agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)




Beğeni Düzeni623Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-05-2011, 15:43   #1
Ağaç Dostu
 
Eser İlhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,298
Galeri: 1
Yazıp yazmamak konusunda çok düşündüm, birkaç kere yazdım, sonra sildim ama sonuç olarak toprak kaplar konusunda küçük bir uyarı yapmaya karar verdim: Iyi sırlanmamış toprak kaplardan önemli miktarda ağır metal bulaşması olabiliyor. Madem ki evde ekmek yapmak doğal ve sağlıklı beslenmeye dair birşey, bu bağlamda kullandığımız toprak kapların kalitesine de çok özen gösterelim. Hem güveç yemeklerinde hem de ekmek yaparken tercihimiz içi iyi sırlı ve kaliteli toprak kaplardan yana olmalı. ( Ekmekde hiç kullanmadım ama güveç yemeklerinde ben toprak yerine cam kapları tercih ediyorum)

Eser İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2011, 15:49   #2
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Nevsun'cum biz bekleriz, sen dene, yanıl ve şu ekmeklerin kraliçesini yap artık gölgelerin gücü adına !
Ben yoğrulmayanı hiç denemedim. Ekmek yoğrulurken insanın bedenindeki enerjinin de hamura aktığına inanırım ben. Sevginin de bittabiii... Yoğrulmadan, uzaktan uzağa da bu sevgiyi akıtmak mümkündür. Ama tercihim hep yoğurmaktan yana...

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2011, 15:57   #3
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Sırlı kaplar konusunda çok haklısınız. Ağır metaller kol geziyor olabilir.
Ama mayalanmış ekmeğin oluşan dış kabuğu ve üzerindeki un tabakası ile kapla ıslak teması olmuyor. Bu nedenle yağlı, sulu salçalı yemekler, asit içeren sıvılarla ağır metaller açığa çıkacağından, ekmek pişerken bu riskin az olduğunu düşünüyorum. Tabi risk risktir, hiç kulanılmasa daha iyi.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2011, 16:08   #4
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Bir de bunu pişirmek için iyi bir kap istiyorum(senin dökümü alırım bir günlüğüne artık).
Benim dökümü sana 1 haftalığına vereyim, ne dersin? Ne zaman istersen söyle getireyim dükkana.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2011, 15:46   #5
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,917
Galeri: 215
Doğru bir uyarıda bulunmuşsunuz. Kullandığım kaplar tamamen sırsız ve doğal olduğu için yazdım zaten Ben de sizin gibi sırlı kaplardan yana değilim.

Hatta Esse'de gördüğüm dışı döküm ama içi sırlı olan tencereleri (ki oldukça kalitelilerdi) çok beğendiğim halde almaktan vazgeçmiştim.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2011, 16:00   #6
Ağaç Dostu
 
Eser İlhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,298
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Doğru bir uyarıda bulunmuşsunuz. Kullandığım kaplar tamamen sırsız ve doğal olduğu için yazdım zaten Ben de sizin gibi sırlı kaplardan yana değilim.

Hatta Esse'de gördüğüm dışı döküm ama içi sırlı olan tencereleri (ki oldukça kalitelilerdi) çok beğendiğim halde almaktan vazgeçmiştim.
Sevgili Nevsune, ben aksini söylemeye çalışıyordum, yani bulaşma sırsız olunca oluyor. Toprakta bulunan ağır metaller arada engel olmadığından ısı ve besinlerden kaynaklanan çeşitli kimyasal etkiler sonucu yiyeceğe bulaşıyor. Sır bir tür cam kaplama gibi, iyi yapıldığı takdirde toprakla yiyeceğin bağlantısını kesiyor ve bu bulaşmayı önlüyor.
Döküm tencerelerin içindeki ise -görmedim ama- muhtemelen sırdan farklı bir malzeme, Acaba emaye kaplama olabilir mi?

Eser İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2011, 16:03   #7
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Paşabahçeden aldığım, irice bir toprak sufle kabında pişirdiğim ekmek başarılı olmuştu. Hatta avanos'a yıllık ziyaretlerimden birini yaptığımda bunun kocaman olanından alayım diye de düşünmedim değil

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2011, 16:18   #8
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Benim tercihim de ekşi mayadan yana, endüstriyel mayaları ancak acil ekmek ihtiyacında kullanmak daha makul. Tabii evde tadından hoşlananlar varsa...
Evet meslekdaşız Eser İlhan, ama siz sanırım akademisyensiniz. Meslekdaşımla ekmek sohbeti yapmak mesleki sohbetlerden daha keyifli...

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2011, 16:19   #9
Ağaç Dostu
 
Eser İlhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,298
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Mesajı Göster
Meslekdaşımla ekmek sohbeti yapmak mesleki sohbetlerden daha keyifli...
Bence de, kesinlikle

Eser İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2011, 16:42   #10
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Ben methini duyunca, ve araştırdığım kadarıyla da mantıklı bulunca bir adet demirdöküm tencere aldım. Hecha marka. Ankara'da bir çok mağazada araştırdığım halde bulamayınca, internet yoluyla direkt hecha' yı arayıp istedim. Sağolsunlar agaclar.netten arıyorum deyince %15 lik bir indirim yapıyorlar.
Kurduğum mantık şuydu, normal olarak köylerde odun ateşi ile ısıtılan toprak fırınlarda, fırının zemini ve duvarları tuğla. Ve yüksek ısıya ulaşıp o ısıyı içerde tutabiliyor. Demirdöküm tencere önceden fırında 220-230 derece ısıtılıyor ve o ısıyı uzun süre muhafaza ediyor. Ekmek piştikten sonra fırından çıkardığımda tencere uzun süre ısısını koruyor ve çok geç soğuyor. Bu ısıyı muhafazası nedeniyle ve pişirilirken ilk 10-15 dakikada ağzı kapalı tutulduğu için oluşan buhar nedeniyle, hamur kabuk tutamadan iyice kabarıyor. İşte demirdöküm tencere sırrı bu

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2011, 16:24   #11
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,917
Galeri: 215
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Mesajı Göster
Benim tercihim de ekşi mayadan yana, endüstriyel mayaları ancak acil ekmek ihtiyacında kullanmak daha makul. Tabii evde tadından hoşlananlar varsa...
Bence de ekşi mayanın üstünlüğü tartışılmaz bile. Yine de çok az bir miktar instant maya ilavesi kontrolu elde tutma açısından iyi oluyor. Yoksa ekşinin keyfini bekleyeceğim diye bütün günüm geçiyor.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2011, 16:18   #12
Ağaç Dostu
 
Eser İlhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,298
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Şimdi sırlı mı kullanmayalın sırsız mı? Yine kafam karıştı benim. Ben de sırlı olanların zararlı olabileceğini düşünüyordum.

Döküm tencerelerin söylediğim Esse marka olanlarının içi emaye türü bir şey kaplıydı. Ben emayeden (iyisi de olsa) hiç hoşlanmadığım için hemen gözden çıkartmıştım. Müjgan'ın kullandığı ise tamamen döküm. Fiyat konusunda ise 3 misli bir fark sözkonusu.
Yukarda Müjgan Hanımın sözünü ettiği Paşabahçedeki sufle kapları veya o tarz kapların iyi olabileceğini düşünüyorum ben. Kendileri toprak, altını çevirince görebiliyoruz bunu, ama içi porselen gibi. Çok iyi sırlanmış,içi cam gibi olanlar da iyi ama ham toprak kaplar için biraz düşünmeli.
Emaye çizilmediği takdirde sağlıklı ama çizilme veya atma durumlarında tehlikeli.
Dökümler hakkında bir bilgim yok

Eser İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2011, 17:21   #13
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Nohut mayası ekmeği ekşi mayadan çok daha lezzetli oluyordu zannediyorum.
Kizilay Alp billuriyede çıkarken görüp sorduğum tencerelerin demir döküm olduğunu söylediler. O gun bakamamistim, bir daha gidersem bakacagim.

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2011, 23:16   #14
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Ben uzun süre dolaştım bulmak için. Alp billuriye artık getirmiyormuş. Boyner de öyle. Ümitköy'deki mağazalarda da yok. Dedim ya, Ankara merkezde ulaşabileceğim noktalarda bulamadım ben.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2011, 06:24   #15
Ağaç Dostu
 
Eser İlhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,298
Galeri: 1
Bugüm 3. gün her iki ekşi mayamda da (nohutlu ve unlu) henüz gözle görülür hiçbr hareket yok Sadece kokuları değişti biraz. Pazartesiye kadar yokum. Mayaları anneme emaet edeceğim. Pazartesi hala bir hareket olmazsa sil baştan

Eser İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2011, 14:59   #16
Ağaç Dostu
 
Eser İlhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,298
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan Mesajı Göster
Bugüm 3. gün her iki ekşi mayamda da (nohutlu ve unlu) henüz gözle görülür hiçbr hareket yok Sadece kokuları değişti biraz. Pazartesiye kadar yokum. Mayaları anneme emaet edeceğim. Pazartesi hala bir hareket olmazsa sil baştan
Yokluğumda mayamın bana bir sürpriz yapmasını ve hafta sonu boyunca kabarmış olmasını dileyerek bu sabah eve geldim. Annemin anlattığım işlemleri sürdürmüş olmasına rağmen mayamı hafif ekşi yoğurt kokusunu salmaya devam ederek kavanozunda sakin sakin oturur buldum. Hatta o kadar sakin ki suyla un tabaka yaparak ayrılmışlar.
Biraz un ilave edip suluca bir hamur haline getirsem ve beklemeye devam etsem nasıl olur dersiniz. Ya da atıp yeniden mi başlayayım ??

Eser İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2011, 07:57   #17
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan Mesajı Göster
Yokluğumda mayamın bana bir sürpriz yapmasını ve hafta sonu boyunca kabarmış olmasını dileyerek bu sabah eve geldim. Annemin anlattığım işlemleri sürdürmüş olmasına rağmen mayamı hafif ekşi yoğurt kokusunu salmaya devam ederek kavanozunda sakin sakin oturur buldum. Hatta o kadar sakin ki suyla un tabaka yaparak ayrılmışlar.
Biraz un ilave edip suluca bir hamur haline getirsem ve beklemeye devam etsem nasıl olur dersiniz. Ya da atıp yeniden mi başlayayım ??
İlk günler ben de bu durumda döküp dökmeme durumunda kararsız kalmıştım. Bir yerden okudum, üzerinde sarı ya da yeşilimsi oluşumlar başlayınca dökmek gerekiyormuş. Yoksa un ve suyla tekrar beslenebiliyor.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2011, 17:24   #18
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,917
Galeri: 215
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi s.toprak Mesajı Göster
Kizilay Alp billuriyede çıkarken görüp sorduğum tencerelerin demir döküm olduğunu söylediler. O gun bakamamistim, bir daha gidersem bakacagim.
Beğendik Hecha getirmiş. Yalnız her boydan 1 tane vardı (artık 23 cm.lik yok).

Belki Alp Billuriyeye de vermişlerdir.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2011, 07:50   #19
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,917
Galeri: 215
Nohutlu maya sıcak ortam istiyor. Havaların biraz daha ısındığı zaman yapmak daha iyi olacak sanırım. Ben Temmuz-Ağustos sıcağında yaptığımda sabahtan akşama köpürüyordu.

Unlu ekşi mayanız için 3. gün zaten erken. Ancak 5-6. günlerde kendine gelmeye başlıyor. Döndüğünüzde bir sürprizle karşılaşabilirsiniz

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2011, 17:38   #20
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Ekşi mayalı da bugün ki durum bu.
180 derece az gelmiş. ya da pişme süresi biraz daha uzatılmalı imiş,
daha iyi pişmeli sanki.
Gelecek günlerde nohut mayası da yapılacak.

Eklenen Resimler
 
s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2011, 17:19   #21
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,917
Galeri: 215
Eser hanım, ben 2 deneme yaptım. İlkinde 6. günde hala mayalanma gerçekleşmemiş unla su ayrı dünyalardaymış görüntüsündeydi. Sonra ertesi sabah bir de baktım keyfi gelivermiş. Bir iki gün daha un ve su ilavesiyle devam etseniz, belki oluşmaya karar verir. Olmazsa düşündüğünüz gibi yenisini denersiniz.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2011, 18:20   #22
Ağaç Dostu
 
Eser İlhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,298
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Eser hanım, ben 2 deneme yaptım. İlkinde 6. günde hala mayalanma gerçekleşmemiş unla su ayrı dünyalardaymış görüntüsündeydi. Sonra ertesi sabah bir de baktım keyfi gelivermiş. Bir iki gün daha un ve su ilavesiyle devam etseniz, belki oluşmaya karar verir. Olmazsa düşündüğünüz gibi yenisini denersiniz.
Tamam,teşekkürler. Öyle yapayım. Sonucu da yazarım..

Eser İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2011, 07:18   #23
Ağaç Dostu
 
Eser İlhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,298
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Eser hanım, ben 2 deneme yaptım. İlkinde 6. günde hala mayalanma gerçekleşmemiş unla su ayrı dünyalardaymış görüntüsündeydi. Sonra ertesi sabah bir de baktım keyfi gelivermiş. Bir iki gün daha un ve su ilavesiyle devam etseniz, belki oluşmaya karar verir. Olmazsa düşündüğünüz gibi yenisini denersiniz.
Sevgili Nevsune'nin önerdiği gibi mayamı atmayıp sabrettim ve sonunda köpürmeye başladı(ama söylendiğinden biraz daha uzun sürdü) ve cuma sabah ilk ekmeğimi pişirdim. İlk sefer için pek fena olmadı sanırım. Yalnız biraz daha fırında bıraksam sanırım daha iyi olacaktı. Ortası biraz tıkız ve ıslak kalmıştı. Ama yine de keyifle yedik. Hele kabuğu tam benim sevdiğim gibi kalın ve kıtır olmuştu. Bugün sabah ayırdığım mayayı yeniden ılık su ve biraz un ile mayalanmaya bıraktım. Bakalım ikinci denemem nasıl gidecek?
İşte ilk ekmeğimin resimleri

Name:  ekmek1.jpg
Views: 796
Size:  29.5 KB Name:  ekmek2.jpg
Views: 1169
Size:  32.1 KB

Eser İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2011, 13:56   #24
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan Mesajı Göster
Sevgili Nevsune'nin önerdiği gibi mayamı atmayıp sabrettim ve sonunda köpürmeye başladı(ama söylendiğinden biraz daha uzun sürdü) ve cuma sabah ilk ekmeğimi pişirdim. İlk sefer için pek fena olmadı sanırım. Yalnız biraz daha fırında bıraksam sanırım daha iyi olacaktı. Ortası biraz tıkız ve ıslak kalmıştı. Ama yine de keyifle yedik. Hele kabuğu tam benim sevdiğim gibi kalın ve kıtır olmuştu. Bugün sabah ayırdığım mayayı yeniden ılık su ve biraz un ile mayalanmaya bıraktım. Bakalım ikinci denemem nasıl gidecek?
İşte ilk ekmeğimin resimleri
Harikasınız Eser İlhan. Artık bu işe siz de bulaştınız, aramıza hoşgeldiniz.
Bir tutku başladı mı pek kolay bitmiyor )

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2011, 16:25   #25
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Exclamation Ekşi maya

Ekşi mayam ve ekmeğimle geldiğimiz son nokta.
Bir haber, bu günlerde (7 Mayısta denedim) un ve içme suyu,
minik kapaklı cam kap üzerine bir küçük havlu,
karıştırma aşamasında hamurun elsatikiyeti farkediliyor.
Sabah karıştırsanız, aksama hava kabarcıkları (minik delikler) oluşuyor.
Bir kez daha besleyip bu akşam ya da en geç yarın sabah
buzdolabına alacağım. Gelecek aşama da nohut mayası olacak,
ancak o yeni bir deneme olmadığından buraya gelmesi gerekmeyebilir.

Eklenen Resimler
 
s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2011, 23:13   #26
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Elinize sağlık, iştahla kabarmış.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2011, 08:57   #27
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Evet, güzel görünüyor, ama bundan daha iyilerini yapacaksınız, buna eminim. İlk koyduğum ekmek fotoğrafları ile şimdiki yaptıklarım arasında dağlar kadar fark oluyor. Elimiz bu işe alışıyor Ellerinize sağlık.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2011, 10:07   #28
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Kiraz Hanım, Müjgan Hanım, teşekkür ediyorum

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2011, 10:39   #29
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,917
Galeri: 215
Elinize sağlık. Yaptığımız her bir ekmek bir öncekine göre biraz daha iyi oluyor.

Ekmeğinizin elastikiyeti (Türkçesi aklıma gelmedi bir türlü) nasıl? Benim okuduğum, üstten bastırınca geri yerine geliyorsa olmuş demekmiş. Deneyimlerimde de bunu gördüm.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2011, 16:12   #30
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Nevsune Hanım,
Bu son ekmeğin elastikiyeti tam.
Bastırınca şekli geri geliyor
Tabii bu gecen hafta idi, bu hafta nohut mayasına geçiş yaptım.
Ekşi mayam buzdolabında.
Nohutları kırmıyorum, kırmadan dan da köpürüyorlar.
Bir iki kez bir iki kaşık un ekliyorum.
Üşümemesi gerektiğinden
altına koyduğum suyu aralıklarla iki kez filan yeniden ısıtıyorum.
Ekmeği , mini fırında 45-50 derecede mayalandırıyorum.
Pişirmeyi turbo fırında yapıyorum.
Nohut ekmeğini bir misli kabardıktan sonra biraz daha unla yeniden yogurup
pişirme kabına aldım, bir daha bir misli kabarması için bir- iki saat beklemek istemedim.
Fırında kabaracağını umit ettim. Kabardı ama son ekşi maya kadar kabarmadı.
Yine de oldu. Güzel de pişmiş.
Nohut ekmeği evde yapmaya çalıştığım ekşi maya ekmeğinden daha lezzetli.
Hazmı da daha kolay.
Gelecek hafta bir iki gün ara ile ikisini de yapacağımı ümit ediyorum.

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025