

pittheus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2008, 17:07   #10
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pittheus Mesajı Göster
1-)Sphagnumlar yaşayacağı ortamdan başka hastalığa karşı da bir önlem anladığım kadarıyla. Peki canlı sphagnum'un toprağın niteliğini koruma gibi bir özelliği var mı? Bir konuda, birkaç sene boyunca toprağın değişmesi gerekmeyeceği yazılmış. .
Sphagnum toprağın asiditesinin artırarak düzenler ve eb ler için ideal ortamın korunmasını sağlar. Ancak evde bu tarz bir sphagnum üremesi imkansız olduğundan gerek sphagnumlu gerekse saf torf saksı harçları 2 yılda değişim gerektirmektedir.

Alıntı:
2-)Alttan sulama imkanı yoksa, bir şırıngayla toprağı dikkatlice ve periyodik olarak ıslatmak gibi bir yöntem geçerli olur mu?
.
Olur bu da mümkün ancak bu şekilde saksı harcı kapalı bir kapta çok kolay çürüme yapar. zaman zaman üsten sulıyarak yıkama işlemini bu tarz kaplarda gerçekleştiremezsiniz. Bu kaplarda çürüme ve kokuşmalara çok dikkat etmeniz gerekir.

Alıntı:
3-)Dağlardan gelen doğal su -tadı tatlıydı ve hoş bir suydu-, sulama için uygun olabilir mi? Buna bağlı olarak asıl düşman kireç mi? Aslında dağlardan gelirken fazlaca mineral toplatacaktır ve uygun olmayacaktır sanırım.
Asıl düşman kireç olmakla beraber tuzlar da yani her türlü çözünmüş kation ve anion zaman içinde köklerd sorun olacaktır uzun vadede bu tuzların da torfdaki kontaminasyonu saksı harcının vasfını yitirmesine çürümelerin başlayıp bitkiyi öldürmesine sebep olacaktır veya olabilecektir. Zaten sphagnumun yüksek plato bataklarında yetişmesi veya uzun zaman akarsu baklarında olmaması da buna işaret yani su uzun torplaklardan akmadan batağı yağmur suyu doldurur bu bataklardadır ki eb ler yetişir.
Alıntı:
4-) Vtf'ler daha çok küçük oldukları andan itibaren mi avlanıyorlar yoksa büyüklerinde mi?
Evet ilk aylarında kapanlarına gelen vede uygun büyüklükte olan her avı yakalar sindirebilir.

Alıntı:
5-)Böcekler, henüz olgunlaşmamış bitkiye zarar verebilirler mi; başka bir deyişle koruma önerir misiniz?
Evet bunu da zaman zaman burdan bahsetik sirke sineği larvaları yaprak bitleri kırmızı örümcek v.d. leri gibi bitki haşareleri salyangoz eb lerde de ciddi sorunlar olabilir
Alıntı:
6-) Bir saksı da bir bitki mi yetişebilir?
aynı çevre şartlarını istiyen değişik tür eb yi bir uygun boy kaba dikmek mümkün.

Alıntı:
7-)Tohum da bulunacak elimde(drosera spatulata). Bunu uygun şartlarda çimlendirebilirsem -ki zorluğunu yazılarınızdan anladım- bu tür için bir saksıda kaç tanesi yetiştirilebilir.
Öncelikle sıkça küçük bir kaba ekimi yapın sonra çimlenmeye göre zaen uygun boy kabı anlar ve şaşırtmıya alabilirsiniz.

Buyrun size 7 sorunuza 7 cevap
Saygılar.

hilalll beğendi.
praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2008, 20:06   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-04-2008
Şehir: Ankara, Fethiye
Mesajlar: 21
Asıl ben saygılarımı sunarım. Çok teşekkürler. Evdeki sinekler böcekler hapı yuttu şimdi
Bir de son olarak, sirke sineği bazen görüyorum -tabi eğer oysa: yeşilimsi yer yer kırmızı- Bunu yiyen vtfnin midesi bozulmasın:P Larvaları ulaşamaz soğanına değil mi?

pittheus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2008, 19:59   #12
Ağaç Dostu
 
avukatkemal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2006
Şehir: ankara
Mesajlar: 512
Bnece sorun var gibi durmuyor.. yeni yapraklar geliyor.. çürüyenleri kesebilirsiniz köke gitmesin çürüme diye.. dipteki yeşillikler de dikkatimi çekti.. yosunmu onlar?

avukatkemal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2008, 20:07   #13
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Bence de sorun yok. Yapılmış bir hata da yok. Herşey normal gidiyor. Sadece biraz daha sabretmek gerekecek
Bahar aylarında VFT'ler genelde cılız bir görünümdedir. Bu çiçeklenme döneminde, çiçeklerini kesseniz dahi ciddi bir yaprak ve kapan oluşturma içine girmezler. Bu çiçeklenme zamanı geçince kapan ve yaprak oluşumu ciddi bir şekilde hızlanır. Burda ancak yaz başı çiçeği kesilmiş bitkilerle, çiçeğini açmıya ve tohum bağlamaya terk edilmiş bitkiler arasında ciddi bir büyüme farkı gözlemlenebilir.


Düzenleyen praecox : 03-05-2008 saat 14:06
praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2008, 17:00   #14
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Tamam hocam sağolun sabretmeyi deneyeyim. Sn Avukatkemal onlar yosun değil de minicik ot gibi bir şeyler. Hatta resimden de görüleceği üzere yaklaşık 1 cm.kadar boylanmışları da var. Bu 1 cm boyundakileri sökeyim, öbür yosun gibi gözükenleride toprağın pardon torfun üzerinden dikkatlice alayım mı?

M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2008, 19:49   #15
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
O küflenen bölümü alabilirseniz alın. Yoksa orayı su ile yıkayın açık havaya çıkartın havasız kalınca küflenme olabilir. Havadar ve bol güneş alabileceği bir yerde bakın Drosera'nızı.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2008, 09:43   #16
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi avukatkemal Mesajı Göster
.. dipteki yeşillikler de dikkatimi çekti.. yosunmu onlar?
Evet bunlar bir tür yosun. O uzunca oluşumlar da spor keselerini taşıyan bir tür çiçekleri. EB lere bir zararı yok. Sanki sirke sineği larvalarının oluşumunu da frenler gibi. yani sirkesineği bu yosunun içine yumurtalarını bırakmıyor. Bende de sıkça oluşan, sphagnumdan daha az nemli şartlarda oluşan bir yosun bir zararını görmedim.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2008, 10:48   #17
Ağaç Dostu
 
avukatkemal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2006
Şehir: ankara
Mesajlar: 512
Zarar vermiyorlarsa sorun yok demektir, hem çim havası da veriyor

avukatkemal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2008, 11:05   #18
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Alıntı:
Bu benim ilk etoburum bir iki gün önce aldım sanki saksıda birden fazla kök var bunları ayırmalımıyım yoksa bir arada durmaları bir sorun yaratmaz mı?
Ayırırsanız uzun vadede asıl durmaları sorun oluyor yani DC ler yan yatıyorlar. Onun içindir ki bir iki DC bir arada dikilir. Şimdilik ayırmanız gerekmez.
Alıntı:
yaprakların bazıları birbirine dolanmış birde alt taraftaki yaprakların ucu kurumuş bunları budamalımıyım?
Budarsanız iyi olur. Çürüme küflenme başlangıcını önlemiş olursunuz.

Alıntı:
yapraklarındaki yapışkan sıvı sanki yok bu zamanla oluşur mu? DC büyük sinekleri de yakalayabilir mi? ve son olarak ne sıklıkta sulamalıyım alttan mı? yoksa üstten mi? sulamalıyım şimdiden teşekkürler.
Devamlı altında 1-2cm su bulunmalı EB.lerde üstten sulama diye bir olgu yoktur. Devamlı altına eksildiği kadar su eklenmelidir. DC çok büyük karasinekleri zor yakalar, bu bağlamda çok büyük bir beklenti içine girmeyin. DC çok güneş alırsa kıl uçlarındaki sekresyonu tam olur. Bir de rüzgarlı ve devamlı sallandıkları zaman bu salgılar bir birine değip bulaşıp yok olabilirler. Genelde taşıma sonucu salgıları yok olur sakin durdukları zaman hasar görmemiş çalışır yapraklar yine normal hallerine dönerler.

Saygılar

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2008, 12:39   #19
Ağaç Dostu
 
avukatkemal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2006
Şehir: ankara
Mesajlar: 512
Kara sinek ve arı gibi büyük canlılar için sarr.lar tavsiye edilir.. mesela sarr.flava, sarr. giganta(uydurdummu, böyle bir tür hatırlıyorum ama ), çeşitli sarr.hybridleri,vs.. Vftler ne kadar iyi avcı çok tecrübem yok.

avukatkemal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2010, 00:27   #20
Yeni Üye
 
ogunasena's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 21
Vft

Yıllardır hep bir VFT almayı isterim.Hatta Kartal Koçtaş'da görmüştüm.İçim gitti.Ama bakımı çok ama çok zor dedikleri için alıpda öldürmeye kıyamadığım için alamadım birtürlü.Forumda elinde yetişmiş VFT'si olan arkadaşlardan almak isterim.Tabi yetiştirmek için bana yardımda ederseniz İlginize şimdiden çok ama çok teşekkür ederim.Sevgi ve saygılarımla.

ogunasena Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2010, 21:56   #21
Yeni Üye
 
ayahusca-serv's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
Acele yardım lütfeeen!!!

merhaba. şuan acayip tedirgin durumdayım ve napıcağımı bilmiyorum lütfen yardım bana edin
bugun bi çiçekçide venüs sinek kapanına rastladım ve aldım. hep istiyordum zaten ama keşke daha önce buraları bir okusaymışım.
aslında daha çok venüs sinek kapanı sülalesi aldım su bardağı ebatı saksının içine ne vermişlerse artık; böcek yiyen bitki değil bitki kılığına bürünmüş bi hayvanata dönüşmüş sonrada düşündüm bunlar taşmış burdan fışkırmış sığmıyor artık gidiyim saksı alıyım torf alıyım değiştiriyim bu ufacık kabı. gittim özene bezene güzel çömlek bi saksı aldım torf aldım eve geldim ona zarar vermeden değiştiricem diye 2 saat canım çıktı.. hiç zarar vermediğimi düşünüyodum taki bu forumu okumaya başlayana kadar. nerden bileyim bu kadar teferruatlı olduğunu okumamıştım hiç. şuan tedirginlikten ve ben okuyup çare bulana kadar bişey olur mu korkusundan hemen buraya sorayım dedim.

NE YAPICAM BEN ?

1 - hiç suyum yok! aksilik buzdolabı hep buz dolu olurdu birkaçgün önce elektrikler kesilmişti ve erimişti hepsi ütümde yok öğrenciyim ben ailem de burda değil. ölmesinler çok üzülürüm okadar emek harcadımki bakıcaktım ben onlara herşey sevincim kursağımda kaldı.

2 - saksıdaki torfada hiç birşey katmadım öylece torfu boşalttım saksıya üstünede kalıp halinde ekledim bizim canavar çetesini .. gerçi onun toprağıda çok farklı gözükmüyodu sadece ıslaktı ama bu konuda çok cahilim bu kadaaar teferruatlı olucağını tahmin edemedim.

ne yapıcam ben lütfen yardım edin..

burdan bi cevap gelene kadar forumda önceden yazılanları okuyup bi çözüm üretmeye çalışıcam şimdiden çok çok teşekkür ederim.. inşallah ölmezler..

ayahusca-serv Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2011, 13:07   #22
Ağaç Dostu
 
ephesos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: Çaycuma/Zonguldak-Pendik/İstanbul
Mesajlar: 808
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ayahusca-serv Mesajı Göster
merhaba. şuan acayip tedirgin durumdayım ve napıcağımı bilmiyorum lütfen yardım bana edin
bugun bi çiçekçide venüs sinek kapanına rastladım ve aldım. hep istiyordum zaten ama keşke daha önce buraları bir okusaymışım.
aslında daha çok venüs sinek kapanı sülalesi aldım su bardağı ebatı saksının içine ne vermişlerse artık; böcek yiyen bitki değil bitki kılığına bürünmüş bi hayvanata dönüşmüş sonrada düşündüm bunlar taşmış burdan fışkırmış sığmıyor artık gidiyim saksı alıyım torf alıyım değiştiriyim bu ufacık kabı. gittim özene bezene güzel çömlek bi saksı aldım torf aldım eve geldim ona zarar vermeden değiştiricem diye 2 saat canım çıktı.. hiç zarar vermediğimi düşünüyodum taki bu forumu okumaya başlayana kadar. nerden bileyim bu kadar teferruatlı olduğunu okumamıştım hiç. şuan tedirginlikten ve ben okuyup çare bulana kadar bişey olur mu korkusundan hemen buraya sorayım dedim.

NE YAPICAM BEN ?

1 - hiç suyum yok! aksilik buzdolabı hep buz dolu olurdu birkaçgün önce elektrikler kesilmişti ve erimişti hepsi ütümde yok öğrenciyim ben ailem de burda değil. ölmesinler çok üzülürüm okadar emek harcadımki bakıcaktım ben onlara herşey sevincim kursağımda kaldı.

2 - saksıdaki torfada hiç birşey katmadım öylece torfu boşalttım saksıya üstünede kalıp halinde ekledim bizim canavar çetesini .. gerçi onun toprağıda çok farklı gözükmüyodu sadece ıslaktı ama bu konuda çok cahilim bu kadaaar teferruatlı olucağını tahmin edemedim.

ne yapıcam ben lütfen yardım edin..

burdan bi cevap gelene kadar forumda önceden yazılanları okuyup bi çözüm üretmeye çalışıcam şimdiden çok çok teşekkür ederim.. inşallah ölmezler..


Etoburlar için yağmursuyu kullanabilirsiniz.
Mesajı yazdığınız tarihte ayırma ve saksı değiştirme için uygun bir zaman değilmiş, sanırım bitlileriniz zarar görmüştür. Bu işlemi şubat ayı içerisinde yapmak en uygun zamandır.

ephesos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2011, 12:44   #23
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 11-08-2005
Şehir: istanbul
Mesajlar: 47
Değerli dostlarım,
Doğru forumdamıyım bilmiyorum.
Aşağıdaki bitki bir etoburmudur?
Saygılar,

Name:  cc.JPG
Views: 1782
Size:  30.3 KB

galanth Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2015, 20:13   #24
Ağaçsever
 
İbrahim Yavuz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2013
Şehir: İzmir
Mesajlar: 93
Galeri: 1
Wink Nepenthes İlk Adım

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox Mesajı Göster
Evet bunlar bir tür yosun. O uzunca oluşumlar da spor keselerini taşıyan bir tür çiçekleri. EB lere bir zararı yok. Sanki sirke sineği larvalarının oluşumunu da frenler gibi. yani sirkesineği bu yosunun içine yumurtalarını bırakmıyor. Bende de sıkça oluşan, sphagnumdan daha az nemli şartlarda oluşan bir yosun bir zararını görmedim.
Merhaba hocam, size bir sorum olacak.

Daha önce hiç etobur bitki yetiştirme tecrübem olmadı ama Nepenthes ler çok ilgimi çekiyor. İlk olarak bu tür ile başlamak istiyorum. Lakin hiç bir yerde karşıma çıkmadı.

Yetişkin bir Nepenthes nereden bulabilirim? Sizce üstesinden gelebilir miyim? O kadar da zor bir bitki değildir umarım...

Saygılarımla

İbrahim Yavuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2015, 00:08   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-09-2007
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 134
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İbrahim Yavuz Mesajı Göster
Merhaba hocam, size bir sorum olacak.

Daha önce hiç etobur bitki yetiştirme tecrübem olmadı ama Nepenthes ler çok ilgimi çekiyor. İlk olarak bu tür ile başlamak istiyorum. Lakin hiç bir yerde karşıma çıkmadı.

Yetişkin bir Nepenthes nereden bulabilirim? Sizce üstesinden gelebilir miyim? O kadar da zor bir bitki değildir umarım...

Saygılarımla
Merhaba, nepenthesler oldukça zor türlerdir. Ama ventrata gibi bazı türler ev ortamında rahatça bakılabiliyor. Bazen bulunabiliyor nepenthes yapı market çiçekçi vs'de ama pahalı olabiliyor. Şu aralar havalar pek uygun değil onun için bulamama ihtimaliniz yüksek.

Fakat sizi bir konuda uyarmak isterim; nepenthes tohumlarında tazelik çok çok önemlidir. Herhangi tohum satan birisinden nepenthes tohumu almanız büyük olasılıkla %0 çimlenme oranı ile size hüsran yaşatacaktır. Boşuna almamanızı öneririm. Nepenthesi tohumdan yetiştirmenin gerçekten zor ve uzun süren bir nepenthes edinme şekli olduğunu zaten hiç söylemeyeyim.

lost_raven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2008, 12:42   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Geçen seneye kadar bana da hayâl gibi gelirdi ama sarr. ların ibrikleri geçen yaz ağzına kadar arılarla dolunca olay netleşti.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2008, 22:47   #27
Yeni Üye
 
agha's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-05-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 7
Merhaba ben de Koçtaş'dan almış olduğum sarracenialarımın ne olduğunu araştırırken sitemizi buldum ve çok mutluyum.Bitkimi 2 gün önce aldım ve evde bulunan bitki toprağını ekleyerek biraz daha büyük bir saksıya koydum.Her gün yağmurlama yaparak suluyorum.İbriklerin su dolması gerektiğini de dün öğrendim siteden.Bitkinin en kısa zamanda fotoğrafını ekleyeceğim.Şu an için yapmam gereken ekstra bir şey var mı acaba? Şimdiden teşekkür ederim.

agha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2008, 00:33   #28
Ağaç Dostu
 
avukatkemal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2006
Şehir: ankara
Mesajlar: 512
Öncelikle bitki toprağı olmaz..özel baltık torfu lazım..netten bi yerden temin edin torfunuzu..perlit de bulursanız tam olur..ve saf su kullanın..sulama şekli ve bakım iht,iyaçları sitede mevcut..

avukatkemal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2008, 12:06   #29
Yeni Üye
 
agha's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-05-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 7
Anladım.Yine Koçtaş, Bauhouse gibi yerlerde bulabilirim galiba torf ve perliti.Ankara'da tam olarak bulabilceğim bi yer varsa oraya da gidebilirim.Teşekkürler.

agha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2008, 16:20   #30
Ağaç Dostu
 
avukatkemal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2006
Şehir: ankara
Mesajlar: 512
Perliti ve torfu yapı market veya çiçekçilerde bulamazsınız..Çiçekçilerde satılan torf işinize yaramaz, baltık torfu veya sarı torf diye aratırsanız bazı internet sitelerinde veya açık artırma sitelerinde bulabilirsiniz.. perlit de öyle..Yalnız bu işlemi en kısa sürede yapın, normal torf bitkinizi öldürecektir..

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi agha Mesajı Göster
Anladım.Yine Koçtaş, Bauhouse gibi yerlerde bulabilirim galiba torf ve perliti.Ankara'da tam olarak bulabilceğim bi yer varsa oraya da gidebilirim.Teşekkürler.

avukatkemal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025