agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Et Yemekleri (https://www.agaclar.net/forum/et-yemekleri/)
-   -   Tokat Kebabı (https://www.agaclar.net/forum/et-yemekleri/7026.htm)

lokosit 24-11-2009 10:11

@hosseda,
@k0900
Tandırdan bahsetmişsiniz.:)
benim yaptığım şekilde tandıra en yakın lezzeti alırsınız. Ben aldım:)

En yakın diyorum çünkü tandırın lezzeti bambaşka oluyor. Özellikle Yozgat tandırını fırsat bulursanız tatmanızı öneririm. Mümükünse tam öğlen yemek vakti ve Mehmet Alıcı ve Oğullarının Tandır lokantasında tatmanızı öneririm.
Neyse konu dağılmasın:)

Eğer benim yaptığım gibi yaparsanız, budu tek parça halinde çıkartın ve yağlarını ayıklamayın sakın. Yoksa yavan olur.Çalı çırpı ve 7-8 tane çam kozalağı attım içine başta hızlı yaktım ama sonra ateşi çok hızlandırmadım, tabiri caizse rölantinin biraz üstü diyebilirim.

size tavsiyem ''hani kasap pirzolayı ayırırda tek tek kemikleri çıkarırya, siz o pirzolaları tek tek doğramadan bütün halde mangala sallayın ve piştikten sonra tek tek pirzola şeklinde doğrayın.
Sanırım böylelikle Yozgat tandırı lezzeti olacak. Ben denemedim ama ikinci yakışımda pirzolayı deneyeceğim. Benden önce deneyen olursa lütfen fotoğraflarıyla birlikte paylaşsın.

Aslında bu borcamdan kapak düşünceside çok güzel ama nereden bulacağız bu büyüklükte borcamı:(( Ben etin kömürleşmemesi için sık sık açıp bakmak zorunda kaldım.

Yaf tüm sayfaları okurken ağzımın suyu aktı:)))

bu mangalı isteyen olursa sahibinden.com a tokat mangalı yazıp aratsın. samsundan birisi kargo dahil, kapıda ödeme 75 tl e gönderiyor. ben o arkadaştan aldım.2 günde elimdeydi.

hosseda 24-11-2009 12:43

Sayın lokosit,

Sizin bu işi başaracağınıza eminim. Size benim ilave teşkilatlardan bahsedeyim biraz.

Eti şişlere geçirmenin yanında üçlü kasap çengeli alıp, ona asmak daha iyi. Kapağı açtınız, şişlerin tersi ile üçlü çengelin halkasına taktırıp kıvrık ucu eti yukarıya almak kolay. Bende bir yamak olsaydı bu işi kesin çözmüş idim ama tek başıma başedemedim. Elinize uzun ve kalınca bir eldiven takın ki yukarıya alıp tekrar asmak da zorlanmayın. Kaburgayı bütün kanat olarak üçlü çengele takın ve tamamını kalaylı kağıt ile sarın. Kokuyu takip edin, çok sıcak olduğu için onu açıp tekrar sarmak kolay değil ama uyanık bir yamak bulursanız kesin meseleyi halledersiniz. Burnu da iyi koku alsın yamağın yoksa et değil kömür ile yüzyüze gelebilirsiniz kalaylı kağıdı açınca. Ama önce bir defa yakın eti isterseniz kokuya alışın... yanık et kokusuna..;))

Ben paslanmaz metalden asansör yaptım ocağın içine hemde 3 katlı. İki kat et, bir kat sebzeler için. Buttan büyük parçaları sardım kalaylı kağıda, eti pişireceğim ama yumuşacık olacak lokum gibi yani. Bir ara nefis bir koku sardı ortalığı, sonra kuyruk parçalarının yanık kokusu geldi mis gibi, üf ne oldu dedim ama hanım, bence hemen al yandı onlar dedi. Yok daha 10 dakikası var dedim merak etmeyin.
Vakit geldi aldım sepeti yukarıya açtım kalaylı kağıdı, kestane kebap gibi tüm etler. Koca parçalar ceviz kadar kalmış, hemde simsiyah. O deneme sonumu getiren denemedir zaten.

Ama evvelallah siz aşacaksınız tüm engelleri ben buradan sayın BalıkçıSerdar Ankaradan, tandırın kaçarı göçeri yok.
Hoşçakalın.

lokosit 24-11-2009 13:09

Sayın Hosseda
Aslında etleri kalaylı kağıda koymasaydınız kurtarma şansınız olacakmış. En azından görerek pişireceksiniz.
Kalaylı kağıdı ateşe direk temas varsa düşünebilirsiniz ama zaten kapalı sistem.
Durmak yok mangala devam:))

bu kasap çengelleri çok mantıklı. Benimde et şişlerden kayıp aşağı düşer diye tereddütüm vardı.

almayı düşünenlere
http://www.sahibinden.com/tokat_keba...XQQdisplayitem

Hakan KINACI 24-11-2009 14:40

Ankara Sobacılar çarşısında 35~40~50 civarında fiyatları var bu sobaların.

lokosit 24-11-2009 18:31

1 Eklenti(ler)
bugünde duramadım tavuk ve kanat yaptım
tavuğu göğsünden ikiye ayırıp mangala salladım
lezzet aynı kızarmış tavuk gibiydi. (tavukçuların çevirerek hazırladıkları)

lokosit 24-11-2009 18:36

2 Eklenti(ler)
devamı

şahin05 24-11-2009 18:57

tokat kebabına patatesle , sarımsak konulmazmı

lokosit 24-11-2009 19:29

haklısınız tenekeyle uğraşmak gereksiz.
ben kanatlarla tavuğu birlikte koydum ama tavuk daha çabuk pişti (35dk)
kanatlar için 15 dk daha beklettim ve çalı çırpı atmak zorunda kaldım.

bunun için odun **** kömür almaya gerek yok, çer çöple bile etinizi pişirir.

artık yarında mangalı yakarsam hanım mangalı eskiciye vereceğini söyledi:)))
ben artık kurbana kadar ara veriyorum.:))

BalıkcıSerdar 24-11-2009 20:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi şahin05 (Mesaj 537149)
tokat kebabına patatesle , sarımsak konulmazmı

Konulmaz olur mu? Sarmısak hemde olmazsa olmazlarından biridir ;)

http://www.agaclar.net/forum/showpos...3&postcount=68 Bu tarifime bir göz atın derim ;)

lokosit 26-11-2009 08:40

Bu mangalda balık deneyen oldumu?
Abartıyormuyum yoksa :))

hosseda 26-11-2009 10:25

2 Eklenti(ler)
Sayın lokosit,
Yukardaki mesajlarımın bir tanesinde 1,5 kg.lık bir adabeyinden çıkarılmış şişliklerin bu sobada pişirilmesine ait fotoğrafım var. Aşağıya da levrek pişirilmesine ait olanını ekliyorum.

Bu sobada balık iyi pişiyor. Ama kalın derili olanı tercih edin. Derisi yansa da içi kurumuyor ve pek leziz oluyor. Aslında balık da kalaylı kağıda sarılıp pişirilmeli, son evrede kağıt alınmalı ve hafiflemiş ateşte kızartma faslı yapılmalı.

Tasarım gırla idi de çoğunu uygulamaya imkan bulamadım ne yazıkki. Ama sizde yaşayacağız bu uygulamaları diye hissetmekteyim. Aman devam...

hosseda 26-11-2009 10:29

ilaveler:

Balığı şişe takmadan evvel bol zahterlenmiş sızma zeytinyağda bekletin bir kaç saat.

Sobaya koyduğunuzda balıkları, tabakta kalan yağı zaman zaman üstten balığa az az dökün.
( yağı çok dökerseniz alev alacaktır aman dikkat.)
(Zahter : Bir cins kekik.)

Şişlere takılan malzemenin aşağıya boşalmaması için şişin ucuna küçük soğanlar takın. Soyun soğanı ve bütün olarak geçirin şişin ucuna, onlar da pişiyor ve pek de leziz oluyorlar.

egetropical 26-11-2009 17:37

bu sobadan izmirde satılıyor mu? işin içinde balık da olunca canım çekti..

lokosit 26-11-2009 21:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hosseda (Mesaj 537760)
ilaveler:

Balığı şişe takmadan evvel bol zahterlenmiş sızma zeytinyağda bekletin bir kaç saat. Sobaya koyduğunuzda da arada yukarıdan tabakta kalan yağı üstten balığa az az dökün.
( yağı çok dökerseniz alev alacaktır aman dikkat.)
(Zahter : Bir cins kekik. Rodosda tüm balıkları bununla ızgara ediyor Rum lokantacılar.)

Şişlere takılan malzemenin aşağıya boşalmaması için şişin ucuna küçük soğanlar takın. Soyun soğanı ve bütün olarak geçirin şişin ucuna, onlar da pişiyor ve pek de leziz oluyorlar.

Sayın hosseda çok teşekkürler merakımı giderdiniz.
Soğan fikride güzel. Ben tavuk kanatlarına düşmesin diyem biberlerin sapını takmıştım. Çocuklarım pişmiş soğana bayılıyorlar.

lokosit 26-11-2009 21:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi egetropical (Mesaj 537903)
bu sobadan izmirde satılıyor mu? işin içinde balık da olunca canım çekti..

İzmirde olup olmadığını bilmem ama
linkteki ürün 2 günde geliyor ve kapıda ödeme yapabiliyorsunuz.

http://www.sahibinden.com/tokat_keba...XQQdisplayitem

myıldız 27-11-2009 08:53

Paylaştığınız için çok teşekkür ederim....:)

lokosit 03-12-2009 21:25

arkadaşlar bugün bizim mangalın haznesine sığacak büyüklükte kaburgayı, bir bütün halinde mangala salladım.
Sonuç : ENFES
Telefonun şarjı yetmediğinden fotoğraf çekemedim. Kesinlikle deneyin.
Piştikten sonra kaburgaları parçalara ayırdım.

Sıradaki kebap, pirzolayı bütün halinde sallamak olacak.

idris şenol 25-09-2010 02:06

Selahattin hocam tokat kebabı yapımı hk bilgi ararken sizi gördüm,
maşallah bu konudada çok iyisiniz
yardımıcı olan arkadaşlarda ayrıca teşekkür ederim

Güler 25-09-2010 09:32

İyi de lâf mı sevgili idris şenol. Hocam ile cemal.S ve hanımları bu kebabı pişirip de bizlere ikram ettiler. Bilmiyorum fotoğraflarımızı gördünüz mü sitede?
Şahene olmuştu, önce çatal bıçakla yemeğe başladık ama sonunda bütüm millet elle girişti.

Daha sonra eşim bu ocaktan sipariş etti, bize de siz karışmayın ben öğrendim ben pişireceğim dedi. Oysa Oğuz yumurta kırmasını bile bilmez.
Evet bize hazırladı, çoluk cocuk yedik ama kimse de aaaa çok güzel olmuş diyemedi çünkü yarı pişmiş yarı yanmış etleri şikayet etmeden yemek hoş değildi gerçekten.
Ocağımız depoda bir köşede istirahatte.

Selahattin Yılmaz 25-09-2010 23:31

Ya hu üç aşağı beş yukarı iyileştim sayılır bir Tokat Kebabı toplantısı mı yapsak ne şöyle çift ocakla? :D

idris şenol 26-09-2010 20:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 698723)
İyi de lâf mı sevgili idris şenol. Hocam ile cemal.S ve hanımları bu kebabı pişirip de bizlere ikram ettiler. Bilmiyorum fotoğraflarımızı gördünüz mü sitede?
Şahene olmuştu, önce çatal bıçakla yemeğe başladık ama sonunda bütüm millet elle girişti.

Daha sonra eşim bu ocaktan sipariş etti, bize de siz karışmayın ben öğrendim ben pişireceğim dedi. Oysa Oğuz yumurta kırmasını bile bilmez.
Evet bize hazırladı, çoluk cocuk yedik ama kimse de aaaa çok güzel olmuş diyemedi çünkü yarı pişmiş yarı yanmış etleri şikayet etmeden yemek hoş değildi gerçekten.
Ocağımız depoda bir köşede istirahatte.

güler hanım, bizde akşam deneme amaçlı tokat kebabı yapmaya çılıştık
dediğiniz gibi tecrübe isteyen bir iş :(bizim etlerinde birkısmı kurudu
birkısmı az pişmiş çocuklar çekeley çekeleye yemeye çelıştı
biz iyisim sayın selahattin yılmaza bu iş devredelim;)

akca86 09-06-2011 13:36

Tokat kebabı altında bir sürü kebap konuşulmadan geçilmemiş anlaşılan hehe.. Çocuklugumda babannem yapardı bahçesinde. Parmaklarımı yaladığımı hala hatırlarım. Sonrasında özel Tokat kebabı yapan yerlerde yedik hep şimdi ise inşallah kendi bağ evimizde bizde aynı şekilde o fırından yaptırıp yiyeceğiz.. Resmen görünce ağzımın suyu aktı bu kadar lezzetli görünür anca.. Ki tadını da çok iyi bildiğim için ki şunu da belirteyim babannem yapardı çünkü baba tarafım Tokatlı.

Bu arada merak ettim Selahattin bey de Tokatlı mı acaba? Bilerek yaptığınız zaten belli ama usta eli gibi yapmışsınız. Benim şimdi baba tarafı Bursa' da yaşıyor ve sizinde isminiz hiç yabancı gelmedi doğrusu..

Güler 09-06-2011 14:16

Bize o harika kebabı sayın Selahattin hocamız ile cemal.S. ikram ettilerse de işi yapanlar arkadaşlarımızın eşleriydi.
Ama tek kelime ile nefis bir şeydi, yedikçe de yedik. Hatta hızımızı alamayınca eşim acilen özel fırınından getirtti.

Toplantı, toplantı diye ben boşuna mı asılıyorum.
Heyyyy, Bursa'lılar - Yalova'lılar sözüm size. Hani demişler ya " kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla" diye. :D :D

Selahattin Yılmaz 09-06-2011 14:55

Evet ben Tokat'lıyım, Niksar'dan.

Güler hanım rahata düştüm sayılır bir iki işim var (ceviz fidznı siparişlerimde dahil) halledeyim ay sonuna doğru olmadı bir posta yiyelim hep beraber :)

Güler 09-06-2011 14:59

Aman hocam sadece lâtife ediyordum.
Ne Sebo, ne de cemal.S. den haber var. Biraz takılayım dedim. Sağ olun.

akca86 09-06-2011 21:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz (Mesaj 819623)
Evet ben Tokat'lıyım, Niksar'dan.

Güler hanım rahata düştüm sayılır bir iki işim var (ceviz fidznı siparişlerimde dahil) halledeyim ay sonuna doğru olmadı bir posta yiyelim hep beraber :)

Babam hep Tokat' ın bağlarında bahçelerinde büyümüş. Merkezdelermiş hatta sanırım Belediye binasının arka tarafındaymış eskiden evleri tabii şimdiye birşey kalmadı , ben geldim 25 yaşıma daha Tokat' ı göremedim ama Tokat' ın bütün kültüründen nimetlerinden yararlandım.

Sadece Tokat kebabı değil bat hastası da oldum çıktım ailem sayesinde :)

Selahattin Yılmaz 10-06-2011 07:38

Sevgili akca86, bir kebap topantımıza katılın bahaneyle bat da yaparız :)

Delimus 10-06-2011 10:37

Gine normal mangal gibi odunun köz olması bekleniyor mu ?

Normal mangaldan daha mı sağlıklı oluyor ?

HuYSuz 10-06-2011 11:01

Köylerde kullanılan fırınlı sobalar gibi anladığım kadarıyla. Ateşi direk görmemekle beraber etrafında oluşan ısı ile pişiyor. Normal mangal gibi direk ateş ve is alma durumu olmadığı için sanırım daha sağlıklı oluyor denilebilir. Yine de yiyeceklerle ve bu tür şeylerle çok aram olmadığı için, söylediklerimin sadece tahmine dayalı olduğunu belirtmek isterim.

sigortacihasim 26-05-2012 18:02

Arkadaşlar,

Her geçen sene artan fiyatlara göre Tokat Kebabı bu sene 100.-TL ye varmış.
Benim internetten yaptığım araştırmada artık Tokat Kebabı Sobası(Bundan sonra kısaltmasını TKS olarak kullanacağım) hem emaye hem de Paslanmaz Krom Çelik saçtan yapılıyor.
Emaye olanları 10 şişlik 79.-TL/89.-TL;15 şişlik 100.-TL/110.-TL üst kapağının krom olması fiyatları 10 TL oynatıyor.Bunlar kargo dahil fiyatlar.
Paslanmaz krom çelik saçdan olursa;
10 şişlik 110.TL;15 şişlik 125.-TL;benim aldığım 20.-şişlik 135.-TL
http://www.tüplümangal.com adresine girip bakabilirisiniz.
Yakacak odun işini ayarlayıp en kısa zamanda sizlerle resimli paylaşacağım.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025