![]() |
Alıntı:
|
Ben ekmekte en çok siyah rus ekmeği, çorni diye geçen ekşi ve sert bir ekmek türünü severim. Eskiden Rusya' dan bu ekmeği tedarik etme olanağı bulduğumuzda, bu ekmeğe bayıldığımdan bir köşesinden dahi paylaşmak istemez. Çikolata gibi bitmemesi için küçük küçük keserek yerdim. Bir tekerlek ekmek olsa hepsini yiyebilirim bir günde. Bayatlamıyordu üstelik zaman geçtikçe daha da lezzetli oluyordu.
Bildiğim kadarıyla, ekmeklere koyu rengi vermek için kullanılan esas malzeme kavrulmuş malt unu. Zararı olup olmadığı konusunda bir fikrim yok. Bu konuda okuduğum bir yazıyı buraya kopyalıyorum. Malt Unu Kullanım Alanları : Renk ve aroma arttırma amaçlı, unlu mamullerde (çavdar ekmeği, tam tahıl ekmeği, hamburger ekmeği, bisküvi, kraker, bagetler, grissini, diyet ürünleri) ve bira çeşitlerinde, peksimet üretiminde, çikolata, tatlılar, sıcakta çözünen içecekler, malt kahvesi ve bebek mamalarında kullanılır. Ekmek katkı maddeleri, bileşimlerine bağlı olarak, ekmek üretim prosesinde ya da ürün kalitesinde belli özelliklerin iyileştirilmesi için kullanılır. Unun ekmekçilik açısından etkili olan en önemli özelliklerinden biri de, unun su kaldırma yeteneğidir. Belirli kıvamda (yapıda) hamur elde etmek için una katılması gereken su miktarı, o unun su kaldırma yeteneği olarak adlandırılır. Su kaldırma yeteneği üzerinde etkin olan başlıca faktörler, unun içerdiği protein miktarı ve niteliği ile, unun içerdiği nişasta miktarı ve niteliği olmaktadır. Hamura katılan kavrulmuş malt unu, su kaldırma yeteneği bakımından istenilen kıvamda hamur elde edilmesine yardımcı olur. Buğdaylar birçok enzim türünü içerisinde barındırmaktadır. Bunlardan teknolojik önemi açısından ekmekçileri en fazla ilgilendiren enzim amilazdır. Alfa amilaz enzimleri nişastadan düşük moleküllü şekerlerin oluşması için önemlidir. Hamurun fermantasyon sırasında ve pişirme başlangıcında meydana gelen değişmeler unlardaki alfa amilaz enzim aktivitesine bağlıdır. Unlarda enzim aktivitesini düzeltmek amacıyla, bakteriyel alfa amilaz enzim preparatları ile malt unu ilave edilmektedir. Kavrulmuş malt ununun, •Su tutma kapasitesine olumlu etkisi vardır, bayatlamayı geciktirir. •İstenilen renge göre % 1-3 oranında kullanılması tavsiye edilir. Malt, filizlendirilmiş taneler (çoğunlukla arpa) olup, genellikle sonradan sıcak havalı malt fırınlarında kurutulur. Bu taneler, boydan boya hafif kırışık yapıda olup dış tarafları kahverengimsi-sarı ve iç tarafları beyaz renktedir. Bunlar, tebeşir gibi iz bırakır ve malt haline getirilmemiş tanelerden farklı olarak, genellikle suda yüzer ve keza kırılgan gevrek yapıdadırlar. Malt, pişirilmiş tanelerin karakteristik kokusuna ve hafif tatlımsı bir aromaya sahiptir. Bu karışım, bütün haldeki maltı, öğütülmüş maltı ve malt ununu kapsar. Kavrulmuş malt da bu karışımın içerisinde yer alır ve ayrıştırılır. |
Sayın gçakar;
Çisem hanım ekmek tarifinizi burada **** uygun herhangi bir başlıkta paylaşırsanız çok sevinirim. demişsiniz. Ben, dediğim gibi unlarımı genelde değirmenden, bazen de ekmek fırınlarına un satan toptancılardan almaktayım. Hangi un olursa olsun kilosuna 1.5 tl ödemekteyim. Ama biliyorum ki öncelikle taze un alıyorum. Ekmeğimi kendim yaptığım için de hiç bir katkı maddesi riski taşımamaktayım. Benim makinamın kepekli ekmek tarifine uygun ölçüsüne uyarladığım ölçüm şu: 1 ölçü tam buğday unu, 1 ölçü sade kepek, 1 ölçü yulaf unu, 1 ölçü çavdar unu ve 1 ölçü beyaz un (maalesef beyaz unu hiç kullanmak istemesem de koymak zorunda kalıyorum, çünkü ekmeğim aksi taktirde hiç kabarmaz). Çok fazla kabarmayan ama mükemmel besleyici, tok tutan bir ekmeğim oluyor. |
2 Eklenti(ler)
Köydeki bahçemde tamamen köy unu ile Ekmek makinasının yaptığı ekmek.
|
Geçen gün hafif eksimeye başlayan yoğurdu, su yerine koyarak ekmek yaptım. Hamurun kıvamını karıştırırken kontrol ettim, biraz katı olunca çok az su ilave ettim. Sonuçta ekşi mayalı ekmek gibi güzel bir ekmek oldu.
|
İşin asıl püf noktası hamurunuzun oldukça katı olması. Katı hamur mayayla ekşiyince yumuşuyor ve çok güzel kabarıyor. :D
|
Eşimin abisi 3 yıl önce İsrail'den ekmek makinası hediye getirmişti. Üstelik kendisi de İbranice bilmiyordu. Hiç denemeye bile ceraset edemeyip yerini bile unuttuğum bir yere kaldırmıştım. Netten felan bir şekilde kullanımını çözeyim artık. Yazılarınızdan bayağı heveslendim şimdi. Mesai bitsede eve gitsem bir an önce....
|
Ben de geleneksel kapları tercih ediyorum. Fırın taşı aksesuarı olan bir fırınım var, fakat fırın taşını satın almadım. Geleneksel olarak pişirme usullerine yakın olabilir aslında fırın taşı aksesuarı ile. Sonuçta evimizin bahçesine veya dairelerimize tandır tarzı bir fırın inşa ettirme imkanımız olmamakta :) Çok meraklısı bahçeye yaptırabilir tabi ki.
Onun haricinde emaye kapta veya teflon kaplı derin fırın kapları içinde ekmek çok güzel olmakta. Kalın ve çıtır bir kabuk oluşuyor. Ekmek makinalarında daha ince bir kabuk elde edildiğini duymuştum tecrübe edenlerden. Pratikliği ise tartışılmaz sanırım. Ama ben gelenekselciyim :) |
Ah keşke sayın kelebek çalısı,
apartmanlarımızın ya da sitelerimizin bahçelerine ortak kullanıma açık birer taş fırınlarımız olsa. Geleneksellik hepimizin isteği bence. O fırında ne bazlamalar, çörekler, pide ve lahmacunlar yapılır. Katkısız doğal unları değirmenlerden bulup, elektrikli makinada yapmak durumunda kalmazdık. |
Ah, ben de istiyorum bir taş fırın ya da kuzine :)
Ekmek makinesinde ekmek yapmak kadar hamur hazırlamak da çok pratik. En sıkışık anınızda istediğiniz hamuru mayalıyor (pizza, poaça, çörek,...) mutfağınızı temizeleme derdi de olmuyor. Üstelik sıcaklık kontrolu olduğu için mayalanma çok güzel oluyor. Makinede hazırladığım hamurdan, normal firınlarda minik ekmekler yapıyorum, çok havalı oluyor :) |
Gönül çok şey ister ama.
Mesela bir kuzinem olsa...Ama sitedeki apartman dailerinde baca deliği bile yok ki kurayım. Bir küçük fırınım olsa isterdim...apartmanda nerde olacak... Ancak bahçeli bir evin olacaki istediğini istediğin yere yap. Buna da Allah a şükür. Ben de şeker var.O nedenle diabet perhizi yapıyorum. Beyaz ekmek bile yasak. Ne yaptım,valla gittim SİNBO ekmek makiası aldım olayı çözdüm. Şimdi ister söke nin tam buğday unu al,ister git kutularda satılan ruşyemli un al,istersen git değirmenden açık tam buğday unu,kepekli un al... Makinenin kullanım kitabına göre koyuyorum unu ve gereken şeker,tuz,su ve yağı.basıyorum proğramına istediğim saatte mis gibi 700 gr lıktam buğday ekmekleri,kepekli ekmek çıkarıyorum ortalık da pastahane gibi kokuyor. Vallahi bazen oturup evdekilere kakaolu kekler yapıyorum,buzdolabında ne reçeli varsa bir kaç kaşıkda ondan koyuyorum içine,inanın yiyenler aklını kaçırıyor. Geçen hafta pazar günü akşam mutfak tüpümüz bitti.Tüpçüler kapalı.Ekmek makinasında pirinç pilavı yaptık mükemmel oldu. Bazı pazar sabahları atıyorum unu,pizza hamuru yapıyoruz.Bizde kahvaltıda pizza yiyoruz.Ortalıkda ne dağınıklık,ne un ne de bir şey. Fırından aldığımız bütün ekmekler dandik. İçleri hava dolu,tam buğday unu diye esmerleştirici katkı maddeleri koyuyorla,neler neler sonrada deli paraya satıyorlar.Ben onların bir ekmek fiyatına kaç kilo un alıyorum daha da bereketli hakiki ekmekler yapıyorum.Hem daha lezzetli,hem daha lifli besin değeri yüksek,üstelik şekerimi dengeleyen.. Sevgili dostlar hepinize tavsiye ederim.Sağlık dolu günler dileğimle.Sevgiler |
Ekmeğimden yabancı maddeler çıktığından beri yaklaşık 15 yıldır ekmeğimi kendim yapıyorum.Bir tepsi bir hafta gidiyordu.Evin diğer bireyleri de ekmeğime ortak olmaya başlayınca her gün ekmek yapmaya başladım. Artık her gün ekmek yapmaktan bıkmıştım. Dört yıl önce ekmek yapma makinesi aldım. Yine her gün bir ekmek yapıyordum ama hiç değilse uğraştırmıyordu.Malzemeleri içine attın mı yoğuruyor,pişiriyor.Fakat kazanları bir yıl dayanmıyordu.Son aldığım kazan sa 2 ay dayandı.Şimdi bir kaç aydır yine elimde yoğurup fırın tepsisinde pişiriyorum. Bu akşam iki tepsi yaptım.O yüzden hala oturuyorum.Ekmek yapma makinesi alacaklara tavsiyem makinanın tavanının camının geniş olanından almamaları. Çünkü tavanı büyük oranda cam olanların üstü kızarmıyor ve hamurumsu oluyor.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 20:33. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025