![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Yazıp yazmamak konusunda çok düşündüm, birkaç kere yazdım, sonra sildim ama sonuç olarak toprak kaplar konusunda küçük bir uyarı yapmaya karar verdim: Iyi sırlanmamış toprak kaplardan önemli miktarda ağır metal bulaşması olabiliyor. Madem ki evde ekmek yapmak doğal ve sağlıklı beslenmeye dair birşey, bu bağlamda kullandığımız toprak kapların kalitesine de çok özen gösterelim. Hem güveç yemeklerinde hem de ekmek yaparken tercihimiz içi iyi sırlı ve kaliteli toprak kaplardan yana olmalı. ( Ekmekde hiç kullanmadım ama güveç yemeklerinde ben toprak yerine cam kapları tercih ediyorum) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Nevsun'cum biz bekleriz, sen dene, yanıl ve şu ekmeklerin kraliçesini yap artık gölgelerin gücü adına ! ![]() Ben yoğrulmayanı hiç denemedim. Ekmek yoğrulurken insanın bedenindeki enerjinin de hamura aktığına inanırım ben. Sevginin de bittabiii... Yoğrulmadan, uzaktan uzağa da bu sevgiyi akıtmak mümkündür. Ama tercihim hep yoğurmaktan yana... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Sırlı kaplar konusunda çok haklısınız. Ağır metaller kol geziyor olabilir. Ama mayalanmış ekmeğin oluşan dış kabuğu ve üzerindeki un tabakası ile kapla ıslak teması olmuyor. Bu nedenle yağlı, sulu salçalı yemekler, asit içeren sıvılarla ağır metaller açığa çıkacağından, ekmek pişerken bu riskin az olduğunu düşünüyorum. Tabi risk risktir, hiç kulanılmasa daha iyi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Doğru bir uyarıda bulunmuşsunuz. Kullandığım kaplar tamamen sırsız ve doğal olduğu için yazdım zaten ![]() Hatta Esse'de gördüğüm dışı döküm ama içi sırlı olan tencereleri (ki oldukça kalitelilerdi) çok beğendiğim halde almaktan vazgeçmiştim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Döküm tencerelerin içindeki ise -görmedim ama- muhtemelen sırdan farklı bir malzeme, Acaba emaye kaplama olabilir mi? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Benim tercihim de ekşi mayadan yana, endüstriyel mayaları ancak acil ekmek ihtiyacında kullanmak daha makul. Tabii evde tadından hoşlananlar varsa... Evet meslekdaşız Eser İlhan, ama siz sanırım akademisyensiniz. Meslekdaşımla ekmek sohbeti yapmak mesleki sohbetlerden daha keyifli... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
Ben methini duyunca, ve araştırdığım kadarıyla da mantıklı bulunca bir adet demirdöküm tencere aldım. Hecha marka. Ankara'da bir çok mağazada araştırdığım halde bulamayınca, internet yoluyla direkt hecha' yı arayıp istedim. Sağolsunlar agaclar.netten arıyorum deyince %15 lik bir indirim yapıyorlar. Kurduğum mantık şuydu, normal olarak köylerde odun ateşi ile ısıtılan toprak fırınlarda, fırının zemini ve duvarları tuğla. Ve yüksek ısıya ulaşıp o ısıyı içerde tutabiliyor. Demirdöküm tencere önceden fırında 220-230 derece ısıtılıyor ve o ısıyı uzun süre muhafaza ediyor. Ekmek piştikten sonra fırından çıkardığımda tencere uzun süre ısısını koruyor ve çok geç soğuyor. Bu ısıyı muhafazası nedeniyle ve pişirilirken ilk 10-15 dakikada ağzı kapalı tutulduğu için oluşan buhar nedeniyle, hamur kabuk tutamadan iyice kabarıyor. İşte demirdöküm tencere sırrı bu ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Bence de ekşi mayanın üstünlüğü tartışılmaz bile. Yine de çok az bir miktar instant maya ilavesi kontrolu elde tutma açısından iyi oluyor. Yoksa ekşinin keyfini bekleyeceğim diye bütün günüm geçiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Emaye çizilmediği takdirde sağlıklı ama çizilme veya atma durumlarında tehlikeli. Dökümler hakkında bir bilgim yok ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Nohut mayası ekmeği ekşi mayadan çok daha lezzetli oluyordu zannediyorum. Kizilay Alp billuriyede çıkarken görüp sorduğum tencerelerin demir döküm olduğunu söylediler. O gun bakamamistim, bir daha gidersem bakacagim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Bugüm 3. gün her iki ekşi mayamda da (nohutlu ve unlu) henüz gözle görülür hiçbr hareket yok ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() Biraz un ilave edip suluca bir hamur haline getirsem ve beklemeye devam etsem nasıl olur dersiniz. Ya da atıp yeniden mi başlayayım ?? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Belki Alp Billuriyeye de vermişlerdir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Nohutlu maya sıcak ortam istiyor. Havaların biraz daha ısındığı zaman yapmak daha iyi olacak sanırım. Ben Temmuz-Ağustos sıcağında yaptığımda sabahtan akşama köpürüyordu. Unlu ekşi mayanız için 3. gün zaten erken. Ancak 5-6. günlerde kendine gelmeye başlıyor. Döndüğünüzde bir sürprizle karşılaşabilirsiniz ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Ekşi mayalı da bugün ki durum bu. 180 derece az gelmiş. ya da pişme süresi biraz daha uzatılmalı imiş, daha iyi pişmeli sanki. Gelecek günlerde nohut mayası da yapılacak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
Eser hanım, ben 2 deneme yaptım. İlkinde 6. günde hala mayalanma gerçekleşmemiş unla su ayrı dünyalardaymış görüntüsündeydi. Sonra ertesi sabah bir de baktım keyfi gelivermiş. Bir iki gün daha un ve su ilavesiyle devam etseniz, belki oluşmaya karar verir. Olmazsa düşündüğünüz gibi yenisini denersiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
İşte ilk ekmeğimin resimleri ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Bir tutku başladı mı pek kolay bitmiyor ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
![]() Ekşi mayam ve ekmeğimle geldiğimiz son nokta. Bir haber, bu günlerde (7 Mayısta denedim) un ve içme suyu, minik kapaklı cam kap üzerine bir küçük havlu, karıştırma aşamasında hamurun elsatikiyeti farkediliyor. Sabah karıştırsanız, aksama hava kabarcıkları (minik delikler) oluşuyor. Bir kez daha besleyip bu akşam ya da en geç yarın sabah buzdolabına alacağım. Gelecek aşama da nohut mayası olacak, ancak o yeni bir deneme olmadığından buraya gelmesi gerekmeyebilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Evet, güzel görünüyor, ama bundan daha iyilerini yapacaksınız, buna eminim. İlk koyduğum ekmek fotoğrafları ile şimdiki yaptıklarım arasında dağlar kadar fark oluyor. Elimiz bu işe alışıyor ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Kiraz Hanım, Müjgan Hanım, teşekkür ediyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
Elinize sağlık. Yaptığımız her bir ekmek bir öncekine göre biraz daha iyi oluyor. Ekmeğinizin elastikiyeti (Türkçesi aklıma gelmedi bir türlü ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Nevsune Hanım, Bu son ekmeğin elastikiyeti tam. Bastırınca şekli geri geliyor ![]() Tabii bu gecen hafta idi, bu hafta nohut mayasına geçiş yaptım. Ekşi mayam buzdolabında. Nohutları kırmıyorum, kırmadan dan da köpürüyorlar. Bir iki kez bir iki kaşık un ekliyorum. Üşümemesi gerektiğinden altına koyduğum suyu aralıklarla iki kez filan yeniden ısıtıyorum. Ekmeği , mini fırında 45-50 derecede mayalandırıyorum. Pişirmeyi turbo fırında yapıyorum. Nohut ekmeğini bir misli kabardıktan sonra biraz daha unla yeniden yogurup pişirme kabına aldım, bir daha bir misli kabarması için bir- iki saat beklemek istemedim. Fırında kabaracağını umit ettim. Kabardı ama son ekşi maya kadar kabarmadı. Yine de oldu. Güzel de pişmiş. Nohut ekmeği evde yapmaya çalıştığım ekşi maya ekmeğinden daha lezzetli. Hazmı da daha kolay. Gelecek hafta bir iki gün ara ile ikisini de yapacağımı ümit ediyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|