![]() |
Hindistan'da 5 yaşındaki bir bitki 500 adet meyve veriyormuş. 20 Yaşında bir ağaç ise 4000-5000 meyve verebilirmiş. Kilo olarak yaklaşık 150 kilo.
http://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/lychee.html bu sitede üretimi, varyeteleri, hastalıkları gübreleme isteği vs vs her şey var. Ama ingilizce. Belki birisi (kuyucu) çevirir bizim için.:) |
Ankara da tropikal meyve satan marketlerde liçi arayacağım.
Satıldığı yeri bilen varsa arkadaşlar lütfen yazsınlar. Mevsimi geçmeden belki biz de tadına bakarız;) |
İngilizce bilen arkadaşlar görev size düşüyor. Sayın Todorun verdiği linkteki siteyi Türkçeye çevirirsek Liçi ile ilgili kuşkularımız ortadan kalkacaktır.
Sayın egetropicalın dediği gibi 2-3 yaşında meyve vermeye başlıyorsa benim minicikler gelecek sezondan itibaren meyvelenebilirler o zaman. Bende tadına bakma şerefine ulaşmış olurum Kral Meyvesinin. |
Edit
|
Gözlemlerime göre ılıman bölgelerde dış mekanda rahatlıkla yetişir. Hatda Orduda gurbetçi bir abimizin yurtdışından getirip dış mekana diktiği 3-4 yaşında bir Liçi ağacı varmış, müsait bir zamanda o abimizi ve Liçi ağacını ziyarete gideceğim. Gözlemlerimi buradan size aktaracağım.
|
Alıntı:
İsteklerini buraya yazmazsanız çeviri yapabilecek arkadaşların isteğinizden haberdar olması zor. Tüm forumu tek tek kontrol etmelerini bekliyor olamazsınız :) |
Yetiştirmeyle ilgili ilk paragraflarda tohumdan yetiştirilme pek tercih edilen bir yöntem değilmiş. Zaten tohumların ömrü 4-5 gün kadarmış meyveden çıktıktan sonra. Tohumdan yetişen fideler 5-12 yıl arası meyve veriyormuş, 25 yılı bulduğuda oluyormuş. Çelikle üretimde % 80 başarı oranı yakalanıyormuş. En başarılı air-layering yöntemiyle yapılan üretimlerde 2-5 yıl arası ürün alınabiliyormuş. Kısaca öğle arası üretimle ilgili bu kadar okudum, kusura bakmayın uygun zamanımda çevirebiliirim...
|
Alıntı:
****** çeviri isteğimi yerinde belirtmeden arkadaşların bu isteğimi bilmesi zor. Sayın bari vaktinin olduğu kadar çeviri yapmış. İlgisine teşekkür ediyorum. Bende vakit oldukça eksik ingilizcemle çevirisini yapmaya çalışacağım. |
Alıntı:
Tohumdan yetiştirilmesinin tercih edilmemesinin sebebi tohumların ömrünün 4-5 gün olması. Kuruyan tohumlar çimlenme özelliğini kaybediyor. Ya tohumdan çıkarılır çıkılmaz dikilecek **** meyvesinin içinde kalacak çimledirmeye alıncağı zaman meyvesinden çıkarılacak. Benim geçen sene çimlendirdiğim tohumlar meyvesinin içinde kurumuş şekilde gelmişti bana. O yüzden çimlendirmede fazla bir problem çekmedim. ****** tohumdan çıkan çöğürlerin 5-12 arası meyve veriyorsa yurt dışından aşı kalemi veya aşılı bir fidanı temin edilirse Liçi üretimide büyük bir kolaylık sağlayacaktır. |
Maalesef benim getirdiğin parmak kalınlığında Liçi ler kargoda kaybolduğu için havasızlıktankurumuş, tekrar kontrol ettim hiç bir yaşam emaresi yok.
|
Alıntı:
|
İklim isteği
Don'a karşı hassastır. Büyük ağaçlar kısmen hafif don'lara dayansa da küçük ağaçlar ölür. Kışın dinlenme süreci içinde yeterince kuru ve soğuk bölgelerde iyi gelişir. Soğuklara dayanması orta seviyededir. Portakal ile Avakado- Mango arasıdır. Singh cinsi -1 ila 5 C derecelere dirençlidir.
Yazları sıcak ve nemli kışları ise kuru ve soğuk olan alçak düzlük alanlarda iyi gelişir. Don olayı olan dağların yüksek yerlerinde yetişmez. Kışın ani sıcaklık artışları erken uyanmalara yol açabilir. Yoğun yağmur ve sis çiçeklenme zamanında zararlıdır. Yoğun yağış, sıcak ve kuru ayrıca kuvvetli rüzgarlar çiçek döker. Ayrıca meyve kabuğunun etinden ayrılmasına yol açar. Ağacın güye bakan tarafında meyvede kabuk ayrılması görülür. Çin ve Hindistan'ın güneyinde 15 ve 30 kuzey paralelleri arasında iyi yetişir. Tropikal ile sub tropikal bölgeler arasında yetişir. Ayrıca Mauritus (Afrikanın doğusunda Hint okyanusu ada ülkesi), Güney florida, Güney Sanford, Merrit adaları diğer yetiştiği yerlerdir. Panama, Jamaica ve diğer tropikal bölgelerde bazen meyve yaptığı görülür. |
Sayın Zeytinci gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim. Liçi ile ilgili bazı sorularımız cevaplanmış oldu böylece.
|
Alıntı:
bu meyvenin ticari değeri nedir? Ayrıca bursa'da tercihen iznik gölünün kenarlarında yetiştirme şansımız olabilir mi acaba? |
Alıntı:
Milliyet gazatesinde çıkan habere göre Türkiyede meyvesi en pahalı satılan tropik meyve ünvanına sahip .Kilosu 44 YTL den satışa sunuluyormuş. Şu an deneme üretimindeyiz. Ama şu anki bilgilerimize göre ılıman bölgelerimizde rahatlıkla yetiştirileceğine inanıyoruz. |
Ticari değeri oldukça iyiymiş. Tabi yerli üretime geçilince bu fiyat biraz daha aşağıya çekilecektir.size çalışmanızda başarılar diliyorum inşallah başarırsınız. memleketimizin böyle girişimcilere ve girişimlere ihtiyacı var. ilk ürünlerinizin müşterilerinden biri de benim...
|
Alıntı:
Tabi ticari anlamda üretimi başlanınca dediğiniz gibi fiyatları otomatikmen aşağıya inecektir. |
ben 25 e yakın çimlendirmiş fide elde etmiştim ancak soğukta kalmışlar ve dibi fazla sulu kalmış. tamamen ilgisizlikten şimdi 2 tane bişi kaldı onlar da kurumazsa bu soğuklarda.
|
bir iki yıl önce bolca yedim çekirdekler de onlardan. tadı biraz gülsuyunu andırdı ya da hanımla biz öyle olduğuna karar verdik. ama gerçekten hafif tatlımsı ve gülsuyunu andırıyor. ilginç.
|
Sayın lokmanbahçe
Küçük fidanlar soğuğa dayanıksız. Ben şimdilik yavrucakları serada tutuyorum. Baharla birlikte dışarı atacam. |
Sayın Lokmanbahçe fideleri Nazilli'de mi yetiştirdiniz.
|
evet
|
Teşekkürler.
|
Alıntı:
İklim isteği sabit ağaç dikme hususnda benim moralimi bozdu ama saksıda yetişmesi sevindirdi. Tekerlekli ağaçlar olabilir mi? Yazın dışarı kışın içeri seraya.:D |
Toprak isteği
Geniş toprak aralığında (yelpazede) yetişir.
Çinliler, kumlu, killi-humuslu-kumlu, nehir-dere çamuru, nemli-kumlu-killi ve hatta ağır killi toprağa diker. P H 6 ila 7 arası olmalı. Toprağın kireci az ise mutlaka ilave edilmelidir. Amerikada Waşington'da tohumlu üretim denemelerinde asidik toprakta üstün gelişim göstermiştir ve köklerinde birçok mantar nodülleri tespit edilmiştir. Bu tespit biraz da aşılama gerekebileceği spekülasyonuna sebep olmuştur. Daha sonra Florida da iyi ve dengeli sıvı ile beslenmiş sadece spagnum yosunlu saksı içerisinde tohumla üretilmiş ve aşılanmamış Liçi köklerinde de pekçok nodül görülmüştür. Liçi derin alüvyonlu kumlu-humuslu maksimum büyüme ve verimliliğe ulaşır ama Florida'nın en güneyinde kurak mevsimlerde sulanmış bir yerde kireç taşı üzerinde çok sağlıklı ve kuvvetli gelişmiştir. Çinliler genellikle durgun su veya dere/çay kenarlarında teraslar/taraçalar üzerine dikerler. Toprak her zaman nemli kalsın ama mükemmel drenaja sahip olsun diye Liçi ağaçlarını toprağı işlenmiş yüksek yatak üzerine dikerler ve etrafına 3 ila 4,5 metre genişliğinde ve 9 ila 12 metre boyunda sığ ve ıslak alan için su kanalları kazarlar. Liçi çok su istemesine karşın su içinde duramaz. Su seviyesi yüzeyden en az 1.2 veya 1.8 metre aşağıda olmalıdır. Yeraltı suyu hareket etmelidir. Durgun yeraltı suyu köklerde mantar ve bakteri yapar. Liçi duruma göre su durmasına (göllenme) karşı Limon'dan daha dayanıklıdır. Tuzlanma durumlarında büyüyemez. |
Alıntı:
herkese iyi günler. |
Almanyada 1 kg ı 3,99€ idi. Mevsimi geçmiş sanırım dış kabukları iyice kurumuştu, haşlanmış yumurtanın kabuğu gibi soyuluyor. Meyve çekirdeğinin etrafında gül yaprağının kıvrıklığı gibi meyve eti çekirdeği sarıyor, kokusu gül suyuna benziyordu. Tadı da hoş aromalı ve yerken kokusunu hissedebiliyorsunuz. Eve de bir miktar getirdim ve çekirdeklerini ayırdık ancak 15 gündür dışarıda bekliyorlar, sanırım çimlenme şansı kalmadı. Havaalanında liçi suyu almıştım ancak x-ray ile taramada güvenlik görevlisi uçağa sıvı madde sokmanın yasak olduğundan mıdır nedir hiç soru sormadan alıp çöpe attı. Kipada ise konserve yapılmış meyve ve suyu vardı geçen yıl. Fiyatı 5 TL gibiydi.
|
Alıntı:
Benim toprak isteği ve iklim isteği çevirilerim Sn.Todorun verdiği link'tendir. Siz de bir bakın düzeltme ihtiyacı varsa. |
Eşimle birlikte bu meyveden Bali'de yemiştik gerçekten harika. Tropik meyvelerin çoğunun tadına yine Bali ve Singapur'da bakma şansım olmuştu. Bunlardan bazıları Rambutan (içi liçiye benziyor kabuğu ve tadı farklı) Mangosten (içi beyaz içinin görüntüsü dilim dilim) Granadilla (kabuğu sarı içi yeşil yapış yapış ama tadı çok güzel) ve Tamarillo. Şimdi aklıma geldi özel olarak tabakta resmini çekmiştim bir çok tropik meyvenin. Akşama evdeki bilgisayardan bulur buraya koyarım. Yine bir çok tropik ağacın resmini çekmiştim konu dışı olmasa onlarında resmini koyardım :)
|
1 Eklenti(ler)
Eklenti 65242Bulabildiğim resim bu :)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 06:43. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025