agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Egzotik Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/)
-   -   Pitaya Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/11550.htm)

selis 20-01-2012 19:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hillbilly (Mesaj 880839)

Fotoğraftaki gibi budasak daha çabuk mu meyve/çiçek verecek yani?

agozce 21-01-2012 00:00

Marketten bend aldım. Tadı....kabak tadı.:)).

Ama bu tatlara pek güvenmemek gerek bence.İthal meyveler olgunlaşmadan toplanıyor. Dalında olgunlaşırsa bence güzel olur.

Mutlu beyin yetiştirdikleri nasıldı acaba?

Örn. Mangoyu ve ananası yurtdışında, bahçesinde yemiştim. Mükemmeldi. Marketten aldıklarımızın tadı ile ilgisi yok.

burak avı 21-01-2012 00:34

pitayalarımın fotolarını bu akşam çektim....sobanın arkasında keyifleri yerinde.....papaya , sarı guava ve kırmızı guava tohumlarını da diktim şimdilik bir ses yok bekliyoruz.....inşallah çıkarlar....

http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...97643649_n.jpg

http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...77932979_n.jpg

http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...03076917_n.jpg

http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...38691358_n.jpg

mmanager 27-02-2012 09:05

İyi günler tesadüf eseri gördüm de acaba pitaya ile atlas çiçeği arasındaki farkı nasıl anlayabilirim .Bir yerden uzun dallar halinde aldım hatta 3 e bölerek diktim atlas çiçeği zannetmiştim tüm dallarının tamamı 3 köşeli gibiydi ama atlas çiçeğinde yatsı yapraklar da olurdu acaba bunlar atlas değilmi derken pitayaları gördüm.Nasıl öğrenebilirim bir bilginiz varmı teşekkürler.İyi günler.

mom@ 10-04-2012 15:29

bende üç adet pitaya tohumunu daha çimlenmeden torfa koydum güneşli bi yerde iki günde bir suladım
2 hafta olu hala bi haraketlilik yok. torfu dağıtıp tohumlara bakmak için kendimi zor tutuyorum. ne yapmalıyım. biraz daha beklemelimiyim. antalyada yaşıyorum. çok soğukta değil havalar. tam zamanında ektiğimi düşünüyorum ama yanlış yaptım heralde. yoks öldümü tohumlar.

bari 10-04-2012 16:04

Çok sulamayın, üzerine şeffaf naylon kapatıp nemi koruyun. Ama fazla tohumunuz varsa önce kağıt peçete içinde çimlendirip sonra torfa alsanız daha iyi olur.

ysulet 30-04-2012 15:17

Pitaya tohumları çok hızlı çimlenebilir. Tek yapmanız gereken küçük kapaklı bir plastik kabın içerisinde nemli peçete ile sıcak bir ortamda bekletmek. Benim pitayalarım 5 günde çimlenmişti. Daha sonra torfa aldığınızda su vermeyin. Toprağı kuruduktan 1-2 gün sonra su verin.

Hillbilly 09-05-2012 22:19

Kışın aldığım pithaya kökten çürümeye başlamış ve toprak yüseyinden itibaren sararma meydana gelmişti. Ben de pithayayı sağlıklı dokularının olduğu yerden dörde böldüm ve her bir parçayı toprağa diktim inanır mısınız hepsi kök tuttu ve şu anda hızlı bir şekilde büyüyorlar. Çok az su ve bol güneş yetiyor gelişmeleri için.

vulcano 11-05-2012 03:04

Bu bitkiden ben de almayı düşündüm ancak birçok türünün meyve vermesi biraz sıkıntılı bir durum arkadaşlar. Buradaki yazıları da okudum ve birçok arkadaş meyve alamamış.

Yabancı sitelerde oldukça fazla bilgi var bu meyve ile ilgili. Bazı türlerin meyve verebilmesi için çapraz tozlaşma yapmak gerekiyor. Bu bitkilerin çiçekleri geceleri açık, gündüzleri kapalı olduğu için yarasalar tarafından tozlaşma gerçekleşiyormuş. Bu durumunda oldukça zor olduğu ve bu nedenle elle çapraz tozlaşma yapmak gerektiği belirtiliyor. Bazı nadir türler ise kendisi tozlaşma yapabiliyor.

Sanırım genel olarak 3 türü bulunuyor ve bu türler arasında tozlaşma işlemi yapılabiliyor.Bunlar;

1)Selenicereus Megalanthus (sarı kabuklu - en tatlı ve lezzetli olanının bu olduğu söyleniyor)
2)Hylocereus Undatus (Sanırım hylocereus triangularis olarakta biliniyor - Pembe kabuklu)
3)Hylocereus Polyrhizus (Kırmızı kabuklu)

Özellikle 2 ve 3 nolu türlerin toşlaşmaya tabi tutulması ile oldukça büyük meyve alınıyormuş. Ayrıca forumlarda mango ile bu bitki arasında tozlaşma yaparak meyve aldığını söyleyen birisini de okudum.

En az iki farklı türünü yetiştirdikten sonra elle tozlaşmayı gerçekleştirmek ise anlatılanlara göre gayet kolay.

http://img.photobucket.com/albums/v2...t/e4e49340.jpg

Yukarıdaki linkte verdiğim resime bakarsanız yapmanız gereken sulu boya fırçasını athenslere sürtüp daha sonra başka saksıda bulunan farklı bir türün stigmalarına sürtmek. Aynı ana gövdeye bağlı bitkide bulunan çiçekler arasında tozlaşma mümkün değil, ayrıca farklı ana gövdeye sahip aynı tür pitaya çiçeklerinin de tozlaşmaya tabi tutulması mümkün değil. Ya farklı türleri bularak elle tozlaşma yapacaksınız ya da işinizi yarasalara yani şansa bırakmanız gerekecek :) Başarılı bir tozlaşma işleminden yaklaşık 30-40 gün sonra ise meyveler oluşuyormuş.

Yabancı forumlarda da yazılanlar arasında bazı çelişkiler bulunuyor. Birisinin olur dediğine başkaları olmaz diyor. O nedenle verdiğim bilgilerde bazı hatalar olabilir lakin kesin olan bir durum var ki o da meyve alamayan arkadaşların farklı türler arasında elle tozlaşma yapması gerektiği.

Yabancı bir kaynakta da şöyle geniş bir bilgi var : Hylocereus undatus (Red Pitaya, Dragonfruit), the uniquely flamboyant cactus! | John&Jacq~s Garden

ysulet 15-05-2012 21:50

Pitahaya dragon meyvesi olarak bilinen tür Hylocereus Undatus tur. Yurt dışında çok büyük alanlarda ve açık arazilerde yetiştirilmekte olduğunu görmüştüm. Fakat yarasa sayesinde tozlaşmanın gerçekleştiğini hiç düşünmemiştim. Keza açıklık ve büyük alanlarda yarasa ne yapsın. Mağara, dağlık sesin çarpıp geri döneceği alanlarda gezmiyorlar mı. Gerçekten benim için değişik bir bilgi oldu. Bu türün gündüz çiçek açmış resimlerine de denk gelmiştim gibi hatırlıyorum.

vulcano 16-05-2012 01:13

"Pitaya kaktüsleri geceleri çiçek açıp,çiekleri sabahleyin solar. Yarasa veya güve gibi yaratıkları bitki diğer bir pittaya ile tozlaşma için kullanmaktadır."

kaynak : Pitaya - Vikipedi

Bana da garip gelen bir olay bu sayın ysulet :) Ancak kaynaklar, özellikle yabancı kaynaklar, böyle bir olgunun doğruluğundan bahsediyor.

ysulet 16-05-2012 15:39

Yanlış anlamayın, Ben sizin yazınızı kötüleme amaçlı değil bilmediğim enterasan bir bilgi öğrendiğim için şaşırdım sadece. Güzel araştırma olmuş. Fakat gündüz de çiçek açmıyor mu? undatus türü?

agozce 16-05-2012 16:42

Bahri bey, sizin bana gönderdiğiniz kocaman oldu ama, henüz çiçek yok. Sürekli büyüor ve dallanıyor.

Sizdeki durum nedir?

bari 16-05-2012 16:50

SEvgili agozce,
Bendekinin büyük bir kısmı dondu. Ama meyve vermesi için, 6-7 yıl sanırım geçmesi gerekiyor. Bİrde çapraz tozlaşma meselesi var. Meyve ve çiçek konusunda çok umutlu değilim. Birde meyvesi çok tatsız geldi bana, belki olgunlaşmamıştı gerçi. O yüzden çok uygun bir yerim olmadığı sürece bu bitkiye fazla ilgi gösteremeyecek gibiyim:)

agozce 16-05-2012 17:08

6-7 yıl çokmuş...Meyvenin tatsızlığı muhtemelen olgunlaşmadan toplanıyor olmasından.

Neyse ben devam edeyim bakalım sonuç ne olacak.

vulcano 16-05-2012 17:14

Estafurullah sayın ysulet, cevabınızı kötü manada düşünmedim :) Ben de zaten bu bitki konusunda çok bilgili veya deneyimli değilim, sadece bu bitki üzerinde tecrübesi olanlardan size bazı aktarımlar yapmaya çalışıyorum.

Açıkçası pitayanın gündüz çiçek açan türüne internette hiç rastlamadım. Undantus türünün gece çiçek açtığından ve bu nedenle "ay çiçeği (moon flower)" ve "gecenin kraliçesi (queen of the night)" adıyla da anıldığından bahsediliyor.

ysulet 16-05-2012 20:11

aslına bakarsanız internet kaynakları da çok karışık olabiliyor bazen ben tekrardan baktım gündüz çiçeğini gördüğüm baya bi resim var. Fakat dediğim gibi internette yanlış bilgide bi hayli fazla olabiliyor. Ülkemizde keşke tropikal bitkileri araştıran gerçek bilgi sahibi olan bir kurum ya da kuruluş olsada bizlerde net ve sağlam bilgilere ulaşıp onları paylaşabilsek. Bu alanda çok eksiklik olduğunu düşünüyorum şahsen. paylaşımınızdan dolayı kendi adıma çok teşekkür ederim.

istcallst 17-05-2012 07:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bari (Mesaj 967242)
SEvgili agozce,
Bendekinin büyük bir kısmı dondu. Ama meyve vermesi için, 6-7 yıl sanırım geçmesi gerekiyor. Bİrde çapraz tozlaşma meselesi var. Meyve ve çiçek konusunda çok umutlu değilim. Birde meyvesi çok tatsız geldi bana, belki olgunlaşmamıştı gerçi. O yüzden çok uygun bir yerim olmadığı sürece bu bitkiye fazla ilgi gösteremeyecek gibiyim:)

Evet, meyve cok tatsiz, tam olgunlasmis halde bile. Goruntusu cok guzel, ama tadi maalesef guzel degil.

selis 07-06-2012 16:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 967252)
6-7 yıl çokmuş

Bendeki 4 yıl oldu.. Az kalmış.. :p

Meyve vermesi çok önemli değil sanırım.. Çiçek açsın yeter..
Pitaya Buradaki fotoğrafa takıldım kaldım ve oldukça derin budadım.. Yine ordan burdan sürgünleri patladı.. Seneye bir değişiklik olacak mı merak ediyorum..

Agozce bir ara fotoğraf ekler misiniz?

Hillbilly 07-06-2012 17:32

Parçalara(doğradığım :) ayırdığım Kırmızı meyveli Pitaya nın klonları. Bu klonları evlatlık olarak hali vakti yerinde, onlara bakabilecek, ilgi fakiri olmayan konu komşuya vermeyi planlıyorum. Keza bitki soylu bir genetik sarmala sahip olduğu için saygımı haketti. Akraba evliliğini reddeden, azla, kıt kanaat geçinmekten gocunmayan en azından ağız burun bükmeyen karakteri var. Yalnız kışın özellikle sulandığında dikkatli olmak gerek eğer soğuk bir odadaysa soğuyan suyun da etkisiyle sanırım kökten itibaren sararıp çürüme eğiliminde.
Zaten bu eğilimi bizzat tecrübe ettiğim için şu anda bu haldeler.

http://www.upload.gen.tr/uploads12/ay6ky7ya/1.jpg

http://www.upload.gen.tr/uploads12/h4barb82/33.jpg

agozce 08-06-2012 21:00

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 981075)
Agozce bir ara fotoğraf ekler misiniz?

Bu da benimkisi. 3 yılında, 2 kez tepeden budadım. Tekrar aynı saksıya ektim.

Eklenti 306480

Jezebel 31-07-2012 10:48

1 Eklenti(ler)
Tohumdan Pitayaları 7 yıl beklemek mi gerekiyor:confused:

Eklenti 322484

Bekleriz ziyanı yok da tadı da pek güzel değilmiş...
Ama içi-dışı fuşya rengiymiş, görüntü bakımından güzel olur;)

agozce 31-07-2012 16:34

Yavru köpek balıklarına benziyor değil mi?..

Tad olayı bence meyve ihhalat yollarına dayandsın diye olgunlaşmadan toplanıyor...Dalında olursa çok lezzetli olacak bence..:))

redbullah 12-10-2012 02:39

Değerli arkadaşlarım;Özellikle Mutlu Kutlu bey başta olmak üzere bilgisi olan arkadaşlara bir sorum var.
Bende şu tepesinde renkli aşılar bulunan kaktüslerden vardı.Zamanla renkli kısımları düştü,geriye kalan üç kenarlı kaktüsler dallanıp budaklanmaya başladı.Görünümleri tıpatıp Pitaya.Öylesine aklıma düştü.Acaba bunlarda Pitaya olabilirmi?Değilse nedir,çiçek açarmı?Vereceğiniz bilgiler için şimdiden çok teşekkürler ediyorum.Saygı ve selamlar...

redbullah 12-10-2012 04:06

Evet,aradığım cevabı burada buldum.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uyar11 (Mesaj 69633)
Sevgili akin,
Aradigin seyi en kolay nasil bulabilecegini soyleyeyim istersen sana.
Piyasada satilan ithal asi kaktuslerini gormussundur, hani uzerlerinde renkli kaktusler asili olan, iste bunlarin ustteki kaktusu yok edersen alttaki anac yeni surgunler verecektir. Uygun kosullari olusturabilirsen ve kisin 10 dereceden asagiya dusurmessen birkac sene icinde birkac metreyi bulacak pithayan olacaktir. Cicek actirmayi basarip suni dollemeyi de yaparsan (normalde, gece cicek acip yarasalar tarafindan dolleniyorlar) meyvalarini toplayabilirsin. Olanaksiz degil ama kolay da degil. Yine de sana kolay gelsin.

Demek oluyorki,tohum çelik vs aramaya gerek tok.2-3 liralık aşılı kaktüsler meseleyi hallediyor.

Mutlu Kutlu 12-10-2012 08:25

Duymak istediklerimizi duyunca ne kadar kolay inanırız, öyle değil mi:))

Olay bu kadar basit olsaydı Türkiye pitaya cenneti olurdu, herkes meyvesini evinde yetiştirirdi.

Aşı yapılmış olan pitaya lopları yalancı pitayadır! bu yalancı pitayalar -8 derecede bile ölmez. Çiçekleri aynı pitaya çiçeği gibidir, ama meyve tutamaz.

Piyasada pitaya diye satılanların bir çoğuda meyvesi alınmamış öylemesine satılan pitaya lopları, ben pitaya lopu satıyorum demek için 8 yıl meyvesini almak için büyüttüm uğraştım ve sonra işte bu diyebildim.

Bazan Telefon edenler oluyor, 30-50 tlden pitayamı satılırmış gibisine. Pahalıysa almamak lazım zaten, buyursunlar 8-10 yılda onlar uğraşsınlar:) meyve alamayacakları pitaya loplarıyla avunsunlar:))
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi redbullah (Mesaj 1030798)
Evet,aradığım cevabı burada buldum.

Demek oluyorki,tohum çelik vs aramaya gerek tok.2-3 liralık aşılı kaktüsler meseleyi yallediyor.

redbullah 13-10-2012 03:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mutlu Kutlu (Mesaj 1030823)
Duymak istediklerimizi duyunca ne kadar kolay inanırız, öyle değil mi:))

Sayın Mutlu,çok doğru söylüyorsunuz.Haklısınız.Örneğin falımıza baktırdığımızda bile Falcının hoşumuza giden üç-beş kelamı aklımızda kalıyor,diğer saçmaları unutuyoruz.Bu özellik insanın naturasında var.
Saygılar,sevgiler..

Hillbilly 15-10-2012 17:16

Pithaya yı şöyle büyük bir saksıya aktarıcam (besin ve mineral dolu kumlu fakat sıcak karakterli bir toprak, yoğururum ellerimle onu öğrendim bak, hatta az biraz yarasa gübresi var onuda karıştırayım bi işe yarasın niye aldıysam yarasa gübresini). Ev içerisinde ılık, güneş gören bi köşeye yerleştirecem saksıyı sonra unutacam. Arada bir, bir iki samuray darbesiyle kompakt yapısını korurum. 7 yıl sonra bakarsın bir gece yarısı su içmeye kalktığımda, çiçek açtığını görür vay be derim. Arada batarsa konu komşu misafire tekrar samuray kılıcımı çekerim, zira uygun ısıda ve basınç altında ağzını burnunu kırsan da bişey olmuyor bu bitkiye. Oldukça dayanıklı...

Petrucci 29-11-2012 10:44

Merhaba arkadaşlar. Uzun süredir siteye giremedim.
Sarı pitaya tohumları atmıştım nemli pamuğa. Baya geç geliştiler,çoğu da çıkmadı.
O çıkanları toprağa, saksıya almıştım ama onlarında gelişimi çok yavaş.
Daha bilgi sahibi olmak için resimlerini buraya koyuyorum. Bunları ne sıklıkla sulamam gerekiyor. Nasıl sulamam gerekiyor? Haftada kaç gün, veya hergün mü sulamam gerekiyor?

ImageShack® - Online Photo and Video Hosting

almanyalı 19-12-2012 21:57

Merhaba,bende Pitaya dikmek istiyorum,marketten meyvesini alıp çekirdeklerini çıkarıp eksem olurmu?içinde çok çekirdek var yeşerir mi?
şimdiden teşekkürler.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025