![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Sayın lokosit, Sizin bu işi başaracağınıza eminim. Size benim ilave teşkilatlardan bahsedeyim biraz. Eti şişlere geçirmenin yanında üçlü kasap çengeli alıp, ona asmak daha iyi. Kapağı açtınız, şişlerin tersi ile üçlü çengelin halkasına taktırıp kıvrık ucu eti yukarıya almak kolay. Bende bir yamak olsaydı bu işi kesin çözmüş idim ama tek başıma başedemedim. Elinize uzun ve kalınca bir eldiven takın ki yukarıya alıp tekrar asmak da zorlanmayın. Kaburgayı bütün kanat olarak üçlü çengele takın ve tamamını kalaylı kağıt ile sarın. Kokuyu takip edin, çok sıcak olduğu için onu açıp tekrar sarmak kolay değil ama uyanık bir yamak bulursanız kesin meseleyi halledersiniz. Burnu da iyi koku alsın yamağın yoksa et değil kömür ile yüzyüze gelebilirsiniz kalaylı kağıdı açınca. Ama önce bir defa yakın eti isterseniz kokuya alışın... yanık et kokusuna.. ![]() Ben paslanmaz metalden asansör yaptım ocağın içine hemde 3 katlı. İki kat et, bir kat sebzeler için. Buttan büyük parçaları sardım kalaylı kağıda, eti pişireceğim ama yumuşacık olacak lokum gibi yani. Bir ara nefis bir koku sardı ortalığı, sonra kuyruk parçalarının yanık kokusu geldi mis gibi, üf ne oldu dedim ama hanım, bence hemen al yandı onlar dedi. Yok daha 10 dakikası var dedim merak etmeyin. Vakit geldi aldım sepeti yukarıya açtım kalaylı kağıdı, kestane kebap gibi tüm etler. Koca parçalar ceviz kadar kalmış, hemde simsiyah. O deneme sonumu getiren denemedir zaten. Ama evvelallah siz aşacaksınız tüm engelleri ben buradan sayın BalıkçıSerdar Ankaradan, tandırın kaçarı göçeri yok. Hoşçakalın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-11-2009
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 64
|
Sayın Hosseda Aslında etleri kalaylı kağıda koymasaydınız kurtarma şansınız olacakmış. En azından görerek pişireceksiniz. Kalaylı kağıdı ateşe direk temas varsa düşünebilirsiniz ama zaten kapalı sistem. Durmak yok mangala devam ![]() bu kasap çengelleri çok mantıklı. Benimde et şişlerden kayıp aşağı düşer diye tereddütüm vardı. almayı düşünenlere http://www.sahibinden.com/tokat_keba...XQQdisplayitem |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-11-2009
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 64
|
Bu mangalda balık deneyen oldumu? Abartıyormuyum yoksa ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Sayın lokosit, Yukardaki mesajlarımın bir tanesinde 1,5 kg.lık bir adabeyinden çıkarılmış şişliklerin bu sobada pişirilmesine ait fotoğrafım var. Aşağıya da levrek pişirilmesine ait olanını ekliyorum. Bu sobada balık iyi pişiyor. Ama kalın derili olanı tercih edin. Derisi yansa da içi kurumuyor ve pek leziz oluyor. Aslında balık da kalaylı kağıda sarılıp pişirilmeli, son evrede kağıt alınmalı ve hafiflemiş ateşte kızartma faslı yapılmalı. Tasarım gırla idi de çoğunu uygulamaya imkan bulamadım ne yazıkki. Ama sizde yaşayacağız bu uygulamaları diye hissetmekteyim. Aman devam... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
ilaveler: Balığı şişe takmadan evvel bol zahterlenmiş sızma zeytinyağda bekletin bir kaç saat. Sobaya koyduğunuzda balıkları, tabakta kalan yağı zaman zaman üstten balığa az az dökün. ( yağı çok dökerseniz alev alacaktır aman dikkat.) (Zahter : Bir cins kekik.) Şişlere takılan malzemenin aşağıya boşalmaması için şişin ucuna küçük soğanlar takın. Soyun soğanı ve bütün olarak geçirin şişin ucuna, onlar da pişiyor ve pek de leziz oluyorlar. Düzenleyen hosseda : 03-12-2009 saat 11:33 Neden: tadilat |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-11-2009
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 64
|
Alıntı:
Soğan fikride güzel. Ben tavuk kanatlarına düşmesin diyem biberlerin sapını takmıştım. Çocuklarım pişmiş soğana bayılıyorlar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 526
|
bu sobadan izmirde satılıyor mu? işin içinde balık da olunca canım çekti.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-11-2009
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 64
|
Alıntı:
linkteki ürün 2 günde geliyor ve kapıda ödeme yapabiliyorsunuz. http://www.sahibinden.com/tokat_keba...XQQdisplayitem |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 48
|
Paylaştığınız için çok teşekkür ederim.... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-11-2009
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 64
|
arkadaşlar bugün bizim mangalın haznesine sığacak büyüklükte kaburgayı, bir bütün halinde mangala salladım. Sonuç : ENFES Telefonun şarjı yetmediğinden fotoğraf çekemedim. Kesinlikle deneyin. Piştikten sonra kaburgaları parçalara ayırdım. Sıradaki kebap, pirzolayı bütün halinde sallamak olacak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
|
Selahattin hocam tokat kebabı yapımı hk bilgi ararken sizi gördüm, maşallah bu konudada çok iyisiniz yardımıcı olan arkadaşlarda ayrıca teşekkür ederim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Moderatör
|
İyi de lâf mı sevgili idris şenol. Hocam ile cemal.S ve hanımları bu kebabı pişirip de bizlere ikram ettiler. Bilmiyorum fotoğraflarımızı gördünüz mü sitede? Şahene olmuştu, önce çatal bıçakla yemeğe başladık ama sonunda bütüm millet elle girişti. Daha sonra eşim bu ocaktan sipariş etti, bize de siz karışmayın ben öğrendim ben pişireceğim dedi. Oysa Oğuz yumurta kırmasını bile bilmez. Evet bize hazırladı, çoluk cocuk yedik ama kimse de aaaa çok güzel olmuş diyemedi çünkü yarı pişmiş yarı yanmış etleri şikayet etmeden yemek hoş değildi gerçekten. Ocağımız depoda bir köşede istirahatte. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
|
Alıntı:
dediğiniz gibi tecrübe isteyen bir iş ![]() birkısmı az pişmiş çocuklar çekeley çekeleye yemeye çelıştı biz iyisim sayın selahattin yılmaza bu iş devredelim ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-06-2011
Şehir: Ank
Mesajlar: 49
|
Tokat kebabı altında bir sürü kebap konuşulmadan geçilmemiş anlaşılan hehe.. Çocuklugumda babannem yapardı bahçesinde. Parmaklarımı yaladığımı hala hatırlarım. Sonrasında özel Tokat kebabı yapan yerlerde yedik hep şimdi ise inşallah kendi bağ evimizde bizde aynı şekilde o fırından yaptırıp yiyeceğiz.. Resmen görünce ağzımın suyu aktı bu kadar lezzetli görünür anca.. Ki tadını da çok iyi bildiğim için ki şunu da belirteyim babannem yapardı çünkü baba tarafım Tokatlı. Bu arada merak ettim Selahattin bey de Tokatlı mı acaba? Bilerek yaptığınız zaten belli ama usta eli gibi yapmışsınız. Benim şimdi baba tarafı Bursa' da yaşıyor ve sizinde isminiz hiç yabancı gelmedi doğrusu.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Moderatör
|
Bize o harika kebabı sayın Selahattin hocamız ile cemal.S. ikram ettilerse de işi yapanlar arkadaşlarımızın eşleriydi. Ama tek kelime ile nefis bir şeydi, yedikçe de yedik. Hatta hızımızı alamayınca eşim acilen özel fırınından getirtti. Toplantı, toplantı diye ben boşuna mı asılıyorum. Heyyyy, Bursa'lılar - Yalova'lılar sözüm size. Hani demişler ya " kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla" diye. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-06-2011
Şehir: Ank
Mesajlar: 49
|
Alıntı:
Sadece Tokat kebabı değil bat hastası da oldum çıktım ailem sayesinde ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
|
Gine normal mangal gibi odunun köz olması bekleniyor mu ? Normal mangaldan daha mı sağlıklı oluyor ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 17-05-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 80
|
Köylerde kullanılan fırınlı sobalar gibi anladığım kadarıyla. Ateşi direk görmemekle beraber etrafında oluşan ısı ile pişiyor. Normal mangal gibi direk ateş ve is alma durumu olmadığı için sanırım daha sağlıklı oluyor denilebilir. Yine de yiyeceklerle ve bu tür şeylerle çok aram olmadığı için, söylediklerimin sadece tahmine dayalı olduğunu belirtmek isterim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-09-2007
Şehir: antalya
Mesajlar: 85
|
Arkadaşlar, Her geçen sene artan fiyatlara göre Tokat Kebabı bu sene 100.-TL ye varmış. Benim internetten yaptığım araştırmada artık Tokat Kebabı Sobası(Bundan sonra kısaltmasını TKS olarak kullanacağım) hem emaye hem de Paslanmaz Krom Çelik saçtan yapılıyor. Emaye olanları 10 şişlik 79.-TL/89.-TL;15 şişlik 100.-TL/110.-TL üst kapağının krom olması fiyatları 10 TL oynatıyor.Bunlar kargo dahil fiyatlar. Paslanmaz krom çelik saçdan olursa; 10 şişlik 110.TL;15 şişlik 125.-TL;benim aldığım 20.-şişlik 135.-TL http://www.tüplümangal.com adresine girip bakabilirisiniz. Yakacak odun işini ayarlayıp en kısa zamanda sizlerle resimli paylaşacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-09-2007
Şehir: antalya
Mesajlar: 85
|
Tokat kebabının hakikisini yaptım.geçen seferki denemeydi
Bu konuda bana fikir veren,teşvik eden ve yazıları ile yol gösteren BalıkçıSerdar'a (Serda Yalçın kardeşime);Selahattin Yılmaz Bey'e;Hoşseda kardeşime ve sitede değerli fikirlerini yorumlarını esirgemeyen herkese teşekkür ederim. Hepinizin Babalar gününü de ayrıca kutlarım. Malzemeler; Kuzu Böbrek yatağı Domates Patlıcan Kuyruk yağı Etleri şişlere göre kuşbaşından daha irice doğradım. iki iri soğanı rondadan geçirip,etleri soğanla yoğurdum. Lezzet ve yumuşaması için. Koyduğum kabın ağzını sterçle kapatıp,buzdolabında iki gün dinlendirdim. ![]() Kuyruk yağlarını küçük kuşbaşı şeklinde Kestim ve önce bunları şişlere geçirdim. ![]() ![]() Patlıcanların saplarını da şişin sonuna tıpa yapmak için ayırdım. ![]() Patlıcanları uzunlamasına iki bölüp,yaklaşık iki parmak eninde doğradım. ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-02-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,160
|
Haşim Bey, e-mailinize, cevap vermeye çalıştım, umarım yararı olur. Sn. Delimus, ateşin köz olmasını beklemiyorsunuz, Sn. Huysuz'un dediği gibi, yanma odaları pişecek malzemeden ayrı olduğu için, hiç bir şekilde is-kül-toz-ateş vs. görmeden çok daha sağlıklı pişiyor malzeme. Eğer malzemenin hazırlanmasını da pişirmeyi de hakkını vererek yapabilirseniz, tadacağınız lezzettin bir eşini daha bulamayacağınızın garantisini verebilirim ![]() Bütün denemek isteyenler, umarım ilk pişirmenizde başarılı olabilirsiniz. Şimdiden hepinize afiyet olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-09-2007
Şehir: antalya
Mesajlar: 85
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-09-2007
Şehir: antalya
Mesajlar: 85
|
Tokat kebabı denemem hk
Değerli arkadaşlar, Konuyu açan Selahattin Yılmaz Bey ve Balıkçı Serdar kardeşimin yazdıkları,beni Tokat Kebabı konusunda meraklandır ve adeta hırslandırdı. Hele hele serde Boluluk olunca dururmuyum. Tokat kebabı konusunda tüm yazıdıklarınızı okudum.Yetmedi internette yazılanları da okudum.Ama pişirme teknikleri bakımından çelişkili yazılar vardı. Bunu en iyi kimbilirdi?Tabii Tokatlı olup yapan.Yani ustasına soracaksın dedim. Ve başladım Balıkçı Serdar kardeşimle bu konuda görüşmeye.Kâh yazışarak,kâh telefonla kendisinden çok şey öğrendim.Tokat kebabı konusunda bildiklerini esirgemediği için kendisine şükranlarımı buradan bir daha ifade ederim. Gelelim sadede. sahibinden.com sitesine girerek;Samsun dan Ankaralı Soba (Mustafa Ankaralı'dan) 135.-TL ye kargo dahil bir Tokat sobası aldım.Siparişi geçtiğimin ikinci günü PTT kargo ile geldi. Aldığım soba;20 şişlik 45 x50x50 ebadında paslanmaz krom çeliktir. ![]() Şimdi önemli olan bunu denemekti. Öncelikle Balıkçı Serdar kardeşimin önerdiği gibi Pinar Odunu( MEŞE ODUNU) aramaya başladım.Antalya da ki oduncuları adeta talan ettim.En son bir oduncuda aradığım ebatlarda dal şeklinde meşe odunu buldum. ![]() Üstelik de kuruydu.50 kilo kadar meşe odununu kestirdim.20.-TL verdim. ![]() Tutuşturmak için Yumurta Viyolu ve birazda çıra kullandım.(Aklınızda olsun yumurta viyolu sıkıştırılmış bir madde olup sanki petrol ürünü gibi yanıyor,ben mangal yaparken hep kullanırım.) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-09-2007
Şehir: antalya
Mesajlar: 85
|
Tokat kebabı denemem hk devamı
Esas olan bu sobayı yaktığım da duman verecekmiydi, vermeyecekmiydi. Çünkü ben bunu oturduğum sitedeki apartmanımızın birinci katın da balkonda yapacaktım.Duman çıkarsa mutlaka sorun olcaktı. Yine burada Balıkçı Serdar kardeşim, bana sobanın bacasını balkonda ki barbekünün bacasına vermemi önerdi. Sonra kendilerinin uyguladığı sistemi anlatarak çizip yolladı. Sobacılar çarşısında iki bacanın çıkışını tek bir bacaya bağlayan bir kazan yaptırdım.30.-TL ye mal oldu. ![]() ![]() ![]() 8.-TL ye 2 mt açılan, aspiratör sipirali aldım. Amacım bacayı ,sipiral boru ile babeküye vermekti.Böylece duman bir yere yayılmadan barbekünün bacasından gidecekti. Sıra geldi denemeye,sobayı balkonda kurdum,sipirali sobanın bacasına geçirdim. ![]() Sipirali çekip uzatıp barbekünün içinde ki bacaya kadar soktum. ![]() Sobanın kazanlarında bir kaç gazete kağıdı yaktım baktım ki hiç duman çıkmıyor,Dumanlar baca tarafından çekiliyor başarmıştım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-09-2007
Şehir: antalya
Mesajlar: 85
|
Tokat kebabı denem hk devamı
Şimdi sıra geldi pişirmeye. Et malum pahallı.Bizde ustası değiliz işin.Bakarsın yakarız onca eti diyerek... Denemek için önce tavuk yapmaya karar verdim. Bir tavuğu sırtından ikiye kestim.Boynunu keserek çıkarttım. Tavuk yaprak gibi iki yana ayrıldı.Baharatlama işlemini yaptıkdan sonra sobanın içine sallandırmak üzere şişlere geçirdim. ![]() Patlıcanın saplarını kesip,tavuk pişerken düşüp kaymasın diye şişlerin alt kısımlarına sapladım. ![]() Bir şişe de sivri ve kapya biberleri dizdim. ![]() Sobanın ortasındaki çekmeceyi çekerek içine 4 e doğranmış domateslerle,soğanları koyup,sobanın içine sürdüm.(Bunun resimlerini çekmeyi unutmuşum) Sıra geldi yakmaya..her iki kazanın içine önce yumurta viyolü parçaları,sonra çam çırası (demedi 2.-TL) parçaları yerleştirdim.Evde daha evvelden mangal tutuşturmakda kullandığım budanmış kuru dal parçalarını koydum,altlarından yaktım.Birden bire soba gümbür gümbür yanmaya başladı.Bunun üzerine her iki tarafı da meşe odunla besledim..Soba kuzine gibi gibi oldu..Ortada ne duman diye bir şey yoktu,hepsini barbekü bacası çekiyordu. Bir müddet sonra meşe odunları közlenmeye başlayınca,fırın kısmının kapağını açıp,tavuğu içine sallandırdım.Kapağı kapattım.Ara ara kapağı kaldırdım pişme durumunu kontrol ettim,bu arada pişen domateslerin buharını dışarı saldımki tavuk haşlama olmasın. ![]() Yaklaşık 35 dakika sonra kapağı açtığım da artık Tokat Tavuğu olmuştu.Nar gibiydi. ![]() Ve Balkondan müthiş kokular geliyordu. ![]() Tavuğun şişlerini çekip,tepsiye aldım.Üzerine de çekmecede pişen domates,soğan ve yine şişde pişen biberleri koyup,sofraya sundum. ![]() İnanın tek kelime ile harikaydı. Bundan sonra ki hedefim,Allah sağlık verirse inşallah kuzu etinden hakiki Tokat Kebabı olacak.Üçüncü parti de de levrekden balık kebabı yapacağım.Hepsini resimleyeceğim sizler için. Benim burada ki kazancım ne oldu? Gençliğimde iş icabı gittiğim Tokat ta yediğim tokat kebabına yıllar sonra kavuştum. Artık bunu yapacak bir sobanın sahibiyim. İllaki yapmak için araziye,pikniğe gitmeme luzum kalmadı.Yaptırdığım sistemle pikniği artık evde istediğim zaman yapabileceğim. Bana bu konuda önderlik eden,fikir veren,yönlendiren Balıkçı Serdar (Serdar Yalçın ) kardeşime tekrar tekrar teşekkür ederim. Dostlar,imkanı olan bu sobadan temin edip denesin derim...Sevgilerimle |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|