![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
agaclar.net
|
1 Avuç nohutu kırın. Pratik yöntem: Bir naylon poşete koyun, ikiye katladığınız birkaç kat gazete kağıdının arasına poşeti yerleştirin. Elinizle nohutların tek sıra olmasını sağlayın. Bir çekiç ya da taşla, her nohut 5-6 parça olacak büyüklükte kırın. 1 litrelik cam kavanozun yarısından fazlasını dolduracak kadar su kaynatın. Nohutları kavanoza koyup üzerini sıcak su ile doldurun ve kavanozun ağzını kapatın. Siyah bir poşete koyup, (sıcaklığı toplasın diye) güneşe bırakın. Bu işlemi bu kadar sıcak havalarda yapmıyorsanız, üzerini yünlü bir örtüyle kapatın ki sıcak dursun. Maya olarak kullanacağımız su bu aşamada oluşuyor. Sıcaklığa göre 12 saat ile 30 saat beklemesi gerekebiliyor. Bu nedenle nohutu ıslatma işlemini bir öğleden sonra yapmanızı tavsiye ederim. Ertesi gün öğleden sonra ekmeğinizi yoğurmanız ve akşam üzeri pişirmeniz mümkün olabilir... Zamanlamayı ihtiyacınıza göre kaydırabilirsiniz. Mayanın hazır olduğunu kavanozun içinde oluşan köpüklerden anlayacaksınız. Kapağı açınca burnuza gelen koku çok kötü olacak. Bozuldu sanmayın ![]() Kavanozdaki su 2-3 kg'lık bir ekmek yapmanıza yetecek kadar çok. Bu nedenle benim gibi küçük bir ekmek yapacaksanız, önce un miktarına karar verin sonra gerektiği kadar suyu ekleyip (köpüğü ve nohutundan 1-2 kaşık alarak) hamuru yapın. Artanı dökersiniz. Unu elemeyi unutmayın. Biraz da tuz ekleyin. Yoğurduğunuz ekmeğin üstünü hava almayacak gibi kapatın ve kabarmasını bekleyin. Kapattığınız kap hamura yakın olmasın, kabarma payını düşünün... Ekmek iki kez yoğurulup kabartmaya bırakılır ama tek sefer de olabilir. Hamur kabardıktan sonra hemen pişirecekseniz, ekmeği pişireceğiniz kaba koyup orada kabarmasını bekleyin. İki kez yoğuracaksanız ikincisinden sonra pişireceğiniz kaba koyabilirsiniz. Kabarma işlemi 2-3 saat sürebilir. Bir buçuk iki katına kadar kabarabilir. Önceden 180-190 derece gibi ısıttığınız fırına koyun. 40 dakika kadar (ya da ekmeğin üzeri kızarıncaya kadar) pişirin. Harika bir kahvaltı ekmeğidir ![]() |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Nohut Ekmek
Bu sıcak günlerde ne yapacağımızı şaşırmışken Malina bize iyi bir fikir verdi. Ben kış ortasında radyatöre astığım kavanozlarda nohut mayası yapmaya çalıştım. Hele o nohutları kırmak tam bir baş belası!.. Yanlış anlaşılmasın, nohut ekmek yapması çok kolay. Kimsenin gözü korkmasın. İlkin zorlanabilirsiniz. Moralinizi hemen bozmayın öyle... Ekmek yapmak bir tutkudur. Ekmeği evde yapmanın tek kötü tarafı o günden sonra dışardan aldığınız ekmeklerle aranızın bozulması olacaktır. Çünkü, asıl ekmeğin nasıl olduğunu göreceksiniz. Evet bu bir başlangış olsun. Elimizde onlarca ekmek tarifi var. İsteyen olursa onları da deneriz.Malina'nın tarifini iyice okuduktan sonra bir de şuraya bir gözatın derim. Şimdi marketlerde türlü çeşit un var. Ben karadeğirmen ununu öneririm. Hadi bakalım kolları sıvayın, iş başına Bkz: http://sibelinkahvesi.blogspot.com/2...yal-ekmek.html |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu gün ekmek yaptım bu tarifle, ama nohutları kuruyken kırmak bayaca gürültülü oluyor diye, bir gece önceden ıslatıp, blenderda biraz parçaladım. böylesi gürültüsüz oluyor. ![]() Mayalandı ve pişti. Henüz sıcakken fotoğrafladım. Ama bütün yapım aşamalarını çekmeyi unuttum. ![]() |
|
|
|
|
![]() |
|
|