![]() |
|
![]() |
#1 | |
Ağaç Dostu
|
Güneş Enerjisi'nin elektrik üretiminde kullanımı
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Hakkari ilinin çığlı beldesinin yolu, dar ve dik bir vadiden geçiyor. Başka ulaşım yok. Elektrik hatları da ancak bu yol kenarından geçebilir. Ancak bu yola kasım ayı gibi çığ düşer ve yol kapanır. Zaman zaman açılsa bile birkaç gün içinde yeniden çığ yolları kapatıyor. Elektrik direkleri de çığ sebebiyle yıkıldığından beldeye 8 ay elektrik verilemiyor. Bu yüzden, beldeden geçen çayı bir kanala alıp bildiğimiz su değirmenine benzer bir tekerleği döndürmede kullanıyorlar. Ancak bu tekerleğin çevirdiği dinamo beldeye sürekli elektrik sağlıyor. Kendi içinde bağımsız, yeterli, ucuz bir çözüm. Bu tür özelliklere sahip beldeler, köyler, büyük çiftlikler vs. için benzer çözümler zaten üretilebiliyor. Ancak yurdum insanının genelde bunlardan haberi bile yok. Birileri yok gösterse, danışmanlık yapsa, hatta uzun vadeli finansman sağlasa km.lerce elektrik hattı ve direklerden yapılacak tasarrufla bu yatırımlar zaten finanse edilmiş olacak. Bu konuda en enteresan gelişme rüzgar enerjisi kullanımında yaşanıyor. Rantabl hale gelen rüzgar teknolojisi hızla yaygınlaşıyor. Bazı fabrikaların kendi ihtiyacını karşılamak için fabrika bahçesine direk dikme müracaatları olduğunu biliyorum. Ankara'da direk diken bir fabrika var ama faalmi bilmiyorum. Epey emeğimizin geçtiği "Bandırma RES" projesi bitti ve yarın başbakan tarafından açılacak. 20 direkli bir projeydi ve orta ölçekli bir organize sanayi bölgesini çalıştıracak kadar elektrik üretebiliyor. Bandırmaya (ve feribotla istanbula) gidenler, bandırmaya 20 km. kala direkler görülmeye başlanıyor. Tesis sahibinin esprisi güzeldi. Rüzgar estikçe "bizim paralar yine boşa esiyor" diyordu ![]() Türkiye, sadece rüzgar enerjisi ile oldukça fazla enerji sağlayabilir. Ülkemizde sürekli ve yeterli şiddette rüzgar alan bölge sayısı oldukça fazla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Köy yerleri için en ideal sistemler biyogaz tesislerinden geçiyor diye düşünüyorum. Üstelik işi bilen birileriyle çok daha ekonomik bir sistem olabiliyor. Biyogaz Hakkında 1 Biyogaz Hakkında 2 Düzenleyen Selahattin Yılmaz : 17-07-2006 saat 15:25 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Yazdıklarınız umut verici ve kırsal yerleşim yerlerinin büyük çoğunluğu bence bu seçeneklerden en az birine sahiptir. Örneğin, biyogaz üretim kapasiteleri ile ilgili tabloda gördüğüm kadarıyla 10 adet büyükbaş hayvana sahip bir işletme dahi biyogaz potansiyeline sahip. Acaba bu alternatif enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması konusunda Türkiye'de ciddi, planlı bir çalışma var mı? Sekizinci beş yıllık kalkınma planında biyogaz konusunun yeraldığını okudum ama Dokuzuncu (yedi) yıllık plana geçtiğimiz halde çarpıcı bir gelişme yok görebildiğim kadarıyla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Yalnız Çınar
Giriş Tarihi: 22-05-2006
|
Sevgili klimanjaro; Alternatif ve temiz enerji kaynakları çok kimsenin olduğu gibi benim de gündemimi dolduruyor. Çok fazla araştırıyorum. Diğer yazdıklarından da zaman zaman senin bu konular ile yoğunlaştığını tahmin ediyorum.Temiz enerji kaynaklarından Bioenerji çalışmak istediğim dal. Bu konuda seninle yazışmak isterim. Sormak istediklerimi e-mail yolu ile yazabilir miyim? Bioenerjiler konusunda çalışmaların var mı? Sadece araştırıyor musun? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Aslında biogaz konusunun ayrı bir başlık olması gerekirdi diye düşünüyorum. Hatta şerbet konusunda biraz değinsem mi diye düşünmüştüm, sonra vaz geçmiştim.Ama madem burda konu açılmış. Bende derlediklerimi paylaşayım pratik biogaz tesisi Bu linkte herkesin kendi başına yapabileceği bir biogaz tesisi bulunmakta. Oldukça kolay gibi gözüküyo. Resimlerele aşama aşama gösterilmiş |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Gübrenin cinsi Bir kilo gübrenin Ürettiği gaz miktarı (m3) Sığır 0,030 Domuz 0,050 tavuk 0,090 İnsan 0,025 Bileşenler % olarak hacim Metan(CH4) 40-80 Karbon di Oksit (CO2) 20-50 Hidrojen Sülfür (H2S) 0.0005-0.0002 Amonyak (NH3) 0.0005-0.0001 Azot (N2) 0-3 Hidrojen (H2) 0-5 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Üzülerek söylemeliyim ki bu konudaki bilgim daha çok eski Bursa Tarım İl Müdür olan bir arkadaşımın bu konuda ticari faaliyet gösteriyor olmasından öte gitmiyor. Ancak konunun maliyetin oldukça düşürülmüş olması ve alternatif enerji kaynalarından biri ve en güçlüsü olması dolayısyla dikkat çekmek istedim. Bu konuyla ilgili daha sağlıklı bilgiler Ziraat fakültelerinden elde edilebilir diye düşünüyorum. Şu an o eski müdür Bodrum'da 1000 başlık bir süt sığırı işletmesinin başında. Eğer irtibat kurma olasılığım olursa ayrıntılı bilgi alır ve buraya ilgili irtibatları yazabilirim. Yine de yardımcı olamadığım için üzgünüm. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|