![]() |
|
![]() |
#121 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-05-2008
|
Merhaba arkadaslar Iki gündür bastan sona yazdiklarinizi okudum. Cok meraklandim ve bugün gidip bir Mango alip afiyetle yedikten sonra cekirdegini temizleyebildigim kadar temizleyip suya koydum. Birkac gün suda birakip topraga ekmeyi düsünüyorum. Birde Avokado cekirdegini de cimlendirmeye calisicam ama onu avokado basliginda anlaticam ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#122 |
Ağaçsever
|
Mangomu bugün topraga ektim. Suda beklegi sürede hic bir gelisme olmadi bende bugün topraga ektim, bundan sonrasini cok merak ediyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#123 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-10-2007
|
İstanbulda Mango bakımı
Herkese merhabalar. Aşılı mango fidanı siparişi verdim. Sanırım Cuma günü elimde olur ve sizlere resimlerini gösterebilirim. Sizlere fikir sahibi olmanız icin gelmesini bekledigim fidanın bir örnegini gönderiyorum. Bundan küçük olacak sanırım boyu. Bu arada kendimden ufak çaplı yetiştirmeler yapıyorum çekirdekten ama henüz basarili olamadım. Tarım.gen.tr sitesinde mango icin söylenen su cümle aslında benim bu konudaki iştahımı kabarttı : "Biraz kurak iklimi seven Mango ağacı yalnız tropik bölgelerde yetişebilen bir bitki değildir. Nitekim kuzey Hindistan'ın subtropiklerinde başarıyla yetiştiği gibi uzun sürmemek şartıyla sıfırın altında bir kaç derecelik soğuklara da dayanabilmektedir"... Benim asıl amacım meyve vermesede bir mango ağacına sahip olmak. İstanbul çatalcadaki meyve bahceme ekmeyi düsünüyorum. Ancak bölgeniz rüzgarlı olması ve kışların sert gecmesi tereddüt sebebim. Bahcemde kapali alan ve mini bir serada var (klasik üstü naylon kaplı ) . Şimdilik ilk sorum şu olacak. Acaba mango fidanını büyük (epey büyük) bir saksıya dikip kıslari iceri mi almalıyım, yoksa kuytu bir kösede sansımı mı denemiliyim? Veya masraflı olacagını bilsemde en azından fidan belli bir güce ve boya kavusana kadar onun icin özel bir sera mı hazırlasam? Özel seradan kastım üstü naylon kaplı bir alanda olabilir, veya tamamem mini bir camekan da yapmak olabilir. bu camekanı bahar aylarında açıp kışa dogru yeniden kapatmak gibi düsünebiliriz. Ayrıca sulama ve bakım ile ilgili birçok bilgi bu forumda ve internette bulunsada bunu biraz daha basite indirgeyip bu konuda bana bilgi vermenizi rica ediyorum. Saksı konusunda beni epey düsündüren nokta ise Limon gibi disari cikinca sert tepkiler vermesinden korkmam. Gerci sürekli yesil bir bitki olmasından bahsediliyor ama bizlere tamamen yabanci bir agac. ve son sorum, diyelim mango agaci yasamayı başardı, birgün yolunu şaşırırda bir tane bile olsa meyve verecek olursa bunu hangi mevsimde verir. biliyorum biraz uzun oldu lütfrn kusura bakmayın, ayrıca umarım dogru yere açmışımdır konuyu. Sevgiler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#124 |
Ağaç Dostu
|
Bu da tarim sitesindeki yazının tamamı benim gibi ilgilenen arkadaslar icin buraya kopyalıyorum : 18. Mango (Magnifera İndica), Hindistan'ın bu meşhur meyvesi hakkında Avrupa'lıların düşünceleri çok değişiktir. Bunlardan bazıları kokusunun neft yağına benzediğinden, Mangodan hoşlanmadıklarını ve bazıları da Mango gibi koktuğu için neft yağını sevmediklerini söylerler. Gerçekten, ilk defa yendiği zaman keskin kokusu insanda meyvenin üzerine gaz dökülmüş hissini bırakır ise de; alışıldıktan sonra bu koku hissedilmemektedir Anavatanı Hindistan olan Mango ağacının gövde kabukları kahverengi-kırmızı renkte, yüksekliği ise ortalama olarak 15-20 m. Arasındadır. Mango ağacı genellikle çok düzenli gelişmiş bir taca sahip olup yaprakları, uzunca, kenarları dalgalı ve üzerlerinde 22-30 sarı damarı vardır. Yeni fışkıran genç yaprakların rengi kırmızı-sarı ve sonradan açık yeşildir. Meyvelerin irilik ve renkleri cinslerine göre bir tavuk yumurtasından bir kiloluğa ve sarıdan kahve rengine kadar değişebilir. Şekilleri genellikle yassı ve uçları bir az sivri ve bir az da kıvrık olup yüreğe benzer. Meyvelerin üzerindeki ince kabuklar bazı cinslerde el i1e kolaylıkla soyulabilir. Meyvenin eti sarı veya açık turuncu renkte, gayet sulu, lezzeti bir az ekşi ve bir az da trebentin kokusunu andıran keskin bir kokusu ve aynı zamanda meyvelerin içinde dış kabuğunun elyafıyla meyve etine yapışık bir de büyük çekirdeği vardır. Bir az kurak iklimi seven Mango ağacı yalnız tropik bölgelerde yetişebilen bir bitki değildir. Nitekim kuzey Hindistan'ın subtropiklerinde başarıyla yetiştiği gibi uzun sürmemek şartıyla sıfırın altında bir kaç derecelik soğuklara da dayanabilmektedir. En ivi Mango ağaçları, 400 m. yükseklikte, derin tabakalı ve kuvvetli topraklarda yetişir, bununla taban su seviyesi yüksek olan araziden zarar gördüğü için bu gibi yerlerin drenajı gereklidir. Su geçirgenliği iyi olmayan topraklar da Mango için elverişli değildirler. Mango ağaçları, genellikle tohumdan fidan yetiştirmek ve bunları aşılamak şekliyle üretilir. Sayıları bilinmemekle beraber bir kaç çeşit doğrudan doğruya tohumdan da üretildikleri durumda da özelliklerini korurlar. Bu durumda tohumlar önce yastıklara dikilerek fidan yetiştirilir ve bunlar 8-12 aylık oldukları zaman 7,5-10 X 7,5-10 m. aralıklarla bahçelere şaşırtılır. Aşılanmak şekliyle yapılan üretmelerde ise; tohumlardan elde edilen fidanlar, ortalama 2-3 yaşına girdikleri ve yahut da gövdelerinin çapları 2,5 cm.e geldiği zaman aşılanırlar. Ağaçların kabukları kalın olduğu için göz aşılarının sıkıca bağlanması gerekir. Mango ağaçları 5-6 yaşından itibaren meyve vermeğe başlayarak tropik ülkelerde yılboyu; sub-tropik ülkelerde ise cinslerinin özelliklerine göre yılın belirli aylarında yalnız bir defa meyve verirler. Kuzey Hindistan'daki köy bahçelerinde, köy ve büyük transit yolları kenarlarında çeşitli zamanlarda olgunlaşan çeşitler yan yana dikilmek suretiyle, mart ayından temmuz sonuna kadar olgun meyve elde edilir. İş aramak üzere yaya olarak uzun yollar giden işçiler, çoğu zaman bu meyve ile geçinirler. Mango hem taze olarak tüketilir hem de baharat ile bir çok turşu, reçel, pekmez ve yemekler yapılır. Bundan başka ham meyvelerden kurutulmak suretiyle nişasta ve kurumuş çekirdeklerin döğülmesiyle de unu çıkarılır. Diğer önemli Mango cinsleri şunlardır: Magnifera coesia, M. foetida, olup bunların çeşitli isimler ile anılan bir çok çeşitleri vardır |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
Ağaçsever
|
Hala bir hareket yok, sanirim tutmadi benim ki. Biraz daha beklicem sonra cikartip atarim heralde. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#126 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-05-2008
|
mangom büyümeye devam ediyor. yalnız yapraklarının hemen hemen hepsinin bir köşesi sanırım bir bitki zararlısı tarafından bir miktar zarar görüyor. yine de gövdesi oldukça sağlıklı ve yeni yapraklar yetişmeye devam ediyor. Düzenleyen corto : 05-06-2008 saat 17:00 Neden: fotoğraf ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-03-2006
|
İstanbulda mangonun yaşama şansı düşük olabilir. İzmirde saksıdaki mangom kışın donarak öldü ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#128 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#129 |
Ağaç Dostu
|
Benim 2 adet mango fidanım. kendilerini serada yetistirecegim. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#130 |
Ağaç Dostu
|
Mine hanım mango icin su mesajı yazmış bunu da buraya ekleyeyim de unutmayayım: Mango azotlu gübrelemeye iyi cevap verir. Ancak genç fidanlar için en uygun besleme organik gübreyle yapılandır, çünkü fidanlar gübre dozu iyi ayarlanamazsa yanabilir. Sulamaya da dikkat edin. Aşırı sulama kök çürümesine ve fidanların zayıf gelişmesine yol açar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#132 |
Ağaç Dostu
|
Size adresi gönderiyorum Ö.M. ile. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#133 |
Ağaç Dostu
|
Mango çekirdeğini doğrudan toprağa ekeceğim, meyvesinin tadını ailecek pek beğenmedik, belki daha olgun olsa daha güzel olurdu. Sırf tropikal bitki yetiştiriyor olmak için ekiyorum çekirdeğini, bakalım çıkacak mı.. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#134 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-08-2008
|
emegınıze saglık arkadaslar faydalı bır paylasım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#135 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili arkadaşlar zamanım fazla olmadığından uzun yazamayacağım ama ben burada bahsettiğim mesajımdan sonra almış oladuğum mangoların hepsinin dış kabuklarını temizleyipiki gün evin bir odasında beklettikten sonra çekirdeğin içindeki baklaya benzeyen kısmı sert dış kabuğun içinden çıkarttım ve torf, çamtoprağı, pomza karışımını nemlendirerek baklanın kuyruğu yukarı gelecek şekilde ektim.Sonuç 6 çekirdekten %100 başarı.Sadece torfa ekerseniz fazla su vermeniz halinde çürüme riski yüksek olur.Burada en önemli konu çekirdeğin meyvanın içerisinde çimlenmeye başlamış olması durumunda başarı şansının olmamasıdır.Yani rsimlerdeki gibi sağlıklı çekirdekler bulunursa başarı şansı çok yüksek.Dikim harcını nemlendirirken mantar ilacı ilave edilmiş su kullanırsanız başarı şansınız daha da yükselir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#137 |
Ağaç Dostu
|
mangolarının son durumu
Yaklaşık 2ay önc başlamış olduğum mango yetiştirme serüvenimin sonucu aşağıdaki şekildedir.Eğer mango çekirdeği 135nolu mesajdaki resimde olduğu gibi sağlıklıysa ve sulama işini de abartmazsanız sonuç çok başarılı oluyor hatta resimlrden birisinde görüldüğü gibi mango henüz çıkarken güneş maruz kalıp taze filizi kurudu ama ana gövdenin yanlarından birçok yeni sürgün verdi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#138 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-01-2008
|
güzel görünüyorlar oceanheart, tebrikler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#140 |
Ağaç Dostu
|
arkadaşlar bende yazdıklarınızdan etkilenip bu gün bi mango aldım gayet olgundu.çekideğini temizledim ve sert kabuğun içerisindeki şeyi çıkardım bu gün torf a ekmeyi düşünüyorum bakalım ne olucak. bu arada sn oceanheart mango fidanlarınıza hayran kaldım umarım iyidirler saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#141 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
arkadaşlar mangomu ekeli 21 gün oldu ama hala bir gelişme yok yani ne ileri nede geri. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#142 |
Ağaç Dostu
|
Bende Carefourdan aldığım mangoyu bir aydır suda bekletiyorum üst taraftan kazıdığım yerden beyaz bir şekil belirdi ama fazla bir gelişme yok çok ağır büyüyor biraz daha bekleyip sudan alıp ekmeği düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#143 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar mango çekirdeğinizin iç kısmı 135 nolu mesajdaki gibi sağlıklı değilse (kahverengileşme varsa **** beyaz taşıntılar fazlaysa bu demektir ki çekirdek daha meyve içerisindeyken filizlenmeye çalışmış) sonuç almanız imkansız gibi. Tabi şu anda kış yaklaşmakta olduğu için çimlenme sıcaklığını da sağlamak gerekli. Ben en son resimlerden sonra 4 adet daha mango çekirdeği filizlendirdim ve isteyene 12 YTL karşılığında gönderebilirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#144 |
Ağaç Dostu
|
Benim mango çekirdeği çoktan çürüdü. Çekirdeği sert kabuğuyla dikmiştim ve filizlenecek gibiydi ama filizi çekirdekten dışarı çıkamadı ve çürüdü. Güneş altındaydı, toprak nemi fazlaydı ve hava çok sıcaktı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
Ağaç Dostu
|
Benim de bir denemem var bakalım ne olacak. Ben biraz kendi haline bıraktım, yedim direkt dere kumlu saksıya ektim. Ne temizledim, ne de suda beklettim. Hatta unutmuşum o saksıyı başka bir şey için kullanacaktım baktım çekirdeğin kenarında kıvrımlı bir uzantı var, hemen yerine koydum. Son durumunu bilmiyorum, bu sayfaları okuduktan sonra gidip dürtmek farz oldu. Hoş çimlense bile napacağız bilmem; etrafımda hiç mango ağacı görmedim, aşıyı nereye , kime yaptıracağız bilmem. Aslında şu aşı işine biri el atsa... Sağlık evi gibi mesela, çocukları götürür gibi saksıları kucaklasak aşıcıya götürsek, o aşıcının elinde her çeşit aşı olsa, dilediğimiz ağaca dilediğimiz şeyi aşılatsak, hepsi de tutsa... Hayal işte... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#148 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Oceanheart, 2 gündür balkonda güneş altında bekleyen mangoda bayağı gelişme oldu alt taraftan senin daha önce resimlediğin gibi kuyruk kısmıda çıktı demekki şu anda hayat devam ediyor.Sence kabuğu kırıp içindekini ekme zamanı geldimi acaba tavsiyen nedir ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#149 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-03-2008
|
selam, mango işine sizlerin yazdıklarını okumadan bodoslama başlamıştım. İlk önce kabuğunu çıkarıp suda bekletmeye başladım. Sabremedim ve toprağa diktim. Tam olarak hatırlamamakla birlikte 1 ay geçti. Sabırla bekledim ta ki dün akşama kadar. Dün akşam suda beklettiğim yeni mango çekirdeğini ekmek için eskisi çıkartmaya karar verdim. Çekirdeği toprakdan çektikten sonra yukardan aşağıya yaklaşık 10 cm boyunda bir filizin uzandığını gördüm ve tekrar eski yerine özenle yerleştirdim.Şimdi merak ettiğim husus, bu filizin saksının dibi yerine yukarı doğru çıkması gerekip gerekmediği. Sanki ters dikmişim gibi ama öylede olsa doğru istikamati kendisinin bulması gerekmez mi? Acaba çimlendirme matı kullandığım için filiz sıcağa doğru mu yönlenmiştir? Bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan cevap bekliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|