agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Egzotik Meyveler
(https)

Beğeni Düzeni160Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-03-2011, 13:49   #211
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-03-2011
mango çekirdeğimde bir hareket olmadığı için saksıdan kontrol etmek için çıkarttım. Yan tarafından filiz çıkmış ama U dönüşü yapıp saksının dibine doğru gitmeye başlamış. Bende öylece geri gömdüm. Acaba bu filizmiydi yoksa kökmüydü.

comfort Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2011, 15:09   #212
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 10-04-2011
önemlii

selam arkadaslar ben de ananas tan sonra mango ya merak saldım waktım olmadıqı ıcın dırek fıdan almaya karar verdım acaba nerede temın ettınız fıdanları ogrenebılırmıyım

mypera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2011, 18:09   #213
Ağaç Dostu

crazytutor's Avatar

Giriş Tarihi: 25-01-2011
Arkadaşlar ben bu mangoyu çekirdekten yetiştiremeyen ender beceriksizlerdenim herhalde. Çok meraklı ve sabırsız olduğumdan beceremediğimi düşünüyorum. Birde özellikle torf da denemiştim emin oldum ki torf buna yaramıyor birde fazla nemli kalmak die düşünüyorum. Bana tavsiyesi olan varsa denemek istiyorum.

crazytutor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2011, 20:32   #214
Ağaç Dostu

agozce's Avatar

Giriş Tarihi: 27-04-2007
Galeri: 4
Benimde her ektiğim çekirdek çimleniyor. Tavsiyem: Biraz bekleyin size 2 tane fide göndereyim...))

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2011, 22:05   #215
Ağaç Dostu

crazytutor's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi agozce Mesajı Göster
Benimde her ektiğim çekirdek çimleniyor. Tavsiyem: Biraz bekleyin size 2 tane fide göndereyim...))
Ne kadar güzel olur böyle bir iyilik yapsanız Ama cidden gönderebilirmisiniz?
Benim için çok müthiş olur...

Eski 19-04-2011, 00:41   #216
Ağaç Dostu

agozce's Avatar

Giriş Tarihi: 27-04-2007
Galeri: 4
1 ya da 2 ay beklerseniz 2 fideniz olacak....

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2011, 13:35   #217
Yeni Üye

Doğaçlama mangom

Arkadaşlar tamamen doğaçlama olarak çimlendirdiğim mangom. Kafama eserse su döküyorum , bazen pencere önüne alıyorum bazen masa üstüne genede yaşamaya devam ediyor. Ama gövdesi çok ince ve kırılgan görünüyor yaprakları ise koyu yeşil renkte ve sağlıklı. Tavsiyeleriniz nelerdir bu noktadan sonra ne yapmalıyım.

Eklenen Resimler

Eski 20-04-2011, 17:38   #218
Ağaç Dostu

crazytutor's Avatar

Red face

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi agozce Mesajı Göster
1 ya da 2 ay beklerseniz 2 fideniz olacak....
Sayın agozce çok teşşekkür ederim umarım unutmazsınız...

Eski 20-04-2011, 21:10   #219
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 03-11-2009
Galeri: 3
Bu da benim mangom

Eklenen Resimler

athena -asena Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2011, 14:39   #220
Yeni Üye

bozbey33's Avatar

Giriş Tarihi: 28-08-2010
Galeri: 2
Sayın Comfort bu o ters giden çekirdeğin büyümüş halimi? yoksa yeni den mi diktiniz? benim çekirdeğimin filzide aşağıya doğru toprağın içine gidiyor? siz ne yaptınız? bilgilendirirseniz sevinirim

bozbey33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2011, 09:25   #221
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bozbey33 Mesajı Göster
Sayın Comfort bu o ters giden çekirdeğin büyümüş halimi? yoksa yeni den mi diktiniz? benim çekirdeğimin filzide aşağıya doğru toprağın içine gidiyor? siz ne yaptınız? bilgilendirirseniz sevinirim
Evet aynı çekirdek. O aşağı doğru giden filiz kök filizi. Daha sonra aynı filizin hemen yanından yukarı doğru giden ikinci filiz yeşeriyor. Aslında özel birşey yapmadım kendi kendine büyüdü. Şimdi coşturucu gibi birşey arıyorum bulursam suyunun içine biraz karıştıracağım. Bu arada sulama konusunda ne yapacağımı bilmiyorum. Ne aralıklarla ne kadar su dökeceğim bilen arkadaşların yardımlarını bekliyorum.

Eski 22-04-2011, 10:09   #222
Ağaç Dostu

gultar's Avatar

Giriş Tarihi: 14-02-2009
Merhaba ben İzmir-Ömür Beldesinde yaşıyorum.Benim mangom da bahçede.2. kışını yaşadı yaprak sararttı.yeniden yapraklanacak.havaların ısınmasını bekliyor.geçen yıl da aynı olmuştu. öyle nazlı,özel bakım gerektiren bir bitki değil.susuzluğa dayanıklı. çekirdekten ürettim herkes yapabilir.yalnız sabırlı olun 3-5 ay bekleyin kıştan ekerseniz baharda canlanır filiz verir.çekirdeğin yuvarlak tarafı dibe,sivrisi üste gelmeli.yuvarlak taraf meyvenin de gövdeye birleştiği yerdir.dolayısıyla kök vereceği yerdir.başarılar dilerim.

gultar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2011, 14:14   #223
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gultar Mesajı Göster
Merhaba ben İzmir-Ömür Beldesinde yaşıyorum.Benim mangom da bahçede.2. kışını yaşadı yaprak sararttı.yeniden yapraklanacak.havaların ısınmasını bekliyor.geçen yıl da aynı olmuştu. öyle nazlı,özel bakım gerektiren bir bitki değil.susuzluğa dayanıklı. çekirdekten ürettim herkes yapabilir.yalnız sabırlı olun 3-5 ay bekleyin kıştan ekerseniz baharda canlanır filiz verir.çekirdeğin yuvarlak tarafı dibe,sivrisi üste gelmeli.yuvarlak taraf meyvenin de gövdeye birleştiği yerdir.dolayısıyla kök vereceği yerdir.başarılar dilerim.
Bende izmirdeyim. Aşı almaya gelirim artık

Eski 25-04-2011, 20:48   #224
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 10-04-2011
Selam arakdaslar yya bu sey asısız olmuyor mu cekırdekten aqac yaptık dıyelım ası yapmazssak meyve alamıyormuyuz ya da alsak yıyemıyormuyuz ?

mypera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2011, 12:53   #225
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mypera Mesajı Göster
Selam arakdaslar yya bu sey asısız olmuyor mu cekırdekten aqac yaptık dıyelım ası yapmazssak meyve alamıyormuyuz ya da alsak yıyemıyormuyuz ?
Aşısız da olur ancak beklemen gerekir.

Eski 10-05-2011, 21:25   #226
Yeni Üye

bozbey33's Avatar

Benim mangom da kök verdi sonra filizlendi şimdi 15 cm kadar uzadı yapraklanıyor Size bi ipucu aldığınız mangoları evde on- on beş gün bekletin sonra dışını yiyip çekirdeği kabugundanda çıkarın o kuş mıdığı gibi olan yer üsta gelecek şekildede topraga hemen yerleştirip hafifce bir sprey yardımıyla günlük nemlendirin iki gün içinde kök harekete geçiyor sonrada filizleniyor arkadaşlar.

Eski 10-05-2011, 22:02   #227
Ağaç Dostu

crazytutor's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bozbey33 Mesajı Göster
Benim mangom da kök verdi sonra filizlendi şimdi 15 cm kadar uzadı yapraklanıyor Size bi ipucu aldığınız mangoları evde on- on beş gün bekletin sonra dışını yiyip çekirdeği kabugundanda çıkarın o kuş mıdığı gibi olan yer üsta gelecek şekildede topraga hemen yerleştirip hafifce bir sprey yardımıyla günlük nemlendirin iki gün içinde kök harekete geçiyor sonrada filizleniyor arkadaşlar.
kuş mıdığı neresi oluyor bozbey anlayamadım. Çok uğraştım bu mangoyu çimlendirmek için ama herseferinde hayal kırıklığı yaşadım. bakalım sizinkinide deneyeceğiz...

Eski 30-05-2011, 23:37   #228
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 03-11-2009
Galeri: 3
Yeşil mangolar diğerlerine göre tadı pek iyi değil.

Eklenen Resimler

athena -asena Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2011, 19:51   #229
Yeni Üye

benimküçükbahçm's Avatar

Giriş Tarihi: 29-05-2011
Zor oLacak ama Deneyeceğim (:

benimküçükbahçm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2011, 21:48   #230
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 30-10-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi benimküçükbahçm Mesajı Göster
Zor oLacak ama Deneyeceğim (:
en kolay kısmı yenmeyen kısmı (tohum) toprağa batırmak, gerisini kendi hallediyor
tohumun çimlenmesi için gerekli olan şey sıcaklık ve nemdir. eğer embriyo sağlamsa kesinlikle çimlenir

Eklenen Resimler

biyolog_081 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2011, 15:42   #231
Ağaç Dostu

ağaçperver's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2011
Mango

herkese merhaba,
Öncelikle youtube sitesine girip "how to grow mango from seed" şeklinde araştırma yaparsanız video ile çok güzel anlatımlar bulabilirsiniz.

Ya da aşağıdaki link (ingilizce)te de faydalı bilgiler var:

http://www.tropicalpermaculture.com/...g-mangoes.html

Dikkat edilecek husus (yukarıdaki linkte anlatılanların özeti) ya kabuklu tohumu meyve etinden iyice arındırarak ılık ve nemli biryerde filizlenene kadar öylece bekletin sonra toprağa verin. Ya da tohumun kabuğunu bir köşesinden çok ama çok az kesin, kabuğu ikiye ayırarak içindeki böbrek şeklindeki tohuma zarar vermeden tohumu çıkarın ve o şekilde toprağa verin. Yazılana göre 10 güne kadar filizlenmesi lazım. Bu permaculture denilen biraz doğal metod.

Ayrıca youtube'da izlediğim bir videoda (linkini bu akşam bu sayfaya eklerim) tohumu kabuğun içinden çıkardıktan sonra filiz uçları çıkana kadar(kaç gün olduğu belirtilmemiş) pamuk ya da hijyenik ped gibi birşeyi ıslatıp içine sarıyorsunuz(aynı sarma sarar gibi) sardıktan sonra bunu yine suya sokup çıkarıyorsunuz(sadece birkaç saniye ve iyice ıslanıp nemlenmesi için). Ardından filiz uçları çıkınca tohumu bu sarmada çıkarıp toprağa kesinlikle dik değil yatay olarak aynı bir bebeği yatağına yatırır gibi yatırıyorsunuz ve üzerini toprakla örtüp dikmiş oluyorsunuz.

Ben bir-iki gün önce yukarıda anlattığımdan biraz farklı bir yöntemle başladım. Tohumu kabuğundan çıkardım ve suyla karışık (bataklık kıvamında) organik torfun içine koydum. Bugün 2. gün. Bakalım ne olacak.

1 tohumum daha var. Onu da ya kabuğundan çıkarıp direk toprağa yatay olarak ekeceğim, ya da kabuğuyla beraber ılık bir yerde toprak ya da torfun üzerine bırakıp ne olacak bakacağım.

Haydi hayırlısı...

ağaçperver Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2011, 23:00   #232
Ağaç Dostu

ağaçperver's Avatar

video

Bu da videosu:

http://www.youtube.com/watch?v=evLLQ4A_Co8

yeşilkolik beğendi.
Eski 11-06-2011, 15:03   #233
Ağaç Dostu

gultar's Avatar

Giriş Tarihi: 14-02-2009
Mango Yetiştirmek

Mango yetiştiren var mı? Çekirdekten yetiştirdiğim Mango'm ikinci yaşına girmesine karşın hala bir karış boyda.Serpilmedi.Yaprakları sağlıklı büyüyor.Özel bir besin vermiyorum. Diğer bitkilerime verdiğim ahır gübresinden o da faydalanıyor. Özel bir bakım gerekir mi? Yardımlarınızı bekliyorum.

gultar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2011, 19:09   #234
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-08-2011
Mango Çekirdeğini Çimleme Yöntemi

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi backyard Mesajı Göster
çimlendirmek için meyvenin içinden çekirdeği çıkarıp kurumadan toprağa ekiyormuşsunuz

2-4 haftada çimlenirmiş

gidip bir mango bulayım bari

cemboa sen bu suda bekletme işlemini çimlenmeyi daha hızlandırsın diye mi yapıyorsun?
Merhabalar,

Ben mango çekirdeğini aşağıdaki resimlerde uyguladığım sistemle çimlendiriyorum, Çekirdeğin üst kısmına yakın 3 yerinden sac ayağı oluşturacak şekilde kürdanları saplıyorsunuz, Bu şekilde bardağa veya benim yaptığım şekilde pet şişeye koyun, yalnız mümkün olduğu kadar su seviyesi kök kısmını geçmesin...gerçi Mango çekirdeği biraz nazlı bir çekirdek, büyümesi zaman alıyor, hergün işten gelince ilk işim ne kadar büyümüş ona bakmak oluyor

ilmenc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2011, 19:10   #235
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-08-2011
Ayrıca Mango sıcak ortamı seven bir meyve ağacı olduğundan, soğuktan korumak için aşağıdaki sistemi buldum. (Alttaki pet şişe Gazoz şişesi, üstteki kapattım kısımise 2,5 Kola Pet şişesinin kesilmiş hali) Ama yinede geceleri içerde tutmak en akıllıcası..

Kolay gelsin,

Engin

Düzenleyen ilmenc : 12-08-2011 saat 20:10
ilmenc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2011, 13:00   #236
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 02-10-2011
Bundan yaklaşık 3 sene önce babam fide şeklinde mango getirmişti ilk 1 yıl biraz büyüdü sonra bahçeye ektik 2 yıl hiç büyümedi ancak bu yaz bir anda 10-15 cm büyüme gösterdi buyaz hem çok suladık ayrıca hayvan gübresi verdik onun etkisi olduğunu düşünüyorum bundan sonra nasıl yetiştireyim?

bekor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2011, 00:45   #237
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 03-10-2011
ayyy benim de guzel bi mango agacim olsun. elimde bi cekirdek ne yapacagimi sasirdim. kimi suda filizmenmesi gerektigini kimi de topraga direkt gomulebilecegini yazmis. esim de topraga göm bekle bakalim diyo ne yapiyim. buyudugunu gormek beni cok mutlu etcek

kadirin annesi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2011, 12:27   #238
Yeni Üye

bozbey33's Avatar

En kolay yöntemi söyliyeyim. Ben yukarda yazan tüm yöntemleri denedim. Geneli Başarılı oldu ama zaman alıyor. İnsanı meraktan çatlatıyor. Sonra bi yöntem keşfettim. Eşim sayesinde Aldığımız mangoları mutfak tezgahının altında unutmuşuz bi on on iki gün kadar sonra tesadüfen bulduk. Sonra kestik afiyetle yedik. Bunları da dikeyim dedim. Ama o da ne?
Çekirdekler meyve aşırı olgunlaşınca çatlamış kendiliğinden ve minik kök filizi hareketlenmiş. Sakın büyük bi hareketlenme büyüme olduğunu sanmayın sadece çekirdeği çatlatacak kadar büyümüş o kadar. Sonra kabugundan kolayca çıkardım. En zor kısmını kendikendine yapmış zaten Maketten aldığım torfa diktim. o kök filizi üste gelecek şekilde. tamamını da kapatmadan diktim. bir keç gün nemlendirdim üzerine birşey filan kapatmadım öyle açıktı. kök filizi uzadı ve torfa girdi kendiliğinden. sonra bu kök filizinin çekirdekle birleştiği yerden bir filiz daha çıktı ve oda büyüdü ağaç kısmı oldu. Bakalım inşallah meyvelerini de görürürüz. Bu yöntemle diktiğim 5 çekirdekte çimlendi büyüdü hepsini arkadaşlara verdim. Meyveyi alıp on gün kadar ya da iyice yumuşayıncaya kadar bekleyip öyle kesin diyorum. benim yöntemim de bu. Çok geç kalınırsa ne olur bilmiyorum hiç daha o kadar geç denk gelmedi. Meyvenin kendi suyu çekirdeği besliyor bi şüpheniz olmasın arkadaşlar.

Eski 13-10-2011, 22:52   #239
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 03-10-2011
10gun once topraga gommus oldugum cekirdegi dun yavasca cikarip kokune baktim koklenmis biraz. ama surekli hergun su veriyorum saksinin altligini susuz birakmiyorum hic. olgunlasmasi icin 1haftadir bekledigim diger mangomu ise bugun kestim ve yedik daha da turunculasmis ve tatlanmis bir deeeeeeee cekirdegi kendiliginden filizlenmis onu gomcem hemen fotolarini eklerim ins. ay cok mutluyum

kadirin annesi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2012, 10:32   #240
Ağaç Dostu

ağaçperver's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ağaçperver Mesajı Göster
herkese merhaba,
Öncelikle youtube sitesine girip "how to grow mango from seed" şeklinde araştırma yaparsanız video ile çok güzel anlatımlar bulabilirsiniz.

Ya da aşağıdaki link (ingilizce)te de faydalı bilgiler var:

Growing Mangoes - How To Grow Mango Trees From Seed

Dikkat edilecek husus (yukarıdaki linkte anlatılanların özeti) ya kabuklu tohumu meyve etinden iyice arındırarak ılık ve nemli biryerde filizlenene kadar öylece bekletin sonra toprağa verin. Ya da tohumun kabuğunu bir köşesinden çok ama çok az kesin, kabuğu ikiye ayırarak içindeki böbrek şeklindeki tohuma zarar vermeden tohumu çıkarın ve o şekilde toprağa verin. Yazılana göre 10 güne kadar filizlenmesi lazım. Bu permaculture denilen biraz doğal metod.

Ayrıca youtube'da izlediğim bir videoda (linkini bu akşam bu sayfaya eklerim) tohumu kabuğun içinden çıkardıktan sonra filiz uçları çıkana kadar(kaç gün olduğu belirtilmemiş) pamuk ya da hijyenik ped gibi birşeyi ıslatıp içine sarıyorsunuz(aynı sarma sarar gibi) sardıktan sonra bunu yine suya sokup çıkarıyorsunuz(sadece birkaç saniye ve iyice ıslanıp nemlenmesi için). Ardından filiz uçları çıkınca tohumu bu sarmada çıkarıp toprağa kesinlikle dik değil yatay olarak aynı bir bebeği yatağına yatırır gibi yatırıyorsunuz ve üzerini toprakla örtüp dikmiş oluyorsunuz.

Ben bir-iki gün önce yukarıda anlattığımdan biraz farklı bir yöntemle başladım. Tohumu kabuğundan çıkardım ve suyla karışık (bataklık kıvamında) organik torfun içine koydum. Bugün 2. gün. Bakalım ne olacak.

1 tohumum daha var. Onu da ya kabuğundan çıkarıp direk toprağa yatay olarak ekeceğim, ya da kabuğuyla beraber ılık bir yerde toprak ya da torfun üzerine bırakıp ne olacak bakacağım.

Haydi hayırlısı...
2 yöntemle de denedim ve her ikisi de oldu. Yalnız torfun üzerinde beklettiğim kendiliğinden filiz vermedi. Kabuğundan çıkarıp toprağa gömdüm aylar önce. Şimdi ufak birer fidanlar.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025