agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Egzotik Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/)
-   -   Kaymak Ağacı, Feijoa (Acca sellowiana) (https://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/2788.htm)

Romantik 17-11-2009 11:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bengi_su (Mesaj 533819)
Syn. Romantik tohumdan çimlendirme için hangi mevsimi ve hangi yöntemi önerirsiniz?

Sayın bengi_su,

Feijoa Tohumlarını çimlendirmede en güzel zaman Nisan ayı başıdır. Tohumları ekeceğiniz toprak torf/bahçe toprağı karışımı olsun. En üst zemininde ise 1-2 cm lik Dere kumu ilave edebilirsiniz.

Saygılar.

Romantik 17-11-2009 11:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 533828)
Kocayemiş adanın doğal ortamında bol bol yetişiyor.(Gerçi ben aldığım fideyi yetiştiremedim) O zaman saksılardan çıkartıp kalıcı yerlerıne dikilebilirmi? Yoksa bu kış saksılarında bırakıp, kışı test edip (gerekirse içeri almak için) baharda yerlerine dikelim? Passionu çardağın yanına diktim,sarmaya bile başladı,soğuklarda naylonla etrafını saracağım? O ölmezse hiç bir bitkim için(akdeniz begonvili ve pepino hariç) ada kışında rahatsızlık duymayacağım.

Sevgili Sinan Bey,

Kocayemişin birkaç huyu vardır, bunu çoğu arkadışımız bilmez.

1. Kurur gibimi yaptı, köküyle kesinlikle oynamayın. Bir yıl içinde yanından tekrar sürgün verir ve yeşermeye başlar. Adaptosyonu kuvvetli bir bitkidir.

2. Kocayemiş Ağacını kesinlikle tepesinden çekmeyeceğiz, böyle bir şey yaparsak bu sefer kesinlikle kurur.

Bence Kocayemiş Ağacınız dışarda kalsın, bir şey olmaz.

Mutlu Kutlu 17-11-2009 12:01

Bir bitkiyi yetiştirmeyi düşündüğünüzde, doğadaki yayılımını göz önünde bulundurmak lazım.

Yetiştiği bölgelerdeki kış aylarındaki en düşük sıcaklık değeri ne?

Ben Feijoanın yetişebilmesi için en düşük sıcaklığın -5 olduğunda ısrarcıyım. Sebep, - değerin ne kadar uzun süreli olduğuna bakmak lazım. Tam gece -5 derecede bitki ölümü olmazken, 2 saatlik - 10 dereceye maruz kalması bitkiyi öldürür. Bu tamamen bitki gövdesini kaplayan kabuğun kalınlığına bağlıdır. Ayrıca bazı bitkiler kış ayları yaklaşırken öz sularına, bizim antifriz diye tabir ettimiz bazı enzimler oluşturur.

Benim -5 dereceden aşağıda ölür diyerek sattığım bir kişi, -5 ten daha aşağıya düşen bir sıcaklıkta bitkisini korumaya almazsa. Bu tamamen o kişinin riskidir, bu kişi sen -10 -15 e dayanır diye sattın ve öldü deyip beni suçlayamaz.

Ankara'da, Kayseri'de, Konya'da vb. kış şartlarına sahip olan illerde feijoa, rize mandalinası gibi narenciyeleri deneyebilirsiniz. Ama ben illaki bu iklimde bu meyve ağaçlarını yetiştireceğim diye direniyorsanız bunun sonucu iki şık. Bulunduğunuz yerde mikroklima özellikleri oluşmuş olduğundan yetiştirebiliyorsunuzdur. Doğa sizin ne kadar azimli ve kararlı olduğunuza bakmaz, bitkiniz baharı göremez.

Aşağıdaki linkte yıllık ısı değerlerini şehirlere göre görebilirsiniz. Buna göre karar verip harcamanızı yapar denersiniz.
http://www.dmi.gov.tr/veridegerlendi...statistik.aspx

Deneme amaçlı bitki almak isteyenler 5-10 hatta 30 tl ödeyip bitki alabilirler, belki bu paralar onların ekonomilerini fazla zorlamaz. Ama satan için yüklü bir getiri demektir bu durum.

İşin açıkçası, benden bitki almak isteyen birisi bu bitkiyi öldürecekse. Ben bu kişiye bitki satmak istemem.

Yine olmayacak yerde, bu bitki dış ortamda korunaksız olarak yetiştirilebilir diye bir söylem duymak isteyen bir kişiyede bu söylemi vermem.

Mutlu Kutlu 17-11-2009 12:12

en soğuk kış aylarında görülen - değerler:

Trabzon: şubat -6,1
Ordu: şubat -6,7
Antalya: şubat -4
Rize: şubat -6,4

İstanbul için Kartal'da ölçülen -8

İstanbulda mikro klima özelliği kazanmış beykoz ve göztepe gibi yerlerde mandalina portakal yetişirken, kartal'da yetişemiyor bu durumda. Karadeniz bölgesindeki sahil kesimi illerdeki sıcaklık -6 -7 derece arasında değişiyor. Hazar denizi ve dağılan rusya cumhuriyetlerindeki bazı bölgelerde -6 -7 derece arasında kışı geçiren mikro klima özelliği kazanan yerlerde feijoa yetişiyorda Ankara'da, Kayseri'de konya'da feijoa yetiştirilebilir demek. Maddi kazanç için kişileri yanıltmak anlamına gelir.

Romantik 17-11-2009 12:21

Benim Şu an Feijoa fidanı stoğum yok, bu yüzden 2009 yılı itibarıyla fidan satışım bitti sayılır.

Arazimizde 63 adet dikli 3-4 yaşlarında Feijoa ağaçlarımız var, bunların çoğu bu sene meyve verdi.

Yaşadığım yer sahilden içerde olduğu için, sıcaklık -7 ,-8 gördüğü zamanda oluyor.Feijoalar yaşamlarını devam ettiriyor.

Burada anlatmak istediğim Feijoanın -10 lara kadar dayanabildiği, kısmen kısa sürelide olsa -10 ların üzerinde sıcaklık değerlerinde de yaşayabilmeleri.

Romantik 17-11-2009 12:24

Aşağıdaki verdiğim linktede

Prof Dr. Turan Karadenizinin 8 Kasım 2009 tarihli yazısıda bu durumu destekleyecek özellikte.

http://turankaradeniz.com/findik-ve-...wiana#more-226

Mutlu Kutlu 17-11-2009 12:54

Bitkiyi alan her kişi profesyonel değildir.

- derecenin kısa ve uzun süreli olduğuna bakmaz. -11 yazıyorsa, ben bu bitkiyi - 11 de besleyebilirim diye düşünür ve alır.

Antalya da benim ilk seramın olduğu bölgede ölçtüğüm en düşük sıcaklık -6. Şimdiki seramın bulunduğu yer yine antalyada düz ovada olmasına rağmen, tekirovada kısa süreli - altılarda dışarıda duran cherimoya, ananas ve guavalarım burada dışarıda öldüler. Bu durumda -6 değişmedi fakat don süresi bulunduğum bölgede uzadı. Kısaca tekirova bölgesindeki 30 dk -6 da ölmeyen bitki, 3 saatlik -6 da öldü.

Prof Dr. Turan Karadeniz uzun süreli -11 derecelere dayanabilir manasında söyleyip söylemediği açıklık kazanmamışken, -11 derecenin bitki dayanıklılığında baz alınması ne kadar doğru olur. Bazı internet kaynaklarında -16 ya dayandığı söylenirken, inanmak isteyen -16 ya inanır Konya'da feijoa üretimine karar verebilir.

Ben minimum uzun süreli -5 lere dayanır diyeyimde, varsın olsun bazı arkadaşlar -16 yetiştirebilsin. Birisi bana -16 ya dayanır dedinde, dayanmadı öldü diyeceğine. -5 dedin ama bak ben -16 da bile yetiştirebildim ve yaşıyor desin sevineyim.

Bizler doğa üstü varlıklar değiliz, doğa milyonlarca yıldır bildiği gibi bitki ve canlı dağılımını ve dağıtımını yapmış. Kuşlar bizim şu anda ücret karşılığı yaptığımız üretimi binlerce yıldır boğaz tokluğuna yapmış. Yedikleri meyvelerin tohumlarını kursaklarında taşıyıp dışkılarıyla serpiştirmiş, bitki yayılımına katkıda bulunmuş.

Fijoanın meyvesini yiyen bir kuş doğada yabani yetişen bir bölgeye veya karadeniz bölgesinede pislemiştir, orta anadoluyada pislemiştir. Doğa kendisi karar vermiş ve yetişebildiği yerde yetişmiş. Biz insanlar yetişmeyen yerlerde ancak teknik becerimizi kullanıp korunaklı yerlere alarak bu tür bitkileri ve canlıları yetiştirebiliyoruz.

Romantik 17-11-2009 13:33

Ben üretici ve satıcıyım hiç bir arkadışımıza yetiştiremeyeceği ürünü satmam. Mesela İstanbuldan bir müşterimiz dışarda Kahve yetiştirmek istediğini söyledi bende ona dışarıda Kahve yetiştiremeyeceğini bu bilgiye nereden aldığını sorduğumda Gittigidiyor.com bir satıcının ona dışarda Kahve yetiştirebileceğini anlattığını söyledi. Dışarda yetiştirmeyi düşünüyorsanız satmam dedim. çünkü Kahve +18 derecenin altında bile gelişimi yavaşlayan bir bitki.

Bana göre Feijoada durum şöyle, Feijoa bitkisinin adaptosyonu çok kuvvetli. Yaşadığı yere uyum sağlama özelliği çok güçlü.

Bitki-10 lara kadar dayanıyor ama kısmende olsa bu durumun üzerinde soğuklara dayanması. Ben arkadaşlarımıza ürün satarken zaten bu konuda bilgilendirme yapıyorum.

sındırgılı 18-11-2009 19:17

Sevgili Cengiz ve Mutlu Kardeslerim...Benim yerimde sizler olsaniz, Mikroklimatik iklime sahip adamizda (bahcemde mandalina ve nar ile zeytin agaci var) feijolari bahceye dikermisiniz? Maksimum gordugu sogukluk -7 derece.Dikecegim yer ruzgar almayan,korumali bir yer...Etrafinada cok soguklarda naylon gecirilir.Zeminde malclama yapilir.Kusuruma bakmayin Klavye Turkce olmadigindan imlam bozuk gorulebilir.Sn Malina bu seferlik affetsin...Bu hafta sonu gojilerimi yeni yerlerine naklederken bu islemide yapacagim.

Mutlu Kutlu 18-11-2009 20:21

Bence mandalina ve zeytin ağacınızın dışarıda rahatça yetişebiliyor olması yeterli bir referans. Çekinmeden feijoa larınızı bahçe ortamına aktarabilirsiniz. Mandalinayı kışın bahçede korumuyorsanız, feijoayıda korumanıza gerek yok.

İstanbul da micro klima etkisi olmayan bir yerde feijoa yetiştirmeye çalışan bir arkadaşın gözlemleri: -8 derecede bitki gövdesi donup öldü, baharda dipten taze sürgünler verdi. Sonraki kış bu sürgünlerde dondu ve bitki tamamen öldü.

Lun@tiC 22-11-2009 22:44

sayın kuyucu nun gönderdiği feijoa ve guava tohumları poşette çimlendiler ve torf içine dikimini yaptım merakla bekliyorum gelişimlerini

tourkana 23-11-2009 11:31

Kaymak ağacı meyvelerini Ekim sonu gibi topladım, bir kısmı dökülmüştü bir kısmı da oldukça büyüktü. O gün bugündür ev ortamında bekletiyorum, ve hiç bir yumuşama ve olgunlaşma işareti yok meyvelerde.

Acaba başka bir yöntemi mi var olgunlaştırma için?

uzman16 23-11-2009 11:57

Son bir aydır gidip gelip bu başlığı okuyorum. Merak ediyorum meyvelerin tadı çok mu güzel? Yiyenler tavsiye ediyor mu? Saksıda almayı düşünüyorum. Balkona koyacağım. Ne dersiniz?

Romantik 23-11-2009 17:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tourkana (Mesaj 536509)
Kaymak ağacı meyvelerini Ekim sonu gibi topladım, bir kısmı dökülmüştü bir kısmı da oldukça büyüktü. O gün bugündür ev ortamında bekletiyorum, ve hiç bir yumuşama ve olgunlaşma işareti yok meyvelerde.

Acaba başka bir yöntemi mi var olgunlaştırma için?

Sayın tourkana,

Kaymak Ağacı meyvelerini, ağaçtan topladıktan sonra direk yenilir. Beklemenize gerek yoktur. Kiwi gibi yumuşamasını beklemeye gerek yoktur.

Romantik 23-11-2009 17:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 (Mesaj 536519)
Son bir aydır gidip gelip bu başlığı okuyorum. Merak ediyorum meyvelerin tadı çok mu güzel? Yiyenler tavsiye ediyor mu? Saksıda almayı düşünüyorum. Balkona koyacağım. Ne dersiniz?

Sayın uzman16,

Kocayemiş, Guava ve Feijoa tatığım en güzel meyvelerdir. Farklı-Aromatik bir tadı var.

nariçi 23-11-2009 17:46

Sıcaklık miktarlarının etkisinde nisbi nem de önemli rol oynamaktadır. Nemli deniz kenarındaki -5 le kuru anadolu yörelerinde ki -5 bitkilere farklı etki yapmaktadır. Nemli hava bitkiyi daha iyi korumaktadır. Kuru havalarda yazın da kışında bitki yanmaktadır.

kopshtar 23-11-2009 18:34

1 Eklenti(ler)
4 yaşındaki Feijoa ağacımın bu yıl verdiği ilk mahsulü :)

Oğuzhan 23-11-2009 18:42

Çok güzel görünüyorlar.Tadı nasıl Güzel mi?

kopshtar 23-11-2009 18:57

Tadı da çok güzel Oğuzhan. Senin gibi koku ve aroma düşkünü biri için biçilmiş kaftan :)
Şimdi arkadaşlar, kabuklu yerseniz biraz çam tadı oluyor. Ama eğer üşenmeyip çok ince bir şekilde kabuklarını soyarsanız mükemmel bir aroması var.
Küçükken uludağda çalıların arasında yabani çilekler olurdu tespih tanesi kadar, ve biz bacaklarımızın çizilmesi pahasına, çok nadir ve nefis kokulu bu çileklerden bulur ve afiyetle yerdik. İşte ben feijoayı tadınca aynı tadı ve aromayı aldım.

nariçi 23-11-2009 20:21

Görünüşü çok küçük yeşil zeytini andırıyor. Ben daha büyük umuyordum-en azından cevizden büyük.

kopshtar 23-11-2009 20:47

Benimkiler böyle, daha iri yaptığını söyleyen arkadaşlar da var :) belki ilk meyveleri diye olabilir.
Yeşil zeytin kadar küçük değiller ama bazıları ancak ceviz kadar...

tourkana 24-11-2009 16:35

Bazıları elma kadardı , ama 1 aydır evin içinde nerdeyse hiç yumuşamadı, bu sert haliyle de yenmiyor ne yazık ki..

kopshtar 24-11-2009 23:05

Cinsleri farklı olsa gerek. Bu kadar büyük fark olacağını zannetmiyorum. Hünnap gibi kültüre alınmış ve alınmamış olanı arasındaki farka benziyor..

sındırgılı 24-11-2009 23:26

Darisi bizimkilerin basina,bu sene iklime alistilar,seneye insallah meyva resimleri yayinlariz...

nariçi 26-11-2009 19:44

Ben iki adet kaymak ağacı fidesini (60 cm) açık bahçeye diktim. Üzerine 1,5 m. yüksekliğinde üç ayaklı demir kaynak yapıp üzerine naylon örtü kapattım, (rüzgar devirmez ise!) bu durumda bitki içinde ne gibi olumsuz veya olumlu etkilenebilir? Sıcaklığı dengeleme rolü olur mu? Yarın fotoğraflarını eklerim.

Mutlu Kutlu 26-11-2009 21:12

Sn. nariçi,

Yaptığınız mini sera içerisine, don olacağını anladığınız gecelerde kullanmak üzere 100 wattlık armut ampüllerden koyun. Ampül naylona ve bitkiye değmemeli. böylece bitkiniz güvende olur. Sadece naylonla kapatmakla 1-2 derece kurtarmış olursunuz, bu derecelerde yetersiz kalabilir. Bitkiniz naylon içerisinde donabilir.

nariçi 27-11-2009 14:22

Örtü altında
 
3 Eklenti(ler)
İşte böyle, hava alması için üst taraflardan delik açmalı mı? Yukarıda sıcak hava bulunacağından soğumasın diye ben açmadım.
Eklenti 115502
Eklenti 115503
Eklenti 115504

Zeytin yetişen yerde yetiştiğine göre bu örtüler belki o ortamı sağlayabilir diye düşündüm. Bir de açıkta zeytin ağacı var, henüz o da 1,5 mt.

bengi_su 02-12-2009 10:13

Feojialar çimlendi yaklaşık iki hafta gibi bir sürede bakalım yetiştirmeyi başarabilcekmiyiz.

ahmetshur 02-12-2009 12:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bengi_su (Mesaj 539606)
Feojialar çimlendi yaklaşık iki hafta gibi bir sürede bakalım yetiştirmeyi başarabilcekmiyiz.

sn bengi_su tebrikler. ben başaramamıştım. bugün yarın tekrar denemeyi düşünüyorum. çimlenme süresince ne yaptığını açıkçası merak ediyorum. anlatabilirsen memnun olurum. birde foroğraf ekleye bilirmisin? teşekkürler..

bengi_su 02-12-2009 12:17

Kapalı şefaf bir kutunun içine pamuk nemlendirdim içinide tohumları koydum mümkün olduğunca ılık ortamlarda bekletmeye çalıştım guava feijoa ve trabzon hurması tohumları üçüde 2 hafta gibi bir sürede çimlendi.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025