agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Et Yemekleri (https://www.agaclar.net/forum/et-yemekleri/)
-   -   Tokat Kebabı (https://www.agaclar.net/forum/et-yemekleri/7026.htm)

hosseda 26-11-2009 10:25

2 Eklenti(ler)
Sayın lokosit,
Yukardaki mesajlarımın bir tanesinde 1,5 kg.lık bir adabeyinden çıkarılmış şişliklerin bu sobada pişirilmesine ait fotoğrafım var. Aşağıya da levrek pişirilmesine ait olanını ekliyorum.

Bu sobada balık iyi pişiyor. Ama kalın derili olanı tercih edin. Derisi yansa da içi kurumuyor ve pek leziz oluyor. Aslında balık da kalaylı kağıda sarılıp pişirilmeli, son evrede kağıt alınmalı ve hafiflemiş ateşte kızartma faslı yapılmalı.

Tasarım gırla idi de çoğunu uygulamaya imkan bulamadım ne yazıkki. Ama sizde yaşayacağız bu uygulamaları diye hissetmekteyim. Aman devam...

hosseda 26-11-2009 10:29

ilaveler:

Balığı şişe takmadan evvel bol zahterlenmiş sızma zeytinyağda bekletin bir kaç saat.

Sobaya koyduğunuzda balıkları, tabakta kalan yağı zaman zaman üstten balığa az az dökün.
( yağı çok dökerseniz alev alacaktır aman dikkat.)
(Zahter : Bir cins kekik.)

Şişlere takılan malzemenin aşağıya boşalmaması için şişin ucuna küçük soğanlar takın. Soyun soğanı ve bütün olarak geçirin şişin ucuna, onlar da pişiyor ve pek de leziz oluyorlar.

egetropical 26-11-2009 17:37

bu sobadan izmirde satılıyor mu? işin içinde balık da olunca canım çekti..

lokosit 26-11-2009 21:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hosseda (Mesaj 537760)
ilaveler:

Balığı şişe takmadan evvel bol zahterlenmiş sızma zeytinyağda bekletin bir kaç saat. Sobaya koyduğunuzda da arada yukarıdan tabakta kalan yağı üstten balığa az az dökün.
( yağı çok dökerseniz alev alacaktır aman dikkat.)
(Zahter : Bir cins kekik. Rodosda tüm balıkları bununla ızgara ediyor Rum lokantacılar.)

Şişlere takılan malzemenin aşağıya boşalmaması için şişin ucuna küçük soğanlar takın. Soyun soğanı ve bütün olarak geçirin şişin ucuna, onlar da pişiyor ve pek de leziz oluyorlar.

Sayın hosseda çok teşekkürler merakımı giderdiniz.
Soğan fikride güzel. Ben tavuk kanatlarına düşmesin diyem biberlerin sapını takmıştım. Çocuklarım pişmiş soğana bayılıyorlar.

lokosit 26-11-2009 21:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi egetropical (Mesaj 537903)
bu sobadan izmirde satılıyor mu? işin içinde balık da olunca canım çekti..

İzmirde olup olmadığını bilmem ama
linkteki ürün 2 günde geliyor ve kapıda ödeme yapabiliyorsunuz.

http://www.sahibinden.com/tokat_keba...XQQdisplayitem

myıldız 27-11-2009 08:53

Paylaştığınız için çok teşekkür ederim....:)

lokosit 03-12-2009 21:25

arkadaşlar bugün bizim mangalın haznesine sığacak büyüklükte kaburgayı, bir bütün halinde mangala salladım.
Sonuç : ENFES
Telefonun şarjı yetmediğinden fotoğraf çekemedim. Kesinlikle deneyin.
Piştikten sonra kaburgaları parçalara ayırdım.

Sıradaki kebap, pirzolayı bütün halinde sallamak olacak.

idris şenol 25-09-2010 02:06

Selahattin hocam tokat kebabı yapımı hk bilgi ararken sizi gördüm,
maşallah bu konudada çok iyisiniz
yardımıcı olan arkadaşlarda ayrıca teşekkür ederim

Güler 25-09-2010 09:32

İyi de lâf mı sevgili idris şenol. Hocam ile cemal.S ve hanımları bu kebabı pişirip de bizlere ikram ettiler. Bilmiyorum fotoğraflarımızı gördünüz mü sitede?
Şahene olmuştu, önce çatal bıçakla yemeğe başladık ama sonunda bütüm millet elle girişti.

Daha sonra eşim bu ocaktan sipariş etti, bize de siz karışmayın ben öğrendim ben pişireceğim dedi. Oysa Oğuz yumurta kırmasını bile bilmez.
Evet bize hazırladı, çoluk cocuk yedik ama kimse de aaaa çok güzel olmuş diyemedi çünkü yarı pişmiş yarı yanmış etleri şikayet etmeden yemek hoş değildi gerçekten.
Ocağımız depoda bir köşede istirahatte.

Selahattin Yılmaz 25-09-2010 23:31

Ya hu üç aşağı beş yukarı iyileştim sayılır bir Tokat Kebabı toplantısı mı yapsak ne şöyle çift ocakla? :D

idris şenol 26-09-2010 20:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 698723)
İyi de lâf mı sevgili idris şenol. Hocam ile cemal.S ve hanımları bu kebabı pişirip de bizlere ikram ettiler. Bilmiyorum fotoğraflarımızı gördünüz mü sitede?
Şahene olmuştu, önce çatal bıçakla yemeğe başladık ama sonunda bütüm millet elle girişti.

Daha sonra eşim bu ocaktan sipariş etti, bize de siz karışmayın ben öğrendim ben pişireceğim dedi. Oysa Oğuz yumurta kırmasını bile bilmez.
Evet bize hazırladı, çoluk cocuk yedik ama kimse de aaaa çok güzel olmuş diyemedi çünkü yarı pişmiş yarı yanmış etleri şikayet etmeden yemek hoş değildi gerçekten.
Ocağımız depoda bir köşede istirahatte.

güler hanım, bizde akşam deneme amaçlı tokat kebabı yapmaya çılıştık
dediğiniz gibi tecrübe isteyen bir iş :(bizim etlerinde birkısmı kurudu
birkısmı az pişmiş çocuklar çekeley çekeleye yemeye çelıştı
biz iyisim sayın selahattin yılmaza bu iş devredelim;)

akca86 09-06-2011 13:36

Tokat kebabı altında bir sürü kebap konuşulmadan geçilmemiş anlaşılan hehe.. Çocuklugumda babannem yapardı bahçesinde. Parmaklarımı yaladığımı hala hatırlarım. Sonrasında özel Tokat kebabı yapan yerlerde yedik hep şimdi ise inşallah kendi bağ evimizde bizde aynı şekilde o fırından yaptırıp yiyeceğiz.. Resmen görünce ağzımın suyu aktı bu kadar lezzetli görünür anca.. Ki tadını da çok iyi bildiğim için ki şunu da belirteyim babannem yapardı çünkü baba tarafım Tokatlı.

Bu arada merak ettim Selahattin bey de Tokatlı mı acaba? Bilerek yaptığınız zaten belli ama usta eli gibi yapmışsınız. Benim şimdi baba tarafı Bursa' da yaşıyor ve sizinde isminiz hiç yabancı gelmedi doğrusu..

Güler 09-06-2011 14:16

Bize o harika kebabı sayın Selahattin hocamız ile cemal.S. ikram ettilerse de işi yapanlar arkadaşlarımızın eşleriydi.
Ama tek kelime ile nefis bir şeydi, yedikçe de yedik. Hatta hızımızı alamayınca eşim acilen özel fırınından getirtti.

Toplantı, toplantı diye ben boşuna mı asılıyorum.
Heyyyy, Bursa'lılar - Yalova'lılar sözüm size. Hani demişler ya " kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla" diye. :D :D

Selahattin Yılmaz 09-06-2011 14:55

Evet ben Tokat'lıyım, Niksar'dan.

Güler hanım rahata düştüm sayılır bir iki işim var (ceviz fidznı siparişlerimde dahil) halledeyim ay sonuna doğru olmadı bir posta yiyelim hep beraber :)

Güler 09-06-2011 14:59

Aman hocam sadece lâtife ediyordum.
Ne Sebo, ne de cemal.S. den haber var. Biraz takılayım dedim. Sağ olun.

akca86 09-06-2011 21:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz (Mesaj 819623)
Evet ben Tokat'lıyım, Niksar'dan.

Güler hanım rahata düştüm sayılır bir iki işim var (ceviz fidznı siparişlerimde dahil) halledeyim ay sonuna doğru olmadı bir posta yiyelim hep beraber :)

Babam hep Tokat' ın bağlarında bahçelerinde büyümüş. Merkezdelermiş hatta sanırım Belediye binasının arka tarafındaymış eskiden evleri tabii şimdiye birşey kalmadı , ben geldim 25 yaşıma daha Tokat' ı göremedim ama Tokat' ın bütün kültüründen nimetlerinden yararlandım.

Sadece Tokat kebabı değil bat hastası da oldum çıktım ailem sayesinde :)

Selahattin Yılmaz 10-06-2011 07:38

Sevgili akca86, bir kebap topantımıza katılın bahaneyle bat da yaparız :)

Delimus 10-06-2011 10:37

Gine normal mangal gibi odunun köz olması bekleniyor mu ?

Normal mangaldan daha mı sağlıklı oluyor ?

HuYSuz 10-06-2011 11:01

Köylerde kullanılan fırınlı sobalar gibi anladığım kadarıyla. Ateşi direk görmemekle beraber etrafında oluşan ısı ile pişiyor. Normal mangal gibi direk ateş ve is alma durumu olmadığı için sanırım daha sağlıklı oluyor denilebilir. Yine de yiyeceklerle ve bu tür şeylerle çok aram olmadığı için, söylediklerimin sadece tahmine dayalı olduğunu belirtmek isterim.

sigortacihasim 26-05-2012 18:02

Arkadaşlar,

Her geçen sene artan fiyatlara göre Tokat Kebabı bu sene 100.-TL ye varmış.
Benim internetten yaptığım araştırmada artık Tokat Kebabı Sobası(Bundan sonra kısaltmasını TKS olarak kullanacağım) hem emaye hem de Paslanmaz Krom Çelik saçtan yapılıyor.
Emaye olanları 10 şişlik 79.-TL/89.-TL;15 şişlik 100.-TL/110.-TL üst kapağının krom olması fiyatları 10 TL oynatıyor.Bunlar kargo dahil fiyatlar.
Paslanmaz krom çelik saçdan olursa;
10 şişlik 110.TL;15 şişlik 125.-TL;benim aldığım 20.-şişlik 135.-TL
http://www.tüplümangal.com adresine girip bakabilirisiniz.
Yakacak odun işini ayarlayıp en kısa zamanda sizlerle resimli paylaşacağım.

sigortacihasim 26-05-2012 18:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hosseda (Mesaj 454079)
Merhabalar,

Bu hafta sonu yazlıkta 2. tokat kebabı denememi yaptım ama netice gene hüsran oldu.

Kuzunun böbrek yatağını böbrekleri ile birlikte kestirdim. Döşleri böbrekleri ayırttım. Bütün olarak kemiğini aldırttım ve evde kendim şişleri hazırladım. Üste takacağım parçaları yağı ile bıraktım. Yukarıda resimlerde anlatıldığı gibi şişleri hazırladım.

Patlıcanlar çekirdeksiz idi. Domatesler yerli. Biberler süper. Patates ve sarmısaklar ise ekstra süper.

Etler ve böbrekler iyi pişti. Zerzevattanda pişmeyen yokdu ama kebapta parmak yalatan bir tad olmadı maalesef.

Ama şunu tesadüfen keşfettim, bu soba ile sakatat kebabı da şahane olacak. Böbrekler parmak yalattı çünkü.

Bu hafta sonunun hedefi sakatat kebabı. Gerekli malumatı vakti gelince aktaracağım.

Hoşçakalın.

Hosseda kardeşim,
Tarifinde hiç kuyruk yağından bahsetmemişsin.
Bu anlatımında ki gibi.Kuyruk yağından kullanmadıysan ve şişlerin üstüne kuyruk yağı takmadıysan,o nedenle senin ki belki şiş kebap olmuştur.
Acaba böyle mi oldu?

BalıkcıSerdar 27-05-2012 00:45

Haşim Bey, e-mailinize, cevap vermeye çalıştım, umarım yararı olur.

Sn. Delimus, ateşin köz olmasını beklemiyorsunuz, Sn. Huysuz'un dediği gibi, yanma odaları pişecek malzemeden ayrı olduğu için, hiç bir şekilde is-kül-toz-ateş vs. görmeden çok daha sağlıklı pişiyor malzeme.

Eğer malzemenin hazırlanmasını da pişirmeyi de hakkını vererek yapabilirseniz, tadacağınız lezzettin bir eşini daha bulamayacağınızın garantisini verebilirim :)

Bütün denemek isteyenler, umarım ilk pişirmenizde başarılı olabilirsiniz. Şimdiden hepinize afiyet olsun.

sigortacihasim 27-05-2012 21:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BalıkcıSerdar (Mesaj 973887)
Haşim Bey, e-mailinize, cevap vermeye çalıştım, umarım yararı olur.

Sn. Delimus, ateşin köz olmasını beklemiyorsunuz, Sn. Huysuz'un dediği gibi, yanma odaları pişecek malzemeden ayrı olduğu için, hiç bir şekilde is-kül-toz-ateş vs. görmeden çok daha sağlıklı pişiyor malzeme.

Eğer malzemenin hazırlanmasını da pişirmeyi de hakkını vererek yapabilirseniz, tadacağınız lezzettin bir eşini daha bulamayacağınızın garantisini verebilirim :)

Bütün denemek isteyenler, umarım ilk pişirmenizde başarılı olabilirsiniz. Şimdiden hepinize afiyet olsun.

Çok ama çok teşekkür ederim.Sayenizde... verdiğiniz tüm bilgiler doğrultusunda başaracağıma kesin inanıyorum...

sigortacihasim 11-06-2012 21:28

Tokat kebabı denemem hk
 
Değerli arkadaşlar,

Konuyu açan Selahattin Yılmaz Bey ve Balıkçı Serdar kardeşimin yazdıkları,beni Tokat Kebabı konusunda meraklandır ve adeta hırslandırdı.
Hele hele serde Boluluk olunca dururmuyum.
Tokat kebabı konusunda tüm yazıdıklarınızı okudum.Yetmedi internette yazılanları da okudum.Ama pişirme teknikleri bakımından çelişkili yazılar vardı.
Bunu en iyi kimbilirdi?Tabii Tokatlı olup yapan.Yani ustasına soracaksın dedim.
Ve başladım Balıkçı Serdar kardeşimle bu konuda görüşmeye.Kâh yazışarak,kâh telefonla kendisinden çok şey öğrendim.Tokat kebabı konusunda bildiklerini esirgemediği için kendisine şükranlarımı buradan bir daha ifade ederim.
Gelelim sadede.
sahibinden.com sitesine girerek;Samsun dan Ankaralı Soba (Mustafa Ankaralı'dan) 135.-TL ye kargo dahil bir Tokat sobası aldım.Siparişi geçtiğimin ikinci günü PTT kargo ile geldi.
Aldığım soba;20 şişlik 45 x50x50 ebadında paslanmaz krom çeliktir.

http://img809.imageshack.us/img809/5729/61916125.jpg

Şimdi önemli olan bunu denemekti.
Öncelikle Balıkçı Serdar kardeşimin önerdiği gibi Pinar Odunu( MEŞE ODUNU) aramaya başladım.Antalya da ki oduncuları adeta talan ettim.En son bir oduncuda aradığım ebatlarda dal şeklinde meşe odunu buldum.
http://img402.imageshack.us/img402/5496/61553685.jpg

Üstelik de kuruydu.50 kilo kadar meşe odununu kestirdim.20.-TL verdim.
http://img802.imageshack.us/img802/5379/10379526.jpg

Tutuşturmak için Yumurta Viyolu ve birazda çıra kullandım.(Aklınızda olsun yumurta viyolu sıkıştırılmış bir madde olup sanki petrol ürünü gibi yanıyor,ben mangal yaparken hep kullanırım.)

sigortacihasim 11-06-2012 21:31

Tokat kebabı denemem hk devamı
 
Esas olan bu sobayı yaktığım da duman verecekmiydi, vermeyecekmiydi.
Çünkü ben bunu oturduğum sitedeki apartmanımızın birinci katın da balkonda yapacaktım.Duman çıkarsa mutlaka sorun olcaktı.
Yine burada Balıkçı Serdar kardeşim, bana sobanın bacasını balkonda ki barbekünün bacasına vermemi önerdi.
Sonra kendilerinin uyguladığı sistemi anlatarak çizip yolladı.
Sobacılar çarşısında iki bacanın çıkışını tek bir bacaya bağlayan bir kazan yaptırdım.30.-TL ye mal oldu.
http://img6.imageshack.us/img6/5034/67034622.jpg
http://img411.imageshack.us/img411/3070/79076704.jpg
http://img710.imageshack.us/img710/9482/87688327.jpg

8.-TL ye 2 mt açılan, aspiratör sipirali aldım.
Amacım bacayı ,sipiral boru ile babeküye vermekti.Böylece duman bir yere yayılmadan barbekünün bacasından gidecekti.
Sıra geldi denemeye,sobayı balkonda kurdum,sipirali sobanın bacasına geçirdim.
http://img135.imageshack.us/img135/3986/83144750.jpg

Sipirali çekip uzatıp barbekünün içinde ki bacaya kadar soktum.
http://img823.imageshack.us/img823/2673/78261262.jpg

Sobanın kazanlarında bir kaç gazete kağıdı yaktım baktım ki hiç duman çıkmıyor,Dumanlar baca tarafından çekiliyor başarmıştım.

sigortacihasim 11-06-2012 21:33

Tokat kebabı denem hk devamı
 
Şimdi sıra geldi pişirmeye.
Et malum pahallı.Bizde ustası değiliz işin.Bakarsın yakarız onca eti diyerek...
Denemek için önce tavuk yapmaya karar verdim.
Bir tavuğu sırtından ikiye kestim.Boynunu keserek çıkarttım.
Tavuk yaprak gibi iki yana ayrıldı.Baharatlama işlemini yaptıkdan sonra sobanın içine sallandırmak üzere şişlere geçirdim.
http://img441.imageshack.us/img441/6974/91940610.jpg

Patlıcanın saplarını kesip,tavuk pişerken düşüp kaymasın diye şişlerin alt kısımlarına sapladım.
http://img580.imageshack.us/img580/418/29040844.jpg

Bir şişe de sivri ve kapya biberleri dizdim.
http://img580.imageshack.us/img580/418/29040844.jpg

Sobanın ortasındaki çekmeceyi çekerek içine 4 e doğranmış domateslerle,soğanları koyup,sobanın içine sürdüm.(Bunun resimlerini çekmeyi unutmuşum)
Sıra geldi yakmaya..her iki kazanın içine önce yumurta viyolü parçaları,sonra çam çırası (demedi 2.-TL) parçaları yerleştirdim.Evde daha evvelden mangal tutuşturmakda kullandığım budanmış kuru dal parçalarını koydum,altlarından yaktım.Birden bire soba gümbür gümbür yanmaya başladı.Bunun üzerine her iki tarafı da meşe odunla besledim..Soba kuzine gibi gibi oldu..Ortada ne duman diye bir şey yoktu,hepsini barbekü bacası çekiyordu.
Bir müddet sonra meşe odunları közlenmeye başlayınca,fırın kısmının kapağını açıp,tavuğu içine sallandırdım.Kapağı kapattım.Ara ara kapağı kaldırdım pişme durumunu kontrol ettim,bu arada pişen domateslerin buharını dışarı saldımki tavuk haşlama olmasın.
http://img521.imageshack.us/img521/5817/74625750.jpg

Yaklaşık 35 dakika sonra kapağı açtığım da artık Tokat Tavuğu olmuştu.Nar gibiydi.
http://img580.imageshack.us/img580/6506/82555551.jpg

Ve Balkondan müthiş kokular geliyordu.
http://img837.imageshack.us/img837/8258/34936292.jpg

Tavuğun şişlerini çekip,tepsiye aldım.Üzerine de çekmecede pişen domates,soğan ve yine şişde pişen biberleri koyup,sofraya sundum.

http://img821.imageshack.us/img821/5928/22130658.jpg

İnanın tek kelime ile harikaydı.
Bundan sonra ki hedefim,Allah sağlık verirse inşallah kuzu etinden hakiki Tokat Kebabı olacak.Üçüncü parti de de levrekden balık kebabı yapacağım.Hepsini resimleyeceğim sizler için.
Benim burada ki kazancım ne oldu?
Gençliğimde iş icabı gittiğim Tokat ta yediğim tokat kebabına yıllar sonra kavuştum.
Artık bunu yapacak bir sobanın sahibiyim.
İllaki yapmak için araziye,pikniğe gitmeme luzum kalmadı.Yaptırdığım sistemle pikniği artık evde istediğim zaman yapabileceğim.
Bana bu konuda önderlik eden,fikir veren,yönlendiren Balıkçı Serdar (Serdar Yalçın ) kardeşime tekrar tekrar teşekkür ederim.
Dostlar,imkanı olan bu sobadan temin edip denesin derim...Sevgilerimle

BalıkcıSerdar 12-06-2012 00:04

Sn. Sigortacıhaşim;

Yaptığınız "yemek" (özellikle Tokat Kebabı demiyorum ;) ) Her ne kadar Tokat Kebabı formatında olmasa da lezzetli olduğu fotoğraflardan belli.

Tokat kebabı olmamasındaki en büyük etken, patlıcan, kuyruk yağı ve malzemenin üstüne çekileceği lavaş olmaması.

Abi, siz tavuk ile yapacağım deyince bende Tokat Kebabı formatına uygun, sadece et yerine tavuk eti olacak bir şekilde yapacaksınız sandım. Bu şekilde de belli bir lezzet yakalarsınız fakat Tokat Kebabı ile alakalı bir şey değil bu. Bazen biz de Tokat Kebabı yaparken tavuk eti kullanıyoruz ama Kebabın bütün özellikleri aynı kalıyor, sadece et yerine tavuk göğsü takıyoruz. Tavuk etinden yemediğiniz müddetçe, kesinlikle Tokat Kebabı tadı ve görünümü değişmiyor. Altındaki kirli pidesi bile aynen lezzetini muhafaza ediyor.

Bundan sonraki denemenizde, şişlerin dizilimine (en üstte kuyruk yağı, altında bir et-bir patlıcan) ve malzemeyi alacağınız tepsinin tabanında lavaş olmasına dikkat ederseniz, et tavuk eti bile olsa Tokat Kebabı lezzetini yakalayacağınızdan şüphem yok. Sizde bu azim ve Bolu'luluk olduktan sonra başaramama diye bir şey söz konusu bile olamaz ;)

Bu ocakta balık deneyeceğiniz zaman, balığı şişe takmak yerine, Balık ızgarasının sapını kesip, onun yerine şişin takıldığı demire takabileceğiniz şekilde küçük kancalar yaparak, balıkları ızgara ile asarsanız daha güzel ve rahat bir pişirme sağlayabiliyorsunuz. Gerçekten de çiftlik balıkları ile bile mükemmel bir lezzet yakalayabiliyorsunuz.

Şu baca aparatını da yaptırmışsınız ya, sizin azminiz takdire şayan ;) Bu sayede ocak bagajda yakabileceğiniz yer aramaktan kurtardınız, istediğiniz zaman balkonunuz da yakabileceksiniz. İllaki Tokat Kebabı yapmanız şart değil, Sayın Hoşseda gibi dilediğiniz malzemeyi, dilediğiniz şekilde pişirin, mangaldan çok daha sağlıklı, değişik lezzetler elde edebileceksiniz. Her şekilde de size afiyet olsun, kendinize ve sevdiklerinize iyi bakın, sevgi, saygı ve selamlarımla.

hosseda 12-06-2012 09:15

Bu azim bu gayret şahane. Neler göreceğiz bakalım daha sizin hünerli ellerinizden.

Benim Tokat sobası bahçede bir kenarda atıl duruyor. Ben sadece bahçedeki fırınımda toprak göveçte kuzu kolmu, kaburgamı, böbrek yatağımı iyi tandır oluru aramaktayken ve misafir ağırlamaktan telef olmuş durumdayım. Ama neticede doğru kasaptan alınacak et ile yapılacak tandırda en iyiyi hemen hemen kesinleştirdim. Bir iki deneme sonrası sizlere de bu sırrı yazarım inşallah. Bir ikinci ihtisasımda sıcak demirciye yeni yaptırdığım kallavi maltızımın üstünde, derin tencerede, bol has zeytinyağında patates, patlıcan ve biber kızartmak (yerli kızartması yapmak).
Kullandığım Zeytinyağının özelliği, eski usul fabrikada taştan havuza dökülen kırık zeytinin bulunduğu havuzda biriken has yağ olması. Fiatı yüksek oluyor ancak merak meselesi, kışın bu yağdan sırf kızartma için bize yetecek kadar alıp kenarda bu zamana saklıyorum.
Bolca yaptığım bu kızartmanın üzerine Tire tarafından gelen kese yoğurdunu sarmısaklayıp dökünce kara fırın pidesiyle yemeye doyum olmuyor.

Haşim bey yola devam ama kiloya dikkat... Ben koştururken bunları yapacam diye, yemeğe vakit olmuyor, neredeyse kilo bile vereceğim.

BalıkcıSerdar 12-06-2012 09:53

Konu yemek olunca duyan geliyor bakıyorum da :)

Sayın Hoşseda hoşgeldiniz. Tokat kebabı ocağının atıl kalmasına üzüldüm. Ama sizde seçenek çok olunca birinden birisi atıl kalmak zorunda :)

Tandır konusunda deneyimlerinizi bekliyoruz. Selamlar, saygılar.

jineop 12-06-2012 12:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BalıkcıSerdar (Mesaj 983660)
Konu yemek olunca duyan geliyor bakıyorum da :)

Sayın Hoşseda hoşgeldiniz. Tokat kebabı ocağının atıl kalmasına üzüldüm. Ama sizde seçenek çok olunca birinden birisi atıl kalmak zorunda :)

Tandır konusunda deneyimlerinizi bekliyoruz. Selamlar, saygılar.

Hoşgeldin kardeşim. Seni görmek çok güzel.

hosseda 12-06-2012 13:16

Sayın BalıkcıSerdar hoş bulduk. Sizde hoş geldiniz.

Konu yemek olunca anında atlıyoruz meydana. Ancak gördüğüm kadarıyla Haşim bey hepimizi geçecek. Ondaki heyecan ve ataklık süper. Eminim Tokat kebabını hakkıyla yapacak, sonrada Isparta kaburga kebabına gelecek sıra.

sigortacihasim 12-06-2012 13:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BalıkcıSerdar (Mesaj 983545)
Sn. Sigortacıhaşim;

Yaptığınız "yemek" (özellikle Tokat Kebabı demiyorum ;) ) Her ne kadar Tokat Kebabı formatında olmasa da lezzetli olduğu fotoğraflardan belli.

Tokat kebabı olmamasındaki en büyük etken, patlıcan, kuyruk yağı ve malzemenin üstüne çekileceği lavaş olmaması.

Abi, siz tavuk ile yapacağım deyince bende Tokat Kebabı formatına uygun, sadece et yerine tavuk eti olacak bir şekilde yapacaksınız sandım. Bu şekilde de belli bir lezzet yakalarsınız fakat Tokat Kebabı ile alakalı bir şey değil bu. Bazen biz de Tokat Kebabı yaparken tavuk eti kullanıyoruz ama Kebabın bütün özellikleri aynı kalıyor, sadece et yerine tavuk göğsü takıyoruz. Tavuk etinden yemediğiniz müddetçe, kesinlikle Tokat Kebabı tadı ve görünümü değişmiyor. Altındaki kirli pidesi bile aynen lezzetini muhafaza ediyor.

Bundan sonraki denemenizde, şişlerin dizilimine (en üstte kuyruk yağı, altında bir et-bir patlıcan) ve malzemeyi alacağınız tepsinin tabanında lavaş olmasına dikkat ederseniz, et tavuk eti bile olsa Tokat Kebabı lezzetini yakalayacağınızdan şüphem yok. Sizde bu azim ve Bolu'luluk olduktan sonra başaramama diye bir şey söz konusu bile olamaz ;)

Bu ocakta balık deneyeceğiniz zaman, balığı şişe takmak yerine, Balık ızgarasının sapını kesip, onun yerine şişin takıldığı demire takabileceğiniz şekilde küçük kancalar yaparak, balıkları ızgara ile asarsanız daha güzel ve rahat bir pişirme sağlayabiliyorsunuz. Gerçekten de çiftlik balıkları ile bile mükemmel bir lezzet yakalayabiliyorsunuz.

Şu baca aparatını da yaptırmışsınız ya, sizin azminiz takdire şayan ;) Bu sayede ocak bagajda yakabileceğiniz yer aramaktan kurtardınız, istediğiniz zaman balkonunuz da yakabileceksiniz. İllaki Tokat Kebabı yapmanız şart değil, Sayın Hoşseda gibi dilediğiniz malzemeyi, dilediğiniz şekilde pişirin, mangaldan çok daha sağlıklı, değişik lezzetler elde edebileceksiniz. Her şekilde de size afiyet olsun, kendinize ve sevdiklerinize iyi bakın, sevgi, saygı ve selamlarımla.

Serdar cığım,dibini görmediğin suya balıkla ma atlar mısın.Kenarından yavaşça girersin değil mi.Derinliğini ölçmek için vs.
İşte bende balıklama atlamadım.Verdiğin o muhteşem bilgileri kullanarak;
1-Öncelikle sobanın işlemesini test etmek,
2-Yakma-ısıtma ve pişirmede yani kullanımda tecrübe edinmek
3-Bunu yaparkende pahallı malzeme yerine ucuz malzame kullanarak,olası bir hata da zararı asgariye indirmekti amacım.
Onun içinde TAVUK kullandım.
Zaten adını da Tokat Kebabı Deneme si diye bunun için koydum.
Sizler esas bundan sonra göreceksiniz şişleri de ,tepsileri de
Kokulu video olsa da video çekip yollasam o zaman.
Yalnız şunu söylemem gerekir bu iş balık için uygun değil pek.
Nedeni ise işi uzun..Yakması dert ve harcadığın yakıt (Odun vs) zor yanıyor süre uzun.
Onun yerine balık yaparken en güzel sistem mangal-barbekü.Yakması kullanması kolay pratik ve süre kısa zaman.
Benim şahsi fikrim bu.
Et ve tavuk pişirmek için okey.Hele şişlere geçirilmiş kuzudan Tokat Kebabı yapmak için bire bir bi alet.
Antalya da anlattığım yakın arkadaşım Bilal çakır da hemen sipariş verdi getirtti oda kullanmaya başladı.

sigortacihasim 12-06-2012 13:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hosseda (Mesaj 983629)
Bu azim bu gayret şahane. Neler göreceğiz bakalım daha sizin hünerli ellerinizden.

Benim Tokat sobası bahçede bir kenarda atıl duruyor. Ben sadece bahçedeki fırınımda toprak göveçte kuzu kolmu, kaburgamı, böbrek yatağımı iyi tandır oluru aramaktayken ve misafir ağırlamaktan telef olmuş durumdayım. Ama neticede doğru kasaptan alınacak et ile yapılacak tandırda en iyiyi hemen hemen kesinleştirdim. Bir iki deneme sonrası sizlere de bu sırrı yazarım inşallah. Bir ikinci ihtisasımda sıcak demirciye yeni yaptırdığım kallavi maltızımın üstünde, derin tencerede, bol has zeytinyağında patates, patlıcan ve biber kızartmak (yerli kızartması yapmak).
Kullandığım Zeytinyağının özelliği, eski usul fabrikada taştan havuza dökülen kırık zeytinin bulunduğu havuzda biriken has yağ olması. Fiatı yüksek oluyor ancak merak meselesi, kışın bu yağdan sırf kızartma için bize yetecek kadar alıp kenarda bu zamana saklıyorum.
Bolca yaptığım bu kızartmanın üzerine Tire tarafından gelen kese yoğurdunu sarmısaklayıp dökünce kara fırın pidesiyle yemeye doyum olmuyor.

Haşim bey yola devam ama kiloya dikkat... Ben koştururken bunları yapacam diye, yemeğe vakit olmuyor, neredeyse kilo bile vereceğim.

Sevgili Hoşseda..Üstadım.Zeytinyağda kızartma yaparken yağ yanmıyor mu.Biz evde yaparken genelde fazla ısınınca z.yağı kararıyor gibi oluyor.Ben saf sızma yağı kullanırım.Kızartmalarda yandığı için kullanmıyorum,tavsiye de etmiyorlar.Siz nasıl yapıyorsanız şu işin sırrını lütfen bizlerden esirgemeyiniz..Sevgi ve Saygılarımla

hosseda 12-06-2012 14:13

Haşim bey benim usul kızartmada, yağ en iyisi olacak. Yağa acımak yok. Büyük ve derin tencerenin yarısını yağla dolduruyorum.

Maltızda sadece odun yakarsam beslemede birazcık ihmal veya dalgınlık patatesleri bozuyor. Onun için önce odun kömürü yakıyorum onun üzerine hazırda bekleyen tahta parçaları ile devamlı ısı takviyesi yapıyorum. Patates-biber ve patlıcanlar ayrı partilerde ve kuru halde yağa salınacak. Tuzu da sonradan atın. Yağın cızırtısı devamlı duyulacak. Kızartma bittiğinde yağın ilk halinden farklı görüntüsü olmuyor. Ama sağlık önemli yanmış yağdır deyip onu ikinci defa kullanmadan acıyarak lavaboya boşaltıyorum.

Bu kızartmayı bol sarımsaklı kese yoğurdu ile ortaya koyun, nerde et pişmedimi daha diyen olmuyor... Ancak en az iki saate yakın uğraşıyorum ve sırtlarım kopuyor... Bu pazarki sırt ağrım hala geçmedi.

sigortacihasim 12-06-2012 15:05

hoşşseda üstadım,ellerinize emeğinize sağlık.Vallahi yaşlar 60 a gelince Tokat Kebabı nın soba kapağını açıp içine odunu nereye nasıl atacağım diye, benim de dizlerimin üstüne yere çöküp eğilip,içine bakmakdan iflahım gevredi.Ama işte o merak,o hırs yokmu.Hele sonuçda yemekde güzel olunca değiyor be kardeşim,unutuyorsun ,kolunun sobadan yanmasını da!!!!!
Sizlere yakında nefis bir ŞAKŞUKA yapıp resimlerini yollyacağım...Ama bildiğinizden değil..Beni takip edin!!!!!
Bu arada bir süre önce Mutfak Bölümüne eklediğim PAELA tarifimi okumanızı tavsiye ederim.

BalıkcıSerdar 12-06-2012 17:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jineop (Mesaj 983749)
Hoşgeldin kardeşim. Seni görmek çok güzel.

Sizi görmek de güzel "üçüzüm" ;)

Sağolsun Haşim Abi sayesinde foruma yeniden döndüm sayılır.

Bir de sağlık sebeplerinden ;) Kalp kapakçığım değişti, üç ay evde raporluyum, şöyle eskileri kurcalarken, Haşim Abi Tokat Kebabı ile vesile oldu geldim işte. Her ne kadar ağaçlardan-bitkilerden şimdilik biraz uzak olsamda buradayım işte.

Forumu sessizce dolaştım bu aralar, eskisi kadar sık olmasa da bütün arkadaşlar hala buradaymış da bir ben eksik kalmışım. Birde Sn. Malina ziyaret ederse beni tam olacak :D

Görüşmek üzere sevgiler ve saygılar.

arıkuşu 12-06-2012 18:23

Şu tokat mangalını taktım kafama mutlaka edinmem lazım:)))

BalıkcıSerdar 12-06-2012 21:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arıkuşu (Mesaj 983910)
Şu tokat mangalını taktım kafama mutlaka edinmem lazım:)))

Sayın Arıkuşu;

Size de hastalık bulaşmış, geçmiş olsun :p

Tokat Kebabı Ocağı diye internetten araştırırsanız satın alabileceğiniz bir yer mutlaka bulabilirsiniz. Pişirme konusunu da burada yaptığımız tariflerden zorlanmadan yapabileceğinizi sanıyorum. Bu konuyu başından sonuna okumanız ve aslolan lezzeti yakalayabilmek için belirttiğimiz püf noktalarına dikkat etmeniz yeterli ;)

Aklınıza takılan başkaca bir bir şey olursa da elimizden gelen yardımı yapmaya çalışacağımızdan emin olabilirsiniz.

Selamlar, saygılar.

Güler 12-06-2012 23:09

Başlığı görünce bir an cemal.S ve Selahattin hoca mı geldiler diye baktım.

Arkadaş, uzun uzadıya yazmış, inşallah yarın baştan sona kadar okuma fırsatını bulurum. Şimdilik sadece şunu yazmak istiyorum. Bu kebabı üstadlarının elinden yiyince insan başka türlüsünü zor beğeniyor, kusura bakmayın.

http://www.agaclar.net/forum/agaclar...eri/9704-3.htm


Toplantıda, cemal.S ve Selahattin hoca ve eşleri o kadar güzel Tokat kebabı hazırladılar ki, çatal bıçağı bırakıp ellerimizle yedik.
Fotoğrafları da verilen linkte göreceksiniz. (başlıktaki 84 numaralı mesaj)

Daha sonra ben yazılı olak bütün metni elde ettim, eşim de Tokat'tan fırını getirtti ama biz beceremedik, yarı pişmiş, yarı yanık yarı da çiğ yedik. :p

mrduran 13-06-2012 13:51

Cümleten Marhaba efendim,

Doktor raporu almam lazım bu sayfaya girmemem gerekliliği hakkında. Ama dinlermiyim, orası muammâ. Sayın Balıkçıserdar bile girdiğine göre...

Sayın Balıkçıserdar 'a geçmiş olsun.

Anlatım, tarif, uğraş, lezzet, eski tatlar... terkedilmemesi gereken neler neler var sayfanızda, dostluk ile harmanlanmış.

Teşekkürler,

Sağlıkla kalın cümleten inşallah.

Saygılarımla lütfen.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025