![]() |
Alıntı:
Bu kebap öyle çatal bıçakla yenmez zaten :p Ben tarifimde her zaman üstüne basarak belirtiyorum, bu kebapta aslolan "pişirmeyi becerebilmektir" diye. Elbette hazırlaması-terbiyesi, şişe takması da önemli ama pişirmeyi beceremedikten sonra hiç bir anlamı kalmıyor. Benim tarifimdeki pişirme aşamasını tekrar inceleyip bir daha denerseniz başarabileceğinize inanıyorum ;) Size şimdiden afiyet olsun, selamlar, saygılar. |
Alıntı:
Geçmiş olsun temenniniz için teşekkürler ;) Sayfaya girmekle bitmiyor, sizde o tadı bir alın bakalım vazgeçebilecek misiniz. Saygılar bizden efendim ;) |
Kokuları duyunca, ben de bakayım dedim :)
|
Etlerin hazırlanması/terbiyesi;
Her türlü et için geçerlidir. Yemek veya kebapta da uygulanabilinir. Her işlem arasında 5 dakika ara vermelidir. - Tuz ile ovalanır. - 1 Tatlı/çorba kaşığı has zeyrtinyağı ile ovalanır. - Acı biber ile ovalanır.(keyf' e göre). - İri kesilmiş bol soğan ile ovalanır. - Yarım diş sarımsak ezmezi ile ovalanır. - 2/3 kaşık yoğurt veya yarım su bardağı süt ile ovalanır(süzme yoğurt âlâ olur) - Olduğu gibi bir kapta buzdolabına konur. -İstenirse üstüne baharat ve en üste de 2/3 yaprak defne yaprağı konur. Karıştırılmadan. -15-20 saat çürütülmeye terkedilir. - Etler büyük parça ise, kat kat işlemler yapılır. - Sebzeler-şişler hazırlanır. - Etler suyunu kurutmadan, cıvık cıvık şişe dizilir, bekletilmeden ateşe konur(mangal/soba/elektrikli ızgara). -Şişler dik konacak ise, en üste kuyruk yağı konması dik âlâsı lezzetin, yatay ise aralara.. - Arada bir et üzerine, elde kalan sos artığından bez/fırça ile sürülür. - Şişten sıyrıldıktan sonra baharat atılmalı. -Önceden içinde salata, ayran, her türlü içecek(her türlüsü) bulunan sofra başında beklenir. -En akıllısı(öyle sanan da olabilir) etleri dağıtır(3 içeri 1 dışarı) -Etler yendikten sonra kural gereği sofrayı kuran kaldırılır. -Eller yıkanmadan kahve içilir. - Bulaşık işine karışmam, orası çetrefilli işte. Misafire bile yıkattırılabilinir. - Balık hariç her türlü et için uygulanabilinir. Sayın Balıkçıserdar' ın kendine has sosu/sistemi vardır şüphesiz. -Afiyet olsun denilmez, çünkü herkes lök gibi kenarda siesta' ya geçmiştir bilem:))). -''Netekim'' ben dedim ama duyan kim?. Sayın Selahattin hocam' a, bu derdi başımıza açan olduğundan dolayı ''heçte'' teşekkür edilmez....Seviyoruz onu-saygılar. Saygılarımla lütfen. EKLENTİ; Kebap şişleri yemekten sonra yıkanmaz, öylece gazeteye sarılıp saklanır(paslanmaması için). Kullanım öncesi güzelce yıkanıp temizlenir ve öyle kullanılır. Paslanan şişler, kum içine veya su ile katı bir halde sulandırdığınız toprak içine sokulup çıkarılarak pasdan arındırılır, çok iyi kurutulup gazeteye sarılır. |
Alıntı:
Bizler ilk lokmayı aldığımızda o, adeta hepimizin yüzünü-mimiklerimizi izliyordu. Sonra kendi de itiraf etti, iyi pişiremediğini. Tekrar deneyeceğini söyledi ama halâ denemedi. İnanın Oğuz, yumurta kırmasını, soğan soymasını bile bilmez. Mutfakta bana tek yardımı, çay demlemek ve barbunya-bezelye ayıklamaktır.:D |
Alıntı:
Benim Tokat'ta yediğim tokat kebabında (ki kuzu etindendi) sadece soğanla marine edilmişti.Zaten kuzu etinden bahsediyoruz.Diğer etlere göre zaten yumuşaktır. Birde malum her et marine edilmez.Marine etmek eti çürütmek,aside etmek ve böylece yumuşatmaktır.O nedenle Tokat kebabı yapılacak kuzu eti zaten yağlı ve yumuşak olduğundan marine edilmesine luzum yoktur.Tokatlılar olsa olsa sadece soğanın o has lezzetini vermek için soğanla eti marine ediyorlar.Birde eti marine de veya pişmeden evvel tuzlarsanız oda etin sıkar ve kanının çıkmasını,akmasını sağlar.Ki o zaman pişme aşamasında et yumuşaklığını kaybeder. Esas olan hangi eti pişirecekseniz pişirin etin kanının içinde kalması esastır. Hatta bunun için bizler etleri ızgara yaparken önce Mühürleriz.Yani harlı ateşte önce iiki tarafını hafif karamelize renge gelecek şekilde pişiriz.Bu kanın içinde kalmasını sağlar.Sonra etin cinsine göre ısıl işlemde pişirme/ızgara yaparız. Birde şu Tokat Kebabı nerde ne zaman yenilecekse yensin...Elle yenir..Çatal ,bıçakla asla yenmez..Hele hele Tokat ta yerken çatal filan isterseniz adamı ayıplarlar. O güzelim kirli lavaşdan bir parçayı koparırsınız.Üç parmağınızın arasına alıp aldığınız lavaşı kaşık gibi kullanıp kebapları alır ağzınıza atarsınız. Tokat a her gittiğimde,bana Tokat kebabı yediren Tokatlı dostlarım,şimdi ki Ford bayii Oruçlar 'a da bu arada teşekkür ederek yad etmiş olayım. |
Tokat kebabının hakikisini yaptım.geçen seferki denemeydi
Bu konuda bana fikir veren,teşvik eden ve yazıları ile yol gösteren BalıkçıSerdar'a (Serda Yalçın kardeşime);Selahattin Yılmaz Bey'e;Hoşseda kardeşime ve sitede değerli fikirlerini yorumlarını esirgemeyen herkese teşekkür ederim.
Hepinizin Babalar gününü de ayrıca kutlarım. Malzemeler; Kuzu Böbrek yatağı Domates Patlıcan Kuyruk yağı Etleri şişlere göre kuşbaşından daha irice doğradım. iki iri soğanı rondadan geçirip,etleri soğanla yoğurdum. Lezzet ve yumuşaması için. Koyduğum kabın ağzını sterçle kapatıp,buzdolabında iki gün dinlendirdim. http://img607.imageshack.us/img607/9199/bbrekyata.jpg Kuyruk yağlarını küçük kuşbaşı şeklinde Kestim ve önce bunları şişlere geçirdim. http://img259.imageshack.us/img259/3410/kuyrukya.jpg http://img440.imageshack.us/img440/5861/resim009g.jpg Patlıcanların saplarını da şişin sonuna tıpa yapmak için ayırdım. http://img62.imageshack.us/img62/3169/saplar.jpg Patlıcanları uzunlamasına iki bölüp,yaklaşık iki parmak eninde doğradım. http://img69.imageshack.us/img69/47/uzunlamasna.jpg http://img10.imageshack.us/img10/7268/enlemesine.jpg http://img27.imageshack.us/img27/3233/resim006by.jpg |
Domatesleri büyüklüğüne göre iki ve 4 parçaya kestim.
Şişlere önce kuyruk yağı sonra bir et,bir patlıcan dizdim. http://img821.imageshack.us/img821/9...rdiziliyor.jpg http://img593.imageshack.us/img593/9141/iler.jpg Bunu yaparken patlıcanların kesik yüzlerini tuzlayıp bir biri ile ovdum. Patlıcanları şişe geçirirken yere tam paralel değil,bir ucu hafif havaya kalkık şekilde verev şekilde dizdim. İki şişde de sivri biber yaptım. http://img849.imageshack.us/img849/9139/sivriler.jpg http://img710.imageshack.us/img710/1654/iler1.jpg |
Şimdi geldi sıra pişirmeye.
Bakalım ödevimi iyi çalışmışmıyım? Tokat sobasının her iki gözünde de meşe odunu yaktım. Ortada tepsiye domatesleri koydum ve fırına sürdüm. Önce sivrileri sallandırdım.10 dakikada helva gibi oldular. Odunlar iyice yanıp köze dönünceye yakın kapağı açıp şişleri içine sallandırdım. http://img802.imageshack.us/img802/2928/ilermangala.jpg Saat tuttum.Her 5 dakikada bir kapağı açıp vaziyete bakarken buharını da aldım. http://img33.imageshack.us/img33/8200/5dakj.jpg İlk 8 şişlik parti 25 dakikada,ikinci 8 şişlik parti 22 dakikada pişti.Patlıcanlar ve etler tam kıvamında olmuştu.Patlıcan kurumamış,etlerde suyunu kaçırmamış lokum gibiydi. Tepsinin altına lavaşları koydum.(Maalesef hakiki lavaş değil,marketlerde poşette satılan hazır lavaşlardan.Ne yapalım keçinin olmadığı yerde koyuna Abdurrahman Çelebi derlermiş) Şişler lavaşların üstüne çektim. http://img441.imageshack.us/img441/4757/tepsiyealdk.jpg Ortasına fırından çıkan damlayan yağlarla pişmiş domatesleri döktüm. Üstüne de sivrileri dizdim. http://img40.imageshack.us/img40/361...rdiziliyor.jpg Ondan sonra doğru sofraya... http://img545.imageshack.us/img545/7551/resim024v.jpg http://img607.imageshack.us/img607/9277/resim025k.jpg Akşam 19.00 da başladığım operasyon,saat 21.25 de sofrada son buldu. Hakikaten çok nefis olmuştu. http://img823.imageshack.us/img823/182/resim026p.jpg Babalar günün de mutlu son... |
haşim abi ameliyatını yapan doktor görmesin bu manzaraları :)))
|
Haşim bey tebrikler... Afiyet şeker olsun.
Süpersiniz. |
Alıntı:
|
Allah döner ustalarına kolaylık versin..O sıcakta nasıl çalışıyorlar.<ben bu sıcaklarda değil Tokat Kebabı,mangala bile hasret kaldım.Bir yandan 40 derece sıcak,biryandan ateşin sıcağı hiç çekilmiyor..
|
5 Eklenti(ler)
Kanda lipit değerlerim yükseldiğinden beri uğramıyordum buraya:)) Şimdi yeniden yükseltme zamanı:))
Bu sefer antrikot denemesi yapayım dedim; kurumuş gibi görünse de fena da olmadığını söyleyebilirim Öncelikle antrikotlar alınır. Dövüldükten sonra içine karabiber, soğan ve yoğurt konur Rulo yapılır Bir kaba üst üste yerleştirilir Üzerine yine soğanlar konur |
5 Eklenti(ler)
Folyo ile kapatılıp dolaba konur (5 Saat)
Rulolar şişlere dizilir Sonra mangala konur, alttaki çekmeceye biber domates ve sarmısak konur Mangal yakılır Pişen etler alınır (Kurumuş görüntüsü sizi yanıltmasın) |
3 Eklenti(ler)
Sonra çekmece çıkarılır
Etler doğranır ve servis yapılır. Afiyet olsun.... |
Alıntı:
Tuz bile koyulmamalı.Tuz koyarsan et suyunu bırakır.Tuz pişirilmeden evvel ete serpilir ve et tuz ile biraz ovulur o kadar. Sen etleri başında dövdüğün için ezmişsin.Hücreleri ezilmiş kan çıkmış.Birde tuzladığın için iyice suyu çıkmış pişerken. O nedenle de kurumuştur. Antrikot yassı büyük parça olduğundan rulo yapılırsa iç kısmında kalan yüzlerinin dışına göre pişmeme tehlikesi olabilir.Et homojen pişmeyebilir. En iyisi antrikotu yaprak şeklinde iken ,iki şişe birden geçirip sallamak ama öncelikle kuyruk yağlarını koysaydın üstüne derim. Yine de görüntüler ve lezzeti paylaştığın için bizlere fikir verdiğin için teşekkürler... |
Alıntı:
Bir daha ki sefere but etini soğan yerine sarımsak, karabiber ve zeytinyağı ile marine edeceğim. Ramazandan sonra test edip onaylayıp burada yayınlarım.. |
Tarif verenin, pişirip resimleyenin ellerine sağlık, ben de mi denesem ne?
|
Sevgili Lokosit,
Eti marine etmekden maksat,onu yumuşatmaktır. Bunun içinde marine ediyoruz.Aynı zamanda değişiktadlarıda katsın diye. Marine ederken de; Şarap...Sirke..Yoğurt..Zeytinyağı gibi asidi yüksek ürünler kullanılıyor ki ete nufus etsin ve onu çürütsün yumuşatsın diye... Siz yine de bir daha ki sefer yapacağınızda marine etmekden vaz geçmeyin derim.. Sadece sarımsak,karabiber ile olmaz...Olsa olsa biraz tad verir..Yumuşatmaz..Benim et üzerine bildiklerim bu..Tabii zevk ve deneme yine size ait..Ah şu ramazanı sağlık sıhhatle bir geçirelim..Bundan sonra bu satırlarda bayağı denemelerin resimlerini zevkle izleyeceğiz gibi me geliyor. Ellerinize sağlık,afiyetler olsun..Saygılarımla |
Alıntı:
Dediklerinize katılıyorum. Marine etmeyi tad versin anlamında kullandım, kuzu budunu çürütmeye gerek olacağını düşünmüyorum, zaten pamuk gibi et. Antepli bir arkadaş ısrarla soğan yerine sarımsak kullanmamı önerdi, deneyeceğim. Şimdiden ağzımın suyu aktı:)) |
Yeni tadlara önem veren birisi olarak yeni gördüm bu mangal ve kebab şeklini. Haşim bey almış olduğunuz mangaldan bende sipariş verdim sabırsızlanıyorum güzel tadlara imza atmak için. Özellikle değerli forum arkadaşlarımızın ve sizin önerilerinize bol bol ihtiyacım olacak.
|
Denemekde fayda var sonuçları bekleriz
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Muhteşem bir manzara, çerçeveletip duvara asmak istiyorum :)
Eklenti 325199 Alınacaklar listesinin en başına yazdım. Mangaldan daha kullanışlı gibi görünüyor, kuyu kebabı bile yapılabilir. Bilgi ve fotoğraf paylaşımında bulunan herkese teşekkürler. |
Arkadaşlar dün bütün halde kuzu kaburgayı mangala salladım, piştikten sonra parçaladım. Foto çekemedim ama tavsiye ediyorum. Çok lezzetliydi...
|
Alıntı:
Çerçeveleyip asmanız bana gurur verir çok teşekkür ederim. Zaten tam olmasa bile,bir nevi küçük bir kuyu kebabı tekniği ile pişiyor. |
Tüm aşamaları paylaştığınız için(yemek hariç :))ben teşekkür ederim sayın sigortacıhaşim.
Fotoğraflara baktığımda kokusunu duydum desem inanır mısınız, en iddialı restorantlarda bile böylesine bir manzara yoktur. Ben biraz etçilimdir, bu yüzden fotğraflar beni çok cezbetti :) Bol kebaplı bayramlar diliyorum. |
Alıntı:
Allah hepimize sağlık sıhhat afiyet ve mutluluklar içinde nice bayramları yaşamak nasip etsin.Ağız tadımız bozulmasın efendim... |
Arkadaşlar bu akşam Tokat Kebabı sobasında ızgarada 4 adet çipura yaptım.Ama maalesef kızımın fotoğraf makinasının şarjı dolu olmadığı için resimleyemedim.
Yalnız şunu söyleyebilirim. Çipuraları ızgara telinin arasına koydum.Izgaranın saplarını daha evvel kesip kısaltmıştım.Izgarayı fırın kısmına salladım,üst kapağını kapattım.Sofra hengamesinden saat tutmadım ama,10 **** 15 dakikada balıklar oldu birer helva.Dışları hafif nar gibiydi.İçleri de sulu sulu.Çok nefis olduğunu yiyen misafrlerimiz söyledi.İnşallah bir daha ki sefere daha hazırlıklı olurum ve resim de çeker koyarım.Denemenizi şiddetle tavsiye ederim. (Not: Ben tokat kebabı sobasının bacasını,davlumbaz aspiratör borusu ile barbekümün içindeki bacasına bağlıyorum.Böyle olunca da balkonda pişirirken ne odun dumanı,ne balık ne et kokusu çıkıyor.Apartmanda kimse de rahatsız olmuyor!) |
Alıntı:
Afiyetler olsun, sağlıklar inşallah. Saygılarımla lütfen. |
Arkadaşlar merhaba; ellerinize sağlıık Tokat Kebabı süper görünüyor... Merak ettim; Tokatlı olan var mı içinizde acaba??
|
Alıntı:
Haşim Abi sen aşmışsın maaşallah. Bende kızımın doğum gününde yaptım ama çok sıkışık zamana geldi ve misafir çok - uğraş çok olunca maalesef fotoğraflamak aklıma bile gelmedi. Buraya yaptığım bir kebabın fotoğrafını koymak nasip olmadıya ona yanarım :( Bu arada bu mangalda balık (ÇUPRA) denedim, bir balık bu kadar mı lezzetli olur. Denemenizi tavsiye ederim. |
Alıntı:
Bu kalp ameliyatı geçirenler hep böyle boğazına düşkün mü oluyor nedir? ;) Ameliyatta verdiğim kiloları fazlasıyla aldım kısa sürede. |
Önceden hazırlanmış marine edilmiş etler ve patlıcanlar,başına kuruk yağı koyularak tek tek şişlere geçirilmeye başlandı.
http://imageshack.us/a/img411/3227/tokat2.jpg Uploaded with ImageShack.us Şiş dizmekten parmaklarım ağrıdı.Saolsun Suat kardeşim yardıma geldi.Bu arada Tuncer Bey de muhabbeti ile bize yarenlik etti... http://imageshack.us/a/img840/1937/tokat3.jpg İmece usülü yardımlaşma vardı.Bir yandan da hazırlanan domatesleri Suat kardeşim fırına sürdü.Birazdan tahta parçaları ve kovada ki meşe odunu ile fırını yakacağız.Şişleri koyacağız. http://imageshack.us/a/img259/5229/tokat1.jpg |
Fırın yanarken,arada sırada kapağı kaldırarak buharını alıyorum.Aksi halde haşlama oluyorlar.Böylece Patlıcanlar ve etlerin istendiği gibi pişip pişmediğine bakıyorum.
http://imageshack.us/a/img210/2289/tokat4.jpg Pişen şişler tek tek alınıp tepsiye serilmiş lavaşlar üstüne çekiliyor.Bu görevde ev sahibi Adnan Altıntaş kardeşime ait oldu. http://imageshack.us/a/img254/3305/tokat5.jpg http://imageshack.us/a/img213/730/tokat6.jpg Uploaded with ImageShack.us http://imageshack.us/a/img201/1179/tokat7.jpg Herkes masada kurt gibi acıkmış,Tokat kebabını bekliyor http://imageshack.us/a/img842/5491/tokat12.jpg Kebap sofrada millet hucumda... http://imageshack.us/a/img40/963/tokat10.jpg |
Eh artık ustalarda yesin değil mi?
http://imageshack.us/a/img534/6113/tokat9.jpg Kimi kederden..kimi neşeden kimi de Tokat Kebından içermiş..Afiyet olsun arkadaşlarıma... http://imageshack.us/a/img856/5774/tokat8.jpg Kebap bitti,sofra kaldırıldı.Ustalar yorgunluk atıyor.. http://imageshack.us/a/img28/8958/tokat11.jpg |
Aç karnına da takip edilmiyorki canım bu kareler. Ağzımın suyu dişlerimin arasından akacak diye korkuyorum. Ellerinize sağlık yemiş kadar olamasakta. :))))
|
Alıntı:
Merhaba efendim, Düz mangalda pişse idi bu son resimler olmamış olacaktı. Çünkü ustalar pişmiş mi, mahcup olmayayım çiğ sunarak diye şişteki etlerin ucundan koparıp tadar, dolayısı ile sofrada herkes yerken o kenarda tok hali ile bu kareye katılamazdı. Ama en kaliteli şişler gene saklanır sonra yenmek üzere, mangal ve duman hakkı olarak, usta tarafından. Tokat 'ın faydaları, başta kebabı ile... Afiyetler olsun, sağlıkla kalın. Saygılarımla lütfen. |
Afiyet olsun sofra harika.. Şifaaa olsun....
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:40. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025